52
  • asgh
    #52
    "bár az eredeti leszállások létrejöttét ma is sokan kétségbe vonják"

    Mint ahogy azt is sokan gondolják, hogy a Föld lapos, meg hogy az oltások autizmust okoznak, de ettől még nem kellene egy komoly(nak szánt) írásba berángatni és ezáltal valós alternatívaként legalizálni egy ordenáré hülyeséget úgy, hogy a kontextus sem indokolja.
  • defiant9
    #51
    Franciák holdjárót csinálnának, csak nem a Hold-ra hanem a Mars holdjára a Phobos-ra. Szerintem is az a lényeg hogy ők már előrébb járnak, míg Izraelnek ez a kisebb lépés is fontos mérföldkő elérése.

    JAXA, CNES, and DLR have agreed that the rover onboard MMX would be developed through French-German collaboration.
    The rover would be released to the surface of Martian Moon prior to the landing of its mother ship, MMX. The rover is to analyze the surface regolith and configuration in great details to optimize the MMX landing and sample return operation.
  • Irasidus
    #50
    Ezt most is fenntartom. Franciaországnak egyáltalán sem állami, sem magánszektorban nem állna egy ilyen projekt az érdekében. Ha lenne rá pénzük, azt megéri inkább másra költeni és ezt is teszik, helyesen.
    Magán emberek, nem szektor, és ilyen szempontból mindegy milyen nemzetiségűek. Másrészt Franciaország jóval előbbre tart ennél, így nyilván nem fog hátraarcot venni, és ilyen eszközt gyártani.
    Az ESA finanszírozása hazánk részéről - ha jól tudom - a minimális, ami éppen a tagság fenntartására elég, de komoly projektekbe beszállni nem. Szerintem ezen változtatni sokkal lényegesebb lenne, mint felvinni a Holdra egy holoemléket...
    Megint a fordított ló esete. Az Apolló űrhajósok felvittek egy szobrot, meg egy emlékplakettet, de szerinted ezért mentek oda? Érted a fordított ló esetét, vagy szeretnéd ha szájbarágnám?


    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.03.06. 19:45:13
  • Tetsuo
    #49
    "Franciaország azért nem csinál, mert nekik nem éri meg a K+F jövedéke."
    Ezt most is fenntartom. Franciaországnak egyáltalán sem állami, sem magánszektorban nem állna egy ilyen projekt az érdekében. Ha lenne rá pénzük, azt megéri inkább másra költeni és ezt is teszik, helyesen.
    Önmagában egy ilyen projekt még hazánknak sem lenne nagy durranás (K+F szempontból), hiszen az adott díjat kb. az nyerte meg, aki előbb összegyűjtötte rá a pénzt. A roverrel már komolyabb lett volna.
    Hogy konkrétan egy vállalatnak megéri-e, az sok mindentől függ, de valószínűsíthetően hatalmas presztízs - magának a vállalatnak és az adott személyeknek. Franciáknak ez felesleges, mint te is írtad, rengeteg más projekt van. Izraeli vállalat meg, hát... kb. azt csinál, amit akar.
    Feltételezem azt is, hogy a küldetés rengeteg mozzanata szimulálható, tehát a tudás és a gyakorlat is megszerezhető - egy bizonyos szintig, de talán jobb, ha pl. a magyarok is egy valóban hasznos (nemzetközi) küldetésen dolgoznak és abba fektetik az erőforrásokat. Az ESA finanszírozása hazánk részéről - ha jól tudom - a minimális, ami éppen a tagság fenntartására elég, de komoly projektekbe beszállni nem. Szerintem ezen változtatni sokkal lényegesebb lenne, mint felvinni a Holdra egy holoemléket...
  • Irasidus
    #48
    Eddig olvastam. Tipikus trollkodás. Nagyképűen és aljas módon azt fejtegeted, hogy nem hallottam az Európai Űrügynökségről és még elképzelni sem tudom, hogy a nagy Franciaország részt vett volna űrkutatásban. :-)
    Magasról teszek arra, hogy te mit tudsz elképzelni, én arról beszéltem amit írsz, és ami abból következik. Amikor olyanokat írsz, hogy "Franciaország azért nem csinál, mert nekik nem éri meg a K+F jövedéke" az egyértelműen jelzi, hogy amikor ezt a sort írtad, fogalmad sem volt róla, hogy Franciaország csinál ilyeneket. Nyugodtan letagadhatod az égről a csillagokat is, meg nézheted a másikat hülyének, de ettől még feketén-fehéren ott áll, amit írtál. Ennyi.

