24
 • morguldae
  #24
  Itt vagyok szívesen vállalnék bármilyen informatikai munkát! 10 évig informatikusként dolgoztam. De mégse találok.... Olyan elvárásokat támasztanak amikre senki nem felel meg, hát jó hogy hiány van. Kb. ugyan az, hogy keresek kőművest, aki 3 nyelven beszél (hindi, ukrán, arab) és nagyon jól süti a bejglit, meg programoz jáva nyelven. Ezek szerint az ilyenben is hiány van! Pedig mennyi ilyen kéne! Ha olyan elvárásokat támasztunk amikre senki nem felel meg hát jó, hogy hiány van belőle. De ez nem a valóságot tükrözi! Fel kéne venni, aki van és akkor nem lenne hiány!
 • ostoros
  #23
  Azért szenved "informatikus hiánytól" meg egyéb munkaerő hiánytól Európa, mert nem hajlandóak a cégek arra, hogy ODAKÖLTÖZZENEK ahol a munkaerő van. Inkább behozzák a csórót 1000 kilométerről, és lenyomják vele a béreket, ami persze a helyi lakosságot még inkább kinyomja a munkából, mert annyiért nem vállalják.

  A legperverzebb és ostobább liberális mantra a "társadalom mobilitása" szöveg. Ezzel termeljük Angliának az orvosokat, Németországnak a mérnököket, Budapestnek pedig a vidék a szakmunkásokat. Magyarországnak és Európának nem társadalmi mobilitásra van szüksége, hanem a tőke mobilitására! Ha 10 ezer kilométert képes költözni egy cég a munkaerőért, akkor legyenek képesek 200 km-re!

  Ez a hozzáállás hozza létre a gettókat. Ez ürít ki egy területet, amíg csak a legalja népesség marad ott, és gettósodik az egész terület.
 • lammaer
  #22
  Szerintem túltolod.

  EGYETLEN idegen nyelv kell az informatikusnak, ez pedig az ANGOL.
  EGYETLEN kurrens programnyelv közepes szintű ismerete elegendő (ez legyen java, vagy .net) + a programozáshoz tartozó buzzwordökben való jártasság (design patterns meg egyebek), és kész.

  Innentől kezdve nem kell külföldre menni ahhoz hogy bőven a magyar átlagfizetés (hvg szerint ez brutó 300K, mondjuk ezen még én is meglepődtem) felett keress itthon, 8 óra kényelmes munkával.

  A kulcs az, hogy tapasztalatom szerint nem magyar kiscégeknél kel nézelődni (ahova valóban polhisztorokat meg mindeneseket keresnek), hanem egy külföldi multinál kell bekopogni.
  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2017.07.23. 12:35:14
 • lammaer
  #21
  Átlagos emberek miért beszélnének el egymás mellett?

  Nálam az átlagos azt jelenti hogy nem funkcionális analfabéta, képes olvasni/írni/beszélni és FELFOGNI az elhangzott gondolatokat. Plusz ahogy kihangsúlyoztam is a csapatjétékra képes embereket állitottam szembe az ultimat, 7/24 szuperkoderrel. A csapatjátékosba pedig benne van ez eggyütműködés és a kommunikáció képessége :)


  Utoljára szerkesztette: lammaer, 2017.07.23. 12:30:15
 • Relixo
  #20
  Azért ez a cikk is elég megtévesztő az átlag massza társadalmi rétegnek...
  Amit ők látnak eme kis írásból az az Informatikus hiány szöveg rész.
  Arról viszont már a kutya sem beszél,hogy olyan "Informatikus" hiány van aki tud programozni legalább 4 fajta program nyelven emellett beszél legalább 2 idegen nyelvet a sajátján kívül és ért a hardver részhez ugyanúgy mint a hálózat üzemeltetéshez is cisco szinten.
  Na most a "vadparaszt"(tisztelet a kivételnek) magyar vérben forgó szemmel mondja mindenkinek,hogy menjen informatikusnak mert az marha jó szakma és kapkodnak majd érted...holott rohadtul nem!
  Kikerülsz az iskolából az első probléma a szakmai tapasztalat hiánya lesz, mert 3-5 év amit követelnek a gyökér HR-sek normális munkahelyeken tehát már pályázni se fogsz tudni. Emellett ha én beszélek aktívan 2 nyelvet akkor elmegyek tolmácsnak vagy fordítónak és sokkal kényelmesebb stresszmentesebb életem lesz mint agyon hajszolt informatikusként.
  A többi réteg hülyeséget amik az ilyen informatikának hívott állásoknál jellemzőek ne is említsem. Szóval a cégek mindig is informatikus hiánnyal fognak küzdeni mindaddig amíg robot kell nekik nem pedig ember az adott feladatra a sok béna HR-s majom meg nem tudja leszűrni ki lenne jó az adott feladatra mert ők olyan hülyeségekkel vannak elfoglalva,hogy hogyan képzelem el magam a cégnél 10 év múlva, vagy éppen hány ablaka van az országháznak és mennyiért mosnám le őket neki? (igen ezek tényleg feltett állásinterjús kérdések)
  A szakmai részhez meg fingjuk nincs és ló[email protected] se értenek hozzá, arról nem beszélve,hogy ha kocka vagy már alapból lenéznek érte pedig a kockák az igazi jó munkaerők.
  Utoljára szerkesztette: Relixo, 2017.07.21. 17:45:22
 • szoftos
  #19
  3 atlagos ember elbeszel egymas mellett, nem kepesek egy iranyba haladni. egy jol dokumentalt/felosztott kod magaert beszel, az utanam jovo konnyen erteni fogja.

