174
  • TokraFan
    #174
    Milyen hitről, és milyen szarról beszélsz? Komolyan gondolod, hogy az akkumulátor-fejlesztés megáll a jelenlegi szinten?
    Talán anno a Li-ion akkuk fejlesztésekor is azt szórtad szét a környezetedben, hogy az egy faszság és soha nem fogják megcsinálni, vagyis NiCd forever, ami tényleg szarra se jó?

    Látjuk a gyakorlatban, hogy a Tesla kísérleti rendszere jól vizsgázik. A kapacitás meg csak attól függ, mikor tudunk még jobb akkukat fejleszteni és gyártani. Számos kutatás zajlik jelenleg is.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.11.21. 23:26:57
  • M2 #173
    Miután minden érvelésed hibásnak bizonyult (gyk. megírtuk rá az elég egyértelmű cáfolatot), sok lehetőséged nem maradt, mint feladni, elhúzni és így végre abbahagyni a hülyeség terjesztését.
  • molnibalage83
    #172
    kész feladom.
    Minden szart elhisztek, a grid alapelvét sem értitek.
  • TokraFan
    #171
    Ráadásul a bekerülési költség csökkenne, ha széles körben elterjedne az akku farm koncepció. Ha pedig beérik bármelyik új, fejlesztés alatt álló és olcsóbb gyártási költségű akkumulátor technológia, akkor még tovább fog csökkenni.
  • M2 #170
    Nem drága, 2-3 év alatt megtérül. Atomerőműnél ez mennyi is?
  • molnibalage83
    #169
    Ez kb. az egyetlen értelmes funkciójuk, a gyors backup, csak annak meg picit drága ekkora kapacitás cirka 100 millió USD-ért...
  • M2 #168
    "anélkül is megoldhatóak a még a nagy, nemhogy a kis szabályozási gondok"

    Nem oldhatóak meg. Nincs eszköz, aminek olyan gyors a reakcióideje, mint az akkucsomagnak.
    Itt egy gyakorlati példa, amikor 140 ms alatt beavatkozott és megmentette a gridet, mutass már egy erőművet, ami ilyen gyorsan beindul. Képtelenség.

    https://cleantechnica.com/2017/12/27/tesla-grid-storage-battery-reacts-record-time-power-outage/

    "On December 14, the Loy Yang coal power plant — one of the largest in Australia — suddenly went offline. In an instant, the grid shed 560 MW of electricity, enough to power 170,000 homes. 600 miles away, the Hornsdale Power Reserve battery system, as the Tesla system is officially known, kicked in within 140 milliseconds. It reacted so quickly, in fact, that the local grid operator was unable to measure the response time accurately. 100 MW of power suddenly surged into the grid, buying valuable time for other power sources to come to the rescue. Utility customers were largely unaware that anything unusual had happened. That’s how good grid batteries work."
  • ManfredMacx
    #167
    Hol törik le a görbe te észlény?
    Olyan egyenesen megy fel mint a cövek.

    "Paks 30 perces termelése sincs"

    Azt nem fogod fel a csökött agyaddal, hogy:

    1, attól hogy tagadod az exponenciális növekedést, az még létezik
    2. ha exponenciálisan növekszik, akkor a "tűhegynyi" rész majd nem tűhegynyi lesz?

    Elemi matematika megvan?
  • TokraFan
    #166
    Egyrészt, apafej a te tudod kicsodád valaga, másrészt baromságokat beszélsz folyamatosan.
    Elmélkedsz itt a légből kapott konzervatív hitvilágod alapján, okosabbnak képzelve magad mindenkinél, miközben a gyakorlatban...
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.11.20. 15:41:34
  • M2 #165
    Hja, így már mindent értek, kedvedre mazsolázgatsz a tények között, ami nem tetszik, azt kidobod. Így-így okos, jó hívő vagy, simi a buksidra! :-)
  • molnibalage83
    #164
    És ez a faszság mi alapján alapszik, amikor a grid teljes energiamennyiségének tűhegynyi részét képes tárolni? Te minden ilyen faszságot benyelsz.

    unsubsricbe, a hülyékkel kapcsolatban a toleranciám 0.
  • M2 #163
    "Overall, it is estimated that Tesla’s giant battery in Australia reduced the grid service cost by 90%."

