31
 • felemelő #31
  "A torban és potrohban lévő idegdúcok szabályozzák a lábakat, a szárnyakat, farokrészt, annak a kis izmait. Köze nincs a feji dúcoknak hozzá, onnan csak infó jön,"

  Valamikor nagyon-nagyon régen olvastam egy cikket, amikor még a holdjáró mozgásáról szólt a vita (kerekek, lánctalp vagy hat láb, mint a rovaroknál).

  A hat lábon mozgó szerkezetet tartották elméletileg a legjobb megoldásnak, nem véletlen, hogy a természet így alakította.
  Ugye három láb mindig stabilan megtartja atestet, három láb meg felemelhető és a nagyon egyenetlen, kiszámíthatatlan talajon kereshet stabil pontokat, és amikor stabil tartásba kerül, akkor letámaszt és a korábbi három láb felemelhető.

  Termászetesen először (mindenki magából indul ki alapon) a központi agy által szabályzott rendszert próbálták, de ugye akkoriban a számítási kapacitások lényegesen alacsonyabbak voltak, és nem akart összejönni a dolog.

  Erre a hat láb kapott hat kis komputert, ami csak a helyi érzékelők feldolgozásával és a lépések pozicionálásával foglalkozott (keresett stabil pozíciót a talajon, nagyjából azon a célterületen, ahol a központi agy meghatározott.

  És a lábak egymással is kommunikáltak, kihagyva a központi agyat (tehermentesítve azt), hoiszen egymás között sokkal egyszerűbb szabályokkal, algoritmusokkal voltak képesek megvalósítani a célt.

  Kicsit olyan ez, mint a mikroszervizek.
  Egy nagy és összetett monolitikus rendszer, a mindent lemodellező nagy egység felbontva több egyszerű részfeladatot végző egységre, amik önmagukban könnyebben kivitelezhetőek, a kapcsolatuk szabályai adják meg az összetettséget.

  Nem az első eset, hogy a természetet figyelve jó tervezési mintákat lehet ellesni :)

  És az sem ritka, hogy a harminc negyven éve ismert dolgokat fedezzük fel ismét :)
 • ostoros #30
  Fogyatékos vagy?

  Ha valamire nem tudsz rámutatni, hogy itt van, látos, igazam van, akkor azt bizonyyítani kell. mÁR PEDIG EGY FÓRUMBAN NEM TUDSZ RÁMUTATNI EGY ROVARRA.
 • VolJin #29
  Fogyatékos vagy?
  Az állítás tartalma nen cselekvés volt, hanem tény.

  Mi a faszt kellene nekm indokolni azon, hogy a rovaroknak milyen az idegrendszere?
  Az nem az én cselekvésem, hogy a rovaroknak nincs agya. Így alakultak ki evolúciósan a rovarok.
 • ostoros #28
  Az állítások cselekvésnek minősülnek.
 • VolJin #27
  A tőlem független tényeket mint kell indokolnom?
  Megindokolnom azt kell, ha cselekszem valamit...
 • wraithLord #26
  *A motoros (mozgató-) kéreg minden harántcsíkolt izomzattal rendelkező szerv irányításáért felelős, de én most csak a végtagokat említettem.
 • wraithLord #25
  Igen, a "rovaragy"-nak nevezett képlet az a gerinces agy csak néhány részének, kérgének feleltethető meg (pl. látó-, szaglókéreg), a gerinces agy többi részének megfeleltethető idegrendszeri központ a rovarok - vagy úgy általában az ízeltlábúak - esetén az állat testének azon részén található meg, amit irányít.
  Pl. a végtagok mozgatásáért felelős kéreg, ami gerincesnél az agy része (mint ahogy minden más is), az a rovarok esetén a torban van.
  Ez olyan, mintha az embernél a motoros kéreg nem az agy része lenne, hanem a vállöv környékén és a medenceövnél/seggben egy külön kisebb ganglioncsoport lenne erre a célra... :D
  (Persze a végtagok mozgatásáért felelős idegrendszeri struktúráknak vannak a gerincoszlopban is helyi részegységei, de azok nagy vonalakban csak adattovábbításra, reléfeladatokra valók, és nem adatgenerálásra.)

