Teljesen át fog alakulni az autók műszerfala
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Eddig semmilyen szabályozás nem tudta érdemben gátolni a hülyéket az utakon. Se táblák, se büntetések, se rendőr, se semmi. Hiába van tele a média is a hülyék által okozott halálos balesetekkel, másnap a másik hülye már ugyanazt csinálja...Amíg az autó lehetőséget ad a száguldásra, addig veszett fejsze nyele.
Ahogy itt valaki nagyon találóan írta korábban, a szellemileg visszamaradott, nagyra nőtt gyerekektől kell elvenni a kis halálos játékszerüket. Erre pedig a robotizált autó megoldás lehet.
Nem a sebesség élvezetére gondoltam egyébként. 300-zal menni önmagában nem nagy élmény, pláne nem kihívás. Egy erre alkalmas járművön rálépsz a gázra, és mész. Tegnap 170-nel benyomtam a tempomatot és mentem az M7-esen. Nem jelentett sem élvezetet, sem kihívást. 200 fölötti sebesség az én autómmal max. azért lenne adrenalin növelő mert T-s gumi van rajta. Ha foglalt a pálya akkor meg úgyis felveszem a többi autós tempóját.
Vezetéstechnikailag a közút nem jelenthet kihívást senkinek. Eleve úgy építik, hogy azon bárki képes legyen biztonságosan haladni. Ha a többi autós jelenléte adja a kihívást az minimum pszichopata jellemet feltételez. Normálisan ahhoz, hogy bármilyen technikai kihívásban legyen részed szükség van egy olyan pályára amit erre terveztek.
Hat leginkabb az ilyen utcai jatszadozast kene felszamolni, mert a balesetek 80 szazaleka, es a dugok 100 szazaleka, a forgalomban jatszadozo ovodas felnotek miatt tortenik. Mivel szabalyokkal, buntetesekkel 100 ev alatt sem sikerult normalis viselkedesre kenyszeriteni az ilyen gyermeteg erzelmi es ertelmi kepesegu embereket, ezert a lehetoseget kell megszuntetni arra, hogy jatszadozzanak, el kell venni toluk a jatekukat. Az autoban csak kijelzo legyen, meg egy veszleallito gomb. Aki pedig unatkozik, az a mobiltelefonjan jatszhat autoszimulatorosat.
Biztos nem arra gondoltak, hogy utkozes elott 0.3 masodperccel egyszercsak atadja az iranyitast, a felalombol ebredo embernek. Ennek mar csak azert sem volna ertelme, mert garantalt hogy a robot barmilyen azonnali reakciot igenylo veszhelyzetet jobban megtud oldani, mint barmilyen sofor. Szerintem altalanos informalodasra gondolnak, hogy az utasok kepben legyenek a kulvilaggal. Idojaras, forgalmi, muszaki adatok. Es szerintem 10 ev mulva mar arrol megy majd a tarsadalmi vita, hogy mikor tiltsuk be az ember vezette jarmuveket, amik baleseteket okoznak, es akadalyozzak a forgalmat.
Ha ez önmagában annyira népszerű lenne, akkor már ma is mindenki a tömegközin tobzódna.
XD
Ehelyett egyre több a "hagyományos" kocsi az utakon, még úgy is hogy egyedül ülve rohadnak a sofőrok a dugóban, a tömegközik meg szinte egyre kihaltabbak.
Lehet, hogy az autózás az más mint csak simán valahova kényelmesen odaérni!?
😉
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Ember altal is vezetheto auto eseten pedig kell egy vezerlo elem, ami lehet joystick, kormany akarmi es idealis esetben a muszerfal a szelvedore van ravetitve HUD-kent. Ha mindenkeppen akkarnak fizikai kijelzot, akkor az osszes muszer helyere mehet egy nagy szeles kijelzo es arra mar olyan analog vagy digitalis muszert rak a szoftver amilyet akar. Ez a klasszikus fly by wire glass cockpit megoldas a repulogepiparbol. Hiba esetere itt is kellene a nagy piros fizikai gomb, ami megallitja a jarmuvet.
ps: Hibrid megoldas amikor ember vezet, de a szoftver betartatja az osszes szabalyt, tehat nyohatod a gazt, de nem fogja tullepni a sebesseghatart, rahuzhatod a kormany egy gyalogosra, de nem fogja elutni, stb. Az engedelyezett korlatokon belul pedig az ember tudja allitani a parametereket, tehat pl. elterhet az ut kozepvonalatol, mehet az idealis iv mellett is ha akar, de csak a biztonsagos tartomanyban. Valoszinuleg egy ido utan az osszes embervezette kocsi is igy fog mukodni amikor kiepitett utakon halad, mas teljesen automata autok kozott. Az emberek meg valoszinuleg egy ido utan megunjak, hogy nagy sebessegnel, mar csak par milimetert tudnak kezzel modositani az idealis haladasi vonalon es semennyit a kovetesi tavolsagon, max. a savvaltast tudjak a lassu es a gyors savok kozott egy jobra/balra nyillal allitani (az ujabb teslak ezt mar valamennyire tudjak is), mivel varhatoan minden emberi beavatkozas csak novelni fogja a celhoz valo eljutasi idejuket, mert az auto ilyenkor kevesbe optimalis utvonalon megy. (ha azt mondjuk neki, hogy kerulouton menjen, akkor ugy fog, ha a kapaszkodosavba kuldjuk amikor lenne hely menni a belsoben is, akkor ott fog cammogni a kamionok kozott, stb.)