    Vajon ez a rejtélyes, ismeretlen nyelven írt mondat mit jelenthet?
    Tényleg nem tűnt még fel, hogy mindenki hülye csak te vagy helikopter?
  • M2 #162
    Ja, és arról mi a véleményed, amikor a pékség bővítését fizeti az egész lakosság adóból, aztán a gyerekeik is, meg aztán az unokáik is. Cserébe a pékség féláron adja a sütiket és jönnek a hívek dicsérni, hogy a pékségnél ők még soha nem láttak olcsóbbat. További bővítésre lenne szükség!
  • molnibalage83
    #161
    Azt is láthatólag nehéz megérteni, hogy az akksis tárolással csak úgy lehet pénzt keresni, ha rákényszerítik a használatára a gridet. Mivel anélkül is megoldhatóak a még a nagy, nemhogy a kis szabályozási gondok, akkor mi a francnak használná őket egy grid?

    A magyar hálózatban is picsányi energiát tudnának tárolni és visszanyomni néhány percig. Battán levő erőműven az ottani turbinák gradiens követési képessége turbinánként 11 MW/perc (ha jól emlékszem, 2010-ben foglalkoztam ezzel).

    Vagy esetleg azon is el lehet gondolkozni, hogy milyen dotációval működnek ezek, hogy mekkora kWh-s nyereségnek kell rajta lenni. Mert az elég nevetséges, hogy nem termelő, hanem csak tároló több pénzt keres, mint aki termeli, ez közgazdasági képtelenség anélkül, ha belenyúlnak a rendszerbe...

    Ez pont olyan, mint a megveszekedett napenergia pápa a topikban, aki azt az egyszerű alapösszefüggést nem érti, hogy ha telikúrják a rendszer naperőművek, akkor persze, hogy MINDIG nőni fog az évszakos hatástól függetlenül a termelt arányuk is, mert mindenki más kényszerítve van, hogy ne termeljen, amikor ezek igen.

    Ja baszod, így könnyű növekedni. Mintha építene valaki egy kurva szar minőségben termelő pékségéet, évről évre bővül, az ő szarját mindig átveszik, a többit meg kötelezik, hogy ne termeljen.

    Ej, ez aztán a "verseny"...
    Ha meg olyan tranzienst csinálnak ezek a szarok, hogy negatív az áramár, azt persze szarjuk telibe. Ennek költségét viseli a többi termelő és az összes fogyasztó. Ettől van az, hogy a német áramár annyi, amennyi...

    És ezen a smart grid sem változtat semmin.




    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.11.20. 14:09:41
  • molnibalage83
    #160
    Ja, hogy te a legyártott mennyiségre és nem fajlagos paraméterek érted. Ja értem, akkor nálad az mérce, hogy grid szempontjából semmire sem jó akksikból mennyit gyártanak le.

    A diagramon levő nevetséges számokat is megnézted? 900 MWh kapacitás? Muhaha... Paks 30 perces termelése sincs.

    Ja, hogy csak trendeket látsz, de abszolút számot, ami le is írja ennek az exponencialitást, azt nem. Azt meg végképp nem veszed észre, hogy a görbe szépen letörik, vagy minumum az inflexiós pontban van.

    Arcod aztán az van...
    Vastaps...

  • paragic
    #159
    Hazudsz szokás szerint, de beleverem az orrod a saját szarodba, szintén szokás szerint:

    Ez hol nem exponenciális, te nagytudású?

  • M2 #158
    Nagy baj nincs az atommal, a smart gridbe is gyönyörűen beilleszthető, olyan szerepbe, amire való, alaperőműnek. A megtérülése is csak akkor valós, ha teljes kapacitáson üzemel.
    Ezért bullshit hülyeség olyanokat vízionálni, hogy 100% atomerőművi ellátás. Ilyen nincs.

    Mellesleg pont az atomnagyhatalom USA találta ki a smart gridet, mert kicsit kellemetlen volt mikor egész országrészek maradtak napokra áramellátás nélkül. A legnagyobb előny a rendszer stabilitása, a megújulók ráköthetősége csak egy pozitív hozadék.
  • molnibalage83
    #157
    Apafej, te mennyire dolgozol az iparban? Mert a képedbe röhögnek, ha ilyen szöveggel odamész hozzájuk..
    A villamos csúcsfogyasztás kánikulában és nagy hidegben van. Ki fog nem légkondizni vagy fűteni, amikor megsül vagy befagy a valaga...?

