14
  • Macropus Rufus
    #14
    nincs gondom vele. Viszont neked vannak gondjaid azzal, hogy nem érted azt amit te irsz le.

    "A hackintosh-ok gyakorlatilag nulla pénzt vesznek ki az Apple zsebéből,"
    Mivel nem vesznek gépet ezért ez nem folyik be az Apple-hez. Ha olcsóbb lenne akkor vennének. Akkor mennyit is vesznek ki?
    Okés semmit, de akkor mennyit nem tesznek bele? Na ezért bukik az Aplle minden hackintos gép vásárlása esetén.
  • M2 #13
    Gondjaid vannak a szövegértéssel? Pont azt írtam le, amit a te ismerőseid is bizonyítanak.

    "hackintost használt mert nem fog x százezret kicsengetni egy gépért"
    Tehát soha nem venne egy Mac-et.
  • Macropus Rufus
    #12
    erről van valami kimutatásod? Vagy ez olyan, hogy higyük el mert ez írtad? :)
    Nekem kapásból van 6 ismerősöm akik hackintost használnak azért mert ők nem fognak fizetni 3x több zsét ua. a hardware-ért. 2 volt IT-s kollégám is hackintost használt mert nem fog x százezret kicsengetni egy gépért. Biztos, hogy nem egyedi jelenségről van szó. Összességében nagyon sokan használják a hackintosokat, mert az ár érték aránya messze egy apple vas elött van, ua. pontosan ugyan azt tudja mint az apple túlárazott csodái.
  • kvp
    #11
    "Jol van Apple MEGINT rossz dontest hoztal. Oke, tokjo,hogy k... nagy lesz a profitod a procikon, meg tok gyors lesz , meg minden, de mi fog rajta futni?
    az a 30 program, amit az elso evben atportolnak? ja es utana se lesz tokely meg debugolni kell evekig, mire jol es stabilan mukodik.
    idiota Tim."

    Vicces, de pont nem kell portolni, csak be X-elni hogy forditson a rendszer PPC64, x86-64 es ARM64 platformokra is. Egy binaris jon letre, ami mindharom geptipuson tud futni. Mondjuk a PPC-t kivezette az Apple, de attol meg tamogathato lenne. Szoval az a keves program ami eddig ment MacOS alatt, az varhatoan a jovoben is fog. Ehhez jon hozza varhatoan egy halom IOS-es program. Ok, hogy munkara valo nem nagyon lesz koztuk, de hat mikor adott ki utoljara az Apple rendes munkaallomast? Mostanra az osszes ember aki meg valodi mukara hasznalta volna az Apple gepeket reg valtott HP vagy Dell munkaallomasokra. Innentol csak a fogyasztoi szegmens marad, akiknek egy ipad boven eleg a nethez es desktop gepnek is megfelel egy ipad tudasu keszulek.
  • VolJin
    #10
    A kilencvenes évek közepéig Motorola 680x0 processzorokat használtak, majd szintén maradtak a Motorola PPC-nél, bár a platformot hármasban fejlesztették az IBM-el. Idővel a Motorola leállt, és az IBM szállított nekik. Valamikor a kétezres évek közepén váltottak x86-ra.
    Komolyan meg kellett magyarázni ezt az Apple fanoknak, mert az egész Mac az antiinteles identitásra épült addig.

    Alig egy évtizede van Intel processzor a Mas gépekben, ez a több évtizedes kijelentés valóban falls.
    De hát az SG-nél szakértők vannak, amit megszoktunk már...
  • ZenMillitia
    #9
    10+ ev parhuzamos PC es Apple hasznalat utan azt mondom,hogy mar egyedul csak iPadet erdemes venni.
    A Samsung Galaxy S8 meg S9, jobb,(ES SZEBB) mint az iphoneX, es mostmar a desktopban is elverzik az Apple, ugyebar 2013ota nem jott ki MAC PROval, meg a macbook prok is egyre sz@rabbak.

    nos,Facebookozasra jo mar csak az Apple 99%ban, profi munkara nem. Komplexebb Grafikara sosem volt jo(max FCPval vagni), max audiora, de audioban is felzarkozott mar a PC, van Thunderbolt 3, low latency, etc.