  Tehát gyakorlatilag csak azért hívják a rovar 3 pár többé-kevésbé összenőtt feji ganglionját "agy"-nak, rovaragynak, mert ugyanúgy az élőlény fejében van, mint a gerincesek (vagy esetleg fejlábúak) agynak nevezett szerve. De funkcionális szempontból nem túlzás azt mondani, hogy az állat hosszában elhelyezkedő bármelyik másik központot is lehetne ilyen erővel agynak nevezni.
 • Merces2 #24
  Indokolnád ,vagy inkább csak megbaszódol? Van olyan része az idegrendszernek hogy mouse cortex?

  Utoljára szerkesztette: Merces2, 2019.01.21. 09:26:26
 • VolJin #23
  Tehát nincs agyuk, hanem osztott idegrendszerük van néhány csomóponttal. :-)
 • VolJin #22
  Jól van Ödönke, a kegyelemkettesed most is meglett, mert olyan cuki vagy...
 • csicso82 #21
  Ez a DARPA egy hatalmas pénztemető, vannak hasznos pl. internet de az elköltött pénzek talán 5%-ból ha lesz valami.
 • Merces2 #20


  szerintem erre gondoltál kicsit lejebb ugyanonnan egy musclica .....agya
 • Merces2 #19
  Lehet hogy megtéveszt az angolom de : ezt irja a kép alatt
  A forest of dendritic spines protrude from the branches of neurons in the mouse cortex.

  más szóval a kép illusztráció
 • Csaba161 #18
  Tessék, így néz ki egy rovaragy:  Innen:
 • wraithLord #17
  Mondjuk az ízeltlábúak hallószerve (már amelyiknek van), nem korlátozódik a feji részre, hanem bármelyik/mindegyik testtájon előfordulhat... :D
 • wraithLord #16
  Igen baszod dúcidegrendszer, és a 3 pár nagy feji dúcot hívják agynak.

  A dúcidegrendszer pedig azt jelenti, hogy az idegrendszer nincs központosulva agyra és gerincre, hanem a főbb testtájakon kialakult egy helyi központ, általában 2 vagy több páros ganglionból (idegdúcból) ami a helyi működésekért felelős.
  Az "agy" a feji érzékszervekből (kivéve szájszervek) jövő ingereket dolgozzák fel és továbbítják. A nyelőcső alatti idegdúccsoport a szájszervekből jövő információkat dolgozza fel és továbbítja, az emésztőszervrendszert, belső szerveket irányítja a tritocerebellummal közösen (a tritocerebellum a 3. pár idegdúca az "agynak".), plusz mivel a nyak környékén van, a nyaki izmokat is az szabályozza.
  A torban és potrohban lévő idegdúcok szabályozzák a lábakat, a szárnyakat, farokrészt, annak a kis izmait. Köze nincs a feji dúcoknak hozzá, onnan csak infó jön, hogy mit lát/hall/stb. az állat.

