46
 • TokraFan
  #46
  Idővel kénytelen leszek áttérni, de nem most lesz. Jelenleg 2011 Dual Xeon platformot használok, azzal még elleszek egy darabig. Amire nekem kell, még évekig elég, olyannyira, hogy be is táraztam egy tartalék gépet, amiben csak RAM és CPU nincs, mert azt bármikor tudok venni bele. Lapot már nehezebb lesz. De tény, hogy az MS mindent meg fog tenni, hogy kikényszerítse a váltást, és akkor nem tudom, mit fogok csinálni. Mert ezt a sz*rt nem akarom a gépemen meglátni.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.02.02. 20:41:51
 • Tetsuo
  #45
  "Kizárt", ha nem szükségesek a legújabb hardverek, mert ahhoz több esetben csak Win 10-re tesztelt drivereket adnak ki.
  A legújabb workstationök (még ha te is építed) vagy akár egy üzleti notebook már Win 10-zel jön és nincs hozzá Win 7 - sajnos.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.02.02. 20:33:39
 • TokraFan
  #44
  Tisztában vagyok vele, ezért sem vagyok hajlandó feltenni...Munkagépre pedig egyenesen kizárt!
 • Tetsuo
  #43
  Igen, régen más verzió is stabil volt, ma már azok nem igazán használatosak.
  A Win 10 NEM stabil. Egy csomó hardver van, amivel nem működik rendesen és egy update is megfingatja. Hiába ütemezed át, majd ha frissíted, átrendezi a beállításokat stb.
 • TokraFan
  #42
  Hátööö, ha figyelmesen olvastál, én azt írtam, hogy "a windows egyes verzióira is igaz".
  És igen, pontosan tudom mekkora fos a spy10. Bár azt hozzátenném csak a tisztánlátás kedvéért, hogy az üzleti felhasználásra szánt verzióknál (Pro, Enterprise), kikapcsolható a kényszerfrissítés!

  Ettől függetlenül, mint írtam, annak a listának a nagyrésze hozzánemértésből keletkezik, és más platformon sem jobb a helyzet. A linux desktopon pont ilyen tré, ha össze-vissza installálgatnak rá mindent, ellenben a windows _egyes verziói_ is összerakhatók atom stabilra. Nem csak a 7 stabil, legalább ilyen stabil volt az XP az SP3 után, és annak idején, amikor még valóban a fél világ szívott a kékhalállal W95/W98 alatt, a Windows NT-hez (főleg a 4.0-tól) nekem már 3 évig hozzá sem kelle nyúlnom, csak dolgozni rajta. Stabilt volt és megbízható. Mindig volt olyan windows, amivel nem volt gond. És persze voltak a hulladékok, mint a W95/98, ME, a W2k, vagy a Vista...Ezeket kerülni kellett és kész.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.02.02. 02:48:51
 • Tetsuo
  #41
  Hallottál a Win 10 frissítéseiről?
 • Tetsuo
  #40
  A Win 7 jelenleg a legstabilabb oprendszer. Amire válaszoltál, nem a Win 7-ről szólt, hanem általában a Windows-ról, és pedig igaza van.
 • TokraFan
  #39
  Azért ennyire ne legyél paranoiás! Én is utálom az MS-t, de a hibákat független szakértők ezrei teszteli napi szinten, ha valamit nem foltoznak be, az rögtön kiderül.
 • ostoros
  #38
  Jó, csak kevéssé hiszem, hogy a windows frissítése be is foltozza azokat a biztonsági réseket, inkább teremti, hogy újabb és újabb hibalehetőséget integrálnak...
 • TokraFan
  #37
  Az világos, de ha bizt. rés van, azt konkrét bűnözők is kihasználhatják, a veszély ebben van. Az MS és a Google nem fogja a személyes adataidat mondjuk bűntényhez felhasználni, vagy pénzt lehúzni a számládról, prfilt lopni, stb. stb, ezer módja van annak, hogy megszivassanak.
 • TokraFan
  #36
  2011 Dual Xeon munkaállomás, spéci hardverekkel (4portos Intel LAN, SAS vezérlő, Wacom tábla stb.). Frissítéskezelő ki van kapcsolva, havonta egyszer frissítem manuálisan, amennyiben az update legalább 2 hétnél régebbi és nem észleltek tömeges hibát a "népek"...Évekkel ezelőtt húztam rá a rendszert, semmi baja, pedig közben CPU upgrade is volt.

