29
  • TokraFan
    #29
    Természetesen igazad van, ezért tettem idézőjelbe én is. De mindent összevetve, nincs jelentős különbség, mert ahogy az előttem szóló is írta, a motorblokkon kívül ott van még a váltó is, a kettő együtt pedig jelentős súly egy autóban.
    Emellett pl. a BMW i3 alváza full alumínium, a karosszériája pedig szénszálas műanyag, vagyis az autó össz súlya a tekintélyes távot biztosító akkuval (260km/töltés) együtt sem több, mint egy hasonló méretű normál autóé (kb. 1,2 tonna).
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.11.20. 02:35:22
  • Omega
    #28
    A cserélhető akkupak ötlete jó, én támogatnám ezt a megoldást, ezzel tovább nőne a hatékonyság és az ár értek arány is, ha az ujtlajnak nagyobb akku kell könnyen megoldható a probléma.
  • AgentKis
    #27
    Jön rá még a váltó is. De úgy (sőt még az üzemanyagtankkal együtt) is könnyebb, mint egy átlagos (mondjuk ugyanolyan típusú) villanyautó akkuja.
  • AgentKis
    #26
    De míg a belső égésű motor és váltó felét kidobva az autó használhatatlanná válna.
    Addig fele akkupakkal fele hatótávot (sőt kicsit többet is, mert könnyebb) tudna vidáman teljesíteni, miközben a dinamikája megmaradna...
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2018.11.19. 14:56:53
  • fonak
    #25
    Egy motoblokk azért messze nem fél tonna, egy-két mázsa személyautónál.
  • TokraFan
    #24
    Nem jól számolsz, mivel nem számolod bele egy belsőégésű motorblokk súlya, és egy mezei villanymotor súlya közötti különbséget! Azzal, hogy ezt a bonyolult, olajtól tocsogó trágyahalmot kidobod az autóból, eleve "fél tonnát" nyersz. Vagyis kb. ugyanott vagy...ebből a szempontból.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.11.19. 14:00:50
  • AgentKis
    #23
    Kár, hogy nem olvastad végig...

    Míg az üzemanyag tank egy belsőégésű motoros autó tömegének kb. 1-2%-a, addig az akkupakk egy villanykocsinál akár a tömeg 30-40%-a is lehet. 1-2% miatt nem agyalnék én sem...
  • TokraFan
    #22
    Ez nem így megy, ugyanis egyszer majd Gizike is el fogja adni az autót (vagyis csak szeretné), de a vevő Jucikának már nem lesz elég a 17km-re elegendő akku pakk, így aztán rárohad az autó és nem fogja tudni eladni. Vagy Gizikét kib*sszák a munkahelyről, az új állás meg már 60km-re lesz, netán elválik Pistától és agglomerációba költözik, a jármű pedig máris alkalmatlanná válik bármire.

