100
  • BaliBoy
    #100
  • no_way
    #99
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

    Részlet a korábban említett Rey naplóból:
    Úgy tűnik guberált magának egy Y-Wing számítógépet.
    Ennek segítségével:

    1. Lázadó és birodalmi űrhajók tervrajzait, robbantott rajzait tanulmányozza.
    szerelő tudás - pipálva

    2. Repülési szimulációkat futtat.
    pilóta tudás - pipálva

    3. Idegen fajok és droidok nyelvét gyakorolja
    BB-8, Wookiee nyelvismeret - pipálva

    A könyv nem utólag jelent meg a kritikák hatására.
    A Star Wars: The Force Awakens: Rey's Survival Guide a filmmel együtt érkezett.

    Fiatalabb koromban élvezettel vadásztam a történeteket kiegészítő morzsákat.
    Ma már jobban örülök, ha a "számba rágják" az ilyesmit.
    Valószínűleg ilyen extrákkal több pénzt termel a film .
    Ha a SW VIII-ba bekerülnek a fenti magyarázatok, akkor miért spoilerezték el a könyvbe.
    Ha nem kerülnek bele, akkor megint zúgolódás lesz belőle.

    Meglátjuk.
  • Katalizátor
    #98
    Várható volt a darkos hangulat, EP4-ben "spoilereznek" is erről.
    Egyébként remélem kiheverted azért a 66-os parancsot, nameg a Birodalom se volt rózsaszín.
  • dyra
    #97
    És igen felmerem vállalni, hogy én az SW-ben a lazaságot szerettem, hogy nem kell beszarnom úgyis a jó nyer. Hogy egy Han Solo a szeméttel együtt old kereket amikor a Birodalom visszavágban szorongatják, vagy, hogy Lando egy csempészhajóval vezeti a Halálcsillag elleni támadást, hogy a nomád mackók fordítják meg a végső csata menetét, hogy az öreg Obi-Van Kenobi úgy mozog a halál csillagon mintha ott született volna és sorolhatnám. Ezek nem voltak reális dolgok ilyen töketlen fő gonoszt mint az SW-ben ritkán látni a jóról nem is szólva. De akárki akármit mond ezek a filmek ágyaztak meg az SW hihetetlen hírnevének és máig tartó őrületének. Az ember nem azért megy SW-t nézni, hogy abban azt lássa halomra halnak a jók. Nem illik bele már a Sithek bosszúja se tetszett emiatt pedig ott mindenki tudta, hogy keménynek kell lennie.

    De ezeknek a filmeknek miért kell annak lennie? Ha sötét hangulatu filmet akar nézni az ember akkor van egy rahedli amitől ezt megkapja. Én is szoktam ilyeneket nézni. De egy SW-től én nem ezt várom és mivel az emberek jó része abba az SW-be szeretett bele mint én hiszem, hogy ők sem. Ezzel tévúton vannak. Amire majd évek múlva jönnek rá. Amikor leülnek a dolgok és 10-év múlva ugyanúgy a 4 - 5 - 6 ról fogunk beszélni.

    Ez nem azt jelenti, hogy nyálas pöcs lennék. De vannak filmek amiben nem mutat jól a túl sötét és túl kemény történetvezetés. Szerintem az SW ilyen.
    Utoljára szerkesztette: dyra, 2016.12.26. 10:52:33
  • dyra
    #96
    Majd meglátod 10 év múlva miről beszéltem. Az SW filmek hangulatban egyediek voltak. Most meg csináltak egy tucat, húú de rohadt kemény a világ mindenki megdöglik típusú filmet. Ezen stílusból csak épp Dunát lehet rekeszteni. A következő részektől szépen lassan elkezd olvadni a rajongótábor. Bár szerencséjükre Kinában és Indiában az emberek most kezdik felfedezni ezeket a filmeket.
  • BaliBoy
    #95
    Nincs átok, no para! :)

