7248
Egosoft X4
  • tomonor
    Jobbra számíthatunk, mert az egosoft játékokból mindig az elsők a hibásak (X-BtF, X3 Reunion, X Rebirth). A folytatásoknak már mindig jobb a kezdeti helyzetük.

Namost, az X4 új motort kap az XR-höz képest, de a programkód nagyját szerintem másolják.
  • Caliph
  • MerlinW
    Tehát 2018-ban megjelenik, 2019 végére játszható lesz:) Egosoft naptár:)
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.01.23. 17:57:21
  • Jóózsf István #161
    Én majdnem hozzászóltam! Csak amikor az ember eljutott a képességekhez és jutalmakhoz, akkor azt mondtam, hogy: Na! Ez nem az én játékom! És nem is néztem tovább a beszámolót.
  • mindero
    Tényleg nincs sok hozzászólás :D
  • dimre
    Vagy ez, a sok hozzászólás talán tükrözi a játék iránti érdeklődést.
    Amióta "első látásra" volt, megjelent jó pár update, ahogy láttam nem lesz játékos kedvenc belőle.
  • kisiku
    Köszi, csak rossz az sg keresője...
    Gondoltam, amíg megjelenik az X4 eljátszadozom vele.Vagy nem...mert vége a steam téli vásárnak és 40 ajrót nem adok érte...tárgytalan. :D
  • TokraFan
    Én játszottam vele, ne várj X-et tőle. Van topikja is, ott olvashatsz pár véleményt
  • mindero
    Én játszottam, nekem bejött.
    Mondjuk ne várj semmilyen gazdasági (vagy más) szimulációt, fix árak vannak a termékeknél.
    De jó a története, szép és roppant élvezetes felfejleszteni a flottádat.
  • tomonor
    Szerintem el tudjuk majd foglalni magunkat. Ezúttal talán először, valós gazdaság lesz szimulálva a játékban, igaz, mindig szerette lobogtatni az egosoft azt a féligazságot, hogy minden életszerűen történik a gazdaságban, miközben itt-ott a játék GOD engine-je hozott létre spontán NPC-ket. Ami megeshet, hogy az X4-ben is így történik, viszont van egy nagy különbség: a hajókat ezúttal a hajógyárak már valósan gyártják, melyeket az NPC-k szintén kihasználnak, s többnyire ez adja majd az adott faj gazdasági alapját.
  • Jóózsf István #154
    Legyen benne nagy történet is, sok kicsi is, meg oroszlán is!
    Szeretem sodortatni magam!
  • kisiku
    Tényleg jól hangzik...várjunk türelemmel.
    Apropó, más téma, illetve más játék, de a steam szerint hasonlít az X-ekre, a Starpoint gemini Warlords. Játszott ezzel már valaki?
    Mivel szar az sg keresője, nem tudom, van-e nekik topicja. Ha van, akkor szorri.
  • mindero
    Jól hangzik. Nekem nem kell a központi fő történet, sokkal jobb a több apró. Hm... a trinity megszerzése máig emlékezetes marad.
  • tomonor
    Tehát, amit az X4-ről eddig tudunk:
    -2018-ban jelenik meg (pontosabban még nem fogalmaztak, ám az X-Rebirth november 15-én jelent meg annó)
    -3 fő faj (Argon, Teladi, Paranid) lesznek a meghatározóak, nekik lesznek csak rendszereik, hajóik, állomásaik kialakítva (Split karakterek esedékesek, de elenyésző lesz a számuk)
    -A játék az X Rebirth története környékén játszódik (magyarán a kapuk hálózata még mindig nem teljes, illetve az sem kizárt, hogy az X-Rebirth történéseivel párhuzamban játszódik
    -Minden hajó irányítható
    -A hajók az X Rebirth rendszere szerint vannak kategorizálva (méret szerint S M L XL)
    -A kapitális hajóknak van hídja
    -Új interface az állomásépítéshez, hajó upgrade-eléshez, térképekhez
    -Player logók visszatérnek
    -Megpróbálják eltalálni a középutat az X3AP és az X-Rebirth között (X3AP-ban túl sok volt a hajó, X-Rebirth pedig bizonyos részeken túl volt bonyolítva)
    -Highway rendszerek maradnak, viszont kisebb mértékben
    -Egy új mód a hosszútávú utazásra a Travel mód, mely óriás sebességekre gyorsítja a hajót, de veszít a hajó a manőverezőképességéből
    -X3AP módjára lesznek elkészítve a történetek (különböző játékstartok különböző melléksztorikkal, a fősztori legtöbb esetben játszható, valószínűleg szintén X3AP módszerével kritéria alapú)
    -Két főszál már publikus: egyik a Teleporter használatát érinti, másik pedig az elmaradhatatlan Player HQ
  • TokraFan
    "Szerintem sokan úgy vagyunk ezzel a játékkal, hogy szeretnénk a csillagok között, illetve idegen világokban utazni,felfedezni, kutatni, ismerkedni, csak nem tudunk, mert k*va messze van az emberiség még ettől."

