37
  • TokraFan
    #37
    Az egyik külpolitika, a másik belpolitika... Nem derogál másik demokratikus országgal sem üzeltelni, mégis ellég jól működik. Ennek kb. semmi köze az egészhez...
  • ostoros
    #36
    "a diktatúrák jelentős része viszont " -Gazdag nyugati országok által van finanszírozva, hogy engedjék vállalataiknak a természeti kincsek kirablását.

    A "demokráciák" többségének nem derogál diktatúrákkal üzletelni.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.01.29. 19:50:57
  • Tikal #35
    Persze, az is beletartozik.
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2019.01.29. 18:21:48
  • TokraFan
    #34
    Persze, a pénz is fontos, de egy szabad országban a boldogulás is sokkal könnyebb! Protekcionista rendszerben jóval nehezebb kitörni a szegénységből, mint ha szabad vagy és nem gátolnak a tehetséged kibontakoztatásában. Ráadásul semmi nem igazolja, hogy egy diktatórikus rendszerben jobban élnének az emberek, sőt, általában rosszabbul élnek. Van pár kivétel, mondjuk Dubai és az Emírségek, ahol bár kasztrendszer van uralkodókkal, de a nép mégis gazdag és rengeteg juttatásban részesül. Ugyanakkor, a jóléti államok többsége demokratikus berendezkedésű, a diktatúrák jelentős része viszont züllik, lerabolja az országot a politikai elit, miközben az embereknek nem csak pénze nincs, de szabadsága sem!
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.29. 16:18:07
  • lammaer
    #33
    Ha viszont van szabadságod de nincs pénzed, akkor meg élhetsz úgy, mint egy hajléktalan. Mit ér az ember azzal ha szabadon jártathatja a száját de tüzelőre nincs pénze télen?

    Mondjuk azt, hogy mindkettő nagyjából egyformán fontos.
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.01.29. 10:21:30
  • TokraFan
    #32
    Ezzel egyetértek...de csak részben. nekem mondjuk fontosabb a szabadságom, mint a pénz. Ha a szabadságot korlátozzák, akkor hiába van pénzem, nem érzem jól magam.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.28. 22:49:34
  • Tikal #31
    Lehet hogy nem értem harcolnak nyugaton se, de ha olyan színvonalon tudnék élni mint a németek, vagy dánok, akkor nem is érdekelne nagyon... de így...itthon...amit az orrunk előtt művelnek és még büszkék is rá...
  • TokraFan
    #30
    Ez viszont politikai irányzattól teljesen független. Remélem nem hiszed el, hogy bárhol, bárki is érted vagy a kisemberért harcol. Itthon is jól látszik, de külföldön is, hogy az egyes pártok mögé rittyentett ideológia csak a nép hülyítésére szolgál, egyetlen oka itt bárkinek az, hogy saját magát és családját pénzhez, hatalomhoz juttassa!
    Most,hogy ezt bal vagy jobb oldali maszlaggal éri el az éppen aktuális divat szerint, az teljesen mindey...Senkinek nem érdeke felvilágosult, logikus gondolkodásra képes, érvelni és kommunikálni képes tömegek nevelése.
  • ostoros
    #29
    Oké, tény.
    A legjobb viszont az, amikor nem lehetsz biztos benne, hogy most melyik is történik? Vegyük például az RTL csatorna esetét... Most akkor a fogyasztói létért hülyít minket, vagy azért, mert egy nyugat európai (tehát EU-s) politikát szolgál? Ami a tulajdonosi köréből simán következhetne.
    Persze, mivel a politika és a gazdaság között nem CSAK összefonódás, hanem UNIÓ van az EU-ban, és itthon is, ezért mondhatjuk azt is, hogy mindkettő.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2019.01.28. 22:06:59
  • TokraFan
    #28
    Ezt úgy mondod, mintha a lezüllesztésnek kizárólag gazdasági okai lennének. Legalább ekkora hévvel és tudatosan zülleszt a politika is...nem csak fogyasztót lehet így nevelni, hanem birka szavazó parasztot is.
  • lammaer
    #27
    És ez igy van jól, szeretném haa facebook részvényeim hasznot hoznának már :D
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2019.01.28. 15:16:23
  • M2 #26
    Én csak az iwiw-es időket sírom vissza, mikor mindenféle puncinak lehetett nézegetni meg tovább osztogatni az exhib képeit. Az már soha nem jön vissza! :-)
  • end3
    #25
    Az élet magasabb szinten már régen túllépett az FB-n. (Sőt, sokan már sokkal korábban, eredendően is "túlléptek".) Az időelcseszés és a gitrágás egyik virtuális helyszíne és a cselekvőképtelen és a jól manipulálható, centralizáltan jól felfűzhető hangyaboly-emberek gyűjtőhelye. Ha megindult a felhasználók elvándorlása, szavakban persze hogy lehoznák a csillagos eget is nekik... - Valójában egy dolog érdekli őket mindenek felett, a részvényesek elvárásai, a haszonszerzés.
  • NEXUS6
    #24
    Igen, a közbeszéd tényleg tele van ilyenekkel. Csak hülye az szerintem, aki manapság a közmédiát, a tömegmédiát fogyasztja, amikor ott a net. Sajna a társadalom egyik fele még továbbra is a régi tömegtájékoztató eszközökre van rácuppanva. Ebbe én most nem mennék bele, hogy kik ezek, meg melyik politikai erőnek ez miért jó és hogy használják ki.