    Úgy gondolom, sőt biztos vagyok benne, hogy Rey életéről nagyon sok minden csak az elkövetkező két részben fog kiderülni. De azt senki ne várja szerintem, hogy olyan "nagyon fontos" dolgokra is magyarázat fog érkezni, hogy Rey honnan tud wookie-ul? Vagy arra, hogy miért tud úrhajót vezetni?! Mert tud és kész. Én honnan tudok autót vezetni?! Mert valamikor megtanultam. Az űrhajó vezetés csak nekünk sci-fi, Rey-nek a saját univerzumában olyan mint nekünk az autó vezetés. Én mindig is úgy gondoltam arra az univerzumra mint amiben mindenkitől elvárható, hogy tudjon űrhajót vezetni. :) Persze rögtön ott van Fin karaktere aki nem tud.... :) Illetve ehhez a gondolatmenethez tartozik az is, hogy miért érti a droid nyelvet. Az egész galaxis hemzseg a droidoktól, szerintem egyáltalán nem furcsa ez. Kb. olyan lehet, hogy mi is tudunk használni mobiltelefont. (már a 2-3 éves gyerekek is)
    És ehhez egyébként szorosan kapcsolódik a "honnan tud űrhajót szerelni" kérdése, ami egy kicsit a tyúk vagy a tojás esete. A valóéletben is egy autószerelő több mint biztos, hogy tud autót vezetni is ;)

    Szóval nem kell a kákán a csomót keresni mert azzal csak elb@ssza magának az ember a filmélményt. Mindenre úgy sem fog magyarázatot kapni, de szerintem egy sci-fi-nél ez nem is várható el. El kell fogadni néhány dolgot, hogy úgy van, ahogy. Ha erre valaki nem képes - és ezt nem bántásból mondom - annak a sci-fi műfaj nem való. Ehhez a műfajhoz kell az, hogy az ember el tudjon vonatkoztatni a való élettől.
  • Grifid71
    #94
    Hát bocsi, de ez nagyon szánalmas volt...legalább olvasgatnád néha a Lucas által jóváhagyott folytatásokat.
    Ez alapján javaslom neked a cseppet sem "darkos" egyéb Disney termékeket a Hófehérkével az élen, az talán eléggé be happy neked.
    Pssszt! Amúgy abból a történetből is a Hófehérke: a Terror meséje a legjobb. Az az igazi Grimm mese.
  • dyra
    #93
    Az a baj ezzel a filmmel és amúgy a hetedik résszel is, hogy semmi köze az SW-hez. Jól mondta Lucas, hogy az SW a gyermeke és striciknek adta el. Már a hét és izzadtságszagú minek kellet előrángatni Han Solo-t meg Luke Skywalkert. Sosem értem meg miért nem lehetett a történetet mondjuk 100 év múlva folytatni de hát van az a lové, hogy a gonosz akár évente előálljon egy Palpatin szintű figurával. Ez a mostani meg totál nem illik bele az egészbe. A 4 - 5 - 6 egy tündérmese. Van a színpadias gonosz aki mindig nagyot mond aztán csetlenek botlanak és luzerkednek és vannak a jók akik rendesek tiszták, a föhős pedig egy egyszerű parasztgyerek aki mindenféle mitikus lénnyel és fenegyerekkel megmenti a galaxist. Na ez a sötét hangulatú mindenki megdöglik tipusu baromság amit most ide lepakolt a Disney az minden csak nem SW. Ennek a filmnek a folytatásaként rohadtul nem elképzelhető a negyedik rész. Hiteltelen. Őszintén megmondom ezek után egy Disney féle SW-re nem fogok elmenni. Nálam lerombolja az SW mítoszát. Ez az idióta "Darkosítás" ennek a filmnek nem áll jól.
  • no_way
    #92
    Nehogy már ezen felhúzd magad. Ha lehet az átkokat is szedd le rólam, babonás vagyok :).
    A megtett életút során mindenkiben kialakul egyfajta világkép, gondolkodásmód. Talán benned az emelt szintű matematika vagy a klasszikus sci-fi (Isaac Asimov, Stanislaw Lem) kialakított egyfajta gondolkodásmódot és mindenhol az összefüggéseket és a mögöttes tartalmat keresed.
    Én a kézenfekvő, logikus magyarázatok mentén haladok.
    Mikor megnéztem a moziba a SW VII-et, csalódtam. Nem részletezném a kritikáimat.
    Rey képességeit (képzett szerelő, droid és Wookiee nyelv ismerő, top pilóta, harcművész) legalább részben megválaszolták a filmmel egy időben megjelent könyvben.
    Ezt tehát nem nevezném hibának, inkább egyfajta marketing fogás (kérdéseid vannak Rey előéletével kapcsolatban, vedd meg a könyvet).
    Ez jót tesz a filmnek, vagy sem? Azt nem tudom. Marketing fogásnak jó, lásd foglalkozunk vele még egy évvel később is.

