7394
Egosoft X4
  • TokraFan
    Hagyomány, hogy ki kell menni és ott be kell mutatni valamit...Különben nem vagy jegyzett játékfejlesztő. Olyan ez, mint a tudósoknál a publikálás. Ha nem publikálsz egy neves folyóiratban -akármit-, akkor leírhatod magad.
  • Jóózsf István #4421
    Természetesen a Terrran DLC-t. Az nem is volt kérdés. De azt mindenki tudja, hogy jön! Illetve a 4.0! Én már azért aggódok, mert még a bétája sehol és ugye a 3.0-át is meddig teszteltük?!?!? (Fél évig)
    Nade, hogy ezt a gémszkom előtt be kellene jelenteni, hogy majd ezt bejelentsék a gémszkomon... Szóval érted! Meg KINEK...?
    Ez egy rétegjáték. Nem nagyon hinném, hogy aki játszik vele ne lenne tájékozott. Ha csak valaki azt nem tudja, hogy be fogják jelenteni a bejelentés előtt a nyilvánvalót!
    Ennél ironikusabban nem tudom megfogalmazni. És ebben semmi rosszindulat nincs!
  • RJoco
    17-ben semmit nem mutattak be, ami X-el kapcsolatos.
    Talán az Ego-nak volt egy kis lyuka asszem, van nekik talán más játékuk is? Nem követem nyomon.
    A DeepSilver lógót láttam egy átjáróban és ennyi.
    Pedig nagyon szívesen elbeszélgettem volna velük.
  • tomonor
    Hmmm? A Terran DLC-t. Eddig mindig ott mutatták be az újdonságaikat.
  • Jóózsf István #4418
    Azt' mégis mi a tökömet fognak bemutatni? Vajon mivel rukkolhat elő az EGOSOFT egy Gamescom nevű rendezvényen?
  • tomonor
    Ahh bocsánat, félreolvastam. A héten csak hirdetményt adnak ki, hogy mit fognak bemutatni Gamescom-on (augusztus vége).
  • TokraFan
    Alapvetően egyetértek, de kiegészíteném azzal, hogy az Elite és az SC esetében is, a veterán fejlesztők neve vitte el a projectet. Az Elite ráadásul megrekedt 4évvel korábbi önmagánál, a beígért tartalmak több mint fele soha nem készült el, és maga a játék bár első pár 10 órában elvarázsolja az embert, de aztán hamar kiderül, hogy egy marha nagy átverés áldozata lett. Az SC pedig nem tudom mikor készül el, ha elkészül egyáltalán, és bár az eddig megjelent anyagokból leszűrhető, hogy rengeteg munka van benne, de hogy a végeredmény milyen lesz, az erősen kérdéses. Úgy tudom, már road map készítésével sem fárasztják magukat, mintha ráálltak volna arra, hogy évente bemutatnak pár kisfilmet mint a mozikban, aztán ebből megint jön annyi bevétel néhány 3D hajómodellért, amiből aztán ismét elvannak egy évig.

Ego kis cég, és valóban, a marketing nem az erősségük. A játék nem tökéletes, de ha azt nézem, hogy több tartalom van benne mint az Elite-ben, és ez készen van, ellentétben az SC-vel, akkor szomorú látni, hogy az X4 bevétele a béka feneke alatt marad a másik kettővel szemben.
  • tomonor
    Egosoft Discordról.

Igen, játszom a játékkal elvétve, sajnos nem köt le annyira, amennyire szeretném, hiába erőltetem. Néha megjön hozzá a kedvem, de már nem tudom olyan űrcsilliárdossá fejleszteni magamat, mint mondjuk az X2-ben. Azért van egy elég bénára sikerült Solar Power Plant-em.

