31
  • felemelő
    #31
    "A torban és potrohban lévő idegdúcok szabályozzák a lábakat, a szárnyakat, farokrészt, annak a kis izmait. Köze nincs a feji dúcoknak hozzá, onnan csak infó jön,"

    Valamikor nagyon-nagyon régen olvastam egy cikket, amikor még a holdjáró mozgásáról szólt a vita (kerekek, lánctalp vagy hat láb, mint a rovaroknál).

    A hat lábon mozgó szerkezetet tartották elméletileg a legjobb megoldásnak, nem véletlen, hogy a természet így alakította.
    Ugye három láb mindig stabilan megtartja atestet, három láb meg felemelhető és a nagyon egyenetlen, kiszámíthatatlan talajon kereshet stabil pontokat, és amikor stabil tartásba kerül, akkor letámaszt és a korábbi három láb felemelhető.

    Termászetesen először (mindenki magából indul ki alapon) a központi agy által szabályzott rendszert próbálták, de ugye akkoriban a számítási kapacitások lényegesen alacsonyabbak voltak, és nem akart összejönni a dolog.

    Erre a hat láb kapott hat kis komputert, ami csak a helyi érzékelők feldolgozásával és a lépések pozicionálásával foglalkozott (keresett stabil pozíciót a talajon, nagyjából azon a célterületen, ahol a központi agy meghatározott.

    És a lábak egymással is kommunikáltak, kihagyva a központi agyat (tehermentesítve azt), hoiszen egymás között sokkal egyszerűbb szabályokkal, algoritmusokkal voltak képesek megvalósítani a célt.

    Kicsit olyan ez, mint a mikroszervizek.
    Egy nagy és összetett monolitikus rendszer, a mindent lemodellező nagy egység felbontva több egyszerű részfeladatot végző egységre, amik önmagukban könnyebben kivitelezhetőek, a kapcsolatuk szabályai adják meg az összetettséget.

    Nem az első eset, hogy a természetet figyelve jó tervezési mintákat lehet ellesni :)

    És az sem ritka, hogy a harminc negyven éve ismert dolgokat fedezzük fel ismét :)
  • ostoros
    #30
    Fogyatékos vagy?

    Ha valamire nem tudsz rámutatni, hogy itt van, látos, igazam van, akkor azt bizonyyítani kell. mÁR PEDIG EGY FÓRUMBAN NEM TUDSZ RÁMUTATNI EGY ROVARRA.
  • VolJin
    #29
    Fogyatékos vagy?
    Az állítás tartalma nen cselekvés volt, hanem tény.

    Mi a faszt kellene nekm indokolni azon, hogy a rovaroknak milyen az idegrendszere?
    Az nem az én cselekvésem, hogy a rovaroknak nincs agya. Így alakultak ki evolúciósan a rovarok.
  • ostoros
    #28
    Az állítások cselekvésnek minősülnek.
  • VolJin
    #27
    A tőlem független tényeket mint kell indokolnom?
    Megindokolnom azt kell, ha cselekszem valamit...
  • wraithLord
    #26
    *A motoros (mozgató-) kéreg minden harántcsíkolt izomzattal rendelkező szerv irányításáért felelős, de én most csak a végtagokat említettem.
  • wraithLord
    #25
    Igen, a "rovaragy"-nak nevezett képlet az a gerinces agy csak néhány részének, kérgének feleltethető meg (pl. látó-, szaglókéreg), a gerinces agy többi részének megfeleltethető idegrendszeri központ a rovarok - vagy úgy általában az ízeltlábúak - esetén az állat testének azon részén található meg, amit irányít.
    Pl. a végtagok mozgatásáért felelős kéreg, ami gerincesnél az agy része (mint ahogy minden más is), az a rovarok esetén a torban van.
    Ez olyan, mintha az embernél a motoros kéreg nem az agy része lenne, hanem a vállöv környékén és a medenceövnél/seggben egy külön kisebb ganglioncsoport lenne erre a célra... :D
    (Persze a végtagok mozgatásáért felelős idegrendszeri struktúráknak vannak a gerincoszlopban is helyi részegységei, de azok nagy vonalakban csak adattovábbításra, reléfeladatokra valók, és nem adatgenerálásra.)

