330
 • defiant9
  #330
  Nincs mit válaszolni, elismerte hogy jelen helyzetben nincs már reális út mint elfogadni a globalizált világ adta lehetőségeket. Én lemaradásunk elsődleges okának egyébként az állami irányítású szocialista gazdasági modell-t látom, ha ez a 40 év nincs, majdnem ott tarthatnánk ahol Ausztria. Ezért is hibás az hogy az államtól várja továbbra is az irányítást. Persze vissza lehet Mohácsig is vezetni mindent és jó magyar szokás szerint ezen búskomorkodni, de ettől nem jutunk előbbre.

  Az Európa éléskamrája egy lózung, azt sem látja hogy a nagyobb gépesített termelékenység ami eldönti a versenyt nem a humusz. A másik amit nem lát hogy a protekcionizmus ami nálunk a "vegyél magyar zöldséget mert az jobb" az más országokban is megvan, tehát az osztrák is választhatja a burgenlandi terméket a magyar éléskamara helyett mert az a jobb. Nem tud kitörni abból a gondolkodásmódból hogy az éremnek mindig csak a számára kedvezőbb oldalát vizsgálja. Vegyük észre hogy túltermelés van a mezőgazdaságban, szerencsére a kvótarendszert elkezdték lebontani, amitől ugyan még nagyobb túltermelés lesz, de a piaci mechanizmusok középtávonmajd lecsapják a felesleget, nincs szükség központi szabályozásra.
 • TokraFan
  #329
  Pontosan milyen választ szeretnél? Leírta azt, hogy mi lehetett volna ha...lett volna pénze az országnak! De nincs és nem is volt pénze! Hiába szuper a talaj, ha magas színvonalú műveléséhez nem voltak adottak a feltételek, sem a géppark, sem az infrastruktúra, sem szinte semmi más tekintetében. Ez nem arról szól, hogy Pistabá beveti az 1 hektárját valamivel, aztán ami kijön belőle azt eladja a sarki piacon. Ahhoz, hogy az ország versenyképes legyen export piacra is -mondjuk a mezőgazdaság terén-, irdatlan betuházásokra volt szükség, kezdve a teljes folyamathoz szükséges gépektől, a modern tároló és feldolgozó üzemeken, valamint kereskedelmi hálózatokon keresztül, a szállítmányozáshoz szükséges normális infrastruktúráig bezárólag.

  Továbbra is az a kérdés, miből finanszíroztuk volna a modern mezőgazadasági gépeket, miből és ki épített volna feldolgozó és gyártó üzemeket és lehetne még sorolni, ha nem a külföldi tőke bevonásával? Megjegyzem, Európában túltermelés van élelmiszerből, ráadásul a környezeti hatásoknak ennyire kitett területre gazdaságot építeni igen kockázatos lenne!

  Nem volt sok mozgástere az országnak, sajnos hiába nosztalgiáznak egyesek. Elméletben lehet szépeket írni, de itt most az a kérdés, hogy jelenleg mit lehet tenni! Tök mindegy már, hogy mikor és kik baszták el 10-20-50-100-1000 éve (nem beszélve a külső befolyásolásról), ma már abból kéne kihozni a legjobbat ami van. Mellveregetéssel, (ál)nemzeti lózungokkal nem megyünk már semmire. Az egyetlen kitörési pont az lenne, ha az ország haladna a korral és a jövőbe tekintene (ahogy tette pl. Dél-Korea), ehelyett itt egy poszt kommunista jegyeket mutató munkásállam épül, egy múltba révedő kormánnyal, akiknél megállt az idő valahol 1848 körül...A miniszterelnök pedig nem titkoltan egy digitális analfabéta aki semmit nem ért a modern világból.
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.03.29. 04:39:29
 • ShaiHulud
  #328
  en csak itt a hatterben olvasgatom a topicot, de szeretnem latni a #326-ra a valaszokat, legyszi :)
 • defiant9
  #327
  "Ezek a területek nagyságrenddel több dolgozó embert igényelnek, mint jelenleg a multik Magyarországon. Senki nem mondja, hogy pakoljon a Mercedes Benz, csak feleljen meg a jóval szigorúbb követelményeknek. Ha az nem tetszik neki, akkor szedhetné a sátorfát..."

  Szigorúbb követelmény=üres lózung. Vedd már észre hogy a seggét kell nyalnunk egyre mélyebben hogy ide jöjjön és ne Szlovákiába, mit akarsz szigorkodni?
  Sajnos hiába szeretnél te manufaktúrábansok munkással termelni ez már az ipari forradalom fonó Jenny idején eldőlt, valójában a robot munkások felé halad a technológiai fejlődés.Telesen irreális elképzelésed van a valós gazdasági folyamatokról.

  "Amivel kezdtem, és többször elmondtam, hogy semmi, azaz nulla lehetőségünk van a bajból kikecmeregni."
  OK. Én is úgy látom hogy csak mélyebbre kerülnénk bármiféle radikális megmozdulással, be kell állni a sorba, nem a nemzeti mellkas veregetést nyomatni.