    Ezen az alapon minek a jelenlegi autóba 60literes tank, ha Gizike most is csak 17km-re megy dolgozni...
    Egyebekben, ez a terület még új, idővel, ha több modell jelenik meg és több gyártó száll be a versenybe -illetve, ha a kereslet is növekedni fog-, akkor bizonyosan lesz mindenféle méretű és képességű autó, amiből majd lehet választani. Jelenleg ez egy prémium termék...Még.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.11.17. 00:36:49
  • AgentKis
    #21
    Meg sem említek olyan apróságokat, hogy szabványos méretű modulokból álló, egyedi igények szerint variálható akkupakkok. Hogy mondjuk Gizike megvesz egy villanyautót, amivel 17 km-re jár dolgozni otthonról, meg még 10 a bolt+iskola kanyar, akkor neki nem feltétlenül kellene szűk féltonnányi akksit cipelnie, ha ehhez a körhöz effektíve elég neki 60 kilónyi is. Ha messzebb menne, akkor vagy bérel még 400 kilónyit hozzá, vagy bérel egy dízel golfot, vagy felül a vonatra. Ha meg másik munkahelye lesz 29km-re akkor pedig vesz még 30 kilónyi akksit, de nem kell kocsit cserélnie!
    Na ez is csak egy álom marad...
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2018.11.16. 07:57:31
  • AgentKis
    #20
    Engem nem nagyon érdekel az önvezetés témája, ha lesz ócón majd veszek. Érdekelje ez a személy és teher fuvarozó cégeket.
    Inkább arra lennék kíváncsi, hogy egy sima 0,9 - 1,2 tonnás, 4 személyes, villanyos városi kisautót, amiben azért nem szarod össze magad, ha 140-el kell menni egy órát a pályán, össze tudna-e valaki hozni 4-5 millás újkori árral. A mostani 3-4 millás belépő cuccok karosszériájával.
    Nekem még úgy is kiváló lenne, ha egyetlenegy LCD panel sem lenne benne ;-)
    Extrának választható lenne az alap 2 hangszóróson kívül 4.1 hangszórós zenecucc, ami rádió, USB-s tárhelyről lejátszik MP3-at, BT-on, meg AUX-on köthető rá külső cucc (Ez most egy kb. 10.000 Ft körüli fejegység, 25.000 ft-nyi hangszóró, meg vezeték, meg kb. 25 rugó, mire valaki beépíti...).
    És köszönöm! Majd én tartom a sávot, kikerülöm a kátyút, meg a bicajost, és fékezek, ha lassabban megy előttem valaki. Meg kitolatok egyedül is kár nélkül a parkolóból. Éppen úgy ahogyan az elmúlt 25 évben megtettem.
    Na egy ilyen kocsinak szerintem lenne piaca...
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2018.11.16. 07:50:15
  • TokraFan
    #19
    "És hol van forgalmi dugó a légtérben?"

    Most viccelsz? Nézd már meg egy forgalmas légikikötő közelkörzetét, gyakorlatilag automatika nélkül már konkrétan életveszélyes lenne ebben a térségben navigálni és repülőgépet vezetni, mert annyi gép van és olyan kicsik már a szeparációs távolságok, hogy emberre bízni rendkívül kockázatos lenne.

    Hol állnak sorban a leszállópályára várva a repülők a levegőben?

    Látom, nem értesz a repüléshez. Hol állnak sorba? K*rva sokat állnak sorba, ilyenkor un, Holdingoláson vannak, magyarán a reptér körül köröznek egy megadott pályán, arra várva, hogy legyen szabad leszállópálya. Ezért késnek sokszor a gépek, nem az utazón csúsznak el legtöbbször, hanem a le/felszálláskor várakozás közben.

    A CAT-III ILS-t direkt nem említettem, mert persze, teljesen automatikus leszállást csak akkor tud végrehajtani, ha a reptéren is ki van építve a rendszer, de ettől még a polgári repülés évtizedek óta 90%-ban automatizált. A lényegen meg semmit nem változtat.
  • inkvisitor
    #18
    És hol van forgalmi dugó a légtérben? Hol állnak sorban a leszállópályára várva a repülők a levegőben?
    A pilóták nem véletlenül vannak ott a repülőkben. Egy repülő csak ott tud leszállni magától, ahol ki van építve a külső leszállást segítő rendszer. Ahol ez hiányzik, ott a pilóta teszi leg a gépet, mert az elektronika nem tudja.
    Illetve le tudja, de akkor többet nem száll fel.
  • M2 #17
    "Autópályán talán igen."

    Mi "talán igen"? Már most simán végignavigál autópályán, nincsen semmi "talán". Kicsit legalább tájékozódj a témában!
  • TokraFan
    #16
    Építkezések nincsenek, csak éppen 3D-ben kell navigálni, magasságot meghatározni és tartani, sebességet meghatározni és tartani (különben átesik és lepottyan mint egy féltégla), csűrőlapokat, magassági kormányt és oldalkormányokat működtetni, időjárási körülményeket figyelni és annak megfelelően ezernyi paramétert korrigálni, viharokat figyelni és adott esetben elkerülni, hajtóműveket működtetni, oxigénellátó renmdszert működtetni, automatikus nyomáskiegyenlítéssel melyet magassági és egyéb adatok alapján végez a rendszer. Ok, annyiban nem mérhető össze, hogy a repülőgép egy előre beprogramozott útvonalat követ. De ezen belül gyakorlatilag szinte mindent autonóm módon végez. Még ütközéselhárító rendszer is van (TCAS), mely rendszerek egymással is kommunikálnak, így vész esetén még véletlenül sem adhatnak azonos elkerülő manőverre utasítást a pilótáknak. Mindezt atom sötétben is tudnia kell, mert a levegőben aligha van közvilágítás.