    A zért írtam példának Franciaországot, mert még ők sem, vagyis még egy ott alakult csapat sem vágott bele hasonló (és sikeres) projektbe. Nemzetközi szinten sikeresek persze, de nem holdon. A SMART-1-ben a legfontosabbként kb. a kameráját, az űrrepülőteret és - gondolom - rakétatechnikát adta.
    Megint nem érted a lényeget. Nem országok nevezhettek erre a díjra, hanem magán csapatok. Másrészt, egy nemzetközi szervezetben tevékenykedik, ahol is a fő prioritásokat közösen határozzák meg, ebben jelenleg NEM szerepel a Hold. Az, hogy Smart-1 milyen eszközöket adott, nem mond semmit a Francia űrtevékenység mennyiségéről, minőségéről. Ugyanis nem ez a fő prioritása, és nem az egyetlen projekt, és nem az egyetlen fejlesztés.
    Mindezek ellenére jóval jövedelmezőbbnek tartom a nemzetközi együttműködést és az igazán hasznos fejlesztéseket, amik valóban előrelépések.
    Az, hogy te mit tartasz jövedelmezőnek, nem mérce. Másrészt Izrael több űrkutatási együttműködésben is szerepel.


    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.03.06. 06:35:04
  • Tetsuo
    #47
    "Franciaország az ESA (alapító)tagja, nagyon nagy űripari potenciállal, azaz megéri nekik a jövedéke, és masszívan csinálják. Megint amiről nem tudsz, az nem létezik effektus..."

    Eddig olvastam. Tipikus trollkodás. Nagyképűen és aljas módon azt fejtegeted, hogy nem hallottam az Európai Űrügynökségről és még elképzelni sem tudom, hogy a nagy Franciaország részt vett volna űrkutatásban. :-)
    Holdprogramról volt szó. Azért írtam példának Franciaországot, mert még ők sem, vagyis még egy ott alakult csapat sem vágott bele hasonló (és sikeres) projektbe. Nemzetközi szinten sikeresek persze, de nem holdon. A SMART-1-ben a legfontosabbként kb. a kameráját, az űrrepülőteret és - gondolom - rakétatechnikát adta.
    Magyarországgal, aki ESA-tag, azért példálóztam, mert bár kis ország lévén, még mi is képesek lennénk elindítani egy hasonló holdprogramot (akár eddigi sikereinkre, kapcsolatainkra támaszkodva) a Pulit (roverrel), véleményem szerint a tudományos háttér megvan hozzá, hiszen kiemelkedő az űrkutatásunk, csak az anyagiak nem (a Puli konkrétan 30 millió dollár, aminek nagy részét magán úton kellene finanszírozni). Mindezek ellenére jóval jövedelmezőbbnek tartom a nemzetközi együttműködést és az igazán hasznos fejlesztéseket, amik valóban előrelépések.
    Ferencz Orsolya miniszteri biztosként valószínűleg odateszi magát és nagyobb büdzsé áll majd rendelkezésre.
    Izraelben állami és magán szinten is külföldről lapátolják a pénzt és egyéb erőforrásokat, könnyű nekik...
    A magánszektorban alap a profitábilis beruházás.