  "Ha ennyire nem vagy képben a témát illetően, akkor egyrészt mi az anyádért okoskodsz?"
  Nem okoskodom, csak te vagy annyira ostoba hogy onnan nézve annak tűnik egy triviális igazság közlése is.
  Ha ismernéd a termodinamika második főtételét és nem csak a szót használnád akkor tisztában lennél vele hogy nincs ismert jelenség az univerzumban ami ezt képes megdönteni, ha lenne akkor valóban igazad van és ez bizonyíték isten/természetfeletti erő létezésére.
  A naprendszer entrópia növekedése a napban zajló fúziós tömeg->energia alakulás miatt pozitív.
  Na most neked kellene egy negatív számot ezzel szembe állítanod miszerint az élet, fotoszintézis, biomassza vagy akármilyen csoda ennél nagyobb mértékben csökkenti az entrópiáját.
  Azt kb. a hülye is tudja hogy a hűtőgép belsejében megfagy a jégkocka így csökken az entrópia, csak a hülye aki ezt isteni csodaként 'negentrópia' bizonyítékaként állítja be, nem látva hogy hátul a kompresszor ontja a hőt magából. Az élet kapcsán ugyanilyen folyamat játszódik le, csak a nap van a túloldalon.
 • Tetsuo
  #326
  Nem a gépekről, hanem az infrastruktúráról, a meglévő piacokról és a szakemberekről van szó.
  Ezenfelül, ha a tolvajlás helyett versenyeztetve lettek volna a külföldi cégek, akkor cseh színvonalon lehetnénk.
  Még ráadásul lettek volna kedvezőbb hitelek és egyéb lehetőségek. Többek között Antall Józsefnek felajánlotta az ukrán vezetés Kárpátalját, ami a felzárkóztatás miatt gazdaságilag eleinte negatív lett volna, de a nemzeti hozadéka bőven megérte volna amellett, hogy kutya kötelességünk elfogadni minden ilyen ajánlatot.
  Pl. a magyar gyárak értéke 1990-ben messze meghaladta a cseh, pláne a szlovén gyárak értékét. Akkoriban úgy emlékszem 10 millió élő disznót neveltek az országban, főként háznál (tényleg az állatokra gondolok ;-) ), ma kevesebb, mint egymilliót, ennek nagyobb része nem háznál van már, hanem telepen, nagyüzemben. A marha és juh tartása hasonló mértékben változott. Masszív importra szorulunk hús és haláruból - bár, ez utóbbit alig esszük, pedig könnyedén önellátóak lehetnénk.
  A magyar parasztságot a kommunizmus törte meg, a "demokrata" berendezkedés alatt pedig egyszerűen megszűnt.
  Ma vidéken élni, onnan indulni hátrányt jelent és rettegést egy bizonyos kisebbség fosztogató, öreget kínzó hordái miatt.
  A kistelepülések ingatlanárai a béka segge alatt, a fiatalok, aki csak teheti menekül a megyeszékhelyre, de inkább Sopron-Győr-Budapest "Arany Háromszögben" keresi a boldogulást.
  Nyugat-Európában jelenleg a vidéki ingatlanok jóval magasabb fajlagos árral rendelkeznek, mint a városiak és ott evidencia, hogy a "countryside", a "campagne" a béke és jómódúság szinonimája a bolond, nyüzsgő városi léttel szemben, sőt már Lengyelországban is megvan ez a nézet, csak nálunk és a környező országokban nincs. Pedig lehetne, ha tudatosan felépítették volna a vidék gazdasági és társadalmi rendszerét, a leépítés helyett.
  Magyarországon a talaj humuszréteg-vastagsága általánosan kiemelkedő az egész világot tekintve, csak néhány országban nagyobb, pl. Ukrajnában. A Kárpát-medence klímája pedig elsőrangú sok-sok tápláléknövény természtéséhez... Európa éléskamrája lehetnénk, aminek értékét "bio" vagy "organic" minőséggel és afelett szavatolnánk.
  Erre azután sok mindent lehetne építeni. Mezőgazdasági rendszerek, gépek, járművek, korszerű élelmiszergyártás, ami különbözne a jelenlegi tömegszeméttől, (exkluzív) vidéki turizmus stb.
  Kívülről ezt is próbálták volna szétverni valószínűleg, de a hazai összetartás révén felvehettük volna a kesztyűt.
  Igen, ez a mi lett volna, ha... a lényeg, hogy kivülről és belülről tudatosan szé[email protected]ák az országot és a nemzetet, amiről beszélni is alig lehet.


 • TokraFan
  #325
  Azzal egyet tudok érteni, hogy a magyar vezetők a saját zsebüknél tovább nem láttak és nem lãtnak ma sem. Viszont lózungnak tartom az olyan üres kijelentéseket is, mint pl. a "fejleszteni kellett volna az Ipart" vagy "jobban támogatni a magyar vállalkozókat". Ez jól hangzik, csak érdekelne, hogy konkrétan miből támogatták volna? Az ország ipara és mezőgazdasága 30-40 évvel volt lemaradva, Kádárék addigra már eladósították az országot, a SZU összeomlásával az egyébként is rossz helyzetünket még tetézte az egyik napról a másikra berobbant világpiaci energia és olajár (ugye még emlékszünk az emiatt kirobbant taxis blokádra?). A kelet romhalmaz széthullãsával egyszerűen nem volt piacképes exportálható termékünk. A gyárakat nem felújítani kellett, hanem földig rombolni és a mai kornak megfeleő, modern gyárakat építeni. Aki látott 89-90-ben gyárat közelről, az nem vitatja ezt..

