A részben automatizált vezetés rosszabb lehet, mint a mostani helyzet

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

A valasz az on szemszogebol logikus 😊

A paradoxonban az a szép, hogy paradox módon nem szép :)

Tetsuo
Ezért kellene neked is valami komolyabb verda, amivel letolhatnád a szüttyögőket, meg visszatarthatnád az okoskodókat. ;-D

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Lehet, nezz korbe egy iskola kornyeken reggel, a mamatankos, kamikeze brigad, az egyenesben drag racet nyomo nemet prenium huszarokat, ami velem is megtortent, elozes kozben a masik jarmu addig gyosritott amig csak nem tudtam megelozni, pedig nem kis sebessegkulonbseg volt az elozes megkezdesekor, aztan a zseni a kovetkezo lehajtonal kozel allora fekezte a jarmuvet, es befordult, persze akkor mar akkora kovetesi tavolsagot tartottam, nem tudott meglepni....Ez egy eset, a masik amikor eppen eloztem, bealltam egy masik elozo jarmu moge, es mit csinalt, O mar tul volt az elozendo jarmuvon, de nem ment be hanem fekezett...Szembe persze jottek, igaz messze szerencsemre....Egyszeruen agyrem....Es ez velem tortent 2 ev alatt ugy hogy egy egyszeru berlingoval autoztam, nem kihivoan....Szerinted?
Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2018.02.07. 01:24:47

NEXUS6
Akár hiszed akár nem de Mo-n is folyamatosan javul évtizedek óta a baleseti statisztika, mi ebben is az Eu középmezőnyében vagyunk. Érdekes, hogy NY-Erurópában két szomszédos országban is vannak komoly különbségek.

A javulás nem magyarázható önmagában az autók technikai fejlődésével, mert ugye az átlagéletkoruk nálunk 14 év, ha jól emléxem. Szal a többség olyan kocsikkal jár, ami nyugatabbra bontószökevénynek minősül. Nálunk dívik a kényszer-oldtimerezés.

Az önvezérlő autók jelenlegi teljesítménye viszont kb. összehasonlítható a Sofőrök c. vetélkedősorozatban a játékosok által prezentált mutatványhoz.
Igen vannak ilyenek is az utakon, de a többség tapasztalatom szerint messze nem ilyen.
Link, tanulságos, ha eddig nem féltél az utakon, most majd fogsz! 😄

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Ertem, nem latod a kapcsolatot, szerintem eleg egyertelmu, a jelenlegi helyzetnel szinte csak az lehet rosszabb ha minen elmebeteg T72-es kozlekedik, mert a mamatank mar nem meno, nem elgge megszegyenito a tobbi autos reszere....Ezen kellene gondolkodni

Tetsuo
<#idiota>

Nem kell csillio km egy vezeto ember moge, eleg ha elmegyek 2-3 helyre teljesen szabalyosan kozlekedve kb 5 perc alatt osszetorik az automat ugy hogy NEM en vagyok a hibas. Vagyis en nem csak magamra figyelek, hanem mindenkire....Ehhez jozan esz kell nem az hogy itt nekem akkor is elsobsegem van, vagy nekem akkor is gyorsabb nagyobb jobb autom van. Ezek a gyerekek okozzak a problemat...De hat egyes tarsadalmakban 100 felett kellene valsztojogot es jogositvanyt adni az emberek kezebe...Sajnalom oket is, meg magamt is mert minden nap veszelyeztetek az eletem a fizikailag tulfejlett gyerekek miatt, ahelyett hogy egy logikus kiszamithato rendszerben nyugodtan pihenyjek az utam soran. Es akkor csodalkoztok, hogy MO elenjar a sziv es errendszeri betegsegekben, en nem. Akik meg akarnak koran halni hajra, en mar nem allok az utatokban 😊 Udv ~10000km-es tavlatbol
Utoljára szerkesztette: Agyturbinikusz, 2018.02.05. 08:53:27

Ez szerintem hülyeség, az átlag nem ilyen, az átlagember inkább túl óvatos sokszor (legfeljebb nincs tudatában a veszélynek), de van elég, akik igen.
NEXUS6
Nagyjából egyetértek, azonban a "majd" szó kimaradt.
Úgy értem, hogy majd ha erre a robotok képesek lesznek és majd ha az emberek inkább nekik adják át az életüket, minthogy ők éljék.

Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs

Az ember erzelmi alapon alkalmatlan a vezetesre. Az elmult 100 evben, tobb szaz orszagban, mar mindent kiprobaltak, hogy rakenyszeritsek az embereket a szabalyos kozlekedesre. Teljes kudarc, tovabbra is evente tobb tiz millio balesetet okoznak az emberek. A nagyreszet szandekosan (gyorshajtas, kovetesi tavolsag).
Pedig csak nehany alapveto szabalyt kene betartani, de az ember erre keptelen. Hiaba mondod, irod elo, hogy onos esoben, kodben, 5 meter latotavolsag eseten ne menjen 50-nel gyorsabban, mert meg a 40 is veszelyes, az atlag ember akkor is megmutatja, hogy minimum 70-el fog menni. Es nem tudod meggyozni SEMMIVEL sem, hogy tartsa be a sajat es masok eletet vedo szabalyokat, ezert alkalmatlan autovezetesre az ember.
Ezt csak a robotok tudjak megoldani.
NEXUS6
Álmodj királylány! 😉

De gondolom ezeket csak a rosszakarók törték meg feszítővassal, hegesztőpisztollyal és nem balesetet szenvedtek.
XD

NEXUS6
Lehet, hogy inkább csak téged nem lehetne 100 év alatt sem megtanítani vezetni?
Ezen elgondolkodtál már?
😉

3 millió levezetett km adataira támaszkodnak és már van halálos baleset. Egylőre marharossz a statisztika az emberhez képest.
Kelta
Nemtom ki hogy van vele, én vezettem ilyesféle autót, 10p után úgy kapcsoltam ki ezeket a baromságokat mint a sicc..