Absolute!

Bár a beleélés nem csak ilyen játékoknál jön jól, sokkal "hétköznapibb", földhöz ragadtabb játékoknál is sokat tud segíteni. Pl. én imádom a repülést, az utasszállítókat és egyebeket, de nem lehettem pilóta. Aztán jött a Flight Simulator sorozat és levett a lábamról. Főleg, mikor már tényleg komoly tartalommal és kiegészítőkkel telt meg. Képes voltam/vagyok végigülni egy 5órás utat, de ha időm engedi, akár egy transzatlantit is, csak kicsit úgy érezhessem, mintha valóban ott ülnék a kapitányi székben és rajtam múlna 300ember sorsa. Rendesen felkészülök, Jeppesen térképekkel, időjárási adatokkal stb. Eleve óriási dolog, hogy valós METAR (időjárás) adatokat lehet letölteni a rendszerbe, így ha pl. Bécsben a valóságban havazik, akkor a szimulátorban is havazni fog! Nem egyszer volt olyan, hogy a szimulátorban tapasztalt időjárásból meg tudtam "jósolni" a következő pár óra időjárását (persze jóslásról nem volt szó). Mondjuk a szimulátorban kiterjedt vihar volt Győrnél, a szélirány adatok szintén jól látoszttak, tehát egyértelmű volt, hogy a lakhelyem felé tart, mondtam is a páromnak, hogy szedje be a ruhákat a kertből, ha nem akarja újra kimosni. kb. 2 óra múlva eleredt az eső. :-D

Az meg a non plus ultra volt, amikor először ültem be a kis Buster-be. Onnantól pár hónapig a szabadidőmben nem sokan láttak IRL.
  • Jóózsf István #149
    Nem hiszem, hogy ezt magyarázni kellene egy-két ezer óra játékidő felett. Vagy akár egy-kétszáz felett, mert ha valakit nem fog meg, az úgyis feladja a tizedik órában.
    Csak kekeckedtem...!

Részemről akár már be is árazhatják, és elő is lehetne rendelni. Sőt! Inkább ezt támogatnám, mint a polgárt!
    Utoljára szerkesztette: Jóózsf István, 2017.12.18. 18:11:10
  • kisiku
    Ja a Steam áruházban már fent van:

X4 Foundations
  • kisiku
    Folytatnám még, bennem ez van, illetve sokszor éreztem ezt játék közben.Kevés olyan ember van, aki úgy bele tudja magát élni valamibe, hogy megszűnik körülötte a valóság. Tehát nem csak leküzdendő cél vagy akció, izgalom vagy stresszkezelés, de egy jól összerakott játék akár a lélekre és a személyiségre is hatni tud.Már amennyiben a készítők is hasonlóan gondolva alkotják meg.
    Anno az X2 végén sírtam először, a sztori miatt, majd az X3-ban, hazaérve a Földre...mert ugye az X-Btf-ben mi egy tesztpilótát játszottunk, aki úgy elkeveredett az akkor még a Földieknek ismeretlen "X-világban", hogy csak a harmadik rész végén jutottunk haza, mint a tesztpilóta (Kyle Brennan) fia (Julian Brennan).A Ribörsz viszont már másról szólt.Időben is máskor játszódik.De a lényeg, hogy mindenütt nekünk kellett megmenteni az egész világot.

