9
  • Cat #9
    "Ez igaz, de az EU határozza meg termékkörönként az ÁFA _minimális_ mértékét, ami alá a tagállamok nem mehetnek."
    Nem határoz meg minimálisat, csak annyit mondd az EU, hogy három kategória lehet, egy sima, egy kedvezményes és egy szuperalacsony (kb. csak a gyógyszerek és az egyéb alapvető dolgok tartoznak ide). A magyar kormány vérszívása, hogy nálunk 27% a legmagasabb, nem pedig 21-22, mint máshol. (Egyébként ez a legmagasabb, és emeltek volna még, de az EU nem engedte.)

    " Az EU úgy goldokodik, hogy mivel az elektronikus terjesztés kevesebb anyagi terhet ró a kiadókra"
    Nem, hanem az EU szerint az ebook nem könyv, nem kulturális termék, hanem elektronikusan támogatott szolgáltatás. Tehát ha engedélyeznék a kedvezményes körbe kerülést, akkor ez jóval szélesebb körre vonatkozna.

    Valójában hátsó ok lehet a háttérben, így akarják megakadályozni, hogy a hatalmas amerikai online cégek (elsősorban az amazon, de számos más óriás könyvterjesztő is van az USAban) benyomulhassanak az európai piacra, illetve így védi a pozícióikat a fizikai kiadásban érdekelt könyvkiadó lobbi.

    "csak az online terjesztő jutalékát kell megfizetni"
    Nem értem miért gondolod, hogy az online bolt kevesebbet kérne. Nem kér kevesebbet. Az online terjesztő ugyanúgy jutalékot kér, mint a plázában lévő könyvesbolt. Utóbbi a magas bérleti díjjal szerez látogatottságot (=sokan mennek a plázába), addig előbbi kénytelen masszívan reklámozni magát. De egy másik példa, hogy a Tescoban is vehetsz könyveket, és gondolhatnád, hogy náluk kisebb az árrés, mint egy könyvesboltnál, de nem, ugyanannyiba kerül minden ott is.

    "A kiadók nyilván szeretnék az extra hasznot lenyelni ezért megy a lobbizás az azonos ÁFÁért."
    Nincs extra haszon, versenyhátrány van.
  • asgh
    #8
    "Az ÁFÁt nem az EU szedi be, hanem az egyes tagállamok."

    Ez igaz, de az EU határozza meg termékkörönként az ÁFA _minimális_ mértékét, ami alá a tagállamok nem mehetnek.

    "Aránytalanság van, mivel nem ugyanannyi az ÁFA egy fizikailag megvásárolt és egy online letöltött könyvnél."

    Igen, ez az egész ügy lényege. Az EU úgy goldokodik, hogy mivel az elektronikus terjesztés kevesebb anyagi terhet ró a kiadókra, más ÁFA körbe kell tartoznia.

    "Egy 3000 forintos könyv árának több, mint fele a kereskedőké (kisker + nagyker)"

    Ami elektronikus kiadás esetén drasztikusan leszorítható, hiszen csak az online terjesztő jutalékát kell megfizetni vagy a saját online bolt költségeit, nincsenek raktározási és szállítási költségek, stb.
    Természetesen a könyv a kiadónak sincs ingyen, a kérdés az, hogy mekkora az online és a papír alapú terjesztés költsége közötti különbség. A kiadók nyilván szeretnék az extra hasznot lenyelni ezért megy a lobbizás az azonos ÁFÁért.
  • Cat #7
    1. Az ÁFÁt nem az EU szedi be, hanem az egyes tagállamok.
    2. Aránytalanság van, mivel nem ugyanannyi az ÁFA egy fizikailag megvásárolt és egy online letöltött könyvnél.
    3. Tévhit, hogy az elektronikus formátum sokkal olcsóbb lenne a kiadónak. Mindössze a nyomtatás költségét spórolja meg, de az egy boltban megvásárolható könyv árának alig 10 százaléka! Egy 3000 forintos könyv árának több, mint fele a kereskedőké (kisker + nagyker), a maradék a kiadóé, de ebből fizetni kell magának a szerzőnek, fordítás esetén a fordítónak + jogokat meg kell venni, kell szerkesztő stb. És akkor még a marketingköltségeket nem említettem.
  • asgh
    #6
    Már nem azért, de a nyomtatott könyvekhez képest az elektronikus formátum nagyságrendileg kevesebbe kerül a kiadóknak, mégis az ÁFA miatt megy a hörgés?
    Ha a kiadók vissza akarják szorítani az illegális letöltéseket, akkor nem az ÁFÁ-t kell lejjebb vinni, hanem a profitot, amit a digitális kiadványokra raknak.
    Persze megint sikerül beugrani egy iparági lobbi PR-jának, hogy inkább az állam (ez esetben az EU) szedjen be kevesebb adót, minthogy a digitális átállást az ő extra nyereségükből kelljen finanszírozni.
  • lohahuge
    #5
    Ha levennék a szemellenzőt, akkor 0% áfa körbe sorolták volna. Ezzel a hozzállással a lopás erkölcsileg elfogadott lesz sok embernél, nemhogy magasabb áfát, de alapárat sem fizetnek majd.
    Reálisan kellene gondolkodni!
  • Gauge
    #4
    Szerintem anyjuk kerüljön a legmagasabb ÁFA-kulcs alá. Parasztok!
  • morguldae
    #3
    Röhej!....
  • CRMessen
    #2
    Egyszerűen ki lehet védeni azzal, hogy egy serial numbert megkapsz postán egy papírra írva, amivel letöltheted az ebookot. Így fizikai formában árusítják a nem fizikait.
  • syn7h37ic
    #1
    Ez az. Butuljon csak a nép, és csak az ingyen hígtrágyát olvassa. A kultúrát meg fizesse meg vastagon.