    Tehát gyakorlatilag csak azért hívják a rovar 3 pár többé-kevésbé összenőtt feji ganglionját "agy"-nak, rovaragynak, mert ugyanúgy az élőlény fejében van, mint a gerincesek (vagy esetleg fejlábúak) agynak nevezett szerve. De funkcionális szempontból nem túlzás azt mondani, hogy az állat hosszában elhelyezkedő bármelyik másik központot is lehetne ilyen erővel agynak nevezni.
  • Merces2
    #24
    Indokolnád ,vagy inkább csak megbaszódol? Van olyan része az idegrendszernek hogy mouse cortex?

    Utoljára szerkesztette: Merces2, 2019.01.21. 09:26:26
  • VolJin
    #23
    Tehát nincs agyuk, hanem osztott idegrendszerük van néhány csomóponttal. :-)
  • VolJin
    #22
    Jól van Ödönke, a kegyelemkettesed most is meglett, mert olyan cuki vagy...
  • csicso82
    #21
    Ez a DARPA egy hatalmas pénztemető, vannak hasznos pl. internet de az elköltött pénzek talán 5%-ból ha lesz valami.
  • Merces2
    #20


    szerintem erre gondoltál kicsit lejebb ugyanonnan egy musclica .....agya
  • Merces2
    #19
    Lehet hogy megtéveszt az angolom de : ezt irja a kép alatt
    A forest of dendritic spines protrude from the branches of neurons in the mouse cortex.

    más szóval a kép illusztráció
  • Csaba161
    #18
    Tessék, így néz ki egy rovaragy:



    Innen:
  • wraithLord
    #17
    Mondjuk az ízeltlábúak hallószerve (már amelyiknek van), nem korlátozódik a feji részre, hanem bármelyik/mindegyik testtájon előfordulhat... :D
  • wraithLord
    #16
    Igen baszod dúcidegrendszer, és a 3 pár nagy feji dúcot hívják agynak.

    A dúcidegrendszer pedig azt jelenti, hogy az idegrendszer nincs központosulva agyra és gerincre, hanem a főbb testtájakon kialakult egy helyi központ, általában 2 vagy több páros ganglionból (idegdúcból) ami a helyi működésekért felelős.
    Az "agy" a feji érzékszervekből (kivéve szájszervek) jövő ingereket dolgozzák fel és továbbítják. A nyelőcső alatti idegdúccsoport a szájszervekből jövő információkat dolgozza fel és továbbítja, az emésztőszervrendszert, belső szerveket irányítja a tritocerebellummal közösen (a tritocerebellum a 3. pár idegdúca az "agynak".), plusz mivel a nyak környékén van, a nyaki izmokat is az szabályozza.
    A torban és potrohban lévő idegdúcok szabályozzák a lábakat, a szárnyakat, farokrészt, annak a kis izmait. Köze nincs a feji dúcoknak hozzá, onnan csak infó jön, hogy mit lát/hall/stb. az állat.