Pedig amit minden részben rosszul csináltak meg vagy hibásan, az maga a sztori rész, de még így is élvezetes volt. Kíváncsi leszek, hogy az X4-ben mi lesz a történet, kapcsolódik-e majd a korábbiakhoz.Az időben már nem kéne visszamenni, ezért gyanítom, hogy a Rebirth-nek lesz valami folytatása vagy valami tök új.
  • Jóózsf István #146
    Szólhattál volna, hogy készítsek egy százaspézsét!
  • kisiku
    Én nem kezdtem el anno az "új Elite-tel", pedig szerettem volna és még C64-en és Amigán imádtam...ami jó rég volt. Az inkább olyan, mint a Freelancer, amit úgyszintén imádtam, de az nem X. Az X mindig több volt mint az Elite. Olyan játék nincs, mint az X sorozat, csak hasonlóak. Nehéz koppintani, mivel nagyon kiterjedt, megszokott eme stílus és lehet hogy nagy bukta lenne egy ilyesféle.

Az X-nek is egy idő után elmegy a hangulata, ha nincs célod. Ezért nagyon fontos a galaxis mérete, az interakció, a kommunikáció lehetősége másokkal. Sokszor volt velem az X2-X3-ban is, miután már mindenem megvolt, hogy csak lézengtem, persze ez relaxációnak is megfelel. Sokat panaszkodtam a Rebirth-nél is, pedig itt sokat javult a dolog. Az X világ egyébként magányos embereknek is kiváló, el lehet menekülni a gondok és a magány elől ebbe a világba. Persze ehhez kell egy átérző képesség is, illetve egy olyan emocionális személyiség, mint amilyen én vagyok.