  • Irasidus
    #46
    Valamit nagyon félreértettél. A technikai bravúrt nem vitattam, ellenben megint egyfajta technófétis érzelmeit mutatja válaszod, némi személyeskedéssel. Bár ez itt megszokott - úgy tűnik.
    Örülök, ha rájöttél, hogy Tudomány-hírek miről szól az Sg-n. Nem politikáról, és nem a náci eszmékről.
    :Ilyen szondát valószínűleg pl. Franciaország azért nem csinál, mert nekik nem éri meg a K+F jövedéke,
    Franciaország az ESA (alapító)tagja, nagyon nagy űripari potenciállal, azaz megéri nekik a jövedéke, és masszívan csinálják. Megint amiről nem tudsz, az nem létezik effektus...
    ellnben egy kis országnak presztízs. Izrael államnak gyakran kívülről jönnek az erőforrások, akár a tudományosak is.
    Ellenben ez a Lunar X-prizre készült. A Google Lunar X Prize, rövidítve GLXP, avagy Hold 2.0, egy verseny az X Prize Alapítvány szervezésében és a Google szponzorálásával, melyet a Wired Nextfest rendezvényen jelentettek be 2007. szeptember 13-án. A Google Lunar X Prize célja hasonló, mint az Ansari X Prize: új generációs magánberuházásoknak ad inspirációt annak reményében, hogy költséghatékonyabb technológiák fejlődnek ki és az űrkutatás jelenleg magától értetődőnek tartott korlátait leküzdik.
    A Kheopsz-piramist lemásolni (ami nagyobb kihívás, mint az aktuális Hold-küldetés) is hatalmas technikai bravúr lenne, mégsem teszi egyik ország sem, mert megítélésük szerint nem éri meg.
    Az űripar viszont megéri, és ismételem Franciaországba van, sőt Magyarországnak is, jelenleg több több mint 30 űripari vállat van kis hazánknak, és további 30 akinek részben ez a tevékenysége. Az, hogy mi nagyobb technikai kihívás elégé szubjektív, és nem attól lesz valami technikai bravúr, hogy szerinted a Kheopsz piramist ki tudja lemásolni. És végül, ez a helyi K+F nek technikai bravúr, helyileg.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.03.05. 17:55:31
  • Tetsuo
    #43
    Valamit nagyon félreértettél. A technikai bravúrt nem vitattam, ellenben megint egyfajta technófétis érzelmeit mutatja válaszod, némi személyeskedéssel. Bár ez itt megszokott - úgy tűnik.

    Szóval én nem látok semmi ellenérvet arra vonatkozólag, hogy ugyanerre Franciaország, Németország, Norvégia sőt, akár Magyarország is képes lenne, ha lenne rá szándék és elkülönített pénzösszeg.
    Ilyen szondát valószínűleg pl. Franciaország azért nem csinál, mert nekik nem éri meg a K+F jövedéke, ellnben egy kis országnak presztízs. Izrael államnak gyakran kívülről jönnek az erőforrások, akár a tudományosak is.
    A Kheopsz-piramist lemásolni (ami nagyobb kihívás, mint az aktuális Hold-küldetés) is hatalmas technikai bravúr lenne, mégsem teszi egyik ország sem, mert megítélésük szerint nem éri meg.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.03.05. 15:22:55
  • Tetsuo
    #42
    Off
    A személyeskedésen és a rágalmazáson kívül tudsz egyebet is? Ezt komolyan kérdezem. Van valódi érved is, amivel a szánalmas hörgést indokolhatod? Én gyűlölködök? Nézz tükörbe.
  • Irasidus
    #39
    "Igen, ez rendben van, de ezen kívül nincs különleges műszer a landolóegységen? Ahogy én tudom nincs, csak az eddig kipróbáltak esetleg fejlettebb változatai. Ezért írtam, hogy leginkább pénzkérdés. Mert erre hazánk is képes lenne, vagy a legtöbb európai ország, csak nincs rá keret."
    Csak egy kicsit jár utána, hogy a MASAT hány évig, hány kutató bevonásával, és hány cég közreműködésével készül. Semmi különleges műszer nem volt rajta, ha az nem számít különlegesnek, hogy olyan körülmények között kell működnie, ami igazi kihívás. A sok scifi, és az, hogy az űrkutatáshoz nem értesz, elvitt egy olyan irányba, hogy bagatellizálod a csúcstechnológiát, és olyan elvárásaid vannak, hogy különleges műszer... Ja, mert anélkül ez nem technikai bravúr, ugyebár, á dehogy, ez egy mindennapos esemény, ahogy az egyszeri user gondolja. Pénzeddel meg semmire nem mész, ha nincs hozzá megfelelő kutatói kapacitás, és űripari infrastruktúra.
  • Irasidus
    #38
    Szerintem csak a lényeg nem jutott el hozzád, az, hogy ennek a propaganda értéke nulla, és az, hogy fordítva ülsz a lovon. Ennyi.
  • ostoros
    #37
    " Van aminek van. A pulinak is van"
    Ezt írtam.
    Akkor minek kérdezed ezt?