    A Rogue One egyébként tetszett, megérte az árát. Ezt már "felteszem a felső polcra" az SW IV-V-VI mellé.
  • Wootan
    #91
    "Nem az a nevetséges, hogy logikus felépítést vár el az ember, hanem az, hogy 2 óra alatt Te azt szeretnéd, hogy be legyen mutatva minden szereplő addigi élete és képessége. Ez a nevetséges elvárás."

    Szerintem nem az. Megoldható a dolog simán, csak kevesebb felesleges akció kell a filmbe. Régen ezt megtudták oldani, lásd new hope. 1-2 mondattal sokat lehet dobni a dolgon.

    Egyébként pl. a rogue one elejéről is ezért hiányzott eléggé a szokásos felvezető szöveg, mert abban az 5-6 mondatban is sok mindent hozzá lehet tenni a film érthetőségéhez.
  • BaliBoy
    #90
    Hát bassza meg a forgatókönyvet nem olvastam. Bocs, hogy ennyire felületes vagyok. (remélem érzed a szarkazmust)
    A film alapján akár hárman is játszhatnák. Nincsenek megkülönböztetett figurák, úgy mint a sakkban. (legalábbis mivel a játék szabályait és menetét nem ismerjük nem tudjuk eldönteni) Tehát semmit nem tudunk a játékról. Amit tudunk, látunk: Hárman ülnek az asztalnál, 1 wookie, és 2 droid. A jelenet alapján úgy gondolom, hogy nem nagy tévedés azt feltételezni, hogy akár hárman is játszhatják. Akár úgy, hogy mindenki egymás ellen vagy a 2 droid "csapatban".

    De tudod mit: IGAZAD VOLT! Ez legyen a legnagyobb örömöd, hogy egy ennyire "egyértelmű" és rendkívül fontos jelenetet félreértelmeztem.... (tükrében annak, hogy csak a forgatókönyv adott igazából választ)
  • no_way
    #89
    Bocsánat a többi fórumozótól, eltértünk a cikk témájától.
    OFF!
    Tisztában vagyok vele, hogy miért hoztátok fel a jelenetet.
    Ennek kapcsán derült ki, hogy te a százszor megnézet alapfilm egyik alapjelenetét félreértelmezed, miközben másokat felületes filmnézéssel és a történet "szájbarágásával" sértegetsz.

    Szerintem Chewbacca és R2-D2 sakkozik (Dejarik-ot játszik), C3PO kibicként nézi és belekotyog.
    Szerinted (és ezt többször megerősítetted) R2 és C3PO együtt játszik a Wookiee ellen.