    Eszemfaszom megáll. Nézzétek már meg legalább a saját életeteket és számoljátok már ki, hogy a fogyasztás hány százaléka ütemezhető? Vonalvastagságnyi.
  • fonak
    #156
    Ja, már az egész világ sutba dobja az atomenergiát.
  • TokraFan
    #155
    "a villamos fogyasztások nagy része semennyire sem tolható el időben."

    Egy jelentős része viszont igen, ezen alapul a vezérelt áram szolgáltatás jelenleg is. A többinél pedig, egy normál háztartás szintjén az akkupakk elterjedése segíthet és akkor nincs szükség eltolásra a felhasználáskor. Kizárólag az akkumulátor tech hatásfokán és előállításai költségén múlik, mikortól válik ez tömegesen elérhetővé és realitássá. Az akkuk az elmúlt 20 évben így is rengeteget fejlődtek, gyakorlatilag enélkül a mobil/infokommunikációs forradalom sem valósulhatott volna meg. Akkor miért írod le már előre a most futó fejlesztéseket, és miért vagy ennyire szkeptikus a továbbiakat illetően?

    Különös tekintettel a linkelt gyakorlati példákra, melyek a te állításaidat már a gyakorlatban is cáfolják.
  • M2 #154
    A kurva sok napelem kurva sokat termel, amikor tűz rá a nap. Ezzel újat mondtam? Nem, este nem termel. Dedó.
  • M2 #153
    Kiszámoltam és az jött ki, hogy háromszor kellene újraszületned, hogy félig megértsd!

    A költségekről: itt az emberek veszik meg az eszközöket, amiket rákötnek a gridre és pár év alatt megtérül a pénzük, de nem az adójukból épül egy soha meg nem térülő atomreaktor. Könyörgök, nehogy gyere 50 éves reaktorokkal, ma olyant senki nem építhet!
  • M2 #152
    Vehicle-to-Grid technology (V2G)

  • molnibalage83
    #151
    "reportedly "

    Köszi...
    Mondom, agyatlan linkelés helyett számold már ki azt, hogy ehhez mennyi áramot kell valakinek TERMELNI. Ez meg csak tárolja és visszaadja veszteséggel. Hogy ebből hogyan lesz akkor profit. Ja, ahhoz legalább négy alapműveletet kéne használni...
  • M2 #150
    Egy kis Wiki, mert látom nagyon nem megy a részletek befogadása:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Smart_grid

    Itt olyan előnyeiről is olvashastz, amik szóba sem kerültek, mert leragadtál az áramárnál meg a CO2 bajnok dízeleknél.
  • M2 #149
    Smart Grid a Siemenstől, hogy ne csak Tesla legyen, aki bizonyos emberek számára maga Sátán küldötte.

    https://www.siemens.com/global/en/home/products/energy/energy-automation-and-smart-grid.html
  • M2 #148
    Nincs 100+ év! Változás van. Tudod, ami idegen számodra és amit nem értesz.
  • M2 #147
    https://electrek.co/2018/09/24/tesla-powerpack-battery-australia-cost-revenue/

    Minden választ megtalálsz. Nem mese habbal, hanem cég, profittal. Tudod, a számodra idegen és érthetetlen új világ egyik cége.
  • molnibalage83
    #146
    Nem, a német áramárak és CO2 kibocsátás az, ami kopogtat az ajtón. És azon semmiféle smart grid nem tud segíteni, a nem fúj a szél és a nap, de kéne kraft.

    Ezt a kurva egyszerű tényt nem vagy képes felfogni. Meg azt, hogy a villamos fogyasztások nagy része semennyire sem tolható el időben. H egy gépet használnak, annak oka van.

    Szép dolog ignorálni a 100+ év alatt kialakult fogyasztói magatartást... Vagy inkább kő ostoba...
  • molnibalage83
    #145
    1. Ez egyáltalán ausztrál dollár?.
    2. Arra a 80MWh-s szutyokra gondolsz?
    3. Kérlek nézz utána annak, hogy mennyi a végfogyasztói ár.
    4. Ezek után akkor szerinted mennyi a kWh-ként profit?

