14
  • Tetsuo
    #14
    Kétféle trend van vidéken: Az egyik a városiasodás és a gazdálkodás feladása, a másik, a tradíciók keresése, illetve modern gazdálkodás. Az első sajnos jóval nagyobb volumenű.
    A fejlett országokban az emberek többsége internet és áram nélkül kb. életképtelen. Bizonyos szerveződések segítségével azonban átképezhetik magukat, ha minden kötél szakad...
    De ha ez megtörténik, gazdasági-válsághullámokat, eddig nem látott méretű migrációkat és geopolitikai káoszt generálva, a globalizációnak köszönhetően az mindenhova kihat és végül egy világháború eredményeként kő kövön nem marad.
  • Tetsuo
    #13
    Nehogy összevesszetek azon, ki a nagyobb paraszt! Inkább mutassátok meg nekem az utat Buda felé!
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.03.05. 22:23:36
  • M2 #12
    Akkor alán körül kellene nézned olyanoknál, akik nem lusták dolgozni és továbbra is tartanak állatot, művelik a háztájit, pont mint a szüleik és nagyszüleik. Mert én sok ilyent ismerek, szerintem ők az igazi vidékiek. Nem te.
  • bundasjezus
    #11
    Nekem nem kell leutaznom vidékre, mert én itt élek vidéken. A hozzád hasonlók azok, akik nem tudják megkülönböztetni a szénát a szalmától.
  • ostoros
    #10
    Azért még most is fel tudod ásni a kertedet, hogy krumplit ültess, ha minden más összeomlott is. :)
  • M2 #9
    "Csak egy egyszerű példát mondok. Szinte már kihaltak a falusi öregek, akik értettek az állattartáshoz, a földműveléshez. Velük együtt a tudás is odaveszett észrevétlenül."

    Ha csak egyszer leutaznál igazi vidékre, nem írnál tovább ekkora oltári nagy baromságokat!
  • M2 #8
    "Egyetlen termék áráért, energia- és anyagfelhasználásáért cserébe ugyanis lesz egy kis kijelzővel ellátott telefonjuk és egy táblagépük."

    Francokat! Drágább lesz, mint egy telefon + egy táblagép együtt, cserébe kapunk egy kis képernyős telefont és egy kis képernyős táblagépet. Viszont folyamatosan cipelhetjük a "táblagépet" is, akkor is ha semmi szükségünk nem lenne rá. Kényesebb lesz, hamarabb elromlik, leejtéskor annyi az egész drága cuccnak: mintha a leejtett iPad után dobnád a telódat is, hamár.
  • ManfredMacx
    #7
    Azért a világ nagy részén (Afrika, Ázsia, Dél-Amerika) még mindig sokan hagyományos állattartással foglalkoznak.
    De Magyarországon is virágzik a szürkemarhák, vizibivalyok, mangalicák és rackajuhok tenyésztése ridegtartással. Ezek egy része az aktuális divatirányzatokat szolgálja ki (divat a mangalica fogyasztása), más részük környezetvédelmi célokat szolgál, pl nemzeti parki kezelésű területeken a szukcesszió megakadályozása legeltetéssel.
    És akkor még ott van az organikus/bio termelés, amit kimondottan fiatalabbak végeznek, meg ennek az összes leágazása, pl, agrárerdészet, szintropikus gazdálkodás, permakultúra, meg a jó ég tudja még mi minden.
    Nem hogy kevesebbet tudunk ma a földművelésről, hanem éppen hogy sokkal többet.
    Persze internet nélkül nehezebb lenne hozzáférni a tudáshoz az átlagember számára, az tény.
  • kvp
    #6
    "De a mai generációk okostelefonnal a kezükben születtek, ők nem ismerik az internet előtti világot, ezért élni sem tudnának benne."

    Nem mindenki, de sokan azert boldogulnanak. Nagyritkan szoktam jarni turazni, sokszor olyan helyekre is ahol nincs terero. Megsem az van, hogy amikor elmegy az utolso csik a telefonon, akkor a gyerekek osszesnek es hordagyon kell visszavinni oket a nettel ellatott reszekre. Persze ok eleve egy kisebbseg, akik elvannak az internet nelkul is, de meglepo modon eleg sokan vannak. Az, hogy ilyen helyekre el lehet menni azt is jelenti, hogy technika nelkul is boldogulunk. Lehet csak rovid idore, de valoszinuleg menne hosszabb tavon is ha rakenyszerulnenk.

    Egyebkent Magyarorszag meg nem all annyira rosszul, itt rengeteg olyan rendszer van meg kiepitve ami modern elektronika es szamitogepek nelkul is mukodokepes. Falun meg azert eleg sokan tudnak alatokat tartani. Ha tudas nincs is meg mindenkinek, de anno egy tsz-be is eleg volt egy agrarmernok, nem kellett mindenkinek diploma ahhoz, hogy boldoguljanak.