Tulajdonképpen arra jöttem rá, hogy ez azért van, mert mióta ezzel a játékszériával játszom, mindig "ugyanazt játszom". Maga a játék-játék között a különbség nincs annyira módosítva, hogy friss dolgokkal, újdonságokkal szolgáljon számomra. Ígyhát ami már 2010-ben is döcögve ment, az 2020-ban is döcögve fog menni.

v3.3-ról meg a játékról általában: gazdaságos fejlesztés, sajnos az Egosoft véleményem szerint nem tudja áttörni azt a határt, amellyel igazi nemzetközi csillaggá változhatna, mint mondjuk az Elite vagy a hírhedt Star Citizen. Sok olyan fícsör van benne, melyről játékok csak álmodhatnak (komplett gazdasági szimuláció, RTS alap egy egész univerzumnyi NPC-hez), viszont vannak elég rosszul kivitelezett dolgok is benne (NPC útvonal keresés, dialógus, balansz, változatosság).
    X-Rebirth-ben nagyon tetszett, hogy habár elég gyengécske játéknak sikeredett, a dolgok tele voltak részletekkel. Az űrállomásokon a legkisebb bizbasznak is volt háttértörténete, melyet kedves Betty (Olivila Powell) fel is olvasott annak rendje és módja szerint. Ezúttal viszont nem csak a részletek hiányoznak, de még Betty hangja is elég szegényes. Az univerzum is kisebb lett, nincs már bolygók között vonuló kacskaringozó országút sem. Meglepőnek tartom, hogy az elődben pont jól eltaláltak egy dolgot, erre azt a koncepciót menesztik (Superhighway->Accelerator).

Tehát, a játék félkész és tele van ki nem használt potenciállal, melyre nincs meg (és jelen marketing modell mellett ezekszerint soha nem is lesz meg) Egosoft-nak a szükséges finanszírozás. A következő játékban már szeretném látni, hogy a bolygók, holdak, törpebolygók is szerves részei a gazdaságnak (és remélhetőleg látogathatóak is); ipari kitermelés, polgári élet, kommersz fogyasztói versenyek, cégek, vállalatok, helyi rendfenntartó erők, kalózok, csempészek, szegények, tehetősek, papok, szindikátusok versenye, összecsapása és vívódása a szemünk előtt zaljon le. Szeretném látni az X-Rebirth által alátámasztott Cyberpunk világnak a visszajövetelét. Szeretnék látni változatosságot, életet, atmoszférát a játékban. Jelenleg minden monoton és kicsit sem rugalmas. Szeretném, ha "felfedezés" alatt tényleg a felfedezést értenénk és nem azt, hogy kijjebb megyek az űrhajómmal egy picit a dobozból, hátha találok valamit. Legyen lehetőség a csillagrendszerekben a bolygók közötti mozgásra, bolygók, aszteroidák, gázfelhők és egyéb égi dolgok, anomáliák hasznosítására és bevetésére.
  • Jóózsf István #4414
    A ciberét úgy is elhalasztják!
  • TokraFan
    Nekem most nincs sok időm játszani, de már előre "félek", hogy szeptembertől, ha simét több időm lesz, akkor mivel fogom tolni? Mert az X4 elkapott rendesen, ugyanakkor 2 nap múlva érkezik az új Flight Simulator, az meg régi szerelem, bár 10évet kihagytam de korábban éveken át semmi más játék nem volt a gépemen. Novemberben pedig elvileg végre megjelenik a Cyberpunk. A gond csak az, hogy ezek mindegyikét, önmagukban is évekig lehet játszani anélkül, hogy hiányérzetem legyen más játékok iránt.
  • RJoco
    Leginkább mod-dal.
    Bár az 5 csillagos sem okosabb, mint az 1 csillagos.
    Viszont kap pár extra jogosultságot.
  • Jóózsf István #4409
    Foglaltam egy kalóz Pelikánt. Nem Főnixet!!! Nem is tudtam, hogy ilyen is van. Nem is esett le, csak hosszú másodpercek múlva, mikor elindultam érte, hogy ez nem ismerős áldozatnév.