  Nem istenítem a windowst, messze nem, de valójában nincs olyan OS a piacon, amivel nincsen gond. Beleértve a korábban sokkal jobbnak mondható, de időközben eléggé lemaradt OSX-et is.
 • ostoros
  #35
  "Ha a személyes adataid, a magánéleted és a privacy nem számítanak"
  De hát azokat amúgy sem tartja tiszteletben a Microsoft... Amíg "frissít" és telepíti a bugokat amik lassítják a gépet, közben meg vígan küldi haza az adataidat...
  Ugyanez Gugli bácsira is igaz.
 • gothmog
  #34
  Frissítéskezelő hogy van beállítva rajta? Milyen konfiguráció?
 • TokraFan
  #33
  1-2 pont igaz, a többi javarészt hozzámenértésből adódik. Nekem a munkagépen 4-5 éve működik egy Seven, azóta atom stabil, hozzá sem kellett nyúlni. Nem lassul, nem fagy le.

  Ráadásul a lista nem windows specifikus, a linux legalább akkora sz*r desktopon. Persze össze lehet rakni azt is rendesen és akkor sokáig elmegy, de ez a windows (egyes verzióira) is igaz.
 • gothmog
  #32
  Néhány dolog, amiket a windows tanított meg nekünk:
  -A számítógép üzemszerű használattól idővel lassul. Mintha valami kibaszott hőerőgép lenne, aminek a kopások miatt csökken a teljesítménye.
  -A számítógép üzemszerű használat közben lefagy.
  -A számítógép üzemszerű használat közben rosszindulatú programokkal fertőződik.
  -Az operációs rendszert -a puszta használatból kifolyólag- időnként újra kell telepíteni.
  -A számítógép nem munkaeszköz. Elsődleges célja, hogy szívassa a használóját. Hogy szükséges rosszként szerepeljen annak életében.
  -A számítógép nem a tulajdonod, saját akarata van. Majd dolgozol, ha hagyja, majd kikapcsolod, ha befejezte amit épp csinál. Majd használsz olyan programokat, amiket megenged neked.

  És bár az elmúlt néhány évben ezek egy részét elkezdték kiküszöbölni, de addig ezek az élmények határozták meg a legtöbb laikus felhasználó életét windowson. És sokakban még mindig így él, főleg az utolsó pont.
 • wraithLord
  #31
  Hát a vírusirtó manapság már annyira sok mindenre egyébként sem jó, mert nem az ilyen jellegű támadásoktól kell leginkább félni.
  A sima vírusirtó feladatát nagyjából az is ellátja, ha nem netezik az ember ész nélkül.
 • TokraFan
  #30
  Ha a személyes adataid, a magánéleted és a privacy nem számítanak, akkor nincs gond ezzel a hozzáállással. De azt jó tudni, hogy a vírusirtó nem véd meg egy OS szintű biztonsági réstől, attól csak az véd meg, ha befoltozod, vagyis frissíted.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.31. 03:04:06
 • ostoros
  #29
  Ez sajnos így van, az én telefonomon is ócska szoftverek vannak. De ha frissíteném, azonnal meghalna, túl kicsi a memóriája. Amíg meg nem döglik végleg, nem lesz frissítve, utána pedig lesz új telefon és kész. Addig nem.
  Környezetbarátabb, ha haláláig dolgozik, és pénztárcakímélőbb is.
 • ostoros
  #28
  Ezt a Microsoft oldalán olvastad? :)
 • wraithLord
  #27
  Igen, arra gondoltam, hogy most a WMP-t nem szolgálják ki, utána meg ki tudja, mit találnak még ki, pl. Windows Update-en keresztül.

