9
 • takysoft
  #9
  "galaktikus GPS"

  GPS: global positioning system, vagyis globális helymeghatározó rendszer.

  a globális jelentése pedig hogy földi... vagyis nem galaktikus :D

  de azért értjük, mire akar kilyukadni, csak hülyén hangzik, na :D
 • VolJin
  #8
  Neked kellene cikket írnod az SG-nél! :-)
 • kvp
  #7
  8 oraba telt, hogy bekalibraljak az egyebkent rontgentavcsokent hasznalt muszert a pozicio meghatarozasara es onnantol mar folyamatosan stabil adatokat adott, sot meg pontosabbakat is mint amit elvartak. Kalibracios referencianak eloszor a fedelzeti GPS-t hasznaltak.

  A muszer hasznalata egyebkent jelenleg a naprendszeren belulre es annak kozvetlen kornyezetre van limitalva, de jelenleg ez boven eleg. Hasonloak voltak a sima csillagmegfigyelo navigacios megoldasok is, de azokkal csak nagyon pontatlanul lehetett merni, mig ez a muszer akar 3 merfodes pontossagra is kepes, barhol a naprendszerben. (mig a GPS csak foldkoruli palyan jo, mar a Holdrol se hasznalhato rendesen)
 • VolJin
  #6
  8 óra alatt az űrállomás többször megkerüli a földet. Úgyhogy valami gixer van a fordításban. Illetve ez nem galaktikus gps...
 • VolJin
  #5
  Szerintem mindenkinek világos volt, hogy arra gondolt, hogy nem a jelent látjuk, hanem a múltat, és más részén a galaxisnak megint eltérérő időpontját látjuk egy pulzárnak..
 • Irasidus
  #4
  Féreglyukon át éppen, hogy nem változik az idő csak az idő. Kivéve persze, ha időalagútról van szó...
 • bunny
  #3
  Nem igazán, ez nagy távolságokra nem működik. Ugye ne feledjük amit most látunk az ezelőtt indult fény vagy sugárzás, minél távolabbi annál régebbi (ugye az a fránya fénysebesség). Ha nagy távolságot utazunk pl. féreglyukon át, az azt jelenti a most érzékelt csillagos égbolthoz képest időben is utazunk. Ez max itt szűk környezetben működhet, mondjuk a naprendszerben ezzel el lehet navigálni, de már ott is megfelelő korrekciók kellenének a pontossághoz.
  Utoljára szerkesztette: bunny, 2018.01.20. 09:07:03
 • gforce9
  #2
  Az alapötlet zseniális :) Ilyen cikkeket érdemes leközölni. Lehet közvetlenül nem befolyásolja a kattintásszámot, de az oldal színvonalát emeli. Ami azért mégiscsak emeli a kattintásszámot.
 • globint
  #1
  Ha lett volna egy ilyen kütyüje Arthur Dent-nek, a Galaxis útikalauz stopposoknak történetben, mennyire könnyebb lett volna neki!!!