22
  • Kara kán
    Megidéztelek itt.
  • Kara kán
    Nézd, én ennyire nem értek ezekhez a sutterekhez csak azt tudom, hogy a kb. 15 évvel ezelőtt birtokolt LCD képernyőm sem volt rosszabb a mostani LED-LCD-nél. Ez amúgy egy 22,6"-os aoc, amit egy 21"-os helyett küldött a gyártó (nem volt raktáron csere), mert azt visszaküldtem azzal, hogy villog. Bevizsgálták, és azt írták, hogy náluk nem villog. Amikor megkaptam az újat, az is szemmel láthatóan villogott, hullámzott. Rájöttem, hogy a notebookom – amelyre rá volt kötve – tápegysége miatt csinálta.
    Most nincs ilyen szemmel látható villódzás, de attól még egy idő után fárad a szemem, amely egyébként a TV-től is fárad, szárad. (Occumill és Gabriel szemcseppet használok, naponta 3-4-szer is, ezekkel elviselhető az élet. Mindkettő gyógynövényes, kibontás után egy hónapig is használható.)

El kellene oda jutni, hogy olyan legyen a kijelző, mint a színes e-papír, teljesen stabil képpel (persze meg kellene oldani a gyors képfrissítést is). Valószínűleg a nanotechnológia lesz ennél az eszköznél is a megváltás.
  • Sir Cryalot
    Jelenlegi VR sisakoknál 11.1 ms időtartamból ( 90hz) ,állítólag a 9.1 ms ami töksötét a global shutter miatt.

50hz-es CRT-nél, rolling shutterrel, kb 2ms ami kimarad.
  • Sir Cryalot
    Az az érdekes hogy az 50hz-es meg 60hz-es CRT azért elviselhető , nem zavaró, mert kamerás hasonlattal az "rolling shutter" elven frissít,

A PWM-es LCD azért rossz, és azért kell 90hz a villogáshoz a sisakokba, mert az "global shutter" elven frissít.

Ezért hiába kevesebb frekvencián frissít az 50hz-es CRT , annak szinte folyamatosan van fénye, egy 60hz-es PWM -es LCD-nél meg beállítástól függően félidőnél már nincs. Ezért jobban villog az utóbbi, sokkal.

Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2017.10.23. 15:31:31
  • Sir Cryalot
    Akkor minek csinálták meg túlságosan fényesre az elején ? Oda kellett volna írni hogy csak napos irodai felhasználásra alkalmas?

Ezek mindenre ráfognak bármit, ennyi erővel azon is lehet vitatkozni hogy a szabvány LCD csak fotósmunkára jó mert csak állóképet tud.

Egyébkéntmeg az összes sisakos display villog, meg attól hánynak ha nem villog , mert az még hírből se mozgókép. Legalább a villogós CRT az hírből az :D.
  • Kara kán
    Nem összeesküvés, csak profitmaximalizálás.
  • Sir Cryalot
    Gonosz kapitalisták fiatal színésznők mellett már szemgolyókat is erőszakolnak , viszont a szimpátiapontok beváltása a facebook illetősége.
  • Sir Cryalot
    Biztos hízeleg a hiúságnak ha összeesküvést sejtünk a történtek mögött, pedig lehet csak a korral jár ? Pedig azzal a bölcsességnek is kéne.
  • Kara kán
    Majd a szemészorvosomnak is – aki kezdődő szürkehályogot állapított meg nálam – küldd el ezt a trollt ábrázoló képet, Búsképű lovag!
  • Kara kán
    Szépen elmagyaráztad. Most már értem is, miért és hogyan tették és teszik tönkre a látásom ezek a mocskos, hazudozó, kapitalista kijelzőgyártók.
  • kvp
    A CRT-k eseten a katodsugar mozgasa miatt villog. Aktiv matrixos LCD es OLED nem villog, ellenben a passziv matrixos valtozataik ugyanugy villognak mint a CRT-k.

LCD-k eseten fontos a hattervilagitas frekvenciaja, ugyanis a CCFL alapuakbol van 50/60 Hz-es ahol az LCD nem villog, de mogotte a feny igen. Van a nagyfrekvencias, ahol a tobb tiz kilohertz miatt nem latni a villogast. Fenycsobol is csak ilyet (volt) szabad venni, a sima olcsot nem.

Vannak a LED hattervilagitasu LCD-k, amiknel az olcsobbak ugyancsak 50/60 Hz-en villognak, aztan vannak a PWM-es fenyerejuek ahol a fenyero 100%-a alatt a hattervilagitas villogtatasaval oldottak meg a fenyeroallitast. Ebbol a legdurvabb az 50/60 Hz-es ahol kvazi teljes kepek idejere sotetul el a kep, tehat 50%-os fenyeron 60Hz-es hatterrel 30 frame idejere 100%-on vilagit, 30 frame idejere meg sotet. Ez jobban rongalja a szemet mint barmi elotte es egyaltalan nem szabad ilyen kijelzot venni vagy ha megis sikerult, akkor csak 100%-on szabad hasznalni, olyankor villogasmentes. A megoldas itt is a nagyfrekvencias hattervilagitas, ami tobbnyire a dragabb, tobbzonas LED hattervilgitasu kijelzokre jellemzo.

