61
  • Tinman #18
    Pontosan.

Sőt továbbmegyek: Mi meg is tudjuk javítani ezeket a cuccokat jó eséllyel, mert tudjuk az alapokat, ismerjük a működésüket, ismerjük az elődeiket, együtt fejlődtünk az iparral. És lehet, hogy éppen ezért van szarban egy 16 éves, mert addig terjed sokaknak a tudása, hogy használja alap szinten, de ha valami gond van, már csak vakaródzik...
  • Tinman #17
    Igen, 39 évesen kivénhedt fasz vagyok... mit szívtál? Gyere velem 21k-t futni terepre nyáron, víz nélkül, vagy úszunk le egy laza 5k-t, aztán meglátjuk ki a vénebb ;-)

A cikket te sem értetted meg. Szomorú. A cikk arról szól, hogy a mai fiatalok visszatérnek a régi készülékekhez, mert ilyen tufa módon gondolják lekezelni a függőségüket. Ez rettentő gyenge jellemre vall, mert attól, hogy a kést lehet ölésre fordítani még nem kell a késeket széttörni, mert nagy a kísértés, hogy ölnél vele. Ez nonszensz.

Már pedig itt erről van szó. Ahelyett, hogy helyesen használná a szarját, helyesen kezelné a közösségi oldalakat, inkább átesik a másik végletbe és úgy intézi, hogy még csak esélye se legyen hozzáférni. Ennél szánibbat rég olvastam.

Ja, amúgy IT-s vagyok több, mint 2 évtizede és az első kódsort Basicben, 1987-ben toltam bele egy C64-be.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2018.12.14. 13:21:27
  • cateran
    Hat..ez tipikusan az a helyzet, amikor a mas a hibas es nem mi....Tinmannek igaza van abban, hogy ez szimplan akarat es elhatarozas kerdese, de ahelyett, hogy belatnak, inkabb visszavaltanak idejet mult dolgokra...Az okostelefon 1 eszkoz....nem rossz es nem jo..eszkoz..eszmeletlenul hasznos tud lenni (maps, netes kereses on the fly, tobbszintu es modu kapcsolattartas...hogy nehany peldat emlitsek)
    "de jól látszik az erősödő igény, valamint a növekvő félelem, amely a totális függéssel és az állandó online jelenléttel, annak káros hatásaival kapcsolatos. " Ez szimplan akaratgyengeseg, semmi mas...
    Utoljára szerkesztette: cateran, 2018.12.14. 13:11:01
  • wraithLord
    Azért minimum '78-ig visszamenőleg mindenkiről elmondható, hogy beleszületett a technológiába. Már gyerekként készségszinten kezelték a számítógépeket, és szépen lassan adagolódott az egyre fejlettebb technológia (Én '83-as vagyok, és a C64 volt az első számítógépünk, amin elkezdtem "ügyködni", mittudomén, 6 évesen. Persze használtam régebbi gépeket is, csak az nem a miénk volt).
    Szóval ne hasonlítsuk össze a mai középkorú embereket mondjuk a '40-es években született emberekkel, akik gyerekkorukban akár még egy vízöblítéses WC-n is meglepődtek (főleg a faluban élők).
    A mai 40 körüli évesek azok, akik tudják, milyen volt az élet az internet és az okosvackok előtt, de a mai technológiát is ugyanúgy tudják kezelni, mint azok, akik már fullban ebbe születtek bele, mert az ő gyerekkorukban kezdett virágozni az egész, gyakorlatilag szó szerint a technológiával együtt nőttek fel...
  • dyra
    Szerencsés vagy. Az emberek nagy többsége egész életében azt keresi mit szeret(ne) csinálni. Aztán a legtöbben nem találják meg. A jó nevelés a jó közeg amiben vagy. Véleményem szerint ezek nagyon sokat számítanak.
  • Major
    Tehát egy kivénhedt vén f@sz mondja meg a Z generációnak, hogy hogyan is kezelni "megfelelően" egy eszközt. Gondolom az öregapád, meg a mozgóképszínháztól meg a beszélő doboztól "védett".
  • dyra
    Nem hülyeség! Sajna én totál függő lettem. Biztos, hogy ez nem normális! Elgondolkodom rajta!
  • Tinman #11
    Na mesélj, hogy szidom a fiatalokat? Az, hogy minősíti őket a végletesség, meg az, hogy az okostelefon okosabb, mint némelyik, az nem szidás, az tény... kinek nem inge. Neked inged? Szar ügy.

Amúgy mit nem értesz a cikken?

Ahelyett, hogy az okostelefon HELYES kezelését megtanulnák, váltanak 4 milliós éves romokra. Egyik végletből a másikba. Ilyet csak ostoba ember tesz. Az okostelefon egy rendkívül hasznos kiegészítője tud lenni annak, aki az eszközt használja és nem pedig fordítva. És itt a gond. A legtöbben megveszik a méregdrága telefonokat PRESZTÍZS kérdés alapján és fingjuk sincs az egészről, fogalmuk sincs róla, hogy mit vettek, hogyan kell helyesen kezelni. Az nem helyes kezelés, hogy FB-on pofázok egész nap és minden szarra kattintok.
  • Tinman #10
    De miért?

Az okostelefon pontosan azt csinálja, amit csinálsz vele. Nem kell olyan szolgáltatásokat használnod, amiktől tartasz, hogy haza jelentgetnek. Mindenre van kismillió alternatíva. Nyilván droidról beszélek, mert az iOS vállalhatatlan hulladék, a zárt, mindenért fizess hozzáállásával, meg a röhejesen elárazott készülékeivel.

