24
  • Archenemy
    #24
    Valóban nem, ezért clickbait az sg címe.
  • Kara kán
    #23
    Javítva, tehát:
    ..................................................angolul
    10^9: milliárd (ezermillió)..........billion
    10^12: billió..............................trillion
    10^15: billiárd (ezerbillió).........quadrillion
    10^18: trillió..............................quintillion
  • Kara kán
    #22
    Amúgy becsúszott nálam egy tévedés, de ezen az oldalon szépen láthatóak 10-nek a hatványai helyesen.
  • Sequoyah
    #21
    Nem Magyarorszagon:) De nem is ez a lenyeg, mert mint lathatod, egyel lentebbrol ideztem...
  • Kara kán
    #20
    „a bór és a molibdén katalizálta az RNS létrejöttét a Marson, amit azután, nagyjából 3 milliárd évvel ezelőtt, meteoritok szállítottak a Földre”

    Teljesen felesleges azon spekulálni, hogy az RNS kialakult a Marson, és meteoritok ideszállították, hisz a Földön bőven és hosszabb ideig megvoltak a szerves molekulák kialakulásának a feltételei, tehát az RNS és más összetett szerves molekulák is szépen ki tudtak itt alakulni. Nem kellett ehhez sem Mars, sem üstökösök, sem semmi más.
  • Kara kán
    #19
    Te, figyelj!
    Nem tudom hol élsz, de magyar fórumon írván remélem tisztában vagy a nagy mennyiségek számszerű jelölésével és neveivel.
    Ha nem, segítek:
    1: egy, 10: tíz, 100:száz, 1000: ezer, 10.000: tízezer, 100.000: százezer, 1.000.000: egymillió
    Na, innentől jön a buli!
    1.000.000.000: egymilliárd = 10^9 (angolul: billion)
    1.000.000.000.000: egybillió = 10^12 (angolul: trillion)
    1.000.000.000.000.000: egytrillió = 10^15 (angolul: qaudrillion)
    Érthető?!

    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.09.19. 18:44:06
  • Sequoyah
    #18
    Plusz a Saturn 5-hoz volt egy hatarido, amit barmi aron (barmi = 40 billio lett mint irtad) el kellett erni. A SpaceX-nek ezzel szemben nem kell kapkodnia. Egy lassabb fejlesztes kevesbe latvanyos, de eroforrast tekintve hatekonyabb lehet, es nagyobb esellyel erhet celt.
  • Macropus Rufus
    #17
    "mennyi ideig tartott és még jelenleg is tart - a jóval szerényebb - falcon heavy kifejlesztése, és mennyi ideig a jóval nagyobb teljesítményű Starun-V. És akkor most lehet rugdosni a NASA-t..."

