5
  • fonak
    #5
    Amíg a felülről vezérelt sajtó rágta mindenkinek a szájába a véleményét, addig ez nem volt probléma. Az internet elhozta a pluralizmust ezen a téren is. Az állampolgári újságírás, a követők millióihoz eljutó egyszerű közemberekből lett youtuberek korszakát. Mostantól az emberek mintegy alulról szerveződhetnek véleménybuborékokba és visszahangkamrákba, annak a korszaknak vége, amikor a CNN-nek mindenki hitt. Azaz persze 20-25 éve is tele volt már a net konteósokkal és szélsőséges nézeteket vallókkal, csak ugye az akkori fórumok, usenet és társai csak egy törpe kisebbség fórumai voltak, a kutatóké, programozóké, rendszergazdáké, technofileké. Ma pedig tömegekhez jutnak el az "alternatív nézőpontok", ami erősen nyugtalanítja a hatalom birtokosait, persze az jogos, hogy rengeteg hülyeség is terjed így, lásd chemtrail és tsai. Ez az "igazság utáni" korszak, a "hamis hírek" kora. Csak persze sokszor a hatalom szerinti igazság az, amit védelmeznek az emiatt aggódók. És valóban a társadalmi integritást ez tovább rombolja.
    Egyébként nem kell "idomítani" sem, a visszhangkamrák természete a radikalizálódás, az ellenvélemények kizárása minden felülről irányítás nélkül is. Maga a tömeg ront neki minden ellenvéleménynek, biztatni sem kell rá. Mivel ezek is kis "társadalmak" és minden társadalom szervező, összetartó ereje az egyetértés bizonyos sarkalatos dolgokban.
    Utoljára szerkesztette: fonak, 2018.03.07. 16:26:53
  • wraithLord
    #4
    Igazából ez is emberfüggő. Én pl. mindenben kételkedő típus vagyok (kivéve axiómák, matematika bizonyításai, tudományos igazolások), és mindig addig csesztetem a keresést, amíg nem találok egy adott témában a legtöbb oldalról véleményt. Persze legtöbbször nem jutok vele előrébb, pláne ha valamihez nagyon nem értek, de legalább azt látom, hogy egy témához mennyire állnak konzisztensen az abban résztvevők.

    Szerintem inkább arra kéne törekedni, hogy minél kevesebb legyen a zombi, és fiatal korban erre az élő környezet megfelelőbb, mint a profitra kiélezett algoritmusokkal automatizált online rendszerek...
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2018.03.07. 11:53:23
  • Neocortex
    #3
    Már most is érdekli, demonetizál és bannol egy csomó olyan csatornát ami nem elég politikailag korrekt vagy valamiért nem illeszkedik a liberális világnézetükhöz
  • Skylake
    #2
    Hú, ez a cím, drága SG! Csak nem a kormánypártpropagandából sikerült ezt az agyoncsavart feltételes módot átvenni?

    Talán így: "A Youtube-nak figyelnie kellene arra, hogy milyen tartalmakat terjeszt"?
    Vagy ez: "A Youtube-nak érdeklődnie kellene az általa terjesztett tartalmak iránt"?

    Egyébként igen, a véleménybuborék / vízhangkamra effektus lesz az egyik hosszú távon társadalmi integritást nagymértékben tovább romboló tényező. A "minden légy megtalálhatja az igényeire pontosan illesztett sz*rt" azt eredményezheti, hogy az adott témakörre rácuppanó emberek az adott témakörre vonatkozó értékeik tekintetében nagyon gyorsan lehetnek nagyon szélsőségessé "idomíthatók". Teljesen mindegy miről van szó, gépjárműtípusok vélt vagy valós kiválóságától kezdve, alternatív és explicit kamu tudományokon át politikai eszmékig, ez mindenre vonatkozik. Ez egy óriási kihívás lesz a jövőben társadalmaink fenntartása tekintetében.

    A kérdés, amire választ kell adni körülbelül szerintem ez: hogyan biztosítsuk az alapvetően cenzúramentes, állami és piaci érdekek által nem befolyásolható információszerzést bárki számára, hogy annak keretében a különböző témákkal kapcsolatos vélemények minél szélesebb spektrumát érhesse el az adott személy, még akkor is, ha ezekből sok esetleg nem egyezik aktuális véleményével.
  • kropotkin
    #1
    A megoldás, a döntéshozók által káros anyagoknak definiált tartalmak cenzúrázása.
    Hello Orwell, censorship rulez!