    A nettel csak egy "baj" van, hogy pontosan azt kapod tőle, amilyen te magad is vagy. Bakter, kapja valaki a Pákó megmondja posztokat, meg valaki ismeretlen hülyeségeket pofáz? Hát hogy van az, hogy pl. nekem soha nincs ilyen gondom, abban a pillanatban, hogy jön már szabadulok is meg tőle, és az FB olyan, hogy többet nem fogja a képembe tolni! Szal nem értem én sem itt a panaszkodást egyesek részéről.
    És az FB a hülye, amikor egy mostani nagyjából korrekt rendszert akarnak tovább butítani, mert egyesek ezexerint nem veszik a fáradtságot, hogy megvédjék a nem kívánt tartalomtól magukat. Nem kell bemenni olyan oldalra, ahol olyan alakok vannak, akik irritálnak. Kb ennyi. Hiszen szabad és lehet bárhova máshova menni! :D
  • ostoros
    #23
    A közbeszéd lezüllése pedig egy szándékos folyamat. Nem létezik, hogy VÉLETLENÜL van a média teletömve pornósokkal, kábszeresekkel (igen, stohl bucira gondolok), félbűnöző genny alakokkal, "reality showkkal" ahol a valóság egy előre megírt forgatókönyv tele trágársággal.
    Aki azt mondja, ez természetes folyamat, az nem tudja miről beszél.
    A lezüllött ember, jobb fogyasztó, könnyebben átmossa agyát a reklám. Tehát lezüllesztjük őket, még a jelenlegi (nem túl magas) szintjük alá, és még jobb fogyasztók lesznek.
    Puzsér (aki maga sem egy pozitív példa) tartott erről egy elég jó előadást pár éve, amikor még vélhetően kevesebbet szívott és ivott.
    https://www.youtube.com/watch?v=mR4120PRZVk
    Sok tekintetben igaza van.
  • ostoros
    #22
    Úgy érted, amíg kevesek elit klubja volt a net, addig fasza volt minden, na de most már bárkit beengednek, ugye?
    Most már nincsen meg az elszeparált közösség. Nincs meg a safe space, baszod!
    Bizony, a világ nem csak Albert Einsteinből és hasonló kaliberű emberek baráti köréből áll, hanem bele tartozik Fekete Pákó is meg Laci bácsi is a sarokról.
    Elmenekülés a világ elől, ami eddig ment, most meg már nem megy. Nem direkt escapizmus volt ez, hanem csak kvázi escapizmus, de a végeredmény ugyanaz.
  • NEXUS6
    #21
    Aki keres, az talál magának ma is olyan oldalt, ahol nem divat a vita egy bizonyos szint alá vitele, mert az admin jól kibannolja. Anno az SG-n is jobban figyeltek erre, ma sokkal inkább beleszarás van, csak jöjjön a látogatottság. Max kitörlik a posztodat, ha pl. cikized a gender témát, ez valamiért itt tabu lett.
    Azon kívül nagyjából minden megengedett.
    Az emberek hibája ez? Nem hiszem. Az emberek nem változtak, de egy oldalnak igen is számít, hogy milyen a forgalom. Ha jön 1-2 troll, aki feldobja a hangulatot, az csak jó!
    Ez van.

