23
  • Meridian
    "Fem hajotest nem tud uszni..."

De hát ez így is van... Ha tömör az a hajótest koppanva merül el :P :D
    Amire viszont gondoltok, az a levegő, az úszik, nem a fém hajótest :)
  • Meridian
    Kissé lassan mennek ezek a fejlesztések... bezzeg a fegyverkezés az sokkal gyorsabban halad.
  • BrockSamson
    Ennel azert kicsit arnyaltabb a helyzet.
    Az epitkezes munkahelyeket biztosit, es olyan fejleszteseket igenyel, melyeket kesobb mashol is fel tudnak majd hasznalni, erre szamos pelda van (pl. PET szkenner). A penzt nem elegetik, visszafolyik az EU gazdasagaba.

Rengeteg talalmany azert letezik, mert regebben voltak akik idot es penzt aldoztak, hogy egy fizikai elvet felfedezzenek es hasznositsanak. Papiron a felvezeto sem nagy durranas, megis ennek felfedezese tette lehetove, hogy a kommentedet begepeld.
  • AgentKis
    Nem csak, hogy messze vannak, de bizonyos tömeg alatt egyszerűen nem képes annyi anyagot magába szippantani, amennyi energia a fennmaradásához kell és "elpárolog".
    Fekete_lyuk
    Utoljára szerkesztette: AgentKis, 2017.07.27. 14:31:20
  • Sequoyah
    Na itt egy konkret szamitas ugyanerrol amit kerestem:

WHAT WOULD HAPPEN IF A SMALL BLACK HOLE HIT THE EARTH?

Persze ahhoz hogy egy ekkora (vagy barmekkora) feketelyukat letrehozzunk, burtalisan sok energia kene, a kozeljovo reszecskegyorsitoi nagyon messze vannak ettol az energiatartomanytol.
    Utoljára szerkesztette: Sequoyah, 2017.07.26. 17:10:03
  • Sequoyah
    Egyebkent "Isaac Arthur" youtube csatornajara erdemes ranezni, ott ezek egeszen jol ki vannak fejtve, az altalam keresett szamok is ott talalhatoak.
    Es persze mivel mindez matek es fizika, sajat magunk is utanaszamolhatunk, hogy jok-e az ott elhangzo szamok.
  • Sequoyah
    Egy 100000000 kg tomegu fekete lyuk esemenyhorizontjanak sugara 10^-19 meter, ami nagysagrendekkel kevesebb egy atom meretenel.
    Ugyanezen feketelyuk 973 napig sugaroz mielott elparolog.
    (szamokert thanks to Wolfram Alpha)

Nem tudom hogy a sugarzas mit muvelne a kornyezetevel, most per pillanat nincsennek meg ezek a szamok, de kiszamolhato pontosan az energiakibocsajtas. Ha jol emlekszem egy ekkora, vagy egy nem sokkal nagyobb fekete lyuknak mar egesz kezelheto energiakibocsajtasa van, ami eromuvesitheto.
    Szinten csak a sajat emlekem szerint, de van olyan meretkategoria, ami meg atomi meretu, tehat atzuhanhat a normal anyagon, de a sugarzasa mar eleg alacsony, hogy ne lokje el magatol azt. Ennek utana kell neznem.

Ami biztos ezen modell szerint, hogy nem szippantana magaba semmit. Sot, ha eromuvesiteni akarnank, akkor kifejezetten az lenne a kihivas, hogy hogyan etessuk tomeggel mikozben mikroszkopikus, ezert nehez eltalalni, es meg orult modon sugaroz is, tehat ellok mindent.
  • Irasidus
    "nem nyel el semmit, hanem olyan nanoszkopikus, hogy erintkezes nelkul atzuhanna a foldon."