    1. Logika.
    A jelenetben látunk egy mezőkre osztott asztalt, rajta figurákat.
    Ketten irányítják az asztalon lévő figurákat (Chewbacca és R2-D2.)
    Jé ez hasonlít a sakkra. -> A sakkot ketten játsszák. -> Chewbacca és R2 nyomogatja a gombokat. -> Chewbacca és R2 játsztik egymás ellen.
    Ha te sakkozol valakivel, én odaülök az asztalhoz és beledumálok a játékotokba:
    Hé vigyáz! Változtass stratégiát! Akkor mi már ketten játszunk az ellenfeled ellen?

    2. Párbeszéd.
    "He made a fair move."
    Ha "We made a fair move." hangzana el egyértelmű lenne, George Lucas szándéka a jelenettel, hogy a két droid együtt játszik a Wookiee ellen.

    "- Because a droid don't pull peoples arms out of their sockets when they lose. Wookiees are known to do that.
    a droid/ people/ Wookiees
    A két mondat általánosságban értendő minden droidra és minden Wookiee-ra.

    "- I see your point, sir. I suggest a new strategy, R2: let the Wookiee win."
    Fogalmazd meg magadnak a mondatokat úgy, mint ha csapatjáték lenne.
    Azután fogalmazd meg úgy, mint egy kibic.

    3. A jelent egyik célja a poénokon felül a jellemábrázolás:
    R2-D2 -> jobban játszik -> intelligens, jó stratéga
    Chewbacca -> nem "tud" veszíteni, önérzetes
    C3PO -> kotnyeles, minden lében kanál, kibic

    Többek között a jól kitalált, felépített karakterek miatt lett népszerű a Star Wars.

    Ui.:
    Miközben a 2. pontot írtam azon gondolkoztam, hogyan tudnánk eredményesen lezárni a témát.
    Felhívtam George Lucas-t, de nem vette fel :)
    Írtam neki emailt, de arra sem reagált :D

    Így kénytelen leszel beérni a forgatókönyvvel:

    "Threepio watches Chewbacca and Artoo who are engrossed in a
    game in which three-dimensional holographic figures move
    along a chess-type board."

    Star Wars IV forgatókönyv

    Boldog Karácsonyt Kívánok Mindenkinek és az Erő Legyen Veletek!
    ON!
  • BaliBoy
    #88
    Miért nem folytattad az idézést a filmből. Jah, hogy az már más fényt vet!?
    ....
    "- Because a droid don't pull peoples arms out of their sockets when they lose. Wookiees are known to do that.
    - I see your point, sir. I suggest a new strategy, R2: let the Wookiee win."

    1. R2-nak nincs karja. Tehát őt nem lehet ezzel befenyíteni.
    2. Lehet, hogy R2 lépked, de nyilván való, hogy nem egyedül játszik, lévén, hogy a "stratégiát" is 3PO mondja.


    De az egész egyébként nem abból indult, hogy ki játszik. Az egész azért lett felhozva mert itt valaki azt állította, hogy a sakkozós jelenetben 3PO fordít. A válasz kommentemben R2 azért nem lett megemlítve a sakkozásnál mert a fordítás kontextusához nem tartozott hozzá az ő szerepe!

    Szöveg környezettből kiragadni mondatokat egy ideje már nem menő...
    Utoljára szerkesztette: BaliBoy, 2016.12.24. 08:45:37
  • Kisssssss
    #87
    ugye tudod hogy a falnak beszélsz?
  • no_way
    #86
    Nem vitatom a kijelentésed, elfogadom, hogy neked ez a véleményed. Bár a megfogalmazás kissé bántó.
    Nem is folytam volna bele a társalgásotokba, ha azután a mondatod után, miszerint:
    "2 mondaton belül bizonyítod, hogy felületesen nézel filmet." nem írod, hogy "A Falconon C3PO sakkozott Chewbaccával... ".

    Ha erre annyit reagálsz, hogy sorry rosszul emlékeztem, tényleg R2 sakkozik, azt mondom, oké velem is gyakran megesik.

    De úgy látszik nehezedre esik beismerni, ha tévedsz.