    Az FB is előadja a itt az exszűzlány sopánkodását, hogy hát ők ezt nem sejtették, hogy ez lesz. Tudni tudták ők, csak nem sejtették! XD
  • TokraFan
    #20
    Hidd el, teljesen más világ volt. A troll fogalma nem is nagyon létezett még a 90-es években, a fórumozás általában élmény volt, nem primitív hülyék üvöltöztek és személyeskedtek,hanem felnőtt értelmes emberek beszélgettek, vagy értelmesen vitatkoztak. Nem arról van szó, hogy most egyáltalán nincsenek ilyen emerek, de tény, hogy rettenetesen felhígult a netes közösség, megjelentek a kettőig számolni sem tudó idióták, napi szinten rombolnak bármilyen témát a trollok, nagyságrendekkel több a személyeskedés, sértegetés, és az egész hangnem teljesen megváltozott. Működött egy természetes szűrő, mert a primitív legalja fel sem tudott csatlakozni, mert nem volt telefon, tablet, meg semmi, amivel egyetlen kattintással elérte volna a netet, PC-vel lehetett csatlakozni ami drága volt és érteni kellett a használatához. Ezzel szemben, ma 6 elemis Józsi bemegy az üzletbe, vesz részletre egy telefont, és azonnal eléri a netet. Öröm az ürömben, hogy ezeknek a suttyóknak legtöbb esetben az internet egyenlő a Facebook/Youtube/Google hármassal, maximum 1-2 másik gigaszolgáltatót hallomásból még elér, de ennyi. Ezért akadnak még kisebb helyek, ahol értelmes közösség van, de egyre szűkebbek a lehetőségek.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.27. 15:16:16
  • kvp
    #19
    A megfelelo tudas es intelligencia szintet sokan keverik a megfelelo kommunikacios kulturaval. Anno nagyon nehez volt a netet hasznalni, nem is hasznaltak sokan, de persze meg mentek anyazos vitak. A legjobb pelda meg a weboldalak es webes forumok elotti idobol a newsgroup-ok rendszere, ahol anno meg akar 2 napba is telt mire egy uzenet tovabbmasolasos (uucp) alapon atert a Fold masik felere es a valasz visszajott. Ez nem akadalyozta meg azt a minix-es fejlesztoi flamewar-t aminek soran Linus elkuldte az osszes akademikust a fenebe es megirta a linux-ot. (comp.os.minix, 1991-1992) Egyebkent evekkel kesobb egy hasonlo pillanat eredmenyezte a git rendszer letrejottet is.

    Szoval anno sem visekledett mindenki agyon oncenzurazott liberaliskent, attol meg hogy valojaban nagytudasu, magas intelligenciaszintu emberekrol volt szo. En fiatalkent meg csak neztem mi megy.

    A valtozas annyit, hogy most mar jelentosen alacsonyabb intelligenciaszinttel is konnyu a netet hasznalni, igy nem ket okos ember kuldi el a masik osszes felmenojet a fenebe valamilyen tudomanyos vagy technikai temaban, hanem kvazi agyhalottak is vitatkozhatnak oruletes marhasagokrol. A stilus ettol persze fuggetlen es csak manapsag borulnak ki rajta az emberek, reszben azert mert a tultolt politikai korrektseg divat es nyugaton mar tarsadalmi elvaras is lett.
  • Tikal #18
    Meg ugye 4chan már akkor is volt :D
  • Tikal #17
    ez mikor volt? A harvard-on 90-ben?

