11
 • Irasidus
  #11
  A bolygók nem spirális pályán keringenek a Nap körül, hanem elliptikus pályán. Pár éve bejött egy ostoba videó - amiről volt itt szó - és neked is el lett magyarázva a vonatkoztatásirendszer fogalma. Akkor úgy tünt megértetted, de most úgy néz ki elfelejtetted, szomorú. Akkor újra: A mozgás leírásán azt értjük, hogy valaminek megadjuk a pillanatnyi helyét egy választott ponthoz, a vonatkoztatási ponthoz képest. Rajtunk, illetve az adott jelenségen múlik, hogy hol választjuk meg a vonatkoztatási pontot. A Nap mögött(???) nem fog spirális pályán mozogni. Apropó, a Tejút körül sem spirális pályán halad, hanem egy sokkal bonyolultabb, kaotikus mozgást végez. Ja, és a videót egy asztrológus készítette, és a Szaturnuszt meg a Jupitert felcserélte. Mit gondolsz, most már meg fogod jegyezni egy életre?

  A Naprendszer égitestjeinek 99,% a Nap egyenlítői síkjában kering. Néhány üstököst és kidobott kisbolygót kivéve. Ennek oka, hogy 4,567 milliárd évvel ezelőtt a csillagkeletkezésnél visszamaradt, a Nap egyenlítői síkjában lapos korongba rendeződött anyagból, a protoplanetáris korongból kialakultak az első kisbolygók, majd bolygók, és törmelékből az egyéb aszteroidák.

  Nem meteor, hanem aszteroida, vagy magyarul kisbolygó. A meteor, a fényjelenség, amelyet az űrben keringő kisebb kövek, porszemek keltenek a Földi légkörben. Értem?

  Ennek is elliptikus pályája van, csak sokkal elnyúltabb mint a Föld esetében. Hát, nem tudom, hogy ez cifra-e. Majd te eldöntöd.
  Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2018.05.23. 20:57:57
 • Macropus Rufus
  #10
  1x azért megnézném, hogy ténylegesen milyen pályán is mozognak ezek. Mert a bolygók ugye nem a Nap egyenlítői síklyában keringenek, ez csak egy szemléltetés, lévén a Nap is mozog. Tehát inkább húzza maga mögött a bolygókat, amik ez miatt spirális pályán keringenek a Nap mögöt, de semmi képpen sem az egyenlítőjének a síklyában. Na most erre bejönn a képbe ez a meteror. Ne ennek a pályájára lennék kíváncsi, mert ha ez is a Nap körűl kerint, akkor eléggé cifra lehet a pályája. :)
 • wraithLord
  #9
  Ha 2500-ban úgyis megint itt lesz, akkor most inkább kihagyom.
 • T_I
  #8
  Az az érdekes, hogy olvastam már 800.000 km-t, kb. 4 millió km-t és most 7 millió km-t. Most vagy nem ugyanarról van szó, vagy közben pontosították a távolságot?
 • coyote55
  #7
  Köszi, ezt nem ismertem.
 • coyote55
  #6
  Az tuti! Sőt lehet, hogy még én is! :)
 • kastil
  #5
  bump = bring up my post. csak íj majd ide valamit, hogy legfelülre kerüljön a topik
  Utoljára szerkesztette: kastil, 2017.08.29. 19:17:03
 • NEXUS6
  #4
  Minmeghalunk! XD
 • coyote55
  #3
  Nem értem, mit csináljak?
 • PeeTeR
  #2
  bump -ot dobj majd a topic -ra, thx!
 • coyote55
  #1
  A mostani eljövetele rosszkor van, nem érek rá, de a következőre felkészülök... ;)