    Fontos ugyanakkor, hogy ne legyunk annyira rautalva a technikara, hogy nelkule par percet sem birjunk ki. Az emberi civilizacio fel tud allni sok problemabol amig a katasztrofanak van eleg tuleloje.

    ps: Mondjuk figyelembe veve, hogy a vilag szegenyebbik reszen az ilyen megoldasok biztosan nem terjednek el joideig, biztositja hogy baj eseten is legyen olyan lakossag akiket nem zavar a technologia hianya, mivel elotte sem tudtak megfizteni azt. Problemat inkabb az jelent, hogy jellemzoen nem a leg iskolazottabb lakossagbol kerul ki ezen emberek kore sehol a vilagon.
  • bundasjezus
    #5
    Csak egy egyszerű példát mondok. Szinte már kihaltak a falusi öregek, akik értettek az állattartáshoz, a földműveléshez. Velük együtt a tudás is odaveszett észrevétlenül. Ha beütne valami komoly válság vagy katasztrófa, ami miatt a modern kütyüket, eszközöket, gépeket nem tudnánk tovább használni, fejre állna a modern mezőgazdaság és az élelmiszeripar, akkor szépen sorban éhenhalnánk (persze előtte még egymást megennénk), mert a kamion már nem hozná a Tesco-ba a kaját tonnaszámra.

    Az időben nem lehet visszalépkedni. Aki úgy nőtt fel, hogy nem volt mobiltelefon, de menet közben lett mobilja és megtanulta használni, az talán el tudna éldegélni mobil nélkül is szükség esetén. De a mai generációk okostelefonnal a kezükben születtek, ők nem ismerik az internet előtti világot, ezért élni sem tudnának benne.
  • fonak
    #4
    Ez szerintem túlzás, 20 éve még működött a társadalmunk internet nélkül (csak egy szűk kör szórakozása volt), 25 éve mobiltelefon nélkül (szintén), nem hiszem, hogy ne lehetne visszatérni az akkori szintre szükség esetén. Nagyobb gebasz esetén mondjuk a lakosság többségének pusztulása után az ipari forradalom koráig (gőzgépek stb.) esnénk vissza, az akkori technikát tudnánk reprodukálni a mai ipari ellátási láncok nélkül is elég gyorsan.
  • bundasjezus
    #3
    Ha például csak az internet omlana össze/lenne elérhetetlen világszerte valamilyen oknál fogva, mondjuk egy évig, már az elegendő lenne a technikai civilizációnk térdre kényszerítésére.

    Az internet és a kütyüink annyira szerves részét képezik a mindennapi rutinjainknak, hogy a társadalom szó szerint nem tud élni nélkülük. Közösségi média nélkül nem is tudom mihez kezdenének a fiatalok.

    Ma már a technikai zombik (oktostelefonjukat bámuló emberek) társadalma vagyunk. Innen nincs visszaút. Az internet nélkül is életképtelen a társadalom, hát még technika nélkül.
  • Mat666
    #2
    Az emberek többsége és az egész emberiség már rég elvesztette a képességét hogy technika nélkül fenn maradhasson.
    Csak a modern mezőgazdaság gépekkel és az egész feldolgozói lánccal teszi lehetővé hogy most már több mint 7 milliárd ember létezzen a bolygón amúgy igazad van csak amitől tartasz az már bekövetkezett.
  • kvp
    #1
    Azert nem valoszinu, hogy minden hasznalati tagy eltunjon. Lehet azt mondani, hogy beepitenek mindent, de azert egy pohar vagy egy szek funkcionalitasat nem valoszinu, hogy be lehetne epiteni az emberekbe.

    Az informatika jelentos reszet be lehetne ugyan, de nem valoszinu hogy ezt mindenki szeretne, raadasul ha az emberiseg 100%-osan egy beultetett elektronikat hasznalna, alternativak nelkul, akkor gyakorlatilag elvesztenenek azt a jelenleg meg meglevo kepessegunket, hogy technika nelkul tuleljunk a sajat bolygonkon. Azaz barmilyen technikai problema eseten az erintett teruleten levo emberek jo esellyel meghalnanak. Jo pelda az emberek lato es halloidegebe epitett digitalis interface, ami egy hiba eseten gyakorlatilag vakka es sukette tenne az osszes felhasznalot. A lemerulo aksikrol nem is beszelve, tehat ha valaki nem tolti fel magat idoben, akkor is hasonloan jarna. Raadasul egy ilyen technika nehezen frissitheto, tehat mikozben jelenleg evente, felevente jon ki uj termek es az emberek 1-3 evente cserelnek, addig ugyanez beultetett megoldas eseten meg 10 evnel is hosszabb idore tolodna ki, felteve ha az emberek nem kezdik evente felvagatni magukat a hardver frissites miatt.

    A fentiek fenyeben a beultetett technologia max. orvosi (tehat gyogyitasi) es esetleg katonai celokra tunik realisnak, bar valoszinuleg a legtobb nyugati katonat is eltantoritana a palyatol ha az alapkovetelmeny egy csomo elektronika bepakolasa lenne.