Szerintem sokan úgy vagyunk ezzel a játékkal, hogy szeretnénk a csillagok között, illetve idegen világokban utazni,felfedezni, kutatni, ismerkedni, csak nem tudunk, mert k*va messze van az emberiség még ettől. Az emberi elme csodálatos dolgokra képes, de még sok idő, mire űrhajót építünk, ami majd kolonizálni fog. Így akkor marad az illúzió.A VR lehet hogy még közelebb fogja hozni ezt az élményt, de akkor is csak illúzió marad. Viszont ez sok embernek megnyugvást ad.
    Hú, de elmentem másik irányba...kommunikáció, erre van szükségünk
  • TokraFan
    Direkt nem kizárólagosan fogalmaztam! Azt írtam, "sokan"! Az nem jelent mindenkit! Viszont ezzel nem hazudtam, tényleg sokan csalódtak. Nem azért, mert olyan-amilyen, hanem azért, mert 2 éve gyakorlatilag hülyének néznek a fejlesztők. Apróságokat tesznek bele, az Engineers óta semmi érdemleges, komoly fejlesztés nem törtétn. Most az, hogy áru helyett utast vigyek, nem sokban különbözik. A galaxis kihalt, az NPC-k még az X3-hoz képest is nevetségesen együgyűek. Lehetne az egy nagyon jó játék is, az alapok megvannak hozzá, de nem használják ki. Én is elvoltam vele, már 1000+ órám van benne. De közel sem hozza az X élményt, számomra! Hiányzik az atmoszféra, a hangulat. Csak repülök a semmiben, excel táblákba hordva az adatokat. Megvan minden hajóm, kb. 1 milliárd a számlámon, elkülteni nem tudom mert nincs mire és nincs mit csinálni. X-ben még 3000 óra után is ki tudtam találni új célokat, itt erre már esély sincs.
  • nibron
    nagyon tévedsz, hogy egyedül van.:)) sajna az elite-ben közel sem használják ki azt a lehetőséget, ami speciel ott van a markukban. nem biztos, hogy a neted-el van a baj, az enyém 0ms-es 500/200-as és szintén gondom van a játékkal. az x4-be már induláskor sokkal több lesz a tartalom mint az elite-ben. részemről remélem, hogy folytatják az x3-as vonalat, mert az nagyon hiányzik valami újabb köntösben, plusz anno otthagytunk egy csomó nem meg valósított dolgot. pl. a táguló procedurális univerzumot amit akkor a technika miatt nem lehetett megvalósítani. illetve hatalmas igény volt a hajó/állomás belsőkre és űrsétákra. ezt az akkori technológiával nem lehetett megcsinálni, de már akkor megvolt rá a megoldás. nem mellékesen van egy elég alpha játék, a hellion ahol már most unity engine-el meg csharp-al megmutatják hogyan lehet kimaxolni. kicsit gyanús is, hogy benne lehet ex egosoft-s fejlesztő keze is a dolgokban, mert ahogyan ezeket megvalósították, az nagyon emlékeztet arra amit az ego-nál kitaláltunk/ledemóztunk. pl. a féreglyukas közlekedés a warp drive méretezése/funkciója/használata/megjelenítése/időszámítás meg amúgy az egész, egy az egyben ugyanaz és ez már nem lehet véletlen. bár eredetileg az a szuperranda fényeffekt ennyire intenzíven nem volt benne, de mögötte a csőlátás ugyanúgy van megvalósítva ahogyan az ki lett találva az egonál. ez volt az az eset, hogy hogyan lehet az x sorozatot openworld-ben kihozni és most erre épül a hellion. bár személy szerint biztos, hogy nem unity-t használnék erre (pedig moduláris openworldben nagyon erős), c#-ot meg végképp nem. de még így a 0.2.5-ös verziónál is látszik, hogy a grafikusok remek munkát végeznek (még talán többet is kihoztak a unity-ből mint lehet). ha a steam-en valami nagy akció van, szuperolcsón érdemes megvenni ha valaki a téma szerelmese, annak ellenére be fog szippantani egy időre, hogy a zero gravitás miatt most talán a világ egyik legszívatósabb játéka (az elején hatalmas kitartás kell hozzá míg megszokod, nagyon sokan dobják is néhány óra után), tele van buggal, logikátlansággal, csak legális felhasználóknak csak multiban működik (nincs lokális játék csak szerverről működik). viszont community szervert saját magadnak ill. haveroknak 5 perc alatt lehet csinálni, csak nem nat-olt public ip (lehet dinamikus is) kell hozzá (a cégemnél is fut egy állandó saját szerver [hun]hdfs néven). viszont az irány zseniális, remélem nem hal be ez a projekt.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2017.12.16. 05:27:13
  • RJoco
    Az Elite-ről csak a magad nevében beszélj, ne máséban. Mindenhol hangoztatod, de csak te egyedül.
    Nekem még mindig tetszik, de a netem nem teszi lehetővé az élvezhető játékot. Pedig az asztal már kész van hozzá.
    SC 3.0-ja még több hét, még csak most megy a 2 fázis és csak az 5.-ben lesz elérhető mindenkinek. És még mindig csak alfáról beszélünk.
    Az X4 simán megjelenhet SC előtt, én emiatt egyáltalán nem aggódnék. És már várom is nagyon, mert a Rebirth annyira nem jött be. A feliratok nekem is gondot jelentenek 2K felbontáson, de nem csak emiatt. Nem elsősorban emiatt.
  • TokraFan
    Marha jó tényleg! Jól elb*szták ezt egyébként, mert az Elite nem az aminek vártuk sokan, az SC ki tudja mikor jön, szóval pont ebbe a résbe egy jó nagy dobás lehetett volna az X4, ha idejében jön. Bár így, hogy az Elite jóformán haldoklik, az SC se ma fog megjelenni, még betolhatják időben, és kaszálhatnak egy nagyot!
  • kisiku
    Na ba**meg....miért építem az életem, mint egy normális ember? Ahelyett hogy ezzel játszanék...
    Ebbe is bele kéne tolnom pár ezer órát, csak előtte édesemmel megértetni, hogy miért vagyok rabja ennek.Bár ő elég toleráns.
    Nagyon szép, pedig már azt hittem, hogy minden németnek elment az esze, de ezek szerint még tudnak alkotni.Várható megjelenésről tudunk valamit?
  • tomonor
    Nos, asszem ez a játék insta-vétel lesz. :D

