12
  • Nos
    #12
    meg kevesebb sápot húznak le a kereskedelmi bankok
  • felemelő
    #11
    Ha egy az egyben a koronához kötik és a jegybank bocsátja ki, akkor gyakorlatilag a készpénz elektronikus megfelelője. Annak előnyeivel.
    Nem változik semmi, talán csak annyi, hogy jobban követhető a forgalma, mint a valódi papírpénznek.
  • Exi
    #10
    A definíció lehet hogy nem tiszta, viszont semmi értelme blockchain technológiával kiadni egy államtól függő, központilag kontrollált pénzt. Annak a hátteréhez tökéletesen megfelel egy SQL adatbázis vagy akár egy Excel tábla a bankvezér laptopján. A blockchain tech legfontosabb tulajdonsága az "immutability" (kb megváltoztathatatlanság) - amit egy központi kibocsátás és kézzel vezérlés teljesen értelmetlenné tesz. Ez egy értelmetlen kapálózás a nagy pénzügyi szereplőktől, próbálják megőrizni a hatalmukat miközben úgy csinálnak mintha használnák ezeket az új technológiákat. Csak a szelet próbálják kifogni a bitcoin és egyéb, valódi kriptovaluták vitorlájából, ezzel megtévesztve a kevésbé tájékozott Józsi bácsit. Az ötlet az hogy Józsi bácsi majd jobban bízik az állam által kiadott "kriptovalutában" mint valami másban ezért azt fogja inkább használni.

    Utoljára szerkesztette: Exi, 2018.11.05. 15:53:35
  • Nos
    #9
    A definíció még nem tiszta. Az elsődleges lényege szerintem a blockchain technológia, nem pedig az állami függetlenség, a fügetlenség csak egy lehetőség ami a techológiából adódik. A neve is a kriptográfiából jön. De szerintem hogy épp mit értünk kriptopénz alatt még sokat fog változni a következő években. Ha a cikk címe az lett volna, hogy blockchain technológára épülő valutát vezet be Svédország, akkor ezen nem vitatkoznánk, de pedig ugyanarról bszélnénk. :)
    Utoljára szerkesztette: Nos, 2018.11.05. 08:16:32
  • HUIrnok
    #8
    Ez is csak egy a sok rendszer közül, amit már pár magyar közösség is elkezdett pedzegetni. Magam is kíváncsian várom vele kapcsolatban a fejleményeket...
  • Griphons
    #7
    Egy állami kibocsátású pénznem nem lesz soha kriptovaluta. Ez egy axióma. A kriptovalutáknak pont az a lényege, hogy decentralizált és nincs állami felügyelete. Ez a svéd valuta valószínűleg csak egy új elektronikus pénznem (aka digitális fizetőeszköz) lesz. Nem kell rögtön a misztikus kriptovaluta megnevezéseket ráaggatni, csak mert az menő.
  • Nos
    #6
    Ez csak technologia, persze hogy allami hatter lesz allami bankkal kiegeszitve. Nyilvan nem olyan kriptot csinalnak, mint ami most jelen van a kriptotozsdeken. Kepesek lesznek befolyasolni az erteket, ok fogjak felugyelni, es ok bocsatjak ki, itt nem lesz banyaszat (szerintem). Csak a tech miatt valoszinuleg decentralizaltabb lesz a forgalom, de penzugyi tulajdonsagaiban nem sok koze lesz a mostani kriptokhoz. Az elonye az, hogy a tranzakciohoz nincs feltetlenul szukseg a kereskedelmi bankokra, ezzel koltseghatekonyabb lehet a penzmozgas. De az ordog a reszletekben van, szoval reszletesebb ismeretek nelkul kb csak annyit lehet mondani, hogy ez egy tok mas viselkedesu kripto lesz mint a jelenlegi felugyelet es garancia nelkuli penzek.
  • kvp
    #5
    Ez miert is jobb mint a sima banki rendszer egy allami bankkal kiegeszitve? Vagy valojaban az, csak papiron nem merik leirni, hogy allami bank. (abbol, hogy bankszamla es debit kartya alapura tervezik, arra lehet kovetkeztetni, hogy sima allami szamla es bankkartya lesz)
  • zola2000
    #4
    Milyen új eszköz kell hozzá? Kb egy "mobilappot kell letöltenie a kereskedőnek" szintre lehet egyszerűsíteni a folyamatot.
  • Vanek úr
    #3
    Nem biztos, hogy végül el is indítják. Sok minden kell hozzá, ráadásul nem sok értelme van, mert el is kellene fogadnia azt valakinek - és ha a kereskedőkkel nem egyeztetnek, akkor a hajukra is kenhetik a virtuális valutájukat. Márpedig a kereskedőkkel való egyeztetésnél sok minden fel fog merülni: új eszközök beszerzése, beüzemelése, amik a 'régi' módú dolgokat is elfogadják (normál bankkártya), mert nagyon nem mindegy, hogy hány fizető cuccot kell fenntartani, azokért mennyit kell fizetni, milyen %-ot nyúl le róla a 'rendszer tulajdonosa', stb.

    Ettől függetlenül kíváncsian várom az eljövendőt - mert a jövő valami ilyesmi felé megy. Csak nem egyszerű beindítani valamit, még állami szinten sem.
  • Sydra
    #2
    A cím hazugság!
  • Nos
    #1
    Ezt már vártam, bár azt hittem Kína lesz az első.