    "szerinted ennek a megépítése nem tesz hozzá az ország tudományos, és mérnöki fejéleszeséhez?"
    Nem én is azt írtam? Kötekedni könnyebb, mint olvasni?
  • Tetsuo
    #36
    Tehát általánosságban hozzáad valamit az ország K+F állományához és bizonyos embereknek gyakorlatot ad magasszintű műszaki tervezésből és megvalósításból.
    Igen, ez rendben van, de ezen kívül nincs különleges műszer a landolóegységen? Ahogy én tudom nincs, csak az eddig kipróbáltak esetleg fejlettebb változatai. Ezért írtam, hogy leginkább pénzkérdés. Mert erre hazánk is képes lenne, vagy a legtöbb európai ország, csak nincs rá keret.
  • Tetsuo
    #35
    Off:
    Egyrészt nem a te dolgod, hogy mihez mit szólok hozzá, tényleg nem. Tőled normális társalgás még nem volt látható, leginkább kötekedni jársz ide.
    Másrészt fordítva ülsz a lovon. Én soha nem "gyűlölködök", azt te és a hozzád hasonlók teszik, ahogy a történelemben mindig is tették... Én az igazság pártján állok. Ha hazudsz a nácikról, kijavítalak, mert engem zavar, hogy démonizálod őket (vagy valaki más), de ugyanígy teszek a másik oldal felé is.
    Harmadrészt azért lennék a szemedben náci, mert kritizálni merem IzraHellt... akkor azt bóknak veszem, mert szerintem minden jóérzésű embernek fel kell szólalnia az igazságtalanság, a zsarnokság ellen.
    A bolsevizmust is gyakran kritizálom, mert egy becsületes embernek kötelező azt kritizálnia, és az is tény, hogy a zsidók szerepe világszerte kiemelkdő volt elterjedésében és működtetésében. Emellett sem mehetünk el szó nélkül...
    Jah és miért nem sipítozok a német nácik miatt? Azért, mert az durván túl van tolva, és nagyon sokan bizniszként tekintenek az áldozataikra, ami undorító csakúgy, mint a holokausztcenzúra-törvény és a bolsevizmus megítélésével párhuzamos kettős mérce.

    Újra hangsúlyozom, nem én kezdtem a témát. Direkt szó nélkül hagytam (most csak utalok rá, hogy tudd) a cikkben említett, holdravitt holokausztreklámot, mert nem akarok ezzel foglalkozni. Erre tessék...