    Ha csak az sg-t nézem már itt is nagy anyázások mentek 2000 elején is, vagy az index forumain, a cikkek alatt amikor még lehetett. Ne mondd már, hogy a kockák mind értelmes normális emberek, akár most akár abban az időben amiről beszélsz.
  • NEXUS6
    #16
    Az 1900-as évek elején meg egy vagyon volt egy autó, meg érteni is kellett hozzá, mert elég megbízhatatlan jószágok voltak. Nem is engedhette meg mindenki magának, nem is rohangált mindenki kocsival és nem is volt annyi baleset, mint mostanában, amikor egy kis jövedelmű buta háziasszony is bepattan a Corsájába és csak leugrik a Tecsóba. Milyen világ már ez!?
    XD
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.01.27. 11:49:16
  • Tinman #15
    A netes közösség feltétlenül egy jobb közösség volt, - és ezáltal maga a net is jobb hely volt - egyszerűen azért, mert egy látens IQ szűrés alapon működött. 100 alatt ugyanis vajmi kevés ember szarakodott azzal, hogy netezzen, jóval körülményesebb volt az egész, meg eleve a többség a kockák heppjének tartotta ezt az egészet. Aztán megjött Ili néni, Laci bácsi, sőt idővel még a suttyó "norvégok" is csatlakoztak.
  • Tikal #14
    Nem ezt mondtam. Azt mondtam régen se volt jobb a helyzet, csak a szokásos régen minden jobb volt puffogtatása megy most is...
  • Steel
    #13
    Lehet rosszúl emlékszem már... Nem úgy volt, hogy a terminálos brigád bezárta a terminált, és superwarez néven indította ujra??
    Még a terminálos témák és hsz-ek egy részét is átmentették ide, amik egy kis ideig elérhetőek maradtak. Valami ilyesmire emlékszem, 99 környékéről, de lehet, hogy nagyon keverem :D
  • [HUN]FaTaL
    #12
    A terminal egy másik oldal volt. Az SG eredeti neve először superwarez, aztán később supergamez volt, később ez lett lerövidítve. Én kb. 2000 óta írok ide, kis szaros koromtól (regisztráció nélküli fórum volt) :)

    Azt nem tudom, hogy az idő szépíti-e, de régebben valóban nem volt ekkora fertő a net, még a kétezres évek első felében sem.
  • NEXUS6
    #11
    A késsel is lehet gyilkolni, akkor most tiltsuk be?
    Megtévesztés mindig is volt, sőt ez olyan üzlet, amiért az áldozatok fizetnek, miközben valahol tudják, hogy áldozatokká válnak.

    Pl. fakenews példája is ilyesmi. Amíg ezt csak bulvárnak hívjuk, addig minden rendben van vele? Nem lehet elvitatni teljes mértékben az áldozatok felelősségét, nem tudsz egy olyan világot csinálni, amikor minden maximálisan biztonságos, mert az azt jelenti, hogy mindenki életfogytig egy gumiszobában él valódi kapcsolatok nélkül.
  • Tinman #10
    Mer' most meg aranyvellával' esszük a homárt egymás hasáról. Az ember sokszor le se írja már, hogy mekkora marhaságot írt a másik, mert tudja, hogy az úgysem ismeri el, 3 hsz-el később úgyis anyázás, majd moderáció következne.

    Jah, most van aktív moderáció, régen meg szabadság volt.
  • Tikal #9
    Egyébként meg kéne nézni, hogy mi folyt pl ezen a fórumon 15 éve :D Hát nem éppen magasröptű társalgás ment a legtöbb topikban....
  • Tikal #8
    Ilyen helyek ma is léteznek. Még Facebook-on is szerintem.
  • Sir Cryalot
    #7
    Én inkább ilyen hotstuff meg superw... nevekre emlékszem.

