25
  • Irasidus
    #25
    Tehát, velem nem lehet vitatkozni, és nem érdemes, de még is írsz? No fene, csak kiderül, hogy trollkodni jársz ide.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.05.10. 17:54:45
  • ostoros
    #24
    Veled nem lehet vitatkozni. És nem is érdemes. Mert hülye vagy, és soha egyetlen egyszer sem ismered el, ha tévedtél.

    Egyetlen egy alkalommal sem!!!!!!!
  • Irasidus
    #23
    Úgy érted, hogy a #19 és #20 dührohamodat vitatnának tekinted? Ki kell ábrándítsalak, ha azt hitted te vitatkozol... Tipikus troll érvelés, terelés. Van mondanivalód a GDP-ről is, vagy csak puffogsz?
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.05.10. 15:36:21
  • ostoros
    #22
    Egyáltalán nem tudsz vitatkozni. Sem velem, se mással. Te csak veszekedni tudsz, de azt fáradhatatlanul.
  • Irasidus
    #21
    XD Lol. Ilyen lehengerlő intellektuális érvekkel nem tudok vitatkozni. :D XD
  • ostoros
    #20
    Tudod mit? EHHEZ SEM ÉRTESZ!
  • ostoros
    #19
    De tudtam. Arrogáns fasz vagy.
  • Irasidus
    #18
    Én úgy látom, hogy amíg nem említettem meg, nem is tudtad mi az, ez tipikus troll vagy galamb érvelés, hogy utólag bizonygatod, hogy te nagyon tudtad. Ha tudtad volna, nem írtál volna olyat, hogy dollárban számolják, és a infláció miatt torzul. Másrészt most sem érted, hogy mindkettő mást mutat, és megint azt írod torzul, miközben nem írsz konkrétumokat. Maradjunk annyiban, hogy ez nem a te asztalod.
  • ostoros
    #17
    Nagyon jól tudom mit jelent. Épp a PPP alapon számolt GDP-ről beszéltél. Már az sokkal jobb szám, mint az alap szám, de még mindig torz.
  • Irasidus
    #16
    Abban számolod amiben akarod, másrészt ha így számítjuk a GDP-t, az árak emelkedése tükrözheti a teljesítmény növekedését (pl. javul a termékek minősége), de mint írod a pénz vásárlóerejének csökkenéséből (infláció) is származhat. Ezért megkülönböztetjük a GDP-t, amely az aktuális árakon veszi figyelembe a termékeket és a szolgáltatásokat, amit nominális GDP-nek hívjuk. Ennek alakulása nyilván nem feltétlenül mutatja a gazdaság jólétnövelő képességét, de nem is erre találták, viszont az árak változásának kiszűrésével jobb mérőszámot kaphatunk. A reál GDP viszont változatlan árakon értékeli a megtermelt javakat. Ehhez választanunk kell egy ún. bázisévet, amelynek árait felhasználjuk a reálteljesítmény változásának értékelésére. Én inkább azt látom, hogy nem igazán érted mit jelent a GDP.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2017.05.07. 21:02:09
  • ostoros
    #15
    Amit miben is számolnak? Na? Csak nem dollárban? De közben meg nem dollárt használunk. Tehát az, hogy a valuta milyen átváltási arányban van a dollárhoz viszonyítva iszonyúan befolyásolja az összeget.
    Lásd: pont az oroszok. Amióta megszankcióztuk őket, az ipari termelésük folyamatosan emelkedik, a mezőgazdasági termelésük még annál is jobban. Ennek ellenére az olajárak esése és a rubel ÁRFOLYAMA miatt az jön, ki, hogy a GDP-jük stagnál, vagy még csökken is.
    Nem lehet komolyan venni egy ENNYIRE bizonytalan számadatot.