Van gyógymód a fókuszvesztésemre: Űrséta! Az ugyan nem elég, hogy csak kidugom a fejem és vissza, mert az most az utolsó esetnél hatástalan volt. Aztán megint kimentem. Ha már ott voltam, meghegesztettem a hajót és utána jó is lett a fókusz.

Azon csak én röhögtem, hogy a Splitek jele egy ipszilon? A napokban esett le. Nyilván parafából volt!
  • Jóózsf István #4408
    Hozott isten, fáradt vándor!
    Köszönjük az információt. Honnan származik? Nem vagyok egy Holmész, de semmit nem találtam róla. ( gamescom: 27.–30.08.2020 )

Játszol a játékkal? Vélemény a 3.0-ról?
  • tomonor
    Friss infó: Jövőhéten Gamescom, Egosoft készül az új DLC bemutatójával.
  • RJoco
    És, ha figyeltél, akkor kiemeltem, hogy mi az, ami igazán zavar és érthetetlenné teszi az írást és mi az, amivel együtt tudnék élni.
    Amúgy köszi a javítást, te is utánanéztél valamikor vagy csak jól tanultad meg?
    Én most utánanéztem.

Ahogy István is írta, van egy elég egyszerű szabály, hogy mit kell egybe írni és mit külön.
    Az már más kérdés, hogy az okos telefonok olyan buták, hogy egyben ezeket a szavakat sokszor nem ismerik. A mai fiatalok meg honnan máshonnan tanulnák meg, mint a buta telefonjaikból.
    És akkor a szabály még kiegészül azzal, hogy, ha az igekötő (asszem így nevezik) és az ige közé egy segédige kerül, akkor mind a 3 szót külön írjuk. (elmosogatok, mosogass el, el fog mosogatni, el lesz mosogatva, el kell mosogatni, stb.)
    De, mint írtam, ezen még túl tudom tenni magam.
    Az írásjelek hiánya még nem ilyen.

Senkitől nem várom el a tökéletességet, én is hibázom néha. Figyelmetlenség, félreütés, esetlegesen tényleg rosszul ismerem a szót vagy rosszul használom. Mint az egyelőre helyett az egyenlőre. Szólnak, igyekszem megjegyezni és legközelebb jól írni.
    És nem szoktam én sem azonnal szólni senkinek. Elég nagy a béketűrésem. De, ha valaki aktív tag ír így, akkor a végére érek ennek a tűrésnek.
    Ahogy István írta, van, akinek ez fáj. Régen nem olvastam el egy kétoldalas számítógépes újságcikket, ami még érdekelt is volna, mert tele volt helyesírási hibával. A 10. körül inkább hagytam a cikket.
    Ma már nem ennyire rossz, a Kóklerek nem tudom mennyi lektorálást kaptak, de rettenetes volt. Ráadásul olyan humorral dolgozik, hogy tényleg zavaró volt, mert nem lehetett tudni, ez elütés vagy tényleg ezt akarta írni.

Lassan már kisregényt írok ide.

