1
 • takysoft
  #1
  Hát összetett a piac.
  Egyrészt kevesebb telefon fogy, mert nagyjából a Redmi Note 5-tel elértük azt a szintet, hogy veszel egy 50 ezer forintos telefont, és mindenre jó. És még most is, és 3 év múlva is az lesz. Szóval aki nem enthusiast, az ellesz vele különösebb belassulás és probléma nélkül még jó ideig. Az elavulás szoftveresen is egyre kisebb probléma. A fő android verzió ami a legtöb szoftvernek kell még mindig a 4-es... szóval elfut minden.
  A Project Trebble óta meg nem okoz különösebb gondot a gyártóknak 2-3 évnél tovább is supportálni a telefonokat (benyomni a google secu frissítéseket a meglevő rendszerbe egyszerűbb, mint valaha)

  Egy mobiltelefon élete inkább hardveresen kérdéses. Mert hát... egész nap cipeled, ide-oda teszed, leesik stb. Egy TV-től joggal várhatsz 10 évet, mert hát leteszed és ott marad, ahol van.
  De egy telefon azért kapja a strapát rendesen. Átlagosan kb 3 évre vannak tervezve. Annyi idő alatt legyilkolja az ember úgy is. De ettől függetlenül elmehet 4-5 évig is.

  Jópár éve ha vettél egy telefont, tudtad, hogy másfél év múlva már szaggatni fog rajta a Facebook. Nem ritkán évente cserélték az emberek a telefont. Főleg a drágább szegmensben,

  Most nem. Amíg működik, és frissítés van, addig igény nincs a cserére, mert elég gyors, és a piaci fejlődés kezd leállni.
  tök jü a HDR, meg a 4K, meg a 4K EIS videózás, de anyámnak nincs ilyen igénye. Neki teljesne jó a 2 éves Redmi Note 5, és esze ágában sincs cserélni.

  A másik oldalról ugye volt egy óóóriási boost 2-3 éve. India egy harmadik világbeli semmiből átlépett fejlődő országgá, (IT ország is lett többek között) és óriási pénzmennyiség jött létre a semmibőlpénzmennyiség (mint kínában 10 éve)
  Ez megnyitott egy hatalmas új piacot, amit a xiaomi például kegyetlenül letarolt, de a Samsung oda se tudott nézni, mert ők oda drágák.
  Más kérdés, hogy szerintem a Samsung szándékosan hagyja lassan bedölni a telefonos iparágát, mert ebben a szegmensben nincs profit.
  Cserébe a NAND flash memóriákban és a kijelzőkben, kamerákbak és egyéb komponensekben amit telefonokhoz gyárt óriási profitja van.

  De a lényge, hogy India is kezd megtelni. Stabilizálódott a piac, és nincs már hirtelen óriási igény.
  Afrika meg még nincs ott ezen a fronton.

  Szóval a mobilos szegmensnek alapvetően nem megy jól. És ezt a kínai olcsóbb gyártók is kezdik érezni. Persze van növekedés, de a tőzsdei értékeken ez már most látszik.

  Ez egy természetes folyamat, ahol egy húzóágazat szépen stabilizálódik.
  Most azok lesznek a sikeresebb gyártók, akik olyan telefont tudnak gyártani, ami sokáig elműködik, hardverileg és szoftverileg is.
  (míg ez például 4-5 éve pont nem volt érdeke egy gyártónak sem, azért spóroltak RAM-mal meg tárhellyel minden telefonban)