  Itt tehát nem arról volt szó, hogy egy jól működő, nemzetközi piacokon piacképes ipart/mezőgazdaságot játszottak át idegen kézre. Más lapra tartozik a földek külföldi kėzre engedése, de az most nem tartozik szorosan ide. Bogárral is az a baj, hogy lózungol...ezt kellett volna, azt kellett volna, jól hangzó lózungok, csak az nem derül ki, hogy a forrásokat és tőkét honnan szedte volna hozzá! Azt meg hagyjuk, hogy majd mi diktálunk annak aki a pénzt hozza. Maximum okos ajánlatot tudunk tenni neki, ami bár lemondással is jár, de egyben hasznos is számunkra. Lehet ezt utálni, én is utálom, de ez van jelenleg és abban Defint9-el értek egyet, hogy nekünk a jelen helyzet lehetőségein belül kell okosan lavírozni, a "mi lett volna ha..." kezdetű örökzöld itt már irreleváns sajnos...
  Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2018.03.25. 12:31:39
 • Tetsuo
  #324
  "Konkrétan már az előrelépés lenne, ha a magyar állam nem adna semmilyen adókedvezményt külföldi cégeknek, viszont a magyar cégeket előnyben részesítené. Ezenfelül ha a földeket nem Orbán oligarchái és külföldiek vásárolnák fel, hanem konkrét támogatás illetné a helyi kistermelőket, óriási segítség lenne.
  Az úgynevezett rendszerváltáskor az akkori ipart modernizálhatta volna az állam maga, esetleg külföldi segítséggel, de nem hagyta volna ebek harmicadjára jutni, már sokkal előbbre lennénk. Ezután árusította volna az üzemeket lassan, sorjában és elsősorban magyaroknak, komolyabb megkötésekkel, mint ahogy történt.
  Élelmiszer és könnyűipar terén önellátók lehetnénk, majd exportra is termelhetnénk - ehhez tényleg csak hazai érdekű kormányok kellettek volna.
  Buszok, teherautók, vasúti járművek gyártásában együttműködhettünk volnai külföldi cégekkel, egyenlő partnerként.
  Elektronika, vezérlés-, műszertechnika, illetve informatika pedig olyan terület, ami mindig meghálálja a K+F-t.

  Vagy legalább csináltuk volna úgy, mint a törökök. Sok német cég kihelyezte oda a gyártást, azután jöttek létre azok török konkurensei. Pl. a Bosch háztartási gép divíziója vs. Beko (oké, előbb alapították, de know how a németektől jött), Vestel stb.

  Mindezeken felül egész Európában kellett volna védővámmal sújtani az ázsiai, főként a ruházati és könnyűipari termékeket, illetve megemelni a szükséges minőségi szinteket.
  A probléma itt is az, hogy a politikusok adott ciklusban és zsebek teletömésében gondolkodtak /-nak, távlatokban egyáltalán nem tekintve, hazájuk érdekeit suttba vágva cselekedtek /-nek."

  "A kistermelők olyan támogatásokat kapnak, hogy a Vidékfejelsztési Minisztérium államtitkára, Ángyán József már nem bírta és ezért mondott le.
  A rendszerváltás idején rengeteg tehetséges mérnök volt hazánkban, világszinten is kiemelkedtek, ma jóval kevesebb. Ma a mérnöki hivatás és a szubkultúra degradálódott globálisan, de hazánkban is. Az önállóságuk csökkent.
  Magyarország a hiteleket is rosszul vette fel, és az ugyancsak hazaáruló Antall József akkori miniszterelnök kabinetje visszautasított több jóval kedvezőbb lehetőséget.
  Igen, külföld kapott volna kisebbségi tulajdonrészt, kedvezőbb feltételekkel, mint amit ezüst tálcán kaptak.
  Banán hasonlóan lenne, mint ma, mondjuk az általunk magas minőségben termesztett egyéb gyümölcsök exportja mellett.
  Miért olyan nehéz ezt neked elképzelni?
  Eleve a cigányságra annyit költöttünk feleslegesen, amiből az egészségügyet felfejeszthetnénk anyagilag (közel) nyugat-európai szintre stb."


  A nemzetek feletti korporációk kihasználják az adott térség kedvezményeit, a hasznot pedig nem helyben forgatják vissza a gazdaságba, illetve a legtöbb esetben nem termelnek semmilyen értéket helyben az alacsony bérű foglalkoztatáson kívül.
  Államilag szabályozott és támogatott kis- és középvállalkozói rendszerrel, illetve saját iparral jóval magasabb szinten lennénk önellátóak. Ezek a területek nagyságrenddel több dolgozó embert igényelnek, mint jelenleg a multik Magyarországon. Senki nem mondja, hogy pakoljon a Mercedes Benz, csak feleljen meg a jóval szigorúbb követelményeknek. Ha az nem tetszik neki, akkor szedhetné a sátorfát...
  Nem sunnyogtam soha, gondoltam ezt nem kell a szádba rágni. Kiderült: de.

  Sajnos jelenleg egyre kevésbé tudjuk ellátni magunkat akár napi fogyasztási cikkekkel vagy élelmiszerrel - amire az ország képes lenne egy hazai központú gazdasággal.
  Értelemszerűen a "Privatizáció, avagy az állami vagyon elherdálása" majd "ami abból kimaradt" filmekben a privatizáció címén "átjátszott" és érdekből tönkretett hazai vállalatok rövid összefoglalója bontakozik ki, ami egyrészt arra világít rá, hogy hazánk igenis képes (közel) önellátásra, vagyis jóval magasabb szintű munkára, nem csak bérgyártásra, bedolgozásra, mint ma a külföldi cégeknek - tisztelet a marginális kivételnek. Másrészt arra is könnyen rájöhetünk a történetek alapján, hogy a hazai gazdaság leépítése tudatos volt egyfajta tervszerinti rombolás, a körülményekből következtethetünk arra, hogy a "rombolók" még helyükön ülnek pozíciókban akár az Országházban vagy a gazdasági élet prominens szereplőiként.

  Bogár Laciék a Bayerral a másik videóban arról beszélgetnek, hogy a csehek és a szlovének, de már a lengyelek és a szlovákok is miként tudtak minket leelőzni prosperitásban. Röviden: okosabban gazdálkodtak a hitelekkel, nem számolták fel az ipart, hanem fejlesztették azt, illetve némileg hazai érdekű kormányzatuk volt/van.

  A négy részes Háború a nemzet ellen c. film tulajdonképpen egy összefogó magyarázatot kíván adni a gazdaságunkat érintő Kádár-éra utáni negatív folyamatokra.

