3
 • kvp
  #3
  Ha felfele infran menne, akkor max adatletoltesre lenne jo, mert felfele nem tul sok szavszelesseg allna rendelkezesre. Ha abbol indulunk ki, hogy mindenki csak adatokat akar stream-elni a netrol akkor van ertelme az aszimetrikus megoldasoknak, viszont ilyen rendszeren egy voip kapcsolat vagy egy jatek nem tudna tul jol futni, sot igazabol semmi ami felfele is jelentos adatmennyiseget kuldene. A kimeno feny problemaja pedig tovabbra is ott van. Teljesen mindegy, hogy lathato feny vagy hosugarzas (IR) formajaban kuldi fel az adatokat egy gep, azt latnia kell a router-nek. A wifivel sincs gond ha 4-5 meteresre allitjuk a hatotavot es azon belul maradunk, tovabba soha nem kerul semmilyen objektum a router es a gep kozze. (feny eseten a fo gond az, hogy ha valaki elsetal a lampa es a laptop kozott, akkor kiesik a kapcsolat ming a wifi jel a falon is atmegy (valamennyire).
 • T_I
  #2
  A visszaút lehetne a nem látható spektrumban, és akkor már nem világít (az embernek láthatóan)
 • kvp
  #1
  Ennek a technologianak a klasszikus valtozata volt az IrDA adatatvitel, ami elvileg gigabites sebessegekig skalazhato. A gyakorlatban az volt a fo gond, hogy kozvetlen ralatast igenyel.

  Lathato feny eseten meg rosszabb a helyzet, mert ha szukseges a ketiranyu kommunikacio, akkor a kliensekre is lampakat kell helyezni. Az meg rendben van, hogy a plafonon vilagit egy nagyobb lampatest, de ha minden laptop tetejen is, akkor az eleg zavaro fenyszennyezest jelent. Tehat a technologia jo, csak nem tul praktikus.