Ez nagyon nem igaz, ezt még is hol olvastad? Egy mikroszkopikus fekete lyuk nagyobb mennyiségű hawking-sugárzás bocsát ki, mint amekkora a gravitációs vonzása, így nem vonz, hanem taszít mindent, és a másodperc törtrésze alatt elpárolog...
  • Sequoyah
    Tudom hogy csak viccelsz, de egy kis fekete lyuk (amekkora egyaltalan szamitasba johet, hogy majd lesz hozza egyszer eleg energiank) nem nyel el semmit, hanem olyan nanoszkopikus, hogy erintkezes nelkul atzuhanna a foldon. Es kozben a Hawking-sugarzas miatt megperzseli a kornyezetet, amig el nem parolog.
  • Kara kán
    Nem önmagában az energia mennyisége (szintje) számít, hanem az, hogy milyen kicsi térrészbe sűríted, koncentrálod.
  • fonak
    Na, majd csak sikerül megnyitni a dimenziókaput, amin keresztül elárasztanak minket a szörnyek. Vagy produkálnak egy kis fekete lyukat, ami elnyeli a Földet.

Utoljára szerkesztette: fonak, 2017.07.25. 14:32:41
  • kandella
    "így lehetővé válna a részecskék 100 billió elektronvolttal (TeV) való ütköztetése, ami nagyjából 10 millió villámcsapásnak felelne meg. "

Hát ezt nem igazán tudom értelmezni. 100 TeV az 0,000016 J energia. Ennyi energia 1 g vizet 0,000004 °C-kal tud felmelegíteni. Hogy jön ide 10 millió villámcsapás?
  • Irasidus
    És benned felmerült valaha, hogy tévedsz? Amúgy elég zavaros amit írsz, nem igazán értem mit akarsz mondani, és hogy miért. Valahogy nem tudnád kicsit összeszedetten leírni, mi a problémád? Mert nem igazán tudom miben tévedtem én, vagy kik azok akik szerinted faiskolát végeztek. Nem tudom mit akarsz mondani, mert nem látom, hogy "Lasd higgs bozontos meg a tobbi kicseszett baromsag." - hogy mitől lenne baromság, legalábbis tőled nem tudtuk meg. Elképesztően zavaros, mintha valami tudatmódosító szer hatása alatt állnál.
  • ugh
    Az gondolom fel se merul, hogy az egesz faiskolat vegzett bolondokbol allo banda, veled egyutt teved.
    Ja az kizart.
    Hogy is volt?
    Fem hajotest nem tud uszni, a levegonel nehezebb dolog meg nem repulhet, az angolok altal felhajpolt (hamis) eloember ajnarozasa ami miatt a valodi nevetseg targya lett.

Utoljára szerkesztette: ugh, 2017.07.24. 23:48:01
  • ugh
    Erre nem sajnaljak az eu adofizetok penzet.
    Az a sok higagyunak eszebe sem jut, hogy az amit keresnek es nem talaltak eddig az azert volt mert nincs nem azert mert kicsi a mostani.
    Lasd higgs bozontos meg a tobbi kicseszett baromsag.
    Persze a politikusok mivel nem ertenek semihez (plusz hasitanak is belole) gond nelkul odaallnak egy teherauto euroval.
    Gratulalok!
  • Sequoyah
    Nekem kristalytiszta (egy resze legalabbis, de lehet te tobb hibat talaltal mint en), de gondoltam segithetnel masoknak akiknek egyaltalan nem tiszta.
  • Irasidus
    Nem kívánok esszét írni, és ide az kellene, nem is kevés. Szerintem bőven elég annyi, hogy kerüld el, és elég szomorú, ha nem kristálytiszta, hogy miért.
  • Sequoyah
    Addig nem lesz igazad amig le nem irod, hogy konkretan miket is irt hibasan, es hogy lenne a helyes...
  • Irasidus
    Ritka nagy butaságok gyűjtőhelye (majdnem állatságokat írtam). Az blogoló nincs képben a fizikával, csak sok youtube videót nézett, meg spekturomot és most azt hiszi érti a fizikát. Ezt a szennyes foslét miért linkelt be ide?
  • Kara kán
    Pörög mint az állat (mármint az a blog). :-)
  • Kara kán
    Jó kis blog ez 38Rocky-tól (A fizika kalandja – Majdnem azt írtam, hogy a fifika...)
  • Whysper
    Aztán újjászületünk egyszerre lepkévé! Aztán a pillangók leszenek az uralkodó faj a Földön!!!
    Utoljára szerkesztette: Whysper, 2017.07.24. 15:26:55
  • NEXUS6
    Minmeghalunk!