    Azthiszem 1-2 ev alatt szepen atmigralok kizarolag PCre, es MACen csak netezni fogok, meg ilyen alap dolgok,mitn emailezes etc.

    Grafika (3D,cgi), audio, => PC.

    Final Cut Pronak van egyedul ertelme MACen. de ez egy szuk reteg, mert ugye az AMD GPUt nagyon okosan kihasznalja. de az AE, stb meg pont NVidea barat. Ugyhogy HELO APPLE!
    Utoljára szerkesztette: ZenMillitia, 2018.04.06. 06:03:37
  • ZenMillitia
    #8
    Jol van Apple MEGINT rossz dontest hoztal. Oke, tokjo,hogy k... nagy lesz a profitod a procikon, meg tok gyors lesz , meg minden, de mi fog rajta futni?
    az a 30 program, amit az elso evben atportolnak? ja es utana se lesz tokely meg debugolni kell evekig, mire jol es stabilan mukodik.
    idiota Tim.
  • Vanek úr
    #7
    Csak annyi kiigazítást tennék, hogy a Bionic az már az A11. Az A10-nek más a kódneve (most nem ugrik be).
    Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2018.04.05. 14:05:28
  • M2 #6
    A hackintosh-ok gyakorlatilag nulla pénzt vesznek ki az Apple zsebéből, mert a Mac vásárlók és a Hackintosh építők halmazának nincs átfedése (értsd: aki Mac-et vesz, az soha nem állna neki gépépítésnek, aki meg gépet épít, az soha nem venne egy kész Mac-et).

    A gond inkább az lehet, hogy míg az Apple a saját chipfejlesztésével láthatóan nagyon jól halad (magasan a piac legerősebbje az A sorozat), aközben az Intel meg ül a babérjain és évek óta alig van előrelépés. Ennek lett következménye az, hogy a mobil procik lassan hozzák egy asztali gép teljesítményét töredék fogyasztás mellett.
  • Macropus Rufus
    #5
    túl sok lett a hackintos a piacon :D :D
    spec. hw. kell nekik. :)
  • kvp
    #4
    Az Apple anno bevezetett egy parhuzamos platformokat tamogato technologiat a PPC-intel atallasnal. Ezzel lehetoseg volt arra, hogy egy szoftver mindket platformra automatikusan leforduljon. Aztan volt egy masik nagy valtas a 32 bites architekturak megszuntetesekor, amikor az intel es arm alapu 32 bites tamogatast vezettek ki. Mostanra maradt az x86-64 es az arm64 tamogatas, az elobbi a desktop (macos), az utobbi a mobil (ios) platformokon. A macos alatti arm64 tamogatas bevezetese nem lenne annyira nagy feladat, hogy ezzel a fejlesztoknek kulonosebben foglalkozniuk kellene, nagyjabol csak ujra kell forditani minden programot. (legalabbis ha nem akarnak optimalizalni) Egy ilyen atallas egyszer mar sikerult az Apple-nek es valoszinuleg sikerulne most is.

    Egyebkent a vicces az, hogy a linux es ezzel a ket Google disztribucio (Android es ChromeOs) mar nagyon hosszu ideje multiplatform, azaz szinte minden letezo es a gcc altal tamogatott platformra le lehet forditani oket. Az Apple-nek is konnyebb lenne ha minden maces program open source lenne, de a legtobb szoftverkeszito ceg igy is tamogatni fogja oket, mert nem jelent szamukra munkat az atallas, bevetelt viszont hoznak a szoftver eladasok.