Úgyhogy a lényeg, válaszolva a #4399-es hozzászólásra: Nem csak állítólag :)) De egyelőre ;)
  • Jóózsf István #4405
    És ezt a helyesírás ellenőrző sem könnyíti meg, bár az utóbbi időkben sokat fejlődött.
    Van egy olyan, viszonylag könnyen követhető szabály, hogy az igekötőt, (és az igét!!! ) ha az ige előtt áll, akkor egybe, ha utána akkor külön írjuk.
    Felmegyek... - ...megyek fel.
    Nyilván az ingerküszöb is eltérő az embereknél, ki hogy kezeli. El tudom képzelni, hogy valakinek ez konkrétan fáj. Én is érzékeny vagyok rá, de Mumónál annyira szélsőséges a helyzet, hogy már csak legyintek.
  • TokraFan
    Mondjuk Te is rendszeresen azt írod, hogy "egyenlőre", holott helyesen: egyelőre! :-)
    Persze mumo írásaival én is küzdök rendszeresen, hogy legalább minimálisan megértsem. :-D
    Viszont nem szoktam nyelvtan-náciskodni, mert én sem írok tökéletesen. Számomra elsősorban az "egybe írjuk, külön írjuk" kérdéskör a nehéz, már a suliban se ment.
  • mumoka 2012
    akkor marad a régi
  • Jóózsf István #4402
    Nem találtam olyat, ami egyértelműen a "MÁSSÁGRA" utal!
  • mumoka 2012
    na 1 nagy kérdés ilyenkor melyiket kéne betenni . smile
  • mumoka 2012
    nekem ez kezd gyanusá válni.
  • Jóózsf István #4399
    Állítólag szép is vagy!?!?!
  • RJoco
    Hagyjuk is a vitát, maradjunk békességben.
  • mumoka 2012
    de azért valamit nem értek azt hogy akár 1 éve írtam én mért tudok mindent elolvasni és megérteni ez hogy van akkor.
  • RJoco
    És más érdekes írását is csak ideig-óráig hámozom, utána átugrom már fölötte. Mindegyik írása fölött.
    Az, hogy nem írsz egybe szavakat, melyeket egybe kellene írni, még elmegy. Az, hogy elmarad egy-két ékezet a betűkről, szintén nem zavaró, az angol kiosztás miatt már hozzászoktam.
    Az, hogy az idézetet nem tudod használni már sokkal zavaróbb. Bőven elég a válasz gomb, nem kell bemásolgatni másnak a szövegét.
    Főleg, hogy nincs idézőjelek között és semmivel nem jelölöd, hol kezdődik a te írásod.
    Egy enter lenne a minimum, de a kettő még jobb lenne.
    Az, hogy nem használsz írásjeleket sem, baromi zavaró. És ebből adódik, hogy sokszor nincs értelme annak, amit írsz, nekem meg nincs kedvem kibogarászni, hogy hova is kellene egy pont vagy vessző, hogy értelmet nyerjen a hozzászólás.
    A nagybetűk sem érdekelnek, de legyenek vesszők és pontok ott, ahol lenniük kell.
    Ezek még a számítógépes világban is alap dolgoknak kellene lennie, függetlenül attól, hogy hány éves az ember.
    Ezzel adod meg a tiszteletet mások irányába, akik veszik a fáradságot és segítenének.
    Ez amúgy nem csak rád igaz. Sajnálatos módon ez jelenleg rengeteg emberre igaz, kortól függetlenül.
    20 évestől is láttam már olyat és rosszabbat is, mint amit írtál. Ráadásul az műszaki oldal volt. Le is lett szólva. Aztán érdekes módon képes volt normálisan is írni. Akkor ezek szerint nem tanulatlan, csak lusta, trehány?

Nem a tökéletességet kívánom. Senkitől nem várok el olyat, amit magamtól ne várnék el.
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Bár én tökéletes vagyok. A hangok is megmondták. :)

De, amikor azt írom, hogy majd, ha kibogarásztam, mit akartál írni, akkor azt nem viccből írom, hanem tényleg nem értettem, amit írtál.
  • mumoka 2012
    hát és sosem voltam a-ban jó de 50 felet sem javul már az a könyv az általános iskolába van az mer már 35 éve nincs ezért marad az amúgy más is ír érdekes dolgokat & én sosem szolok bármit ir én csak kihámozok mit akar & e-nyi.
    Utoljára szerkesztette: mumoka 2012, 2020.08.14. 12:12:08
  • RJoco