Kár, hogy effektíve 2008 óta várunk rá.
    Utoljára szerkesztette: tomonor, 2017.12.14. 17:53:13
  • Pares
    X4 presentation stream 3 and Q&A session

AztaQ, az új hajók eszméletlenül jól néznek ki, meg úgy az egész. KELL.
    Utoljára szerkesztette: Pares, 2017.12.13. 21:44:04
  • Jóózsf István #137
    Mi is köszönjük!
  • goyo2
    A Litcube's Universe szerintem a legjobb MOD.
  • kisiku
    Egosoft hétvége
  • Jóózsf István #134
    Bővebben
  • TokraFan
    Next Livestream on December 13th

Next Wednesday, December 13th around 20:00 CET (EU), 19:00 GMT (UK), 14:00 EST, 11:00 PST, we will go live on Twitch with an update on the development of X4: Foundations.
  • nibron
    hát full hd-nál 29"-nál "állt meg a tudomány".:) technikailag bármekkora panelt le lehet gyártani, még a recézésen is tök egyszerűen lehet javítani (nem négyzet alakú hanem kerekített/kerek/ovális pixelek mint a led falaknál). amivel viszont probléma van az a színek összeolvasztása. az ember egy tökéletlen szerkezet, hülye módon még mindig analóg módon látunk, és pl. a lila vagy magenta színeket már nem annak látjuk hanem félig pirosnak és félig kéknek a közepén lilának. ez már nem csak ronda, hanem rettentően egészségtelen is. jelenleg nincs olyan technológia amivel ezt javítani lehet a v alakú elrendezésen kívül (de az meg alkalmatlan számítógépes kép megjelenítésére). sajnos az oled paneleknél mivel azok sokkal kontrasztosabbak ez még inkább érződik. hülyeség volt annak idején dobni az analóg típusú megjelenítéseket. úgyhogy csak egyetlen dolgot tehetnek a gyártók. a mérettel együtt növelik a felbontást, megtartva a már működő pixelméreteket.
  • Jóózsf István #131
    Hát ez az! 27"-nél "megállt a tudomány". A nép 99.99999999 százalékának megfelel így, de én az vagyok, aki kiesett ebből a halmazból. Távol vagyok a monitortól. Minden honlapba bele kell nagyítanom, hogy el tudjam olvasni. Tudom. Üljek közelebb...
    Ez egy kreált probléma. Én kreáltam. Majd meg is oldom valahogy.
  • nibron
    29" és afelett mindenképpen le kell csekkolni, hogy tv vagy monitor-e az adott panel. a monitorok egy pixelének rgb pontjai egymást mellet helyezkednek el, míg a tv-k rgb pontjai "v" alakban. éppen ezért a tv panel monitorként való használata 27" felett már elég erősen torzított lesz, főleg 2d-s módban ha szöveget kell megjeleníteni. a munkahelyemen volt a tárgyalóban egy 55"-os tv monitornak, de használhatatlan volt, így ki kellett cserélni egy ugyanolyan méretű monitorra. full hd a felbontása, közelről sem torz de ahhoz, hogy átlátható legyen a képernyő és ne kelljen állandóan a fejet forgatni amitől egy idő után beszédül az ember, tartani kell legalább 1.3 méter távolságot. közvetlen monitornak szerintem nem jobb a 29" feletti, tökmindegy milyen felbontáson. itt sem a pixelekkel van gond, hanem az átláthatósággal. amikor programozok sem jó ha nem látom át a képernyőt és állandóan pozícionálni kell a fejemet.