    Tehát mégegyszer. A technológiai fejlesztés egy folyamat, ezt kéne már felfogni, és nem a csodát várni azonnal, hanem megérteni, hogy el kell jutni A-ból B-be. A repülés 39méter megtételével kezdődött, ma pedig az űrbe járkálunk rakétákkal.
    A 100% autonóm közlekedés is el fog jönni, nem is sokára. Attól, hogy te nem tudod elképzelni, hogyan fog működni, még működni fog.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.11.10. 19:38:58
  • tom_pika
    #15
    Jáj. Már megint jönnek, akik el akarják hitetni, hogy az önvezető autó a közeljövő realitása. Autópályán talán igen. De hol vagyunk még attól, hogy pl. kirándulni vigyen a kocsi??
    Repüléssel példálóztok, pedig bizonyos szempontból az sokkal egyszerűbb probléma. Hol vannak az égen útépítések, terelőutak, hiányzó vagy éppen félrevezető útfelfestések, hóval fedett utak stb. stb.
  • TokraFan
    #14
    Maximálisan egyetéártek. De az emberek hülyék, csak figyeld meg, mennyire megy a hiszti, ha egy gép miatt van baleset, miközben azt már le se sz*rja senki, hogy közben ezerszer többen halnak meg egy másik ember miatt.
    Annyira félnek még ma is a technológiától -mert nem értik, nem tanultak, nem értenek hozzá-, hogy a géprombolás korszakát idéző hiszti van állandóan, ha netán a rendszer hibájából lesz baleset. Az meg senkit nem érdekel, hogy összeségében így is nagyságrendkkel biztonságosabb gépekre bízni a közlekedést, mint emberekre. A repülésben is már bizonyított, ahol az autonóm robotpilóták elterjedésével arányosan tizedére csökkentek a balesetek, a tiszátn technikai jellegű balesetek száma pedig alig mérhető.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.11.10. 01:52:01
  • duke
    #13
    "hogy mindenhol tudjanak menni az önvezető autók, ahhoz be kell tiltani a nem önvezetőket. "

    Be is lesznek tiltva. Persze nyilvan lesznek majd tiltakozasok, de a baleseti statisztikakkal, amibol kiderul, hogy a balesetek 99.9 %-at az emberek okozzak, nem tudnak majd mit kezdeni.
  • duke
    #12
    "Mindig lesznek kivételes szituációk mikor az embernek át kell venni az irányítást, de olyan önvezetés be fognak mutatni kb 5-10 éven belül ahol 1 évben jó ha egyszer be kell avatkozni."

    Igen 10 even belul lesznek onvezeto autok. Kb 5 ev mulva elkeszul a mindenhol, barmilyen korulmenyek jol mukodo auto, es utana meg 3-5 ev amig bizonyitanak az emberek es a hatosag szamara, hogy tenyleg hibatlan.
    De olyan biztos nem lesz, hogy majd, a nem figyelo a vezetesi rutinjukat elveszto embereknek egyszercsak, atadja a gep az iranyitast.
    Ez keptelenseg, az emberek nagyresze mar most sem a forgalmat figyeli, nem a vezetesel foglalkozik, amikor meg mar onvezetok lesznek, akkor hatvanyozottan igy lesz.
    Legfeljebb annyi lesz az emberi beavatkozas, hogy egy megoldhatatlan szituaciot koveto veszleallas utan, megkerdezi az auto, hogy most mi legyen ? Probalkozon ujra megoldani a helyzetet, vagy hivjon segitseget, vagy a legrovidebb uton valami biztonsagos helyre parkoljon le es alljon le.
  • TokraFan
    #11
    "Felelni mindig egy embernek kell hiszen csak ő tud úgy bűnhődni, hogy tudjuk rossz neki. Ez meg nekünk fontos hogy valaki bűnhődjön. Egy gépet felelősségre vonni lehet de ő nem fogja rosszul érezni magát és hát úgy mi értelme :). "