    És igen, nagyon sokan fetisizálják ezt az adatot és csak ezt. Közben meg azért a gazdaságnak más összetevői is vannak, arról nem is beszélve, hogy nem minden a gazdaság. Az emberért van a gazdaság, nem az ember a gazdaságért, és még nagyobb és még nagyobb GDP-ért.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2017.05.07. 20:12:54
  • Irasidus
    #14
    Off.: GDP = fogyasztás + beruházás + export – import vagy GDP=C+G+I+NX. Fetisizálás? :D A GDP a bruttó hazai ösztermék.

  • ostoros
    #13
    Aki még mindig a GDP fetisizálásánál tart, annak elmondanám, hogy ÁRFOLYAMFÜGGŐ.
  • molnibalage83
    #12
    Moderáltan? Mivel összevissza könyvelnek semmit és nem átlátható és az alapján, amit gyártanak és rendszeresítenek azt lehe mondani, hogy a baromira sokat költenek. Az oroszok lassan fasorba sincsenek hozzájuk képest. (Mondjuk olasz szintű GDP-ből nehéz is...)
  • gaszton421
    #11
    Nem azok, Európai unió van, Európai űrügynökség szintén, afrikában nincs hasonló intézmény, és a létrejöttének az esélyei is kicsinyek. Afrika technológiailag legfejlettebb országai Egyiptom és a Dél-Afrikai Köztársaság, ezek nélkül totálisan valószínűtlen. Persze azt nem mondanám hogy soha de pár évtizedig ez nem lesz aktuális.
  • Meridian
    #10
    Kína moderáltan költ a hadiiparra, helyette egyre többet nyom az űrtechnikába (persze azért gyenge 200 milliárdot elnyomnak a hadiiparra is), mert tudják, az ellenfelet nem a Földön kell majd megverni, hanem technológiában és az űrben. Az űr ugyanis még mindig szabad préda. Aki előbb ér oda, és birtokolni is tudja, az bizony azé lesz az amit frissen, szabadon meghódítanak. Ebből pedig hatalmi előnyt is lehet kovácsolni.
  • Whysper
    #9
    Tudom ez nem Afrika ,de elképzelem ahogy így töltik fel a nigériai űrhajót!! töltés!!
    Utoljára szerkesztette: Whysper, 2017.05.02. 10:43:23
  • T0nk
    #8
    Hamarabb, mint hinnéd.
  • Archenemy
    #7
    " Nincs olyan ország hogy Afrika"

    Európaország van? Ha nincs, hogyan lehet pl. Európai Űrügynökség? Mágikus dolgok ezek.
  • Kara kán
    #6
    Ha a 90-es évek elején nem indult volna be az apartheid felszámolása AZON A MÓDON AHOGY LEZAJLOTT (mert a dolgokat lehet kulturáltan is intézni) Dél-Afrika valószínűleg már küldött volna űrhajót az űrbe. Komoly iparuk volt, és van részben most is, sikerült kifejleszteniük az atombombát, ott végeztek a világon először szívátültetést stb. A néger hatalomátvétel min. 50 évvel vetette vissza az ország fejlődését, de lehet, hogy többel.
  • gaszton421
    #5
    Így ebben a formában semmikor. Nincs olyan ország hogy Afrika, külön meg nem túl acélos gazdaságok sem pénzzel sem technológiával nem rendelkeznek a hasonló fejlesztésekhez.
  • Archenemy
    #4
    Felmerül a kérdés hogy az afrikai teherhajó mikor kapcsolódik az afrikai űrállomáshoz.
  • esztyopa
    #3
    Hát az biztos,hogy ezt nem egy dzsunkán barkácsolták,a Jangcsén,
    szorgalmas kicsi kínai asszonyok...
    Tudomásul kell venni,hogy Kína hatalmas technológiai fejlődésen ment át !
    Ez már nem -tömegtermelés - minőség nélkül.
    /Az amcsik rövidesen majd *hátulról szemlélik*a mellettük elszáguldó kinai űrhajósokat !/
  • Bazsio
    #2
    Pontosan így én is :D
  • xyl
    #1
    Először csak a címet láttam, és első gondolatom az volt, hogy valódi, vízen úszó hajóról van szó. Amúgy pedig gratula a kínaiaknak!