Olyan nincs, hogy valami nem sörnyitó...

Azért az sokat elmond, hogy egyetlen Tesla-ütközés is hírértékű, míg naponta történik rengeteg baleset az összes többi autótípussal, és az senkit nem érdekel, olyannyira megszokott jelenség.

Ne jatszad a hulyet, az embereket 100 ev alatt sem sikerult megtanita autot vezetni, azert mert ez lehetetlen.
A robot jarmuvek meg par ev mulva tokeletesen fognak vezetni.
Ezenkivul fogalmad nincs mi tortent, ha ult benne ember, akkor lehet hogy az ember okozta a balesetet.
Utoljára szerkesztette: duke, 2018.01.26. 13:49:46
Egy Tesla megint belerongyolt egy álló autóba autonóm módban. Ennél már az is jobb lenne a balesetek megelőzésére, ha a jogsit megszigorítanák és sok kamera lenne.

Kelly Sue Deconnick Heather Anthos Gail Simone Anita Sarkeesian Vita Ayala Sana Amanat Sam Maggs Kathleen Kennedy Leslye Headland Lauren Hissrich Lindsey Weber Alex Kurtzman JJ Abrams

Egy intenziv aramutessel lehetne a figyelmeztetni a sofort, hogy vegye at az iranyitast. Az tuti lenne, addig sokolni, amig nem reagal. 😊

Akkora keptelenseg, kritikus helyzetben hirtelen visszaadni az iranyitast az egyebbkent nem figyelo embernek, hogy foglalkozni sem erdemes vele.
Az emberek legtobbszor akkor sem tudjak hibatlanul megoldani a varatlan helyzeteket, ha feszulten figyelnek es varjak, az esemenyt. Ugy meg aztan nyilvanvaloan nincs eselye megfeleloen reagalni, hogy ha nem a vezetesre figyelt.
Persze hogy nincs. Csak egy értelmes vezető pl a rádiót akkor babrálja, amikor az út tiszta így a kieső figyelem nem jelent túl nagy kockázatot. Viszont egy automata a vezetést nem olyankor adja vissza a vezetőnek az irányítást, amikor az út tiszta nincs semmi baj, hanem pont ellenkezőleg. Nagyon nagy különbség.
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2018.01.25. 19:32:02
Alien69
Pedig, jelentősen tév úton járnak! A legegyszerűbb módszer, a térképen szoftveren bejelöli az utas, hova is menne. A rendszer meg ugye figyeli, mikor is KELL(ene) irányjelzőt használnia, a sebességet maximalizálja, és hasonló, qrva egyszerű dolgok. Persze, feloldhatóak lennének gyárilag, sok-sok pénzért, és egy nyilatkozatért, hogy ha komoly balesetet okoz, akkor 1 éven belül kivégzik a picsbe. <#idiota>
Ja, és ez politikusoknak gyárilag beépítve az autójukba.
Utoljára szerkesztette: Alien69, 2018.01.25. 19:00:20

NEXUS6
Értem, ezexerint nem állandó szintű, vagy csak nem mérhető, és ezért tök mindegy, hogy átlagban mennyire figyel, és ezért az 1 sec irreleváns?
Miért is? Merazönvzérlőajtó JÓÓÓ!!!???

Ha Pistabá fészbukozik a telóján mer megy az ótómata, vs. csak bambul a kormánykereket fogva, hidd el hogy megérzed az 1 sec különbséget, ha esetleg óvatlanul elé lépsz. 😉
Pláne hogy a reális kb 5 sec, difi.

Nagyon elméleti az alapkiindulási helyzeted, mert nincs olyan, hogy valaki végig figyel vezetés közben.

NEXUS6
És már 1 másodperc is 1 másodperccel hosszabb annál, mint amikor valaki végig figyel. Ez pedig a baleset szempontjából igen csak jelentős.

A cikkben felvetett kérdések jogosak, végre nem egy hurráoptimista cikk, hanem egy olyan ami az aktuális problémáknak is figyelmet szentel.

A jelen fejlettségi szint mellett nem lehet engedélyezni az automatizált vezetést. Legyenek vezetést segítő rendszerek, automata vészfékező rendszer, sávkövető rendszer stb. Ezek mind jók, de nem lehet a járművezetőt felmenteni az út figyelése alól, amíg a rendszer bármikor visszadobhatja az embernek az irányítást, mert nem tud mit csinálni. 1 másodperc alatt nem tudja senki visszavenni a jármű irányítását, aki nem figyelt addig is folyamatosan.
Tetsuo
"Úgy vélte, hogy a sofőrök nem képesek arra, hogy ha szükséges, akár egyetlen másodperc alatt visszavegyék az irányítást a fedélzeti rendszertől. A részben automatizált rendszerek viszont hajlamosak arra, hogy problémás helyzetekben leálljanak vagy összezavarodjanak, például havazás esetén. A jelenlegi szabályozás kimondja, hogy ilyen esetekben a vezetőknek 4 másodpercen belül át kell venniük a teljes irányítást. Az ő tanulmányaik viszont azt mutatták ki, hogy erre legalább 12 másodpercre van szükség. Ez az időkülönbség pedig megnöveli a balesetek kockázatát."

Nem mondod, Sherlock! Egy aktust is nehéz abbahagyni, de egy jó könyvet sem rakok le úgy, hogy egy mondatot nem olvasok el teljesen... legyen bármilyen alarm.
Nagyjából csak a mesterlövészek tudják megcsinálni, akik erre "gyúrnak", ugye.

Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2018.01.25. 11:59:37