  Mondjuk amit Vol Jin írt, az inkább a diffúz idegrendszert írná körül.
  Az ízeltábúaknál vannak központok, mégpedig sok (vagy fejlettebb rovaroknál kevesebb, mert "összenőttek") önálló, végig az állat hosszában, és jellemzően azt a testtájat irányítja, arról a testtájról kapott információkat dolgozza fel, ahol az adott központ van. Illetve a központok egymástól is kapnak infót, ami módosítja a működésüket.
  A rovaragy pedig a rovar fejében lévő legnagyobb idegrendszeri központja, idegdúccsoportosulása, és elsődlegesen azért olyan nagy, mert a fejben van a legtöbb érzékszerv, a fej gyűjti a legtöbb információt a külvilágról.
 • ostoros #15
  Ez sok mindent megmagyarázna, lévén annyi hülye és inkompetens elnököt és elnökjelöltet már statisztikai alapon is nehéz véletlenül találni, biztos tenyésztik őket. :)
 • quatlander #14
  Lévén, hogy nincs agyuk! Idegdúcon ba..od! :D
 • Merces2 #13
  Hagyjad az anyukája mondta neki mert megsajnálta a legyeket , és nem akarta agyoncsapni :D
 • Garga Pitic #12
  Bug vagy feature?
 • NEXUS6 #11
  Mondjuk a méhek eltáncolják a többieknek, hogy milyen irányszög, távolságban vannak a virágok, ráadásul azt hiszem naphoz viszonyítva. Szóval azért nem egszerűen csak röpködnek oszt annyi.
 • wraithLord #10
  A feji végükön lévő nagy (az a legnagyobb) idegdúccsoportot szokták agynak nevezni.
 • VolJin #9
  A rovaroknak minden ellenkező híresztelés ellenére nincs agyuk. Osztott idegrendszerük van. A csótány nem hoz döntést, hogy merre menjen, az egész testén végigfutnak érzékelő sejtek, és ezeket köti össze az ideghálózatuk. A végtagjaikon található érzékelő sejtek döntenek a végtagok mozgásáról, és értesítik a többi végtagot, hogy miként kellene azoknak mozdulni szinkronban. A rovarok idegrendszere olyan, mint a mi érhálózatunk szív nélkül. Az egész testüket átszövi, de nincs központi szerve. Tudat nélküli reflexek irányítják a rovarokat.
  A csótány távirányítására szolgáló elektronika, amit mesterségesen állítottak elő, az is elektródákkal csatlakozik a csótány végtagjaihoz, és felülbírálva a végtagok ingereit, a kívánt mozgásra kényszerítve a gazdatestet.
  Hasonlóképpen él a gazdatestében az egyik élősködő rovarlárva. A gazdatest hernyó idegrendszerét manipulálva irányítja a saját igényeinek megfelelően, miközben belülről felfalja, míg végül kifejlődve elhagyja áldozatát.
 • wraithLord #8
  Reméljük, tényleg csak rovar agyat akarnak felhasználni, és akkor ennek soha nem kell kiderülnie. :D
  Mert a csótány nem rovar. Sőt, ha már szóba került, az imádkozó sáska sem. A csótány és az imádkozó sáska viszont nagyon közeli rokonok. Sokkal régebbi ízeltlábú csoportokba tartoznak, mint a rovarok.
 • NEXUS6 #7
  Igen! Valójában ezt az egész projektet, egy galaktikus óriáscsótány találta ki, aki a Fehérház alagsorában él és ő irányítja az amerikaia politikusokat irányító gyíkembereket!!!
  XD
 • t_robert #6
  amúgy a csótányok szeretik az embereket??????? vagy átakarják venni az uralmat a földön... na ehhez ha már gépágyút is kapnak......
 • t_robert #5
  Azért elég gáz lesz, ha mondjuk csata közben a gépágyút hordozó robot leáll majd a mezőn inkább ciripelni a tücskökkel... :)
 • NEXUS6 #4
  Meg nem dezinformáció, meg álcázás lesz, hanem az ellenség párzó nőstény feromonokat nyomat a levegőbe, amire a robotkatonák elhúznak keresni a forrást, meg egymással kűzdeni, ahelyett, hogy lődöznének.
  XD
 • ostoros #3
  Az imádkozó sáska meg letépi a fejedet... És közösül a hulláddal. :D
 • wraithLord #2
  Csak nehogy ganajtúró agyat rakjanak bele, mert bevetés közben elkezd [email protected] görgetni... :D
 • NEXUS6 #1
  Később, ha az élő és élettelen összekapcsolásának technológiája megvan, akkor menthetetlen betegeket lehetne kísérleti alanynak használni, azzal kecsegtetve őket, hogy kiborgként tovább élhetnek.
  Á, ez túl morbid. Vagy is nyilvánvalóan meg fogják csinálni! ;)