  #22 Vanek úr: a legtöbb ember számára már önmagában a netre kapcsolni az eszközét "öngyilkosság".
  Biztonsági frissítés nélkül is lehet élni. Csak nem a biztonsági rés kerül befoltozásra, hanem megfelelő aktív szoftveres védelem vigyáz a résekre. Egy év múlva úgyis megszűnik a támogatás, és nyilván senki nem fogja ezért letörölni az OS-t, hanem máshogy oldja meg. A Win7 még teljesen korszerű OS, simán megoldható a biztonságos használata.
  Ezenkívül pedig hiába van a(z ismert) biztonsági rések nagy része kiiktatva, ha az ember nem tudja, hogy kell viselkedni online... Sokkal egyszerűbben is beszophatja az ember. Pl. így...

  Sokkal több olyan androidos telefonnal rohangálnak a világban, amit már évek óta nem támogat a gyártója, mint amire még aktívan jönnek a frissítések. Van amelyiken már az Androidot sem támogatja a Google, olyan régi verzió. Ugyanez a szituáció. És egy androidos telefonról lényegesen több szenzitív/privát információt lehet lehúzni, mint egy mezei PC-ről, pláne, ha Win7 van rajta.
 • NEXUS6
  #26
  Videóra én is WMP-t használok, zenére már mást. Sejtettem, hogy van ilyen funkciója a WMP-nek, de őszintén szólva nem fog hiányozni. ;)

  Frissítésekkel meg én is távolságtartó vagyok. Tavaly az újabb hw-re felraktam egy új rendszert amikor nagyjából stabil lett, meg nem volt gond lementettem és kilőttem minden felesleges faszségot, mondjuk a frissítéseke is ebbe estek.

  Amíg frissítgetett, gyak naprakészre hozta magát, abban az időszakban kaptam is egyx olan vírúst, hogy napokig gyalultam a gépről.
  Kiirtottam, rendbe hozatm, azóta semmi. Szó szerint. Pedig még külön rezidens vírusirtóval sem lassítom a rendszert, még a Win biztonsági funkcióit is megnyirbáltam, tűzfal ilyenek vannak, de hogy a Defender mennyire naprakész, vagy be van e kapcsolva az most még csak meg se tudom mondani.
  Egyszerűen nem megyek ismeretlen, poreszekkel, malewarekkel teli oldalakra. Kb. ennyi-
 • hypno
  #25
  Ti el is olvassátok ami a cikkben van?