  Orbán Viktor "nemzeti" nómenklatúrája egy lojalitás (nyelvhosszúság) és gazemberség hierarchiáján alapuló társadalmi rend(etlenség) elvét követi, aminek rengeteg negatív hatása van, a pozitívum: a nemzeti retorika, amivel az egyszerű emberek ( többségben mindig csak csőcselék) gondolkodását aképp is formálja, hogy kritikussá lesz a globalizmus irányába.
  Ez jó. Hiú ábrándként már csak nemzeti tettek kellenek a felfuvalkdott, antimagyar "Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok" Viktortól.

  Amivel kezdtem, és többször elmondtam, hogy semmi, azaz nulla lehetőségünk van a bajból kikecmeregni. Csupán elméleti alapon, pontosabban "kesergésként" írtam a gazdaságról az adott véleményt. Természetesen egy materiális forrásoktól távol eső, de önmagát is távoltartó kis közösség nem boríthatja fel a világ globális rendszerét gazdasági vagy más anyagi machinációkkal; Csak te kergettél szélmalmot talán valami hallucinogén szer hatására, vagy buta trollként okoskodsz? Alább kiderül.  "Az entrópia pont ellentétes az élet felbukkanásával és a biodiverzitással. Valójában Isten létezésének racionális magyarázata lehet a tettenért negentrópia. "
  "Nem igaz."
  De igaz. És megint te hazudtál, amikor arra utaltál, hogy nem adtam választ. Ajánlottam egy könyvet Erwin Schrödingertől, amiben kifejti a fenti állításom magyarázatát. Pontosabban tőle vettem a lényeget, illetve a logika is ezt diktálja, ha már ismerjük a termodinamika alapjait.
  Most hirtelen itt van a negentrópia Wikipédiaoldala, ahol "Later, Léon Brillouin shortened the phrase to negentropy,[3][4] to express it in a more "positive" way: a living system imports negentropy and stores it."[5]

  Ha ennyire nem vagy képben a témát illetően, akkor egyrészt mi az anyádért okoskodsz? Másrészt tényleg érdemes elolvasnod az ajánlott könyvet . (És a többit is. Rossz könyvet nem forszírozok. ;-) )
  Az én hozzászólásaimnak pont az a lényege, hogy a hozzád hasonlóknak újat mutatnak. Szomorú, hogy ennyi karaktert és időt elpazaroltam rád, miközben meg sem nézed, el sem olvasod, mégcsak utána sem jársz annak, amiről beszélek.
  Ha egy picit műveled magad, utána visszatérhetünk a "vitakultúrára".
 • defiant9
  #323
  "Pontosan én adtam neked válaszokat,"
  Hazugság, de tőled nem is vártam más.
  A tény:
  Tetsuo: "Konkrétan már az előrelépés lenne, ha a magyar állam nem adna semmilyen adókedvezményt külföldi cégeknek,"
  defiant9: Szerinted. Akkor nem lenne Mercedes gyár, abban nem lenne dolgozó, aki nem fizetne adót, kiürülne az államkassza.
  Tetsuo: ????

  Elsunnyogsz, alapvetően végig csak üres nemzeti-szocialista lózungokat puffogtatsz.

  "ahogy a többi topikban is."
  Ott is hülyeségeket beszélsz:
  Tetsuo: "Az entrópia pont ellentétes az élet felbukkanásával és a biodiverzitással. Valójában Isten létezésének racionális magyarázata lehet a tettenért negentrópia. "
  defiant9: "Nem igaz. Az hogy egy rendezetlen állapotot a saját energiám felhasználásával rendezek nem csökkenti az össz. entrópiát, az szig. mon. nő."
  Tetsuo: ????

  Itt is elsunnyogsz. Vitakultúrád: 0.

  "magyarázza el a rendszerváltás óta elmulasztott lehetőséget. "
  Erre már n+1 x elmondtam hogy itt irreleváns, azt vizsgáljuk hogy most mik a lehetőségek. Teljesen mindegy hogy mi volt 30 éve vagy 300. Ha ezen szeretnél keseregni akkor csak nyugodtan, de ezek elmúlt tények, akárhogy is szeretnéd nem változnak át arra amit te jobbnak tartanál.
 • Tetsuo
  #322
  Pontosan én adtam neked válaszokat, a vitakultúrát viszont te romboltad le - ha visszaolvasnál, látnád -, ahogy a többi topikban is.
  Természetesen egyik videót sem nézted meg, csak a hülyeségeidet mantrázod.
  Azért linkeltem be ennyi videót, mert más-más megközelítésből magyarázza el a rendszerváltás óta elmulasztott lehetőséget. Elég lenne az egyiket megnézned, hogy megértsd, miről beszéltem - feltéve, ha egyáltalán meg akarod.

 • defiant9
  #321
  "Nem az egészet kell cáfolni, hanem bármelyik lényeges elemét. Ez nem sikerült."
  Én mindenre adtam választ amit felhoztál, ezekre viszont te már nem tudtál semmi érdemit felhozni csak 7 órányi videót. Most linkeljem be a google keresőt hogy cáfold meg a releváns találatokat? Nevetséges vitakultúrával rendelkezel.
  Utoljára szerkesztette: defiant9, 2018.03.24. 09:18:45
 • Tetsuo
  #320
  Ne is zavarjon, hogy sokan mások is megszólalnak a videókban. ;-)
  Ha Bogár szubektív véleményét nem tudod cáfolni, akkor szorítkozz csak a tényekre. Milliót felsorol, amibe beleköthetnél.
 • Tetsuo
  #319
  Nem az egészet kell cáfolni, hanem bármelyik lényeges elemét. Ez nem sikerült.
 • TokraFan
  #318
  Érvelnék én, ahogy tettem eddig is, de minden számodra kényes érvet elegánsan válasz nélkül hagysz, vagy átlépsz rajta. Így minek erőltessem meg magam?