    Ehelyett a válaszodban megpróbálod kiköszörülni a csorbát.
    "Az igaz, hogy R2 lépked, de inkább közösen játszanak..."

    A kedvedért megnéztem a jelenetet.

    Az általam ismert verzióban 3 lépést látunk.
    1. R2-D2
    2. Chewbacca
    3. R2-D2

    A harmadik lépés elindítása után (R2 második lépése) mondja C3PO: "Now be careful, R2."
    Miután ezzel a lépéssel R2 leüti Chewbacca egyik figuráját, a Wookiee "morog".
    C3PO reakciója: "He made a fair move." (HE) és még véletlenül sem (WE).
    C3PO csak nézi a játékot és a locsi-fecsi, kotnyeles karakteréhez hűen, kibicként belekotyog.
    Ebből, hogy sikerült leszűrni, hogy együtt játszanak?

    Feltételezem nem egyszer láttad a filmet és mégis félreértelmezted.
    De nincs ezzel semmi baj, én sem értek meg mindent elsőre. Az is előfordul, hogy más vezet rá egyes momentum jelentésére.

    Ezért éreztem erősnek a "szádból" a következő mondatokat:
    "Csak megerősödtem abban, hogy nem való mindenkinek a sci-fi műfaj. Sajnos az utóbbi időben a sci-fi mainstream műfaj lett. Felhígult a rajongók tábora. :("
    "2 mondaton belül bizonyítod, hogy felületesen nézel filmet."
    "Ennél jobb példát nem is szolgáltathattál volna arra a kijelentésemre, hogy egész egyszerűen nem való mindenkinek a sci-fi műfaj. Kösz!"
    "Csak az a baj, hogy ezeket olyanoknak magyarázod, akik felületesen néznek filmeket és vagy olyanoknak akiknek egyáltalán nem való s sci-fi műfaj mert nem tudnak kiszakadni, elvonatkoztatni a valóságtól. Ha nincs a szájukba rágva minden akkor számukra ott vége a történetnek."
  • BaliBoy
    #85
    Nem, nem szédülök, mivel nem ülök magas lovon. Vitatkozz légy szíves a kijelentésemmel érdemben. Úgy gondolod, hogy mindenkinek való a sci-fi műfaj?

    "Változtassunk stratégiát R2! Hagyjuk nyerni a Wookie-t!" - Egész pontosan ez hangzik el a filmben. Az igaz, hogy R2 lépked, de inkább közösen játszanak...
  • Kisssssss
    #84
  • no_way
    #83
    "Csak megerősödtem abban, hogy nem való mindenkinek a sci-fi műfaj. Sajnos az utóbbi időben a sci-fi mainstream műfaj lett. Felhígult a rajongók tábora. :("

    Nem szédülsz azon a magas lovon? :)

    "A Falconon C3PO sakkozott Chewbaccával... Senkinek sem kellett fordítania.... Abban a jelenetben senkinek sincs interakciója Chewbaccaval 3PO-n kívül."

    R2-D2 sakkozott Chewbacca-val, C3PO csak kibic. Jó megfigyelő vagy.
  • BaliBoy
    #82
    Igen, én is pont ezt írtam, hogy Obi Van-nal beszél Chewbacca...

    Nem az a nevetséges, hogy logikus felépítést vár el az ember, hanem az, hogy 2 óra alatt Te azt szeretnéd, hogy be legyen mutatva minden szereplő addigi élete és képessége. Ez a nevetséges elvárás.

    A Falconon C3PO sakkozott Chewbaccával... Senkinek sem kellett fordítania.... Abban a jelenetben senkinek sincs interakciója Chewbaccaval 3PO-n kívül.
  • Wootan
    #81
    Ne zavarjon, hogy Kenobi képzett jedi mester volt + lényegében diplomata, amit az első 3 filmben részben be is mutatnak. Egyébként csak a te kedvedért elővettem a new hope hivatalos regényét, és abban benne van, hogy Kenobi a kocsmában wookie nyelven beszél Chewbacca-val, tehát ismeri a nyelvet.