    On:
    Nyugodtan lehet beszélgetni a holdszondáról is. Rebekakocsis, egyszer az életben te is lehetsz "on topik".
    Számomra tudományos szempontból nagyon jellegtelen ez a küldetés, bár nem vagyok szakértő - ugye :-) -, de azt gondolom (hátsó szándék nélkül), ez csak pénzkérdés. Szívesen veszek a témában informáltabbaktól egyéb tájékoztatást.
    Lentebb, látszólag hozzáértőbb személytől meglehetősen elfogult, szcinetista véleményt lehetett olvasni. Ha vannak érvek arra vonatkozólag, hogy ez valóban tudományos előrelépés, akkor ki velük! ;-)
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.03.04. 22:18:40
  • defiant9
    #34
    "gyerekek kínzása nagyon távol áll bármely európai nacionalista mozgalom elképzeléseitől és pláne a végrehajtástó"
    Ahogy távol áll a hivatalos izraeli állásponttól is. Egyéni túlkapások mindig vannak, Amerikában is, Izraelben is, Magyarországon is. Ettől még a bűnös nép koncepciód hogy szavaiddal éljek beteg.
    Izraelnek kifejezetten nem érdeke hogy támadási felületet adjon azzal hogy rendszerszinten mondjuk gyerekeket kínoz, ui. ez az amerikai pénzcsapok elapadását veszélyeztetné.
    A mundér becsületének védelme legtöbb szervezetben benne van, az egyenruhások is próbálnak kiállni a bajtársaikért, de minél fejlettebb egy demokrácia ez annál kevésbé igaz. Klasszikus film erre a morális dilemmára A szakasz című film.
  • Irasidus
    #33
    Anno, már az Apollo programot is azért állították le, mert már senkit nem érdekelt. Ma ez még inkább így van, így pusztán propaganda eszköznek elég drága lenne, hogy alig van hír értéke. Azért tényleg kíváncsi vagyok, hányan hallatok erről bármit is. Másrészt szerinted ennek a megépítése nem tesz hozzá az ország tudományos, és mérnöki fejéleszeséhez? Mert ez nem egy sufniban megalkotható eszköz. A fordítva ülsz a lovon esetével állunk szemben, vagyis természetesen mindennek van valamekkora hír értéke, de ebből nem következik, hogy azért csinálták. Nagyon nem mindegy. Másrészt ennek a hírértéke, igen alacsony. Ennyi.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.03.04. 19:30:05
  • ostoros
    #32
    A propaganda ügyében.
    Még szép, hogy propaganda a Puli is, ahogy minden más is, ami csak kapcsolatba kerül az űrhajózással.Az egyetlen kérdés hogy van -e MÁS haszna is a propagandán kívül. Van aminek van. A pulinak is van, de maga a propaganda nem tagadható dolog.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.03.04. 19:21:51
  • Tetsuo
    #29
    Te egyenlőséget teszel ezek közé: link1 és link2 mert protekcionizmusnak vagy nacionalizmusnak hívod mindkettőt.
    Akárhogy is próbálod bizonygatni, gyerekek kínzása nagyon távol áll bármely európai nacionalista mozgalom elképzeléseitől és pláne a végrehajtástól. A zsidóknál ez nem így van. És ez utóbbit azzal mentegetni, hogy hát végülis majdnem ugyanaz vagy nálad pont ugyanaz a kettő... az már beteg.

    ribikekocsis, igen b+, mert ha szólnak hozzám, válaszolok; amíg a "liberális cenzúra" engedi.
  • Irasidus
    #28
    Miben?
  • ostoros
    #27
    Nincs igazad.
  • defiant9
    #26
    "de itt népirtásról, gyerekek kínzásáról stb. van szó."
    Erről biztos nincs. A palesztin izraeli konfliktus kapcsán az izraeliek azt fogják lobogtatni hogy ők csak a nemzetet védik az arab terroristáktól.
    Talán Jeruzsálem Izrael fővárosként elismerése volt az utóbbi idők legvéresebb zavargása, de ez nem népirtás akkor is ha többen meghalnak. Népirtás pl. az lenne ha civileket szisztematikusan összeterelsz majd kivégzed őket. Ilyenben a magyar nacionalisták tevőlegesen részt is vettek a nácikkal kooperálva.

    "dörzsölt, simlis, másokat átver"
    Ez már jobban passzol. A politika világa jellemzően ilyen. A nacionalista Fidesz is jellemzően, átveri az embereket hazug propagandával, és kihasználja az EU lassú effektív reakcióra képtelen rendszerét.

    "mosod össze a "protekcionalizmussal"."
    Továbbra is azt csinálod hogy konkrétum nélkül pozitív és negatív jelzőket aggatsz. Protekcionizmus(így al nélkül mondjuk) az is ha a Lidl-nek megtiltjuk hogy új üzletet nyisson hogy a magyar kisbolt életben maradjon, a zsidó közösség gazdasági szálakon ugyanezen elv mentén "segíti egymás" pl. az Intel is:
    egy új izraeli gyár felépítése jelenti, a projekt 11 milliárd dollárból valósulhat meg. Az összegből 10 milliárd dollárt biztosít az Intel és egymilliárd dollárt - különböző állami támogatások és kedvezmények formájában - a közel-keleti állam. A pénzből a Kiryat Gatban lévő meglévő létesítményt bővítik tovább.
  • Tetsuo
    #24
    Akkor újra: A nacionalizmus önmagában üdvözítő lenne, de itt népirtásról, gyerekek kínzásáról stb. van szó. Azzal nem hiszem, hogy bármely magyar patrióta egyet tudna érteni.
    Van egy bátor, egyenes, becsületes, igazságra törekvő, a nemzetért kiálló, de akár önfeláldozó út és van egy dörzsölt, simlis, másokat átverő, - végeletekig kihasználó, erkölcstelen út... te ezt a kettőt mosod össze a "protekcionalizmussal".
  • defiant9
    #23
    "a #13-ban meg burkoltan meg voltam szólítva"
    Én azokat "szólítottam meg" akik kettős mércét használva Izraelt gyűlőlik mert nacionalista indíttatású protekcionista eszközökkel él, akkor viszont tapsolnak amikor a saját nációjuk teszi ugyanezt. A te döntésed volt hogy magadra vetted.
  • Tetsuo
    #21
    Helyesbítettem kvp "tényeit", a #13-ban meg burkoltan meg voltam szólítva, a #15 és #16-ban pedig egyértelműen.
    Talán válaszolhatok, ha megengeded...