  Szakmailag sajnos nem tudok komolyan venni egy olyan közgazdászt, aki láthatóan belebolondult az összeesküvés elméletekbe, és bármiféle bizonyíték nélkül pufogtatja ezzel kapcsolatos szubjektív _véleményét_, tényként tálalva!
 • ostoros
  #317
  Látom még mindig tobzódnak azok akik a számunkra negatívan szabályozott és zárt piacot szabad piacnak hazudják... Nem cool.
 • WoodrowWilson
  #316
  Kérdezd meg a közgázon a mikro- és a makro tanszék tanárait, hogy mit gondolnak Bogár közgazdaságtani "szakértelméről."
 • defiant9
  #315
  "konkrétumokat próbálnál cáfolni az általad annyira nem kedvelt személyek összegzéseiből"

  Eszednél vagy ember? Belinkelsz 7 óra videót és elvárod a másiktól hogy cáfolja azokat? Vitakultúrából 1-es. Ha nem vagy képes már saját gondolatok megfogalmazására vagy legalább más konkrét mondatainak beidézése akkor inkább csak csendben sunnyogj el.
 • Tetsuo
  #314
  Nem a politikai nézetüket hoztam fel példaként, hanem Boross és Bogár közgazdaságtani szakértelmét ráadásul, ha nem vetted volna észre, nem csak ők vannak.
  Mindezeken túl látható, hogy megint valódi érvek nélkül személyeskedsz, ahelyett, hogy konkrétumokat próbálnál cáfolni az általad annyira nem kedvelt személyek összegzéseiből.

  (Hogy Bayer Zsóti - annak ellenére, hogy bizonyos dolgokban igaza van - egy suttyó paraszt, azt hiszem abban egyetértünk.)
 • WoodrowWilson
  #313
  Ne felejtsük ki Boros Imre III/II-es tisztet, aki azóta meglepő módon nagy antikommunista lett.
 • TokraFan
  #312
  bayer a suttyó paraszt, és Bogár a volt MSZMP-s, "meg nem értett" közgazdász akinek már régen elment az esze és évek óta összeesküvéselméletekkel oltja a megmaradt csepp agyú nézőit. Ők lennének az aduászok az érvelésedben?
  Ne vicceljünk már...
 • defiant9
  #311
  Azt írja hogy politikusok(erős állam) osszák el a pénzt, ebbe kódolva van a korrupció Magyarországon. Értelemszerűen ez közel sem 100%-os, de nekem még a 10% is sok. Minél liberálisabb a gazdaság működése erre annál kevésbé van erre mód, ahogy írtam eleve a támogatás ami problémaforrás mert piactorzító hatású.

  " illetve pont o irta hogy a kistermelok nem kapnak tamogatast azzal szemben hogy te meg azt irtad kapnak."
  Igen, amit ő írt az egy hazugság, amit én írtam az pedig tényekkel alátámasztható állítás.
  Első google találat:
  A Nemzetgazdasági Minisztérium 2018. január 6-ától újabb, 5 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdet a mikro-, kis-és középvállalkozások munkahelyteremtő és -megőrző beruházásainak elősegítésére: a támogatási összegből csaknem 600 kkv-nál több ezer új munkahely jöhet létre

  A linkjeit meg sem nyitottam, szánalmas amikor valaki kifogy az érvekből és hatalmas mennyiségű külső videót floodol.
  Echo TV. LOL. Az idiotizmus öngerjesztő spirálja.
 • Tetsuo
  #310
  Bayer, Bross, Bogár a privatizációról, az EU magyarországi mérlegéről... • Tetsuo
  #309
  Privatizáció, avagy az állami vagyon elherdálása  Ami a Privatizáció című dokumentumfilmből kimaradt


 • Tetsuo
  #308

  Háború a nemzet ellen

  Első rész:


  Második rész:


  Harmadik rész:


  Negyedik rész:

  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.03.22. 02:49:24
 • ShaiHulud
  #307
  lehet en vagyok a hulye, de szerintem Tetsuo pont azt irta hogy nem haveri es politiaki alapon kene osztogatni a tamogatast, illetve pont o irta hogy a kistermelok nem kapnak tamogatast azzal szemben hogy te meg azt irtad kapnak.
 • defiant9
  #306
  "A kistermelők olyan támogatásokat kapna"
  2018. március 21.
  Csokoládégyárat épít a Vadász márkanevű termékeket gyártó Árklub Kft.
  A magyar kormány az eredetileg tervezett 7,3 milliárd forintos költség 45 százalékával, mintegy 3,3 milliárd forinttal segíti a beruházást. Magyar Levente a támogatást részben diplomáciai válasznak nevezte arra a lépésre, hogy tavaly év végén az ukrán elnök tulajdonában lévő, a Vadász csokoládét is gyártó budapesti gyár üzleti indok nélkül, egyik napról a másikra felmondta a szerződést.

  Tragédia, amikor politikai alapon megy a haveri támogatás/nem támogatás. És te ezt a rendszer akarod erősíteni....
  Utoljára szerkesztette: defiant9, 2018.03.21. 17:41:47
 • defiant9
  #305
  "A kistermelők olyan támogatásokat kapnak"
  Alap kérdés hogy miért is kap támogatás amikor túltermelés van, lehetne piaci alapon termelni/eladni ahogy ez a piaci alapon működő ágazatokban zajlik. Ez az EU hibája, de nem lehet ellene már reálisan fellépni mert akkor az összes gazda fogja a traktorját és lezárja az autópályákat/főutakat.