    "Esetleg Reynek a CV-jét? Nem érzed, hogy full nevetséges az elvárásod?"
    Az nevetséges elvárás, hogy az ember logikusan felépített sztorit várna el egy filmtől? Én kérek elnézést.

    "Küldj be egy ötletet a Disney-nek, hogy forgassanak egy spin-off-ot Rey, a VII. részt megelőző életéről!"
    Az elég rövid film lenne, mivel kb. 5 évesen hagyták ott a Jakkun. Biztos ott tanult meg wookieul, meg droidul, meg falcont vezetni, meg lézerkardot használni, két homokdűne között.

    "Ráadásul nem tudom, hogy honnan veszed, hogy az eredeti trilógiában nem értették, hogy mit mond Chewbacca (azt meg főleg nem tudom, hogy mikor álmodtad, hogy C3PO fordított)"
    Pl. a falconon, mikor "sakkoznak", de most csak a te kedvedért nem nézem meg a filmeket, meg olvasom el a könyveket, tedd meg te ha érdekel.
  • Katalizátor
    #80
    Azzal tisztában vagyok! A könyv alapanyagban (A Zsoldos) nem feka a csávó. :)
  • BaliBoy
    #79
    A tűzben edzett férfi főszereplője Denzel Washington. Ha ő nem feka akkor a legsötétebb bőrű fehér ember akit valaha láttam. :))
  • BaliBoy
    #78
    2 mondaton belül bizonyítod, hogy felületesen nézel filmet. Mégis melyik részben van "bemutatva", hogy Obi Van Wookiekkal találkozik? Segítek, egyik részben sem láthatjuk a New Hope előtt. Összekevered Yodával aki csakugyan harcol a Wookiek oldalán.
    Egyébként ismét szőrszálhasogatás level 100... Obi Van életéből relative sokat láthattunk, vagy legalábbis több életciklusában láthattuk. Ezzel szemben Rey életéből mennyit láthattunk abban az egy darab filmben, amiben eddig szerepelt a karakter? Pár napnyit? Az addigi életéről szinte semmi biztosat nem tudunk.

    A következő bekezdésedben ismét megerősíted, hogy felületesen nézel filmet. Rey szándékosan nem akarja elhagyni a bolygót, ezt el is mondja. Visszavárja a családját.

    Nevetséges, hogy Rey életéről semmit sem tudunk de Ti, megmondjátok a tuti frankót, hogy "egy senkiházi egy sivatagos bolygón"... Pedig elég egyértelmű, hogy annál Ő sokkal több. Szinte biztos, hogy amikor először megfogja a fénykardot, akkor emlékek törnek fel benne arról, amikor Kylo Ren lemészárolja a Jedi növendékeket. Valószínűleg Rey is növendék lehetett és kapcsolatban állt valamilyen szinten Luke-al és nyilvánvalóan az erővel. (a visszaemlékezésben gyerek hangok/sikolyok vannak a háttérben, persze azt még most nem tudjuk, hogy Rey-é vagy másé) Az viszont 100%-ig biztos, hogy oka volt annak, hogy a Jakkun elrejtették őt. Biztos, hogy nem a két szép szeméért vitték a galaxis legutolsó, putri bolygójára.

    Csak megerősödtem abban, hogy nem való mindenkinek a sci-fi műfaj. Sajnos az utóbbi időben a sci-fi mainstream műfaj lett. Felhígult a rajongók tábora. :(

    Látom, egyébként tombol a sovinizmus.
  • Szefmester
    #77
    Mi nézünk felületesen filmeket? Obi Wannak volt némi "tanulmányi" háttere az akadémián, másrészt be volt mutatva hogy találkozott már korábban is wookiekkal. De ha ennyire alap nyelv a wookie meg a többi, akkor mi a francnak egy protokolldroid a sivatagba ami kurvasokmillió közlési formát tud tolmácsolni? És akkor pl evokul miért nem értettek?