    Ez nincs így, és nem is érdemes túlmisztifikálni. Ilyen esetek már évtizedek óta léteznek, és van kialakult jogi gyakorlat rájuk. Hogy mást ne említsek, ott van a polgári repülés, melyek esetén az utasszállítók az út 90%-át már régen emberi beavatkozás nélkül teszik meg. És történnek balesetek, néha -bár sokkal ritkábban-, a technika miatt is. Ha ilyen történik, akkor kivizsgálják és eredménytől függően a légitársaság vagy a gyártó fog felelni, nem pedig a pilóta! Ha pedig a karbantartó hibázott a szervízben, akkor őt vonják felelősségre, erre is volt már példa. Az önvezető autók esetén véleményem szerint, vizsgálni kell majd, hogy a balesetet előidéző technikai hiba miből adódott! Ha karbantartási hiányosságból, akkor a tulajdonos lesz a felelős. Ha mittudomén a számítógép szoftverhibájából, akkor a gyártó, vagy a szoftvert közvetlenül fejlesztő részleg vezetője lesz a felelős. Ennyi. Nem olyan bonyolult ez, csak le kell zavarni egy rendes vizsgálatot.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.11.10. 01:22:05
  • Magnum PI
    #10
    Sok kijelentés hangzott el de SZERINTEM! egyik sem igaz.

    "meg lehet nyugodni, hogy sosem lesz 100%-osan önvezető autó" ... "hogy mindenhol tudjanak menni az önvezető autók, ahhoz be kell tiltani a nem önvezetőket."..."hogy mindenhol tudjanak menni oda kellhet még 50 is akár."

    Mindig lesznek kivételes szituációk mikor az embernek át kell venni az irányítást, de olyan önvezetés be fognak mutatni kb 5-10 éven belül ahol 1 évben jó ha egyszer be kell avatkozni. (Pl baleset miatt elterelésnél vagy műszaki hiba esetén).

    Nyilván nem ezekkel lesznek tele az utak de 5-10 éven belül a Tesla vagy az Audi vagy valamelyik másik be fogja mutatni az 5ös szintű önvezetést. A Tesla jövőre mutatja be a következő szintet ami van 4es vagy 5 közeli lesz. Jelenleg 3as szinten vannak és az 5ös szint a teljesen önvezető. Az egyik legnagyobb korlát igazából most is a számítási kapacitás ami meg nagyon gyorsan nő.

    Egy 4es de különösen egy 5ös önvezetésnek nem számít hogy vannak-e még emberek az utakon. Balesetek sajnos addig lesznek amíg vannak emberi sofőrök, de még így is nagyságrendekkel kevesebb, mert a gép folyton figyel és nem fárad el.

    Felelni mindig egy embernek kell hiszen csak ő tud úgy bűnhődni, hogy tudjuk rossz neki. Ez meg nekünk fontos hogy valaki bűnhődjön. Egy gépet felelősségre vonni lehet de ő nem fogja rosszul érezni magát és hát úgy mi értelme :).