• mumoka 2012
    én mindent meg értek.
    Utoljára szerkesztette: mumoka 2012, 2020.08.14. 10:56:42
  • Jóózsf István #4392
    Ja, persze. Eszembe sem jutott Mumóra bízni. Több fáradtságba kerülne elmagyarázni mit hova tegyen.
    Tűzrókának van csomagküldő szolgálata, majd azzal elküldöm.
  • RJoco
    Az nem működne.
    Tele lenne hibával.
    Egyszerűbb becsomagolni a könyvtárat és feldobni valahova.
    Vagy elküldeni emailban.
    12 KB-on sem a gmail, sem a freemail, de még talán a citromail sem reklamál.
  • Jóózsf István #4390
    12 KB. Adat sincs benne, nemhogy saját!
    Ide is bemásolhatnám. Ő elkészíti a fájlokat a saját gépén bemásolná a szöveget és kész.
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2020.08.13. 16:52:55
  • mumoka 2012
    akkor várom nexus talán fellövik oda is hamarosan
  • RJoco
    Szerintem működne neki.
    Csak arra kell odafigyelni, hogy ne legyen benne saját adat, mert az lehet, hogy bekavar.
    Néhány mod szeret ezt-azt eltárolni magának, ami a működéséhez kell.
    Bár egy ilyen mod-nál ez nem valószínű.
  • RJoco
    Nem tudom, nekem simán megvolt a HG a másik topicban.
    Kell pár aktív ember, aki kijelenti, hogy igen, legyél te a HG.
    Ezt jelezni kell egy linkkel a megfelelő topicban, talán a "Moderátorok figyelmében".
    És megcsinálják amit kell.
    Nem tudom, hogy mennyit változtak, mióta ezt megcsinálták, de akkoriban azért segítettek a kódokban is, aki a segítségüket kérte.
    Hogy maga az SG oldal milyen, azt nem tudom. Sosem néztem.
    Hírekkel, tesztekkel kapcsolatban valahogy mindig a PH-ra tévedtem. A nagyvilági hírek meg egyáltalán nem érdekelnek. Még a címszavakat sem szeretem látni.
  • Jóózsf István #4386
    Gondolom felkerül az is a nexus-ra. Ha nem akkor megpróbálhatod csak úgy betenni a mappába hátha működik. Természetesen akkor feldobom neked valahova.

A költözéshez annyit, hogy vegyük számba mi az ami miatt MEGYÜNK. Ha van értelme akkor részemről semmi akadálya.
    Talán egyedül a képfeltöltés, ami engem érdekel. Itt 200KB lehet ott meg 20MB/hó Ha ez akkora előny...
  • mumoka 2012
    Quieter L/XL Thrusters ezt hogy lehet meg szerezni mert én nem vagyok a steamen.
  • TokraFan
    Így van, próbáltam intézni anno HG-t, de a nagyarcúakkal nem egyszerű dűlőre jutni.
    PH-n évek óta viszek topikokat, az egy más világ. Ott meg tudnám csinálni a téma összefoglalót rendesen ha volna rá igény, és megszavaznátok TG-nek. Itt SG-n nem vállalnám el, nincs kedvem fafejű emberekkel küzdeni.
  • TokraFan
    PH fórumba én mai napig a Logout-on jelentkezek be, és a régi fórumot használom. Ha onnan mész be, nincs reklám, mindent képes blokkolni a uBlock Origin. Más kérdés, hogy ez meddig fog még élni, mert a lapcsalád többi részét már lecserélték. Mondjuk az sem vészes, szerencsére nem cseszték úgy szét, mint az SG-t anno, amikor a portál dizájnt erre a rettenetes, átláthatatlan borzalomra cserélték. Le is lépett a látogatók jelentős része, az SG mára gyakorlatilag a fórumból áll. A régiek még itt ragadtak. Nekem nincs bajom a PH-val, felőlem mehetünk oda, nekem megfelel. Az SG-nél bármi jobb.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2020.08.13. 01:09:22
  • Jóózsf István #4382
    Jó a kapitális némító mod. Nem némítja el, hanem teljesen természetessé teszi a hangját: Nekem amikor vezettem valamelyiket nem tetszett, hogy frászt kapok a saját hajtóművem hangjától! Úgyhogy marad.
  • RJoco
    Az azért szép.

Köszi az infót.
    Akkor nyugisan lelövöm majd az argonokat a következő behemótról.