  "külföld kapott volna kisebbségi tulajdonrészt, kedvezőbb feltételekkel, mint amit ezüst tálcán kaptak."
  Kisebbségi tulajdonért jóval kisebb beruházást kapsz, onnantól ui. a többségi tulajdonos lefölözheti a te befektetésed. Prosperáló cég bevonja inkább a részvényeit, mert nem akarja hogy 'ingyenélők' húzzanak hasznot az ő kompetenciájából. Kína ezt a vegyesvállalati formát force-olhatja, mert akkora piac hogy szívják ugyan a fogukat a nyugati cégek, de belemennek mert nagyobb a hozadéka. Egy 10 milliós piac ilyen kényszerítő hatása elhanyagolható.

  "gyümölcsök exportja mellett."
  Korábban kértem hogy nevezd meg a tipikus magyar export-terméket. Ez lenne az? Hát megsúgom hogy ebből meleg vízre sem fogja futni.

  A mi lett volna ha nagyanyámnak töke lett volna vonalat nyugodtan eleresztheted. Én is tudok olyanokat mondani hogy ha a római birodalom még 1000 éven át fennmarad, vagy ha a tatárok kiirtják a magyarságot és letelepednek akkor az egész nacionalista koncepciód zéróvá degradálódna.
  A mai globalizált világban kell boldogulni, ebben az általad javasolt lépjünk ki vámoljuk meg ág csak egy negatív gazdasági spirált eredményez.
  A gondoskodó állam majd megoldja hozzáállás a másik amit el kellene hagyni a konzervatív dekadens gondolkodásmódból. A kisebb állam a jó 'liberális' irány a mi politikai kultúránkban, nem a sok adó beszedésből az aktuális elképzelésemnek szerint betorzított piac.
 • TokraFan
  #304
  "Konkrétan már az előrelépés lenne, ha a magyar állam nem adna semmilyen adókedvezményt külföldi cégeknek, viszont a magyar cégeket előnyben részesítené"

  Ezzel vállalkozóként is vannak fenntartásaim. A magyar vállalkozók egy részének igazából érdeke, hogy multik minél nagyobb szmban érkezzenek az országba, mert azt sokan elfelejtik -jellemzően a világ életükben alkalmazottként dolgozók-, hogy egy idetelepült gyár nem csak közvetlenül a munkahelyteremtés miatt előny, hanem ezzel párhuzamosan rengeteg kapcsolódó vállalkozás sikerét lendíti fel. Kezdve onnan, hogy sok esetben magyar tervezőirodákat bíznak meg a tervezéssel, magyar vállalkozók építik a gyárat, az építéshez és berendezéshez zömében magyar gyártótól, de legalább is magyar kereskedőtől származó anyagokat, termékeket vásárolnak. Az elkészült gyár működéséhez szükséges akármiket -ezek lehetnek alkatrészek, alapanyagok, bármi-, sokszor magyar cégektől, beszállítóktól veszik, akik így szintén profitálnak, tehát újabb munkásokat vesznek fel és több az adóbevétel is. A környéken jobb lesz a fizetőképes kereslet, erre kisboltok, kiskereskedők építhetnek, csak meg kell nézni hogyan fest egy modern ipari park környéki települlés kisvállalkozói hálózata és hogyan fest egy elmaradott régióban!
  Az én cégem is abból él, hogy nagyobb külföldi cégeknek dolgozunk be. Ha nem lennének itt, már regéen tönkrementem volna, mert magyar megrendelő alig van, ráadásul ha van, azzal 95%-ban jön a magyar mentalitás is, tehát "minden tegnapra kell, lehetőleg ingyen, és még én örüljek, hogy kiszálgálhatom a nagyságos seggét.

  Az meg jól hangzik, hogy mit kellett volna tenni, csak azt felejted el, hogy az ország el volt/van adósodva, és az elméleteket felülírják a gazdasági lehetőségek. Minden ország enged be multikat, mert több előnye van mint hátránya. Az más kérdés, hogy ki mennyire okosan csinálja, mennyire húz ebből hasznot. Lehet ezt úgy is csinálni, hogy az arcukba vigyorgunk, kihasználjuk az előnyeiket, ellessük a technológiákat és felkészítjük rá a fiataljainkat, hogy 15-20év múlva valódi lökést adhasson az országnak és az egész nemzet profitáljon belőle, meg lehet a tipikus hőzöngő, nagyarcú gőgös magyar módit is követni, elzavarni mindenkit akiből hasznunk lehet és a nagy nemzeti mellveregetős önérzeteskedés közben lemaradni és éhen halni. Az országvagyon privatizációjának menetével én sem értettem egyet, nem lett volna szabad pl. stratégiai ágazatokba ilyen szinten beengedni a külföldi cégeket, de összességében szükséges a volt bevonni a külföldi tőkét mert az országnak sem fejlett ipara, se fejlett mezőgazdasága, se fejlett kommunikációs rendszere, se eladható terméke nem volt.
  Szép szavakból, csodás elméletekből meg nem képződik fejlett technológia, ahhoz pénz és szaktudás kell!

  Magyarország kis ország, számottevő természeti kincs nélkül. Ehhez kellett volna igazodni, és a fejlett, modern oktatásba fektetni, hogy technológiában és minden egyéb téren felzárkózhassunk a nyugathoz. Ehelyett ma is a birkaképzés és középkori nosztalgiázás zajlik, az iskolákba beerőszakolt hittannal, mindennapos ugrabugrával és egy teljesen elavult oktatási rendszerrel, ami a fiatalokból agyatlan zombikat képez.
 • Tetsuo
  #303
  Amit te tolsz az propaganda, semmi több.