    Viszont 5ös szinten már nem a söfőr fog felelni szerintem hanem a gyártó. Ha olyan hiba miatt történik baleset amit a gyártó el tudott volna kerülni teszteléssel/tervezéssel akkor ő lesz elővéve. Ha nem tehetett róla akkor pedig sima baleset. Ha most egy önvezető metró kisiklik van egy vizsgálat hibázott-e valaki és ha nem akkor sajnálatos technikai hiba és ennyi.
    Utoljára szerkesztette: Magnum PI, 2018.11.09. 21:13:32
  • Sippie
    #9
    hogy mindenhol tudjanak menni az önvezető autók, ahhoz be kell tiltani a nem önvezetőket.
  • Sir Cryalot
    #8
    Gondolom az lenne a lenyeg hogy at lehessen latni a karosszerian, csakhogy az jobb display technologiat feltetelez mint az a nagyatlag kozepszar kategorias ami konzumereknek a kovetkezo 10 evben kinez, raadasul orulnek neki... :DDD ami meg rosszabb...
    Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2018.11.09. 19:20:28
  • Palinko
    #7
    Szerintem autópályán 5 esetleg 10 éven belül, de hogy mindenhol tudjanak menni oda kellhet még 50 is akár.
  • TokraFan
    #6
    Soha nem lesz? Ezt elég nagy butaság kijelenteni. Jelenleg a tech még nem áll készen, de fel kéne már fogni, hogy a technológiák nem csak úgy teremnek mint a buta sötét vallásokban a csodák! Ez egy folyamat, sok esetben hosszú folyamat. A motorizáció kezdetén a hozzád hasonlóan "gondolkodók" attól rettegtek, hogy a 20km/h sebesség végzetes lesz az emberi szervezetre nézve! Ehhez képest a hangsebesség SEM az. A repülés történetéről ne is beszéljünk...De ma már gondolom neked is teljesen természetes, hogy felszállsz egy sugárhajtású repülőgépre.

    Az önvezető autók fejlesztés alatt állnak, ez a technológia még gyerekcipőben jár. Ehhez képest már most lenyűgöző eredményeket produkálnak a fejlesztők. Tény, hogy időbe telik, mire természetesé válnak az utakon és hozzá kell majd igazítani a jogszabályokat is. Az viszont nyilvánvaló, hogy ez a jövő, és nemhogy soha nem fog megvalósulni, hanem hamarabb, mint hinnéd.

    Más kérdés, hogy nem a kínai foshalmazok fognak áttörést hozni hanem a nyugati fejlesztők.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.11.09. 17:13:32
  • barret
    #5
    " már most kijelentették a gyártók, hogy a tulajdonosé a felelősség" Ott a pont :D Folyamatosan figyelni kell,mert te felelsz az autó döntései miatt is!
  • who am I 7
    #4
    "önvezető cuccról" nem tudom, hogy hol éltél eddig, de ilyen nincs, hogy önvezető engedélyezve még kb sehol. illetve, nem 1 országban szimplán BE VAN TILTVA.
    szóval? miről beszélünk? még a tesla is csak úgy engedélyezi, h mellette fogod a kormányt.

    meg lehet nyugodni, hogy sosem lesz 100%-osan önvezető autó, illetve sosem lesz engedélyezve, hogy te szórakozzál miközben az autó kóvályog össze vissza, ha bármi probléma történik úgy, már most kijelentették a gyártók, hogy a tulajdonosé a felelősség, hát ennyire bíznak a gyártók ebben :D :D :D kb. semennyire, és nem is véletlen van betiltva bizonyos országokban.

    egyébként, ha valaki videózni, stb-zni akar út közben, arra már van lehetőség : taxi,vonat,uber stbstbstb.
  • Cefet
    #3
    Ha vezeted, akkor tényleg nem szabad másra figyelned, de itt önvezető cuccról van szó. Ha nem vezetsz, akkor netezhetsz, játszhatsz, filmet nézhetsz, stb. Én a leírtak és a képek alapján nem tudom elhinni a hatótáv értékeket. Főleg annak tükrében, hogy jelenleg nem a Bosch hajtáslánc a leghatékonyabb a piacon. De ne legyen igazam.
  • Ender Wiggin #2
    Ez koncepciónak szép, de mire tényleges autó lesz belőle, lényegesen bénább lesz. 45-50 ezer dolláros sávban nem tudom, hogy ki az, aki a kínait veszi majd... Külföldön senki.
  • barret
    #1
    Nálunk ilyen soha nem lesz,mert alapból tilos!
    A vezető nem nyomkodhat semmiféle elektromos kütyüt vezetés közben!