OLED-ek eseten csak aktiv matrixosat szabad venni es elore szolok, hogy itt is van pwm-es es aramvezerelt analog hajtasu, csak az utobbi nem fog villogni. PWM-esbol pedig ha csak azt tudjuk megfizetni, akkor csak a nagyfrekvenciasakat szabad megvenni ugyanis minden nem 100%-on vilagito pixel villogni fog. Az olcso samsung panelek ilyenek pl. Az aramvezerelt megoldas eseten viszont a kijelzo egy nagyon stabil es szep kepet ad, ahol a 60Hz-es frissites soronkenti hullamokban vagy par soros blokkolban tortenik. Full frame change-es valtozat is letezik ahol egyszerre valt minden pixel es villanas helyett gyorsan at fade-el mint a jo minosegu LCD-k, de az jelenleg meg a millios japan panelek kategoriaja. Szoval van jo megoldas, de egyelore tul draga.

ps: Meg egy jotanacs, ha valakinek 60Hz-es kijelzoje van, ne hasznaljon hozza 50Hz-es szobavilagitast. Sot lehetoleg semmilyen nem termeszetes fenyt, ugyanis a ketto interferalni fog es egy alacsonyabb frekvenciaju hullamzo osszfenyerot letrehozni, ami nagyon zavaro tud lenni. Ezert ilyenkor a szemnek a legjobb a villogasmentes szobavilgitas vagy a teljes sotetseg.
  • Sir Cryalot
    Általánosítás, rémhír stb.

50hz-es CRT-vel évtizedekig nem volt gond (mondjuk nem is voltak rátapadva).

Amit hamarabb elhiszek az a LED féle kékkomponens ami keményebb mint a CCFL , főleg centikről arcba , naphosszat.

Egyébként a LED meg az OLED majdnem ugyanaz, képre is.
  • Kara kán
    Én valahogy jobban hiszek a szememnek, amelyet ezek a csodálatos LED-es LCD-k tönkretettek, és szemcseppek nélkül nem tudok már élni.
    Persze, a hozzád hasonlók ujjonghatnak még most, hogy jaj, mekkorát fejlődött a technika. Fiatalon az ember még bohó, és hajlamos ilyen rajzfilmekből kiszedett képeket beszúrogatni, mert poénos.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.10.22. 18:22:52
  • Sir Cryalot
    60hz-es LCD-t nem lehet mellétenni 60hz-es CRT-nek akkor se ha PWM-es az LCD és teljesne körültekintően van beállítva a 60hz a CRT-n,

ami egyébként nehéz, és az 50hz-es TV kevésbé villogott mint a 60hz-es monitor a rosszul beállított retrace miatt.

Szóval elég trollszagú a kezdőkomment.
  • Kara kán
    Rosszul vagy?
  • Sir Cryalot
  • Glutamin
    A régi katódsugár-csöves TV-k, montiorok valóban "villogtak", mivel a hátsó elektronágyú másodpercenként 50, 60, 75 stb szer villantott rájuk egyet, majd az üvegen lévő foszfor egy rövid ideig felvillant, majd halványodni kezdett. Az LCD kijelzők esetében valóban csak 60, 75 Hz es frissítésről indulunk, de ott kvázi folyamatosan világítanak a képpontok, és csak a frissítéskor történik állapotváltozás (szín, fényerő, stb). Annak idején ezért is váltottam mihamarabb CRT-ről LCD-re.
  • Kara kán
    Tényleg?
    Én levettem a fényerőt 50%-ra, mert 100%-on kiégette a retinám. Akkor ezzel rontottam a képfrissítési frekvencián?
  • kvp
    Egy modern aktiv matrixos lcd vagy oled nem villog, fuggetlenul a frissitesi frekvenciatol. Nehany olcsobb led hattervilagitasos lcd hasznal pwm-et a fenyero allitasahoz, ezek 100% fenyero alatt villognak.
  • WoodrowWilson
    Amit te LED-nek hívsz, az ugyanaz az LCD, mint korábban, csak beraktak mögé egy LED-es háttérvilágítást.

Monitorból tudsz venni bármikor 144 Hz-est, persze jóval drágábban, mint egy 60-ast.
  • Kara kán
    Adalék:
    „OLEDs, and all current 4K TVs, have a 120Hz refresh rate. Cheaper LCDs are 60Hz, while some 1080p LCDs are available at up to 240Hz (though these are extremely rare). This is despite the marketing numbers claiming much higher refresh rates.”

Az én TV-m és PC-képernyőm képfrissítése amúgy 60 Hz, ami édeskevés a boldogsághoz. Ez van.
  • Kara kán
    Hozzáértők!
    Villogás terén van különbség az OLED és a LED között?
    Mert a mai LED-es képernyők képfrissítési frekvenciájával én nem vagyok megelégedve. Túl alacsony, ezért ezek a kijelzők tönkreteszik a szemet, nem is szabadna engedni forgalmazni őket.

Ha egy kijelzőnek a képfrissítési frekvenciája nincs meg legalább 100 Hz, az gagyi.

Érdekes, hogy a katódsugárcsöves (CRT) képernyőkkel ezt már kb. 40 éve megvalósították, csak ugye bejöttek az LCD/TFT-kijelzők, amelyeknél aztán apránként sikerült elérni a 85 Hz-et, de nem sokat használtuk őket, mert jöttek a LED-es kijelzők, amelyek olcsóságukkal mindent kiszorítottak. Visszalépés történt ergonómia terén, és a gyártók és kereskedők ezt lenyomták a torkunkon.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.10.20. 15:50:45