3
  • kvp
    #3
    Azert ilyen 3D-s sisakos rendszerek mar jo ideje vannak, igaz jellemzoen tavvezerelt robotok kaptak oket, ott is inkabb az ipari felhasznalas. A nem real time valtozata meg a google street view-jet hajtja mar sok sok eve.

    Most a hadsereg rajott arra, hogy jobb ha a vezeto meg a parancsnok nem kidugott fejjel nez korul, hanem a helyen ulve latja maga korul a jarmu tetejere szerelt kamera kepet. Sot ilyen megoldas eseten akar egy biztonsagos bunkerban is ulhetnek, csak taviranyitva a jarmuvet.

    Hasonlo fejlesztesek mar voltak itthon is, igaz ket evtizede meg tobb 3D kamera helyett egyetlen PAL optikas kamera 360 fokos kepet alakitotta at a szoftver korbeforgathato (sisakos) 3D-s keppe, viszont az nem volt sztereo es a ket pal optikas melysegi terkepes sztereos kiserletek nagyjabol abbamaradtak. (valodi sztereo kamerakat hasznalva es melysegi terkep alapjan illesztve a kapott kepeket mar konnyebben lehet hasznalhato 3D-s nezetet generani a nezok szamara)

    ps: Egy meg regebbi kutatas az operator fejmozgasat lekoveto 3D-s kamera fejet hasznalt, ahol a ket kamera egyutt mozgott a kezelo fejevel, bar ott a motoros mozgatas miatt mindig volt egy kis lemaradas a kamera pozicioja es az operator feje kozott, ami egy ido utan szedulest okozhat.
  • datango
    #2
    meg a nök!
  • Kara kán
    #1
    Mindig a hadsereg az első.