  A kistermelők olyan támogatásokat kapnak, hogy a Vidékfejelsztési Minisztérium államtitkára, Ángyán József már nem bírta és ezért mondott le.
  A rendszerváltás idején rengeteg tehetséges mérnök volt hazánkban, világszinten is kiemelkedtek, ma jóval kevesebb. Ma a mérnöki hivatás és a szubkultúra degradálódott globálisan, de hazánkban is. Az önállóságuk csökkent.
  Magyarország a hiteleket is rosszul vette fel, és az ugyancsak hazaáruló Antall József akkori miniszterelnök kabinetje visszautasított több jóval kedvezőbb lehetőséget.
  Igen, külföld kapott volna kisebbségi tulajdonrészt, kedvezőbb feltételekkel, mint amit ezüst tálcán kaptak.
  Banán hasonlóan lenne, mint ma, mondjuk az általunk magas minőségben termesztett egyéb gyümölcsök exportja mellett.
  Miért olyan nehéz ezt neked elképzelni?
  Eleve a cigányságra annyit költöttünk feleslegesen, amiből az egészségügyet felfejeszthetnénk anyagilag (közel) nyugat-európai szintre stb.
 • defiant9
  #302
  "Konkrétan már az előrelépés lenne"
  Szerinted.
  "a magyar állam nem adna semmilyen adókedvezményt külföldi cégeknek"
  Akkor nem lenne Mercedes gyár, abban nem lenne dolgozó, aki nem fizetne adót, kiürülne az államkassza. Gratulálok a spirálodhoz.

  " konkrét támogatás illetné a helyi kistermelőket"
  Hazugság. Rengeteg támogatás kapnak.

  "modernizálhatta volna az állam maga"
  Az oldjon meg mindent az állam a tehetségtelenek végső menedéke. Egyébként miből oldotta volna meg amikor csak tartozása volt és hitelt már senki nem akart adni max. extrém uzsorakamatra?

  "esetleg külföldi segítséggel"
  A külföld miért segített volna? Kapott volna tulajdonrészt?

  "Ezután árusította volna az üzemeket lassan"
  Mire ide eljutottál már az is hazugság, de lehet nosztalgiázni az elmúlt eseményeken, a mi lett volna ha Mohácsnál győzünk. Ennek azonban nem sok relevanciája van a mi helyzet kapcsán.

  "Élelmiszer és könnyűipar terén önellátók lehetnénk"
  Élelmiszer igen, de banán nem lenne. A többi hazugság, Intel CPU-t, Iphone-t nem tudnánk gyártani.

  "együttműködhettünk volnai külföldi cégekkel"
  Mit kaptak volna cserébe a pénzükért/technológiájukért. Tulajondrészt?

  "ami mindig meghálálja a K+F-t."
  A K+F-t minden meghálálja. És? Ettől mi írtuk volna meg a Windows-t?

  "Vagy legalább csináltuk volna úgy, mint a törökök"
  Persze, rengeteg sikeres cég van a világon, bármelyiket felhozhatod példának hogy lám-lám, ha versenyképes terméket tudsz gyártani akkor nagy leszel.

  "Európában kellett volna védővámmal súlytan"
  Ezt úgy hívják hogy protekcionizmusnak. Persze te mindig a 'jó' oldalára pozicionálódnál. Csakhogy az éremnek két oldala van. Ilyen alapon nyugat Európába meg mondhatják azt hogy védővám kellett volna Törökország meg a vasfüggöny országai felé is. Ez esetben hogy működik a gazdaság-elméleted.

  "A probléma itt is az, hogy a politikusok adott ciklusban és zsebek teletömésében gondolkodtak"
  Ez ugyan igaz, de mint érv ezzel az a gond, hogy máshol is ugyanilyen rendszer van, Ázsiában is korrupt politikusok vannak, ők mégis sikeressé váltak.

  Összegezve: a mai helyzetre már nincs működő megoldási terved, a múlton keseregsz, ez egy tipikus magyar mentalitás ami tipikusan akadálya a sikeressé válásnak. Ezen pedig rengeteg múlik, simán összemérhető a történelmi hagyatékkal. HA dél-koreai mentalitásunk lenne akkor magyar is lehetett volna Samsung, LG vagy Hyundai gyár, hála a globalizációnak.
 • Tetsuo
  #301
  Konkrétan már az előrelépés lenne, ha a magyar állam nem adna semmilyen adókedvezményt külföldi cégeknek, viszont a magyar cégeket előnyben részesítené. Ezenfelül ha a földeket nem Orbán oligarchái és külföldiek vásárolnák fel, hanem konkrét támogatás illetné a helyi kistermelőket, óriási segítség lenne.
  Az úgynevezett rendszerváltáskor az akkori ipart modernizálhatta volna az állam maga, esetleg külföldi segítséggel, de nem hagyta volna ebek harmicadjára jutni, már sokkal előbbre lennénk. Ezután árusította volna az üzemeket lassan, sorjában és elsősorban magyaroknak, komolyabb megkötésekkel, mint ahogy történt.
  Élelmiszer és könnyűipar terén önellátók lehetnénk, majd exportra is termelhetnénk - ehhez tényleg csak hazai érdekű kormányok kellettek volna.
  Buszok, teherautók, vasúti járművek gyártásában együttműködhettünk volnai külföldi cégekkel, egyenlő partnerként.
  Elektronika, vezérlés-, műszertechnika, illetve informatika pedig olyan terület, ami mindig meghálálja a K+F-t.

  Vagy legalább csináltuk volna úgy, mint a törökök. Sok német cég kihelyezte oda a gyártást, azután jöttek létre azok török konkurensei. Pl. a Bosch háztartási gép divíziója vs. Beko (oké, előbb alapították, de know how a németektől jött), Vestel stb.