    De legyünk "on". Te elhiszed, hogy manapság Izraelben pusztán tudományos célból ilyen projekt megvalósul? Ugyan...
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.03.01. 22:24:59
  • Irasidus
    #20
    Te csak folytatod.
  • Tetsuo
    #19
    Off megint, köszönhetően Irasidusnak:
    Ha visszaolvasol, láthatod, hogy nem én kezdtem ezt a témát, hiába nácizol, te kommunista. Másokért felelősséget nem vállalhatok. Nálunk ez nem úgy megy, mint nálatok, hogy minden kommunista egyként (nem)gondolkodik.

    Teljesen mindegy, mi a projekt névleges célja. Izraelben ez tisztán nacionalista propaganda, amit fullon megtámogattak, hogy még a holdon is holokausztozhassanak.
    Mellesleg, nem lennék meglepődve, ha köze lenne a kínai misszióhoz.

    defiant9 Te meg miről beszélsz?! A népirtás nem konzervativizmus.
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.03.01. 22:15:31
  • Irasidus
    #18
    Nem űrhajózásról van szó, ha olvasni tudnál. És tulajdonképpen mit propagál a Puli? Még egy kérdés, a kezdődött, és a jelenlegi állapot szerinted ugyanaz?
  • ostoros
    #17
    "akkor a magyar Puli is propaganda?"
    Hát még szép hogy az. Az egész űrhajózás propaganda szerepe miatt kezdődött. :)
  • defiant9
    #16
    "Ez nem talpraesett konzervativizmus, hanem aljas, ördögi magatartás"
    Azzal hiába próbálód meg differenciálni hogy jelzőkkel aggatsz rá, így nem fogsz tudni határvonalat felállítani. A protekcionizmus az marad ami, meg tudja mindenki ideologizálni hogy azért protekcionista mert ... a sajátjainak akar jót. Az hogy egy amerikai zsidó Izraelt támogatja azzal hogy ott épít gyárat, számára nem más mint a te hazai vállalat preferenciád.

    "mellveregetve intelligensebb népként aposztorfálnak."
    Ezt teljesen általánosan nem tudják kijelenteni az egész 'népre', a közösség etnikai részhalmazaira viszont igen, de így már vannak olyan halmazok is amik viszont 100 alatt vannak, a látványos eredményeket nyilván a top fogja szállítani.