    Mondjuk amit Vol Jin írt, az inkább a diffúz idegrendszert írná körül.
    Az ízeltábúaknál vannak központok, mégpedig sok (vagy fejlettebb rovaroknál kevesebb, mert "összenőttek") önálló, végig az állat hosszában, és jellemzően azt a testtájat irányítja, arról a testtájról kapott információkat dolgozza fel, ahol az adott központ van. Illetve a központok egymástól is kapnak infót, ami módosítja a működésüket.
    A rovaragy pedig a rovar fejében lévő legnagyobb idegrendszeri központja, idegdúccsoportosulása, és elsődlegesen azért olyan nagy, mert a fejben van a legtöbb érzékszerv, a fej gyűjti a legtöbb információt a külvilágról.
  • ostoros
    #15
    Ez sok mindent megmagyarázna, lévén annyi hülye és inkompetens elnököt és elnökjelöltet már statisztikai alapon is nehéz véletlenül találni, biztos tenyésztik őket. :)
  • quatlander
    #14
    Lévén, hogy nincs agyuk! Idegdúcon ba..od! :D
  • Merces2
    #13
    Hagyjad az anyukája mondta neki mert megsajnálta a legyeket , és nem akarta agyoncsapni :D
  • Garga Pitic #12
    Bug vagy feature?
  • NEXUS6
    #11
    Mondjuk a méhek eltáncolják a többieknek, hogy milyen irányszög, távolságban vannak a virágok, ráadásul azt hiszem naphoz viszonyítva. Szóval azért nem egszerűen csak röpködnek oszt annyi.
  • wraithLord
    #10
    A feji végükön lévő nagy (az a legnagyobb) idegdúccsoportot szokták agynak nevezni.
  • VolJin
    #9
    A rovaroknak minden ellenkező híresztelés ellenére nincs agyuk. Osztott idegrendszerük van. A csótány nem hoz döntést, hogy merre menjen, az egész testén végigfutnak érzékelő sejtek, és ezeket köti össze az ideghálózatuk. A végtagjaikon található érzékelő sejtek döntenek a végtagok mozgásáról, és értesítik a többi végtagot, hogy miként kellene azoknak mozdulni szinkronban. A rovarok idegrendszere olyan, mint a mi érhálózatunk szív nélkül. Az egész testüket átszövi, de nincs központi szerve. Tudat nélküli reflexek irányítják a rovarokat.
    A csótány távirányítására szolgáló elektronika, amit mesterségesen állítottak elő, az is elektródákkal csatlakozik a csótány végtagjaihoz, és felülbírálva a végtagok ingereit, a kívánt mozgásra kényszerítve a gazdatestet.
    Hasonlóképpen él a gazdatestében az egyik élősködő rovarlárva. A gazdatest hernyó idegrendszerét manipulálva irányítja a saját igényeinek megfelelően, miközben belülről felfalja, míg végül kifejlődve elhagyja áldozatát.
  • wraithLord
    #8
    Reméljük, tényleg csak rovar agyat akarnak felhasználni, és akkor ennek soha nem kell kiderülnie. :D
    Mert a csótány nem rovar. Sőt, ha már szóba került, az imádkozó sáska sem. A csótány és az imádkozó sáska viszont nagyon közeli rokonok. Sokkal régebbi ízeltlábú csoportokba tartoznak, mint a rovarok.
  • NEXUS6
    #7
    Igen! Valójában ezt az egész projektet, egy galaktikus óriáscsótány találta ki, aki a Fehérház alagsorában él és ő irányítja az amerikaia politikusokat irányító gyíkembereket!!!
    XD
  • t_robert
    #6
    amúgy a csótányok szeretik az embereket??????? vagy átakarják venni az uralmat a földön... na ehhez ha már gépágyút is kapnak......
  • t_robert
    #5
    Azért elég gáz lesz, ha mondjuk csata közben a gépágyút hordozó robot leáll majd a mezőn inkább ciripelni a tücskökkel... :)
  • NEXUS6
    #4
    Meg nem dezinformáció, meg álcázás lesz, hanem az ellenség párzó nőstény feromonokat nyomat a levegőbe, amire a robotkatonák elhúznak keresni a forrást, meg egymással kűzdeni, ahelyett, hogy lődöznének.
    XD
  • ostoros
    #3
    Az imádkozó sáska meg letépi a fejedet... És közösül a hulláddal. :D
  • wraithLord
    #2
    Csak nehogy ganajtúró agyat rakjanak bele, mert bevetés közben elkezd sz@rgalacsint görgetni... :D
  • NEXUS6
    #1
    Később, ha az élő és élettelen összekapcsolásának technológiája megvan, akkor menthetetlen betegeket lehetne kísérleti alanynak használni, azzal kecsegtetve őket, hogy kiborgként tovább élhetnek.
    Á, ez túl morbid. Vagy is nyilvánvalóan meg fogják csinálni! ;)