Amúgy fejleszt valaki Android Auto-ra?! Még csak a Muzsika Hangjában gondolkodnak, de várhatóan jönnek a komolyabb dolgok is.
Amúgy az analóg műszer azért jó, mert látod, mennyi a 100% és ahhoz képest te hol vagy. Az ember a mutatók állásából tudja, milyen üzemállapotban halad és hol pörög a motor, nem kell azon gondolkodnia, hogy a kijelzett számérték most sok vagy kevés.
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
70+ os, emlékezetből vezető papi a mai napig el tudja intézni, hogy megkapja az orvosit, a verdák agyon tuningolhatók szinte minden retorzió nélkül, vagy dúrván karambolos kocsit akármilyen szinten helyreállítva simán használhatod két műszaki között, ha tudod hogy a jagellók hol állnak, szinte soha nem kapsz büntit és száguldozhatsz mint az állat, a közlekedési táblák, a közlekedés rendje nem a legnagyobb biztonság, hanem valami szájbarágós "majd-én-megmondom-hogy-menj-még-ha-nem-is-logikus" lekezelő didaktikusság elvei alapján vannak megvalósítva, leszarva, hogy ezzel akár halálkereszteződéseket is létrehoznak évi több halálos kimenetelű balesettel, ebbe beleétve az álhipszterkedős és nagyon trendi biciklisták nagyforgalmú útra terelését is.
Röviden ennyi. Ha csak ezekre reagálnának kb felére esne a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma szerintem és valszeg sokkal kultúráltabb lehetne a magyar utak morálja is. Ha ezek, vagy ezek megfelelője megmarad, akkor hiába lesz robikocsi az emberek segge alá baxva ugyan úgy szarabb lesz a statisztika ahhoz képest, mint ahol ez rendben van nagyjából.
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2017.05.26. 09:03:35
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Kelly Sue Deconnick Heather Anthos Gail Simone Anita Sarkeesian Vita Ayala Sana Amanat Sam Maggs Kathleen Kennedy Leslye Headland Lauren Hissrich Lindsey Weber Alex Kurtzman JJ Abrams
https://c64universe.com/
Másrészt, általában az un. "élvezetből vezetők" szoktak balesetet okozni meg száguldozni az utakon mint a b*rom. Ha ezt kivédik a robotautókkal, én már örülni fogok, mert nagyobb biztonságban leszek a családommal együtt (tegnap is kis híján belénk repült 3 ökör, utcai autóverseny közben, az egyik ráadásul jobbról előzött).
De a 40 dioptriás hétvégi sofőrök esetén sem bánnám, ha inkább a gép vezet helyettük.
Az lenne járható, ha az élvezkedőknek fenntartanának versenypályákat, ahol lehetne vezetni old school kocsikat, kormánnyal meg kéziváltóval. :-)
A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. Intel Core i5-4690K 3.5GHz, GTX 960 4GB, 16 GB DDR3 1600 MHz https://htka.hu/author/molnibalage/
Utoljára szerkesztette: Omega, 2017.05.25. 21:50:59
Ettől nem kell tartani. Az más kérdés, hogy stabil rendszerekre van szükség és véleményem szerint, a beavatkozás lehetőségét meg kellene hagyni.
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.05.25. 20:21:42

Utoljára szerkesztette: Cat, 2017.05.25. 18:41:08
Mess with the best, die like the rest Linux4ever
Nem azért informál, te nem is tudnál beavatkozni. Ez a legnagyobb baj jelenleg, márminthogy ha elveszik a vezérlést az emberektől, akkor vészhelyzetben nem lehet visszaadni úgy, hogy mindössze hármat sípolsz, mert a gép nem tudja mit csináljon. Az embereknek kell legalább 10-15 másodperc mire képbe kerülnek, és közben az autó halad.
ezután: "Azok, akik egy közlekedő számítógép "kezeibe" helyezik magukat és az életüket, tudni akarják, hogy a robotpilóta mit csinál, s azt akarják, hogy tájékoztassák őket és vészhelyzetben cselekedni tudjanak."
csak én érzem az ellentmondást? Van egy kocsim amiben semmi olyan felület nincs amiben én hatékonyan be tudnék avatkozni, de a kocsi informál, hogy vészhelyzetben cselekedni tudjak... remek.
Még kész szerencse, hogy még legalább 20-30 év (de inkább több) míg megjelennek az utakon ezek az autonóm vackok.
Mess with the best, die like the rest Linux4ever