    A mondandóm lényege az lett volna hogy a konzervatív nacionalista ideológia mindig szemben fog állni a többi konzervatív nacionalistával, ha ő teszi az pozitív patrióta cselekedet, ha más akkor meg aljas rafinált érdekérvényesítő. A konzervatív America first Trump policy is automatikusan azt jelenti hogy másnak(pl EU/Magyarország) ettől egy kicsit rosszabb lesz. Az "Israel first" kétségkívül egy erős hatású jelenség, nekem személy szerint nem is tetszik, mert pontosan olyan gyűlölködéshez vezet ami benned is kiépült. A pozitív diszkrimináció egyben negatív is, a liberális határvonalat akkor lépik át amikor a passzívból aktív károkozásba mennek át, pl. kitelepítenek egy közösséget, vagy mikró szinten kirúgnak valakit hogy egy zsidó kapja a munkáját.
  • Irasidus
    #15
    Már megint ez a téma egy k*rva holdszondánál. ... A holdszondáról pedig, hogy lényeges eleme nincsen, leginkább propaganda ez is, legalábbis a publikus része.
    Mint írták már, a hozzád hasonló nácik mindig kihasználják, hogy zsidózhatnak egy kicsit, ezért van megint itt a "téma", mert te táplálod... Az meg, hogy propagandának minősíted, igencsak tudatlanságodról árulkodik, hogy ugyebár fogalmad sincs, hogy ez tulajdonképpen micsoda. Ez a Google Lunar-x Prize egyik - magán - nevezőjele volt, több tucat másik országgal együtt, így magyarokkal egyetemben. Ugyebár, akkor a magyar Puli is propaganda? Nem kevés műszaki háttér, és tudás van benne. Hasonlóan buta megfogalmazás a Kínai holdszondánál volt tetten érhető.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2019.03.01. 05:30:56
  • Tetsuo
    #14
    Off:
    Már megint ez a téma egy k*rva holdszondánál.
    Én nem vagyok konzervatív, de azt tudom, hogy Izrael nem ugyanazt a protekcionista politikát tolja, mint a konzervatívok, ugyanis Izrael éppen egy apartheid-rendszert tart fent, ezenfelül a Gáza övezetet hatalmas börtönként kezelve közel kétmillió embert kínoz. Ez nem talpraesett konzervativizmus, hanem aljas, ördögi magatartás, ami az adott globális érdekérvényesítést jellemzi, az pedig egy gonosz rafináltság - amit ők mellveregetve intelligensebb népként aposztorfálnak.
    A manapság megszokott nacionalizmuson túlmutató faji összetartozásukat egyfajta (még ateista körökben is) vallási/kulturális felsőbbrendűség érzése pecsételi meg, amit az élet legtöbb területére próbálnak kiterjeszteni.
    Érdekes liberális, baloldali ellentmondás, miszerint minden nép egyenlő, de vannak egyenlőbbek.
    Világhálózatuk kiharcolta, pl. Magyarországon, Franciaországban és Izraelben is az úgynevezett antiszemitizmus fontosabb, mint az antimagyarizmus vagy a francia-ellenesség, meg az ő tragédiájuk mindenkié felett. Kölcsönösség szóba sem jön... vallások tekintetében sem. Ebbe nem akarok most belemenni.

    A holdszondáról pedig, hogy lényeges eleme nincsen, leginkább propaganda ez is, legalábbis a publikus része.

    Kvp-nek mióta kiindulási alap a Biblia? Most esik le a tantusz! :-) Egyébként inkább Tórát kellett volna írnod (írnia), mert a Biblia szerint nincs joguk arra a földre...
  • defiant9
    #13
    Érdekes megfigyelni hogy a magukat konzervatív jobbosnak tartó egyének hogy savazzák Izraelt ahol a zsidóság pont olyan protekcionista/nacionlista módszerek/elvek mentén szerveződve működtet sikeresen egy államot amit ők is preferálnak saját népükre/országukra. Egyébként nekem sem ez a kiválasztott nép ideológia, sem a vegyük fel az állásra saját fajtánkat pozitív diszkrimináció nem jön be, de azt elismerem hogy kifejezetten eszes, életre való népség aki sokban túlmutat a buta melldöngető mélymagyar rétegtől. Még talán azt is aláírom hogy azon a vidéken nem volt más választásuk a túléléshez, és a környezetük kényszerítette ki ezt a pragmatikus szemléletet, de azzal hogy a kölcsönösen biztosított elpusztítási doktrínán túllépve a mérjünk megelőző csapást Iránra terveket szőnek azt kell hogy mondjam túltolták a szekeret, és csak mélyítik a történelmi ellentéteket.
  • ostoros
    #12
    Hozzád hasonló? Mi ez, csak nem kategorizálod itt az embereket, kis rasszista! :D
  • Tetsuo
    #10
    Nem én hoztam fel a témát, ti beszéltetek izrael létjogosultságáról.
    Az erősebb kutya b@... igen, erre jó példa Izrael, ami nem is a zsidók erőforrásaiból épült, de az sem ide tartozik...