Nekem a mobilnet (5 GB/hó) is csak akkor megy amikor kell. Minek menjen feleslegesen? A képek esetében a kezdetektől fogva ki van kapcsol a GPS koordináta eltárolása, mert semmi szükségem rá, böngészőbe nem vagyok bejelentkezve, csak egy felület amit használok, nincs hozzá fiók kötve (nyilván nem Chrome), stb.
  • zola2000
    Hogy mennyit videóchateltem, iwiweztem és ngage-gbc emulátoros játékot toltam ki Nokia N95ön, a GPSe is egész jó volt...
  • BladeW
    #butafiatalok #regenmindenjobbvolt #enmegmondtam
    Utoljára szerkesztette: BladeW, 2018.12.14. 08:53:01
  • Andrevv
    Már ne haragudj, de lehetséges, hogy veled van a baj. Én 10 évesen már tudtam mi akarok lenni ha nagy leszek, az is lettem. 16 évesen már teljesen céltudatos voltam, rálátásom volt mindenre, ahogy mondtad. A környezetemben a kortársaim is nagyjából így voltak. Nem is tudom miért tűnik sokkal értelmesebbnek az én generációm (80-as években születettek) tizenévesen mint ez a bizonyos Z generáció. Talán éppenséggel a hittan? Az erkölcsös nevelés?
    Hogy a fenében ne lehetne letenni azt a telefont, vagy arra használni amire akarják? Ez valami betegség. Nem, nem voltam se TV függő, se semmi. 11. osztályos voltam mikor megvették nekem az első PC-t, egy 486-ost, nem kezdtem korán, mégis programozó lettem. Még egy rohadt bicajról is csak álmodoztam, majd vettem az első fizetésemből.
    Szóval miért kellene felkészíteni a modern világra a gyerekeket, ahelyett, hogy rendes embert neveljenek belőlük? Ha nincs meg az alap, akkor csak ilyen szerencsétlenek lesznek (tisztelet a kivételnek), akik az okos-telefont se tudják lerakni önszántukból vagy arra használni amire való, függőségek és időpocsékolás nélkül.
  • sad1976
    Elgurult a gyógyszered ? Szólj az ápolónak hozzon még egy adag nyugtatót!
  • TokraFan
    Látom, te baromi okosnak képzeled magad, hogy így szidod a fiatalokat. Nyilván te úgy születtél, hogy mindenhez értettél már 16évesen, maximális rálátásod volt a világ dolgaira, működésére. Ja nem...

A fiatalok sodródnak az árral, pont úgy, ahogy mi is tettük annak idején fiatalon, csak minket nem a telefon szívott be, hanem a TV, meg a PC és a többi. Talán az iskolában a k*baszott hittan és egyéb iilyen mesedélután helyett, a modern világra kéne felkészíteni a gyerekeket, és akkor neked sem kéne itt szájkaratézni a fotelből. De amíg fontosabb a rőtszakállúról képzelt meséket oktatni informatika és adatvédelem helyett, addig nem a fiatalokat kell basztatni, hanem azokat a felnőtteket, akik a hittant viszik be a suliba a tudás helyett!
  • Macropus Rufus
    én ezt úgy értelmezem mint egy mérleg. A mérleg nyelve jelentősen kilengett az egyik irányba. Most vissza lendül. Lehet lesz egy vissza lépés a telók terén. Aztán pár év múlva valaki elő áll egy olyan fejlesztéssel amit ma még elképzelni sem tudunk és a mérleg nyelve vissza lendül. De már kisebb mértékben, és előbb vagy utóbb beáll valamilyen egyensúlyi állapotba. Ebből következik, hogy könnyen lehet a régi un. buta telók nem fognak soha kihalni, mert sok embernek lesz szüksége rájuk.
    De lehet tévedek, és ez a trend egy marginális szelete lesz a mobil társadalomnak.
  • wraithLord
    Kicsit azért hihetetlen a sztori, mert nekik gyakorlatilag az online írásos vagy esetleg videóchatelés már beépült a kommunikációjukba, és vagy többet vagy legalább annyit használják ezeket az appokat kommunikációra, mint amennyit telefonálnak... Éppen ezért meglehetősen betegesnek érzem ezt az egyik végletből a másikba esést, ha egyáltalán tényleg van egy ilyen trend. De tulajdonképpen az egyik végletből másikba esés mindig beteges...
  • Macropus Rufus
    értelek, de azért sokkal megnyugtatóbb ha olyan vasat használ az ember ami képelen bármire is az sms és a telefonáláson kívül. Értem ez alatt, hogy nem gyűjt adatokat rólam, nem követ meg ilyesmi. Nekem is megvannak a régi telefonjaim és bizony mostanában többször használtam az N95-ös Nokiámat vagy a Sony J7-es telómat. Nézzenek hipszternek, szarok rá. Napi 1 másfél óra telefonálás mellett egy hétig bírja a J7. Az N95 meg némileg tovább. Sajnos a céges telóval nem tudok mit kezdeni, ott kell a folyamatos net kapcsolat.
  • Tinman #1
    Ez tökéletesen minősíti a fiatalokat.

Millió éve van okostelóm, de soha nem kellett ilyen online, közösségi szaroktól függenem egyetlen percre sem. Első dolgom kiirtani ezeket a telóról és onnantól az egy fényképezőgép, videokamera, navigációs eszköz, amin zenét hallgatok, fontos infót kinyerek ha kell és online újságot olvasok, ha valahol várnom kell.

Akit az eszköz használ és nem ő használja az eszközt, az fossa össze magát.