  ez persze mindig tradeoff, de nekem nincs kedvem 3 ember felett managerkedni csak azert hogy egy kozepszeru amde allitolag karbantarthato dolgot hozzunk letre. lattam mar olyat amit 5 ember 'tartott karban', az lett a vege hogy ujra kellett irni.

  izlesek es pofonok, ez az en utam, es eddig jol bevalt.
  Utoljára szerkesztette: szoftos, 2017.07.21. 16:52:16
 • lammaer
  #18
  Én nem a HRben látom a problémát, a HRes az olyan mint a reklámszakember - egy mosópor reklámot készitő embernek se kell tudnia miből áll össze az OMO, az a vegyész dolga... :)

  A managementtel van inkább a probléma, sajnos ahogy emelkednek felfelé az emberek a ranglétrán, úgy távolódnak el egyre jobban a valóságtól, nem egy olyan dolgozó kollégát láttam, aki ahogy kapaszkodott felfelé a ranglétrán szabályosan elhülyült.

  Melósként pl triviális hogyha némi csúszás van, akkor +2 az adott területben járatlan fejlesztő hozzáadása a projekthez nem hogygyorsítja a projektet hanem inkább hátráltatja,lelassitja. Namost, ezt az emberek akik vezetői posztra kerülnek már "elfelejtik", náluk ha 1 nő 9 hónap alatt ki tud hordani egy terhességet akkor logikus hogy 9 nő ugyanezt megcsinéálja 1 hónap alatt.

  A másik kedvenc terület a "non financial motivation" - amint vki olyan pozícióba kerül hogya pénzről kell döntenie, hirtelen előveszi ezt a kártyát, hogy a pénz az nem is fontos, sokkal fontosabbak a nem pénzügyi motivációs tényezők... igen, helyük van azoknak is, de amig a tescoban Azért nem adnak kenyeret hogy megmutatom milyen szép badget kaptam a céges weboldalon, addig az elsődleges tényező a pénz. Sztem. Csak értesd meg ezt a managerrel aki azután kapjaa bónuszt hogy mennyit spórol a dolgozókon :)
 • lammaer
  #17
  Azért érdemes elgondolkodni a megrendelő szempontjából is. Értem hogy one man army és mindenhez értesz (vagy nem :D), de mi van akkor ha történik veled valami, lebetegszel, vagy egyszerűen csak nem érsz rá karbantartani / fejleszteni azt a projektedet amit mondjuk 1 évvel ezelőt készitettél, de most éppen "annyi a munka ezzel a ket projecttel hogy meghalni sincs idom"...

  A szuperember jó dolog, de én azt avonalat képviselem hogy inkább 3 átlagos ember mint 1 mindentudó szupermen, akivel ha BÁRMI történik vége a dalnak. Ezekre nem lehet épiteni normális méretü projektet, de urambocsá még egy számlázó szoftvert se.

  Szóval emiatt a csapatjáték igenis fontos, és az erre való alkalmasság illetve a hozzá tartozó skillek - amelyek ugyanúgy tanulhatóak mint bármilyen ITs skill - legalább annyira lényegesek az ITben mint az hogy éppen most otthon vagy a legujabb buzzwordök által leir trendekben.

  (ne vedd kérlek személyesre, nem neked szántam, csak az elitista szuperprogramozó képét szereném árnyalni - a jó ITs nem feltétlenül csak az a kategória amit te képviselsz).
 • Kara kán
  #16
  Nem informatikusokban van itt hiány, hanem intelligens HR-esekben, ugyanis a mostaniak a hülyéket felveszik, az okosokat meg nem.