    Utoljára szerkesztette: nibron, 2017.12.03. 14:34:16
  • TokraFan
    Natívban igen, de így már világos és köszönöm a tanácsot! Natív FHD esetén nekem a "27col az a maximum, ami még nem pixeles abból a távolságból ahonnan nézem a monitort, tehát panel méretben feljebb nem mennék már ekkora felbontással. Tulajdonképpen nem is lenne rá szükség, mert nem a monitorokkal van a gond, hanem a fejlesztőkkel akik sokszor még ma sem támogatják a GUI scale-t. Számos programban olyan szépen be lehet ezt állítani, és akkor a kép is tűéles marad és olvasható is lesz minden.
  • Jóózsf István #128
    Mármint akkor mosódik el, ha nem natívban használod. Így értetted?
    A 4K azért jött a képbe, mert ha FHD-ban 1920X1080-ban használjuk, akkor pontosan lenegyedeljük. Tehát négy pixel fog alkotni egyet. Nincs maszatolás.
    A philips amit linkeltem meg szimplán csak FHD ez párosítva a 36 hüvelykkel, még nagyobb pixeleket eredményez elmosódás nélkül. Az már más kérdés, hogy így meg esetleg recés lesz a grafika, de akinek "nagyításra" van szüksége, annak ez a sokadlagos szempont.
    Nem okoskodni akartam, hanem ötletet adni. Ugyanebben a cipőben járok, csak legfeljebb pár lépéssel lemaradva tőled.
  • TokraFan
    Az a gond, hogy a panelméret növekedésével, általában annak natív felbontása is nő, ekkora méretben már nem ritka a 4k. Vagyis arányaiban sajnos ugyanott lennék. Ha pedig visszaveszem a felbontást, akkor elmosódnak az élek, sokkal rosszabb lesz a minőség. Jelenleg 32-es WQHD felbontású monitorom van, és mindent skáláznom kell felfelé, mert nem látom a betűket rendesen. Mondjuk nem 100-as a szemem, de ez a legtöbb esetben nem okoz gondot,mert fel lehet nagyítani a betűket. Rebirth-ben azt nem értem, hogy miért nem használtak egységes betűméreteket a dialógusoknál is, mert hely az bőven lenne, és a nagyobb paneleken tökéletesen olvasható minden. Ebből a szempontból az Elite jól van megcsinálva, mindenhol tökéletesen olvasható minden. Remélem X4-ben már nem lesznek ilyen 6pt-s fontok.
    Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2017.12.01. 15:46:57
  • Jóózsf István #126
    Minap olvastam egy 36"-os monitorról, talán a prohardveren Neked is ebben kéne gondolkodnod. Nekem felvették, hogy vegyek 32"-es 4K monitort és használjam FHD-ben. (Micsoda biznisz!) De hát akinek rohamosan romlik a szeme...
  • TokraFan
    Örök kedvenc marad!
    Én a múlt hétvégén telepítettem ismét, nem bírtam ki. Elite-t unom, SC még nincs, X4 még nincs, X Rebirth-öt nem tudom olvasni az apró betűk miatt, úgyhogy kínomban elkezdtem újra az X3-mat (szét modolva). Ezt a "Litcube's Universe-t" még csak egyszer próbáltam, de csak éppen belenéztem. Futok vele egy nagyobb kört, hátha...