    Azért egy crt monitor visszatartó erejét nem szabad lebecsülni azthiszem ez óriási tanulság :D

    Nexus6, a catfishing jelenséget is illene hogy kalkuláld, a profilok fele fake, és ha nagyon utánamegyünk még uniós nyilatkozgatást is látunk catfishing ügyben(!!!!!!!).
  • TokraFan
    #6
    Ezt a szarcsimbók cukorberget kéne újraépíteni a kis csapatával együtt...Vagy sokkal inkább beb*szni egy börtönbe, ahová való.

    Frekvency
    Maximal egyetértek! Én 95 óta vagyok itt jelen, abban az időben gyakorlatilag csak az egyetemek és a hallgatók, nagyobb cégek alkalmazottai és vezetői, illetve ahogy írod, a felvilágosultabb emberek voltak jelen. Ma meg...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2019.01.26. 13:19:17
  • Steel
    #5
    Maximálisan egyetértek.
    Visszasírom azokat az időket, és velem együtt sokan. Amikor még ez a fórum is Terminal néven ment, vagy az IRC-en lógtunk este 6 után.
    Mindenki ismert szinte mindenkit, amiből sokszor IRL sörözések, szombati foci vagy LAN partik és mindenféle klánok születtek. Ma már ez szinte elképzelhetetlen, mióta annak nincs internete, aki nem akar. Elkorcsosult az egész.
    Utoljára szerkesztette: Steel, 2019.01.26. 13:06:18
  • Tinman #4
    Tökéletesen jól látod.

    Amíg a net, főleg a geekek játszótere volt a betárcsázós modemekkel, addig volt egy jó hely és egy remek közösség. Aztán megjött a többi ember és elszaródott szinte minden. Ennek az egész gennyes kelésnek a kicsúcsosodása a Facebook, ahol a nagypapa, névvel, a profilján az unokájával az ölében a Sarka Kata kép alá kommenteli, hogy "De azért szétqrnám a büdös pcsdt, te qrva!"
  • NEXUS6
    #3
    Miben is bíznak az emberek, mi vette el a kedvet? Az hogy a FB-t információszerzésre lehet használni???
    Faszt!
    Amikor Orsós Virág végignyálazta Kolompár Ronaldinnyu teljes profilját, vadászva arra a rohadt cafkára, akkor mit is csinált? Ja, kémkedett, információt szerzett. És Ronaldinnyu is pont ezzel a módszerrel cserkészte be Virágot. És mindketten jól tudják, hogy mit tegyenek fel és mit ne. Profik ugyan ezt csinálják, csak nagyban.
    Ezt mindenki tudta és tudja.
    Akkor mi is a bizalomvesztés oka tehát?
    Hát az hogy a szennyes ki lett teregetve, hogy az egész titkos kis ügyködés nyilvánosságra került, és hogy a FB ezt frankón nem tudta kezelni, pontosan azt, hogy amikor Virág Ronaldinnyu adatai között túrkált, azt most jól kipofázták Ronaldinnyunak.

    Hát ez itt a botrány, ez a bizalomvesztés kérem! És ezt a píszískedés , meg hogy leszedik Ronaldinnyu minden kompromittáló adatát, nehogy kiderüljön, az nem fogja kompenzálni. Mert akkor Ronaldinnyu is megy inkább máshova.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2019.01.26. 11:57:30
  • Frekvency
    #2
    az ostoba prolik játszótere a fészbúk. minden, ahová ezek beteszik a lábukat, lezüllik...98ban, amikor kezdtem a netezéstmilyen jó kis társaság volt a hálón, igazi modern, felvilágosult emberek, egymást tiszteletben tartottuk, rangja volt a helynek, ma már csak a biomassza tárolótartálya...
  • noland
    #1
    A sz@rt bámeddig lehet pofozni, csak sz@r marad. Rég be kellett volna zárni a kócerájt. Helyette inditani egy újat.