    hmm. Azért ez az összehasonlítás picit sántít sztem. 64 és 73 között 6.4billió (ez mai áron olyan 40billió dodó) ment el a projectre. Ebben benne volt a Saturn V fejlesztése is. (sőt a nagy része oda ment). A Falcon heavy-t magán cég gyártja és a Saturn V fejlesztéséhez képes picsafüst áll a rendelkezésükre. Ha most a SpaceX-et megdobnák 6.4billió dollárral (ami messze a Saturn V project költségei alatt van) már a Holdon lennének minimum.
    + anno a NASA-nál közel 10ezer ember dolgozott. A SpaceX-nél meg nem. Szóval nem biztos, hogy jó ez az össze hasonlítás.
    Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2017.09.19. 14:55:05
  • Nirz
    #16
    USA kormány helyében megvonnám az összes támogatást
  • Irasidus
    #15
    Én meg rajtad. Sült bolond vagy.
  • ugh
    #14
    Nem kaptam duhrohamot.
    Rohogok rajtuk.
  • Irasidus
    #13
    Én meg el sem olvasom, az ilyen hozzászólásokat, ugyanis az sem szól semmiről, csak dührohamot kaptál... De hát, ez van. Az érzékelő a Marson van, senki nem fogja, és most találták, de nyugodtan bebizonyíthatod, hogy turhás kézzel fogdossa valaki a Marson. Csak előbb be kellene venni a gyógyszert! Talán...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.09.16. 19:08:24
  • ugh
    #12
    El sem olvasom az ilyen clickbait cikkeket baszod.
    Semmirol nem szolnak.
    Talaltak valamit.
    Persze egy kutato turhas kezzel fogta meg az egyik erzekelot....
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2017.09.16. 19:07:29
  • Irasidus
    #11
    De találtak valamit, és tök jó, hogy tudsz szövet értelmezni! Mondjuk, ez nem mindenkinek megy, de neked... neked aztán megy! Hát, igen annyi mindent "elaszottba" a NASA, hogy a sikerek már lényegtelenné válnak. Útőrtő munkában tilos, elrontani valamit, csak is azt szabad csinálni amit te szeretnél. Így működik világ, legalábbis a fejedben.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.09.16. 19:06:34
  • ugh
    #10
    Azert nincs penzuk mert joforman nem csinalnak szart se.
    Ezert badznak nekik penzt adni.
    (Masreszt meg a fasznak kell hatalomra juttatni hulyeket mindig.)
    Amit meg igen azt meg elbasszak.
    Lasd a marsba baszott szondat a mertekegyseg valtas hibaja miatt.
    Vagy a szemuveges hubblet.
    Ok azt nem ok basztak konkretan el, de ellenorzes nelkul kikurtak az urbe,
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2017.09.16. 19:05:33
  • ugh
    #9
    Apjuk budos faszara bukkantak ra.
    Havonta bukkannak valimire, hogy elkepzelheto, hogy talan lehet, hogy elkepzelhetoen volt van elet a marson talan lehet.
    Aztan nem.
    Ezt nyomjak 30 eve.
    Kicsit unalmas lemez.
    Csinalnak egy kis hirverest maguk korul.
    A nasa marketingesei is jobban porognek mint a kutato, fejleszto reszleg.
    Gondolom 2* annyian is vannak, a beruk meg a 3*-a.
    Utoljára szerkesztette: ugh, 2017.09.16. 19:02:13
  • Sequoyah
    #8
    Az eredeti cikkben a LAKHATOSAG jelerol beszelnek, nem az elet jelerol. Tehat az elet FELTETELEI adottak. nem pedig maga az elet. Nem mindegy...
  • Archenemy
    #7
    Idegen élőlények nyomára bukkantam a szobában, hiszen itt oxigén van, amit idegen élőlények is hasznosíthatnak. Ez egy újabb arra utaló jel, hogy idegen élőlények vannak vagy voltak a szobában.
  • NEXUS6
    #6
    +1
  • Sequoyah
    #5
    Ehhez hozzatennem, hogy maga a NASA az aki tolja a magancegeket. Deklaralt celjuk, hogy a rutinmunkatol (muholdak palyara allitasa, ISS havi kiszolgalasa) megszabaduljanak, es kapitalista elven mukodo, igy olcsobb magancegekre toljak ra. A NASA pedig koncentralhat vegre arra, amire letrehoztak, a hatarok kitagitasara.
  • Irasidus
    #4
    Ok, de addig is, 8 éve mit ígértek mi lesz mára? No, kb. ugyanez lesz.
  • globint
    #3
    Na, ha megérjük, visszatérünk a témára 8 év múlva.
    ;)
  • Irasidus
    #2
    A NASA-nak nincs anyagi bevétele, a pénzt a szenátus, azaz a politikusok szavazzák meg neki, és ítélik oda (ami vagy csökken, vagy stagnál). Olyan szintű beleszólása sincs a NASA-nak, hogy kijelölje a prioritásokat! A politika beleszól vastagon. Aki itt hibáztatható az egyedül az amerikai politikai elit, és nem a NASA. A magáncégekben meg ne reménykedj, nagyon szép és nagyon lehetetlen dolgokat ígérnek, amiből most derül ki, hogy mennyi minden nem fog megvalósulni. Csakhogy a legelőrébb tartó SpaceX említsem, nem lesz végül rakétás leszálló Dragon, helyette tengerbe fognak csobban, ejtőernyővel (az újrahasznosításnak nem tesz jót a sós víz). Aztán az kiderült, hogy a falcon heavy sokkal bonyolultabb rendszer mint remélték, és valószínűtlen, hogy emberek szállítására alkalmas lesz... ha egyáltalán lesz belőle valami a közeljövőben, a RedDragont úgy ahogy van törölték, pedig az csak egy űrszonda lett volna, a többi ígéretről meg talán ne is szóljunk, mert az annyira elrugaszkodott a valóságtól (és finanszírozhatóságtól), hogy CGI-nál tovább nem jut. A több cég meg még itt sem tart, és nem is valószínű, hogy ennél tovább tudnak lépni. A botrányokról meg ne is szóljunk, hogy mennyire nem tartják be az előírásokat. Ennyit a magáncégekről, ha rajtuk múlta 100 év múlva sem lennénk a Marson, példa, nézz utána mennyi ideig tartott és még jelenleg is tart - a jóval szerényebb - falcon heavy kifejlesztése, és mennyi ideig a jóval nagyobb teljesítményű Starun-V. És akkor most lehet rugdosni a NASA-t...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.09.14. 14:16:19
  • globint
    #1
    Ha valami magáncég le nem száll a Marson, a Nasa még 100 év múlva is csak a távirányítós kisautókkal fog játszadozni, amit kutatásnak hív, és 3 havonta kijelenti, hogy embert nem lehet még küldeni, de az élet újabb feltételét találták meg......
    Őrület.
    Na persze, ez úgy van mint az egyszeri ügyvéd, aki 20 év alatt sem tudta a pert befejezni, és amikor a fia, mint friss diplomás befejezte, sírva vonta felelősére, hogy ebből éltek 20 évig, és mi lesz ezután?