  Ja, és ezt úgy írtam, hogy még nem olvastam el a hozzászólásaitokat. :-D
  Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.07.21. 14:58:28
 • szoftos
  #15
  > Az OKJ-s informatikus ha önszorgalomból programozni is kezd, akkor azokat a hibákat sorban bele teszi a programjába, amit az iskolában a programozó megtanult, hogy ne tegye!!!

  Kevered a szezont a fazonnal. az IT oktatas sosem arrol volt hires hogy kepes volt lepest tartani magaval a technologiaval.

  az en tapasztalatom sokkal inkabb az, hogy azok az emberek akiket a szakma tenyleg erdekel (es nem csak a penz miatt csinaljak), azok folyamatosan turjak a forumokat es keresik a jobb megoldasokat, valamint fejlesztik magukat programozastechnikailag is.

  ez utobbi emberek (magam is pelda voltam ra) nem mennek egyetemre, hanem inkabb elvegeznek egy fel-diplomat ado OKJ-s tanfolyamot hogy papirjuk is legyen rola, ha kene. nincs toltelek tantargy, nincs szopatas azert hogy a tanar az authoritasat villogtathassa masok felett.

  az en tapasztalatom (20+ ev) sokkal inkabb az hogy nem az oktatas hataroz meg egy embert, hanem az hogy erdekli-e amit csinal, vagy csak a penz. valamint, azok az emberek akik 'felsooktatasi' intezmenybol jonnek, oket arra kepzik ott ki hogy hogyan kell magolni, toltelek targyak, felesleges informaciok amiket a szakmajuk soran sosem fognak hasznalni. ezzel szemben a magam fajtat az elet nevelte/neveli, es mi a valos kihivasokra vagyunk felkeszulve.
  Utoljára szerkesztette: szoftos, 2017.07.21. 12:30:34
 • AgentKis
  #14
  Az a baj, hogy következetesen keverik a programozót az informatikussal. A kettő azért nem egészen ugyanaz. Az OKJ-s informatikus ha önszorgalomból programozni is kezd, akkor azokat a hibákat sorban bele teszi a programjába, amit az iskolában a programozó megtanult, hogy ne tegye!!!
  És programozóból valóban hiány van (mint orvosból), üzemeltető, rendszergazda, helpdeskes terén viszont nincs ilyen.
 • dyra
  #13
  Kis hazánkban nem éppen olyan környezetben szocializálódtak az emberek, hogy csapatjátékosok legyenek. Nálunk "mindenki" "fönök" akar lenni. Persze most kicsit általánosítottam, de azok a csapatok ahol eddig én melóztam mind szétborultak és legtöbbször pitiáner dolgokon. Viszont a másik módszer sem működött hosszabb távon sem mert egy erős elnyomó főnök kinyírja az innovációt az ellenvéleményeket és megutáltatja a melót az emberekkel. Majd talán a nálam fiatalabbak már csapatjátékosok lesznek csak sajnos a magyar cégek sem mentesek a magyar mentalitástól az meg úgy néz ki, hogy én vagyok a főnök ha meg meg is hallgatlak le vagy te szarva. Ez az informatikus hiány meg blődség. A megoldása kulcsa a cégeknél van gyakornokokat kell alkalmazni olyan szerződést ajánlani nekik, hogy a cégnek is megérje és a gyakornok is motivált legyen aztán nulláról felépíteni egy jó szakembert.
  Utoljára szerkesztette: dyra, 2017.07.21. 06:34:03
 • HyBrIDNyLA
  #12
  Köszönöm ezt a szuper írást! Sok ilyen életút van, mint a tied, a multis környezetből a magányos farkas üzemmódba, persze nem véletlenül! ..de amúgy fejétől bűzlik a hal. Így végszóra, tőlem: aki valóban alkotni akar, az nem képes a hülyeséggel kompromisszumot kötni.
 • szoftos
  #11
  kint elek berlinben 6 eve, 3 nyelven beszelek folyekonyan. jovore megyek allampolgarsagert szerintem,

  20+ eve dolgozom IT-ben, ott voltam mikor a magyar internet gyerekcipoben jart, ismerem az akkori kulcsembereket... most berlinben elek, es en vagyok az altalad emlitett 'mindenes szaki'. egyedul dolgozom jelenleg, one-man-army uzemmodban, egy korabbi nagy projektemhez csinalok egy nagy cegnek dolgokat, es egy oriasi, szinten egyedul csinalt projektet hozok epp letre nagy munkaval.