  A WMP metadatokat nem fog kapni egy év múlva, de ugyanúgy ott lesz a windowsban és működni is fog. Ha nem így lenne, a Microsoft lábon lőné magát, mert akár mennyire szeretné hogy csak a win 10-el kelljen foglalkoznia, ha egyszer eladott egy szoftvert, akkor utóbb nem teheti működésképetelenné, mert gatyát is leperelnék róluk.
  A Apple-nek sem jött be a régebbi telefonjaik teljesítményének szoftveres visszafogása.
 • 74auriga
  #24
  +1
 • Tetsuo
  #23
  Azért ez nem így van.
 • Vanek úr
  #22
  És #5 ostoros hozzászólására is itt reagálnék.
  A Windows frissítések kikapcsolása a neten öngyilkosság a gépre és a személyes- (és egyéb) adataidra nézve is. Nem kell azonnal felrakni mindent (mert mint már sokszor láttuk, az első napos frissítés sem mindig 'tökéletes' :D ), de ha 1-2 héten belül nem ütötte fel egy új hír a fejét az új frissítés rossz működéséről, nem működéséről (esetleg egyéb 'rosszaság'-ról), akkor már mehet fel a gépre.
 • BladeW
  #21
  Ez tippre egy olyan "frissítés" amit nem fogsz tudni elkerülni azzal, hogy kikapcsolod a windows update-t. Egyszerűen az online service nem fogja kiszolgálni a W7 klienseket és ennyi.
 • wraithLord
  #20
  Én is MPlayert használtam mindig, csak én Windowson jobban szeretem az SMPlayer grafikus interface/front-endjét. Linuxon meg csak natúrban MPlayer.
 • molnibalage83
  #19
  +1
 • TokraFan
  #18
  Megkötni nem fogják, nem is tehetik meg. Amit megtehetnek, az a támogatás beszüntetése, értsd: nem fejlesztik tovább, nem adnak ki hozzá további biztonsági és egyéb frissítéseket. Attól még az utolsó verzió a világ végéig használható marad. Más kérdés, hogy lesz-e értelme. Én addig húzom, amíg csak lehet, mert a bugos, instabil spy10-re nem akarok váltani.
 • Glutamin
  #17
  Szuleimnel van egz Win7/es Core2 Quad alapu gep. Azon mar nem szeretnek OS-t frissiteni. Amig meg nem kotlik marad a Win7.
 • Tetsuo
  #16
  Egyébként mindegy mennyien. Aki WMP-t használ és kell neki éppen ez a funkció, az nem normális.
 • Tetsuo
  #15
  A VLC ugyanúgy lejátsza a zenéket, mint a Media Player.
 • Tetsuo
  #14
  Szerintem túlzó a 7 (pozitív irányban). :-)
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2019.01.29. 15:26:33
 • Tinman #13
  Nekünk olyan 1000 ember körüli ügyfélkörünk van, egyetlen egy sincs köztük aki WMP-t használna. Ez elég sokat elárul ennek az egésznek a fontosságáról. Eleve IT témában nem nagyon van képben az, aki ilyen ótvar sw-el néz filmet/hallgat zenét.
 • ostoros
  #12
  KMplayer forevör!
 • Ellaberin
  #11
  Ok, nem is mondtam senkinek se, hogy ne használja. Én is Winampot használtam, addig amíg nem lett belőle egy nagy bloatware. De annyira nem vagyok zenehallgató, alig hallgatok pusztán zenét, pedig van egy kazal cd-m is, mp3-m, de mostanában inkább YT, ha éppen olyanom van. Film meg BSplayer esetleg vlc, kodi.
 • Ellaberin
  #10
  Nem kell mindent ilyen komolyan venni ;) Nyilván néhány ezer embert ismerek max és ők sem mind foglalkoznak mindenféle telepítéssel, már ha wint használnak.

  Igen általánosítottam, mi ezzel a baj? A WMP elég gyenge zene hallgatásra, a különböző videó anyagokból meg válogatós, a képminősége véleményes, de mindenki azt használ amit akar, illetve amit tud.

  De a mondandóm nem is erről szólt, de ugye azt meg is kellett volna érteni ;)
 • Zombee
  #9
  15 éve használom zenehallgatásra a Windows Media Playert. A Winampot váltotta anno, jobban szól alapon is, nem kellett baszakodni vele. Ma már támogatja a flac-ot is.
  Videóra nem használom, amikor utoljára próbáltam, a felirat és a dual audio is kifogott rajta. Lehet, hogy javították ezeket időközben, de a Media Player Classic/VLC (a nyomorult másolásvédett DVD-k miatt) páros tökéletesen elég.
 • zetortraktor
  #8
  "Nem ismerek olyan embert aki windowson WMP-t használna videóra /"

  és ez miért is jelent bármit is? mármint a több százmillió felhasználóhoz képest miért lényeges tudni, hogy akiket ismersz, mit csinálnak? tán általánosítasz? nyilván egy miroközösség tagjai (te és az ismerőseid) bizonyos jellemzőikben hasonlítanak. és nyilván, akik használják ezeket a funkciókat, azoknak az ismerősei is nagyobb részben használják. és ők is jobban járnak, ha ebből nem vonnak le messzemenő következtetéseket, mert az... marhaság.
 • Ellaberin
  #7
  Nyilvánvaló ijesztgetés. Nem ismerek olyan embert aki windowson WMP-t használna videóra / zenére és valszeg az MS is úgy gondolta először valami biszbaszt vesz ki, ami nem jelentős.
  Majd kb. akkor lesz érvágás a felhasználóknál, ha legyakja a hálózatot...