  Mindezeken felül egész Európában kellett volna védővámmal súlytani az ázsiai, főként a ruházati és könnyűipari termékeket, illetve megemelni a szükséges minőségi szinteket.
  A probléma itt is az, hogy a politikusok adott ciklusban és zsebek teletömésében gondolkodtak /-nak, távlatokban egyáltalán nem tekintve, hazájuk érdekeit suttba vágva cselekedtek /-nek.

 • TokraFan
  #300
  Igazából de...
 • Tetsuo
  #299
  Inkább a pokolban, nyárson. :-)
 • WoodrowWilson
  #298
  Adam Smith és David Ricardo forog a sírjában az ilyen szabadkereskedelem-ellenes kirohanások után.
 • defiant9
  #297
  " Az érvelés már elhangzott. Olvass vissza."
  Én egyáltalán nem látom hogy mérleget vontál volna az EU kilépés+vasfüggöny felállítása / bennmaradás hozadéka közt.
  Egyébként nem gondolod hogy kicsit abszurd hogy Angliai munkavállalóként éppen te akarsz vasfüggönyt bevezetni? Vizet prédikál esete ez is... Teljesen irreális elképzelésed van arról hogy mi az amit politikailag végig lehetne vinni, a gazdasági érvek pedig fájdalmasan hiányoznak az irományodból.
  "mikro- és középvállalkozások szféráját erősítve"
  Nem vagy képes felfogni hogy a méretgazdaságossággal szemben nem tud egy KKV versenyre kelni. Egy autót vagy bármilyen elektronikai eszközt nem tud előállítani, rengeteg ilyen iparág van ma már, egyre több. Rendben, felszámolod azt is hogy a KKV beszállító legyen. Továbbra is kérdem, akkor milyen export-terméket fog gyártani, konkrétan mondj olyan példát ami egy tipikusan ilyen termék lehet. Mindezt úgy hogy a vámok miatt versenyhátrányban van az EU-s piacon. Ezt már többször megkérdeztük, de mindig csak hallgatás volt a válasz mint legtöbb felvetésre, és a végén van pofád leírni hogy akkor olvassunk vissza mert már elhangzottak az érveid. Amik elhangzottak részedről azok csak üres lózungok.
  "a hazai nagyipart feltámasztva,"
  LOL. Vas és acél országa leszünk ismét. Mondj kérlek egyetlen nagyipari vállalatot amit reálisan fel lehet támasztani. Ez is csak egy újabb lózungod.
  "magyarellenes kormánnyal és annak gazdaságával nem fog menni"
  Semmi nem akadályoz egy vállalkozót meglévő KKV-t ma abban hogy termeljen fejlődjön, növekedjen. Sőt, rengeteg EU/állami/MNB program van ami ezt célozza. Ettől még roppant kemény feladat nemzetközi szinten is versenyképes produktumot gyártani, ez szabad EU-s piac hozzáférés nélkül pedig szinte esélytelen. Már Ukrajnával is életbe lépett az EU-s szabad-kereskedelmi megállapodása, de ott meg nyilván ukránellenes a kormány, Szerbiában meg szerbellenes. Véletlenül sem az van hogy az ottani gazdasági szakértők szerint is az integráció aminek több az előnye. Közgazdasági analfabéták persze mindenhol vannak, akik a nosztalgikus nacionalista jelmondatoknál tovább már nem látnak.
 • Tetsuo
  #296
  Hülye ne legyél. Nem azt mondtam, hogy szigeteljük el magunkat a világtól, hanem azt, nem szorulunk a multinacionális cégek magyarországi üzemeire.
  Nagyon rossz lóra tett (nem véletlenül, persze) a rendszert de nem hatalmat váltó "magyar" kormány és utódai a 90-es években, amikor komprádorként szabadjára engedték a piacgazdaságot és saját zsebet tömve, a nemzeti javakat elkótyavetyélve az országot felajánlották a multiknak megerőszakolásra.
  Ez a dolog még nem lenne teljesen veszve, mert fokozatosan le lehetne építeni a biorobotikus, bedolgozó üzemeket, mikro- és középvállalkozások szféráját erősítve, ne adj Isten!, a hazai nagyipart feltámasztva, de ez egy magyarellenes kormánnyal és annak gazdaságával nem fog menni.
  Sajnos - legalább - 1945 óta nincsen magyar érdekű kormány. Habár jelenleg a retorika legalább megvan...

  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.03.19. 21:36:30
 • Tetsuo
  #295
  Csupán összefoglaltam - ha figyeltél volna... ;-) Az érvelés már elhangzott. Olvass vissza.
  Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.03.19. 21:22:06
 • defiant9
  #294
  "Igazából nincs szükségünk multikra. ;-)"
  Na akkor most kapcsold ki a számítógéped/telefonod, és legközelebb akkor kapcsold be ha manufakturális autentikus magyar CPU lesz benne.
  Visszavárlak... :)
 • defiant9
  #293
  "mert az eszme eredete is hazug"
  Hát ez valóban egy megdönthetetlen érv, azt hiszem kénytelen vagyok meghajolni a szellemi géniuszod előtt.
  Megkérdezhetem hogy ovisoktól lested el ezen briliáns logikai rendszer használatát?
  Végülis belegondolva ilyet én is tudok:
  "A Tetsuo féle konzervatív tradicionalista megközelítés minden érve egy-egy szalmabáb, mert az eszme eredete is hazug - amint arra céloztam az előzőekben"
 • Tetsuo
  #292
  Igazából nincs szükségünk multikra. ;-)
 • Tetsuo
  #291
  Ha kilépünk az EU-ból most, szétszednek a környező országok, mások (na kik?) pedig puccsot készítenek elő azonnal.
  Hasonlóan járnánk, mint Ukrajna, de az EU sem járható út.
  Belülről kell megfúrni. ;-)