    Az atallasnal szerintem egyszeruen arrol van szo, hogy az Apple-nek nem eri meg a par %-nyi eladott Mac miatt fenntartani az intel-es fejlesztoi reszleget, hanem sokkal egyszerubbb es jelentosen olcsobb nekik minden arm64 es ios alapura atallitani. Ezert is van tervben mar jo ideje a macos es az ios osszevonasa egy kozos platformba. Ez a lepes lehetove tenne, hogy a mobil eszkozokon elert profitot a desktop/laptop szegmensben is elerjek, raadasul jelentos kiadascsokkentes mellett. Teljesitmeny szempontjabol pedig a vasarloknak ez is elegseges szemlelet szerint nezik es tenyleg eleg egy erosebb mobiltelefon vagy tablet teljesitmenye a legtobb destop felhasznalonak is.
  • Skylake
    #3
    Még annyit, hogy egyfajta indikátor, hogy a magyar Steve Jobs-szerű embör, azaz Handras, aki eddig abszolút és totális, igazi tőről metszett véressszájú Apple evangelista volt, feltette "Viszlát Apple" videóját, amiben hosszan magyarázza a bizonyítványát. Sok banalitást mond, amiket már régóta ismernek azok, akik az Apple-t nem vallásnak tekintik, neki viszont új tapasztalásként jelent meg, miután a vaskalapot levette. Viszont egy dolog azért szerintem elég reális az előadásában: mégpedig az, hogy iszonyatosan elszaladt a ló az árak tekintetében az Apple-nél. Avagy a kínált szolgáltatások, technológia, a termékként eladott prominencia, és ezek valós piaci értéke között nagyon szétnyílt az olló. Itt lehet megnézni ennek a drága embernek a produkcióját. Ő az az embertípus, akinek mindig valami példaképre van szüksége, amelyhez odadörgölőzhet. Hát, az Apple most már nem annyira pálya nála elvileg.

    https://www.youtube.com/watch?v=jfhY0wmD2nA
  • Alexease
    #2
    "évtizedek óta az Intel CPU-it"

    Nem vagyok toppon a datumokban, de az Apple a 90-es evek kozepeig Motorola-t hasznalt, a 2000-es evek kozepeig IBM PPC-t (RISC), es csak alig 10 eve (?!) hasznalja az Intel x86 (CISC) sorzatat(?!).

    Biztos van technikai oka is a tervezett valtasnak, de tuti presztizs kerdes is:D
  • Skylake
    #1
    Az Apple nézőpontjából, azaz mindent amit lehet bepréselni az alma logóval ellátott walled garden falai mögé, különösen azért, mivel a fogyasztói kör imádja, és providenciának tartja ezt a walled garden-t, teljesen evidens lépés a részükről. Minél erősebb falai vannak a walled garden-nek, és minél inkább meggyőzhetők a fogyasztók, hogy ez nekik k*rva jó, annál több pénzt lehet kirántani a zsebükből termékváltáskor vagy folyamatosan. Az irány érthető. Én sem tennék máshogy.

    Az A10 Bionic után teljes joggal meg vannak győződve arról, hogy képesek lesznek az Intel teljesítményét meghaladni ARM alapokon. Ne felejtsük el, hogy amit az Intel összehozott Meltdown és Spectre és utódai kapcsán, az pontosan az a fajta "igénytelen" működés, amit az Apple, illetve az orrukat roppantul magasan hordó felhasználói igen undorítónak tartják. Valószínűleg ez volt az utolsó lépés ebben a döntésben.

    Ami nehéz lehet, hogy ezek nem mobiltelefonok, azaz rengeteg Apple gépet használnak nagyon komoly produktív környezetben. Ezeket a nagyon komplex szoftvereket portolni erre az új architektúrára nem biztos hogy fáklyásmenet lesz. Amint tudjuk, az Itanium-tól kezdve, a Windows Phone-ig: semmit sem ér az új architektúra, ha teljesítményben már csak egy ponton is gyengébb, mint amit felváltani kíván (Itanium - x86 emuláció), vagy a fejlesztők nem kívánnak olyan széles és funkcionálisan ugyanolyan gazdag szoftverkínálatot, mint a konkurensekre (WP).