17
  • fonak
    #17
    Akkor meg lehetne csinálni az ötletet, amiről gyerekkoromban olvastam az Élet és Tudományban, sok-sok hidrogénbombával terraformálni a Vénuszt. :)
    Persze felmerültek más alternatívák is, mint olyan algák kitenyésztése, amik a Vénusz felső légkörében lebegve életképesek lennének és termelnék a zokszigént.
  • Kara kán
    #16
    Közben az Enceládusz jobbról előz.
  • gaszton421
    #15
    Igen, ez eléggé "tuti", a Nap típúsú csillagok természetes folyamata hogy lassan de biztosan növekszik az energiakibocsátásuk, ez a hidrogénfúzió során keletkezett hélium felhalmozódásával függ össze, a mértéke kb. 1% / 100 millió év, az utolsó ilyen nagy hógolyó állapota a Földnek kb. 700 millió éve volt úgyhogy az a 6-10% becslés jó lehet, Persze vannak egyéb bizonyítékok a régi kőzetek zárványai összetételében is.
  • NEXUS6
    #14
    "Tisztelt rádióhallgatók, a hír igaz! Csak nem Moszkvában, hanem Leningrádban, nem Mercédeszeket, hanem Moszkvicsokat, és nem osztogatnak, hanem fosztogatnak." - mondja a jereváni rádió.

    A Föld jelenleg a lakhatósági zóna nagyjából közepe táján van inkább. A légköri széndioxid tényleg volt nagyon alacsony, meg magas is az elmúlt mondjuk 1 Mrd évben, az átlaghőmérséklet és a CO2 közötti görbe valójában évszázmilliós időskálán nem korrelál. A Nap teljesítménye valóban növekszik, 500 ppm-nél viszont valszeg nem fognak lakhatatlanná válni egyes régiók, épp ellenkezőleg, a száraz körülmények között a növények a nagyobb CO2 szint mellett is életképesek maradnak!
    Az elmúlt pár 10 millió év során volt olyan amikor a 2000 ppm-volt a CO2, pl. dinók korában. A sarkvidékek átlaghőmérséklete ekkor azonban "csak" +17 C fok körül volt. A globális átlaghőmérséklet volt 25 C fok körül.
    A Vénusz felszíni hőmérséklete üvegházhatás nélkül olyan + 45 C fok körül lenne, a jelenlegi földi légkör üvegházhatása 33 fokot emel. Az élet fenntarthatóságára 120 C fokot mondanak. Szal egy földihez hasonló légkörrel a Vénusz esetleg ma is otthont adhatna valamiféle életnek.
  • Kara kán
    #13
    Ahogy látom, egyelőre csak agyalnak ezen.
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.04.07. 14:41:48
  • Kara kán
    #12
    Ez a „a nap teljesítménye 6-10%-al emelkedett” tuti?
  • inkvisitor
    #11
    A vénusz földi légkörrel is lakhatatlan lenne.
    Az extrém üvegház annyit jelent, hogy pl 100 helyett 400 fokos a hőmérséklet. A föld jelenleg a lakhatósági zóna belső peremén helyezkedik el, pedig voltak időszakok, amikor majdnem teljesen megfagyott, amikor lecsökkent a légköri széndioxid. Viszont azóta a nap teljesítménye 6-10%-al emelkedett, és már ott vagyunk, hogy 500 ppm széndioxidnál lakhatatlanná válnak egyes régiók. Viszont az elmúlt 20 millió évben voltak 2000 ppm CO2 szintű korszakok is, amikor az északi sarki ÁTLAGHŐMÉRSÉKLET +26°C volt. Hogy az egyenlítőnél mi volt, abba inkább ne is gondoljunk. A Vénusz akkor lenne lakható, ha mondjuk beraknánk a mars pályájára, és rávezetnénk pár 10-20 km átmérőjű jégtömböt.
  • NEXUS6
    #10
    Ahogy tudom, az ateisták meg abban hisznek, hogy ők nem hisznek semmiben!
    XD
  • Archenemy
    #9
    Én mindkettőben!
  • gaszton421
    #8
    A helyzet az hogy a föld légköre is hasonló volt valaha, a sok oxigén egyértelműen a Földi élet produktuma. A másik fontos körülmény a Föld esetén a lemeztektonika ami rendszeresen és folyamatosan átformálja a Föld felszínét ez az üledékek eltemetésével majd tengeri közetlapok szubdukciós zónákban újra felolvasztásával (amiből aztán a vulkánokon keresztül agáztartalmuk újra a légkörbe kerül) szintén nagy hatással van a légkör stabilitására.
    A Vénusznak a mi légköri összetételünk mellett is sokkal magasabb hőmérséklete lenne és nem tudna ez az összetétel tartósan megmaradni mert a az oxigén utánpótlás nélkül reakcióba lépne a kőzetekkel.
  • Irasidus
    #7
    Vannak akik meg a Mikulásban hisznek.
  • Lapajka
    #6
    Vannak akik hisznek abban, hogy a Marson is és a Vénuszon is civilizáció volt évmilliókkal ezelőtt... és mindkettőt valamilyne globális katasztrófa pusztította el, vagy világháború vagy egyéb... mindenesetre mindkét bolygó nagyjából lakható zónában van, víz nyomai vannak rajta, és a légkör valahogy elillant, és idő is volt rá ugyebár bőven évmilliárdok alatt.. A Vénusz a legérdekesebb, mert a nagynyomású kénes széndioxid légkör, arra utal hogy valami ott meglehet nagyon égett... az extrém üvegházhatás miatt felforrt bolygón amúgy, ha olyan légkör lenne, mint a mienk, akkor teljesen kellemes hőfoka lenne....
  • gaszton421
    #5
    Azért mert a többi az nem szökött meg hanem kifagyott illetve a kőzetekkel kötésbe lépett. a permafrostban van eltemetve és a felső rétegek felmelegítésével ez újra a légkör része lehetne, Persze a it elfújt a napszél az már "fújhatjuk",
  • Kara kán
    #4
    A Marsba kell csapatni sok vasat tartalmazó égitesteket, akár a Merkúrt is. :-)
    Utoljára szerkesztette: Kara kán, 2017.04.04. 21:44:55
  • Irasidus
    #3
    Elviszi, legalábbis kb. tíz millió év elteltével.
  • petrov144
    #2
    A terraformálás :) ha valaha szóba is jön, és "kipótolnák" a hiányzó gázokat, ha nincs mágneses tér, a napszél ugyanúgy elviszi majd.
  • kvp
    #1
    Ez erdekes, ugyanis a marsi nyomas nem a foldi 33%-a, hanem jelentosen kisebb (0.6%). Viszont a ket bolygo meretkulonbsege nem indokolna ekkora elterest a ket legkor nyomasanak csucsertekeben.

    Szvsz. valami meg mindig hianyzik a modellbol, meg akkor is ha valojaban a 66% a legkori argon aranyara vonatkozik es nem teljes legkor tomegere.