  nem tartom magam antiszocnak amugy, de 20 evet huztam le irodakban es koszi eleg volt, most mar csak remote uzemmodban dolgozok. kimegyek ugyfelhez persze alkalmankent, de ez pl negyed evente 3 nap, vagy havonta 1, ki hogy szamolja.

  nekem nem a csapatmunkaval volt bajom, hanem azzal hogy emberek okoskodnak felettem, plusz ha nagy cegnel dolgozik az ember akkor sokszor nihil is van. koszi nem, en miota az eszemet tudom vallalkozo voltam, es az is maradok. a felelosseg sokkal nagyobb, a riziko is, viszont a jutalom is. kockazat nelkul nincs elorejutas amugy sem.

  rengeteg megkeresesem van, van hogy csak frontendest, van hogy full-stacket, van hogy devops temakorben, de jelenleg halistennek a sajat vallalkozasomban annyi a munka ezzel a ket projecttel hogy meghalni sincs idom. mindketto oriasi referencia. a megkeresesek viszont sokszor nevetsegesek: a recruiterek nem olvasnak. mar eljutottam oda hogy azt a 60+ domaint ahonnan kapom a leveleiket, automatikus valaszra tettem, amire irtam magamnak egy kisebb cuccot.

  az hogy informatikushiany van, a cegek maguknak is koszonhetik, nem igazan becsulik meg az embereket, vagy pedig el akarnak adni valamit megbecsuleskent ami leginkabb bullshit. szerintem.
  Utoljára szerkesztette: szoftos, 2017.07.20. 22:51:08
 • HyBrIDNyLA
  #10
  Kint éltem Németben. Az volt a tapasztalatom 2 típusú ember hagyja el Mo-ot. 1 az igazi értelmiségi aki többet akar és kint megkaphatja, 2. a szegény melós akinek nem elég 100-150.000 HUF és a lakáshitele meg egyéb tartozása miatt inkább kimegy és keres 1000-1500 Eurót, amiből legjobb esetben 500-at hazaküld és kint meg kenyéren és lekváron él, a rántott húst meg vödörrel hordja ki.
  2006-ban melóztam ennek a nemzetközi cégnek, akkor a kulcsember keresés 800.000 bruttó HUF körül mozgott, persze céges autóval. Nagyon sok szaki elhagyta már az országot, egyátalán nem csodálkozom h nincs jelentkező, ráadásul egy nemzetközi munkaközösséget egy mérlegre sem tudok tenni egy helyivel és ez most nem szapulás.
 • Sequoyah
  #9
  Nalunk normal IT melo van, egyaltalan nemirrealis elvarasokkal, es igen jo fizuval (500K felett), es megis hiany van a jelentkezokbol...
 • sárkánylovag
  #8
  Nemrégen voltam Infós álláshirdetésen Szent István egyetem 300 gép felajánlott fizetés 73 ezer forint, 3 év szakmai tapasztalatot kértek leigazolva.
  Mondtam van felsőfokúm, az mindegy középfokúra van meghirdetve ennyi a bér ! Mondtam aki kint gereblyézi a levelet az is pont ennyit kap...
  Utoljára szerkesztette: sárkánylovag, 2017.07.20. 20:32:48
 • HyBrIDNyLA
  #7
  3 évig melóztam egy nemzetközi cégnél. A cég projekt koórdinációval foglalkozott, olyan cégekkel, mint MS; Cisco; Avaya; Oracle; HP; ... stb. Volt valami nagyobb projekt, akkor ezzel a céggel dolgoztak össze. Az egész IT szektor -alapvetően- A! projektekről szól. A cégek belevágnak valamibe és igazából a projektre keresnek embert és nem az emberhez társítják projektet. A projekt az első és erre keresik a "kulcsembereket". Ezért nem reprezentatív, hogy milyen hatalmas a betöltetlen állások mennyisége, mert alapesetben az állás magától a projektől függ. Ez egyátalán nem újkeletű, a multiknál sem ismeretlen a projekt cég fogalma, amikor egy adott céget csak magára a projektre alapítanak, majd amikor elkészülnek, jobb esetben végelszámolnak, vagy bedöntik. Szerintem a cégek alap esetben rövid távon terveznek az emberekkel -a projekt idejére- és akik beválnak, azokat marasztalják. A fejvadászok meg azért kedvesek és igyekeznek minél több embernek jól tálalni a követelményeket, körülményeket, fizetéseket, mert komoly fejpénzt kapnak egy ember után, ha felveszik, nem pedig ha beválik. Van különbség! Volt a környezetemben nem egy ilyen fejvadász (researcher) személy, láthattam miként dolgoztak. Komoly meló az övék. Tehát -véleményem szerint- nem szabad komoly konzekvenciákat levonni a betöltetlen IT állások számával kapcsolatban, mivel ezek mögött általában csak adott projektek állnak, csak ezt nem írják hozzá és pl. ezért nem jöhetnek szóba pályakezdők. Egy állást általában 3-4 különböző fejvadász cég is kezelhet, ami ugyanarra a státuszra szól.
 • Tinman #6
  Nyugi, neked van igazad. Lassan 20 éve dolgozom a szektorban...