    Ezekből visszaszámolva kb. a mese habbal kategória jön ki. Ha kötelezik a hálózatot annak a szarnak a használata, ami nélkül alapból tudtak balanszolni, akkor persze lehet profitot termelni a más faszával verés tipikus módszerével, ahogy a szél és naperőművek is működnek.

  • M2 #144
    Smart Grid kezdőknek:
  • M2 #143
    Itt a külvilág, a linkek és a valóság. Itt kopogtatok vele a koponyádon.

    Tőled még csak egy szánalmasan rossz számítást láttam meg sok-sok oldalnyi világmegnemértést és károgást.
  • M2 #142
    "The giant battery cost ~$66 million and it reportedly already made up to $17 million during the first ~6 months of operation."
    "Overall, it is estimated that Tesla’s giant battery in Australia reduced the grid service cost by 90%."
  • molnibalage83
    #141
    Nem. Te hiszed magadnak különlegesnek, mert baszol ránézni a realitásra és a számokra. Tagadd csak a valóságot.
  • molnibalage83
    #140
    Édes istenem, ez már ultragáz .A negatív áramár az a német rendszer életképtelensége, amikor a rendszerirányítás már annyira nem tud mit kezdeni, hogy a termelőktől kötelező fix áron megvett áramot átveszi és fizet a fogyasztónak, hogy vegye meg.

    Ezzel csak a termelő jár jól, senki más. A közösség meg összedobja a 40 HUF/kWh feletti zöld adót.

    Szerintem most fejezd be a fullkreténbe tolást. A te tudásos nulla a témában. A szezont kevered a fazonnal.
  • M2 #139
    Nem, a történelem azt igazolta, hogy mindig voltak ilyenek mint te. Az új dolgokhoz a felfogásuk már túl lassú, meg lusták is újabb és újabb tudásanyagokat felszedni. Belekövül a régi, a régi lesz a szent és sérthetetlen, az új meg az idegen és érthetetlen.
    Később már az embereket se értik, nem értik miért nem őrá hallgatnak, hisz az a régi olyan jó volt, olyan egyszerű, olyan... olyan érthető.

    Lerí, hogy az új rendszernek egyetlen elemét sem érted. Nem tudod feldolgozni.

    Azt hiszed különleges vagy, pedig nagyon nem. Inkább tipikus.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2018.11.19. 23:34:02
  • M2 #138
    "Az álmaidban van 5-szörös eltérés árban főleg úgy, hogy a töltés és kinyerés között eleve 20% veszteség van."

    Ott a példa. Nyereséges. Az áram ára negatív is lehet, amikor fizetnek, hogy kivedd a rendszerből. A tudásod megint nulla a témában, de még olvasni is lusta voltál.
  • molnibalage83
    #137
    Miért? A jövő emberének szerinted nem az lesz a mérce, mint mióta áram van, hogy minden akkor csinál, amikor akar...?
    Vagy trendi marad a szárító és pazarlás?

    Ember, te pontosan arról a faszságról álmodsz, amit a történelem bizonyított, hogy életmód váltásra nemigen lehet rávenni az embereket. Talán David Mackay Energy without the hot air előadását nézd meg első körben.

    A hozzád hasonló meg nem értett ökozsenik még a végén tényleg elérik, hogy az áram luxus lesz, sztyeppe meg nem is lesz.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.11.19. 23:20:21
  • M2 #136
    Ki beszél itt rólad ember!? Pici tudást próbálok csepegtetni abba az apró fejedbe, hogy tudd milyen lesz a jövő. Mások jövője, nem a tiéd. Te elleszel a sztyeppén.
  • molnibalage83
    #135
    Robotporszívó? Ki tökömnek van olyan? Fogyasztása annyi, hogy szarozni sem érdemes vele.

    Szárírógép? Az sincs. Teregetek. Egyszerűbb nem is használni az áramot, tudod, környezettudatosság. Meg az spórolás. A HMV az egyetlen, de csak éjszaka. Fűtés...? Mi van? Fűteni akkor kell, amikor fázol.

    Ha sokat kell éppen tölteni az autóba, akkor azzal sem lehet játszani.

    Az álmaidban van 5-szörös eltérés árban főleg úgy, hogy a töltés és kinyerés között eleve 20% veszteség van.

    Nettó marhaságokról álmodsz.