  • kvp
    #9
    "Mi a helyzet a határaival és az apartheiddel?"

    Az izraeli hatarokkal ugyanaz a helyzet mint nallunk trianonnal vagy az oroszoknal a krimi felszigettel. Amelyik orszag erosebb katonailag es meg tudja vedeni a teruletet, az sokszor maga donti el, hogy annak hol vannak a hatarai. Oroszorszagot sem zartak ki az ensz-bol, pedig ugyebar... Ujmexiko amerikai elcsatolasarol mar nem is beszelve.

    Az apartheid Delafrikaban jo regen megdolt, Izrael vezetese ennel jelentosen elorelatobb volt es meg anno fegyveres lakossagcseret hajtott vegre, azaz helyben lako palesztinok ki, zsido telepesek be. Ez joreszt megakadalyozta a parhuzamos tarsadalmak kialakulasat a hatarokon belul. Nem humanista, de eletkepes hozzaallas volt. Mar az oszovetsegben is van pelda erre a hozzallasra, ami integraciomentesen oldja meg az etnikai es vallasi konfliktusokat. Humanista szemszogbol persze vallalhatatlan, de a humanizmus relativ uj dolog, a zsido nep meg legalabb 5000 eve megvan.

    Persze kerdes, hogy egy amator urjarmuepito tarsasaggal kapcsolatban miert pont a szarmazasuk a legnagyobb gond. Mondjuk mas nem nagyon lehet veluk, mert mernokileg ugyan eleg kicentizettnek, de azert mukodokpesnek tunik az otletuk. Sokkal tobb okot tudnek mondani arra, hogy hol bukhat meg mint amennyit arra, hogy sikerul, de meglatjuk. Ha osszejon nekik, az bebizonyitana, hogy minimalis eroforrasokkal is elerheto a Hold.
  • Tetsuo
    #8
    Mi a helyzet a határaival és az apartheiddel?
  • gosub
    #7
    Inkább annak örüljetek, hogy visz egy mini holoemlékművet, ennél nagyszerűbbet nem is lehetne elképzelni.
  • kvp
    #6
    Izrael mar az okorban is zsido nemzetallam volt, benne van a bibliaban is (meg a kornyezo okori allamok feljegyzeseiben), mindenki mast eluztek onnan vagy kiirtottak oket. Aztan neha (gyakran) megszalltak oket, pl. a romaiak. A modern Izrael egy ENSZ egyezmeny altal letrehozott es elismert allam, csakugy mint Szlovakia. Ettol meg legalisabb mint pl. Katalonia. Sajat lakossaga, kulturaja, hadserege es szuveren (fegyveresen vedett) terulete mindenesetre van.

    Szoval Izrael egy legalis allam, sajat urprogrammal meg egy hobbista csapattal mint nallunk a MASAT-osok. Na ez a csapat most nagynehezen feljutott az urbe.

    A holdon egyebkent jelenleg csak kinaiak vannak, azok is a masik oldalon. (nacikat ok sem talaltak) Minden mas ottmaradt szonda es jarmu mar mukodeskeptelen.

    Egyebkent ha a leszalloegyseg oda is er, nem huz el a Hold mellett, nem all bele a felszinbe, akkor is kb. 3-4 napra eleg az energiaja. Egy par fotora talan eleg...
  • Irasidus
    #4
    Az, hogy te egyénileg mit fogadsz el, és mit nem, senkit nem érdekel. Itt nem zászlótűzésől volt szó, vagy arról, hogy Izrael milyen állam. Itt egy űrszondáról van szó. Másrészt sok sikert ahoz, hogy te a Holdra eljuss, és ott garázdálkodj...
  • Nemzsidó
    #3
    Csak a pontosság kedvéért: izrael NEM zsidó állam! A zsidóknak soha a világtörténelem folyamán nem volt nemzetállamuk, tehát az izraeli zászló kitűzése egy újabb Hold-i anomáliát generál, míg tulajdonjogilag értelmezhetetlen még a zászlórúd helye is. Így ha eljutok a Holdra, s a kukába dobom, nem terhelhet jogi felelősség.