  Rohadtul lényegtelen, hogy valaki nagy szakállal meg metálos pólóban kódol Metallica-ra, ha 8 órában 3 másik béna fax munkáját letudja, akik ugyan rettentő kedvesek meg csapatjátékosok, csak tehetségtelenek.

  Az HR-es amelyik ezt nem látja, az jobb, ha veszi a kabátját és elhúz az adott cégtől, mert az ottlétével csak kárt okoz és értékes embereknek mond nemet, mindenféle elbaxott előítéletektől vezérelve.
 • HyBrIDNyLA
  #5
  Köszi a válaszodat, részben egyetértek veled. Te egy részét látod és én adom a pontot. Én meg azt látom, hogy akik egy csapattal felérnek, azok súlyosan alulszocializáltak, nem lehet nekik parancsolni és igen, felérnek egy egész fejlesztői brigáddal. Volt ilyen a környezetemben és hidd el, nem itthon dolgozik már. Többek között nekem is súlyos beilleszkedési problémáim vannak. Te valami olyan multinál nyomhatod, ahol nem te állítod be a policy-t.
 • AcsMarci
  #4
  Csodálkoznak, mikor egy pályakezdőtől is elvárnak 2-3 év tapasztalatot? És persze csak más munkahelyeket fogadnak el ilyennek. Abszolút irreális elvárásaik vannak, de hát majd a csődközel átírja ezeket.
 • grobs
  #3
  Szinte egyetlen szóval sem értek egyet.

  Elsősorban fejlesztőből van hiány, abból viszont minden szinten/fizetési kategóriában. Napi szinten kapok állás ajánlatokat és nem érzem, hogy irreális elvárásokat fogalmaznának meg a fejvadászok.
  Üzemeltetőkből főleg specialistákat keresnek, de lényegesen kisebb a pörgés mint fejlesztőknél.

  A HR-es feladata, hogy tudja milyen ember kell a cégnek. Egy vállalatnál (ahol HR-est is alkalmaznak) nem jó a magába zárkózó, makacs, öntörvényű ember. Csapatmunka, szabályok és hierarchia van. A One-Man-Army ideje az IT-ben 20 éve lejárt. Lehet, hogy szerinted tök jó lennél a munkára, de a HR-es feladata eldönteni, hogy a cégnek jó vagy-e. pl.: egy ismerőst (aki szerintem az egyik legjobb a területén) azért nem vettek fel, mert túl erős a személyisége.
  Sok mindent meg lehet csinálni egyedül, de aki egyedül akar dolgozni az ne is menjen olyan helyre ahol HR-es van, mert nem neki való.
 • Cat #2
  Egyértelműen a HR az alapvető gond, de ez talán változóban van. A válság után éveken át ez egy lényegtelen terület volt, hiszen százával jelentkeztek emberek a cégekhez, és nem ütközött ki az inkompetencia, fontosabb volt, hogy egy dekoratív nő legyen ott. Most pedig már teljesen másra van szükség, ez felvételnél szerintem érezhető, de még sokkal kevésbé az alkalmazottak megtartásának terén. Pedig rengetegen kiszámolták már, hogy akár több millió forinttal olcsóbb valakit ott tartani, mint újat keresni és azt betanítani.
 • HyBrIDNyLA
  #1
  Aki egy picit is rálát a területre az tudja, hogy azért van hiány, mert az a jellemző az ágazatra, h olyan állások betöltetlenek, ahol az elvárások irreálisak a felelősség hatalmas a pénz meg kevés. ..és itt valljuk be, nem a HR-nek kéne keresnie az embereket, hanem az IT-soknak. Nem tartom jó ötletnek h egy HR-es dönti el, h alkalmas vagyok-e a melóra vagy sem. Egy IT vezetővel üljönk le, adjon oda egy feladatot, vagy beszélgessünk szigorúan szakmai dolgokról, ha megcsinálom én vagyok az ember, ha nem, akkor toljam el a bringát. Az ágazatra az a leginkább jellemző, h azok a legjobb szakemberek akiket a HR-esek alap esetben gyűlölnek, mert maguknak valók, makacsak és öntörvényűek, de az igazi megszállottak ilyenek.