    A kis Anakin nem használt tudatosan erőt, miközben ő volt a csózen van. Ezzel szemben Rey meg Jedi trükkök haladóknakból szemezget vidáman. Ahhoz képest pedig hogy egy roncsvadász senkiházi egy sivatagos bolygón, ahol arra gyűjt hogy elhúzhasson -miközben a harci és érőbeli jártasságával bármikor elköthetett volna bármilyen hajót-, egész jól elvan.

    Fura de a birodalomban volt nem egy idegen faj, amit sikerült teljesen kigyomlálni, hogy csak fejvadászok dolgozzanak nekik. Miből is alakult meg a birodalom? Kik választották meg Palpatinet? Fehér férfiak? Vagy egy elég vegyes fajú banda?
    Ennek ellenére ebben a részben nem igen láttál arra utaló dolgot hogy ne csak emberek lennének közöttük. A VII. egyetlen nem fehér birodalmija meg egy dezertőr feka... juhhééé... Ne akarjunk PC-t látni, de tényleg! Ha már túltoljuk az erős női főszereplőket az új korszakban, akkor valami erős férfifőszereplő sem ártana nem? Nem ilyen lufi forma figura szakmunkásbajuszkában...

    Bitang jó filmeket lehetett volna csinálni, ha nem erőltetik a női főszereplőséget, és nem alázzák a fehér férfiakat.
  • Kisssssss
    #76
    hát pont ez a baj... semmit nem tudunk a csajról de ti máris kész tényként akarjátok kezelni a kitalációitokat... ezért nem tudom komolyan venni az efféle érveléseket nincs mögöttük semmi tény :/
  • Katalizátor
    #75
    Tökre egyet értek veled, de azért van némi tévedésed is. Pl a Tűzben edzett férfi főszereplője tényleg nem feka, szal ebben lehet némi "pc", de egyébként lesz@rom... :)
  • kékherceg
    #74
    Ja, az Ébredő erő volt a csúcs? Hűha...
  • asgh
    #73
    Az a vicces, hogy teljesen mindegy, hogy milyen lehetett volna az Ébredő erő vagy a Zsivány egyes, ugyanezek az emberek ugyanezt a fikatengert okádták volna ki magukból, mert már a filmek bejelentésekor eldöntötték magukban, hogy csak szarok lehetnek.
    Az, hogy az SW7 brutális siker lett, csak olaj volt a tűzre, mert előjöhettek a "szemben úszok az árral, mert nekem a seggemben is fej van" mantrájukkal.
  • Csacsis
    #72
    A film nagyon jó lett, ajánlom mindenkinek!

    Én rajongója vagyok a magyar szinkronos Star Wars filmeknek, de ez most tényleg nem sikerült. Van benne olyan feszültséget generáló jelenet pl, ami a szinkron miatt nekem inkább paródiának tünt sajna. Remélem újracsinálják DVD-re rakás előtt, mert ez így nagyon nem lesz jó.
  • Grifid71
    #71
    Igy igaz, a lapos homlokú neonácik a nagy nemzeti idióták és fideSS rajongók pedig nézegessék a királyi tv-t, és a sok bugyuta vajna produkciót. (nem véletlen a kisbetű)
  • jkedzs
    #70
    nincs is annál szomorúbb, amikor az emberek vakon bekajálnak mindent, amiben Star Wars szerepel.
    konzumidiotizmus iskolapéldája.
  • Huuuuu
    #69
    Na asok balfasz megint összejött SWt fikázni. Egyébként király lett a film, IGAZI rajongóknak ajánlom.
  • nkmedve
    #68
    Egy trilógiának szánták indulásból, tehát a teljes sztori 1/3-át láttuk eddig (nem úgy mint az Új Remény esetén, ami egy egyedülálló filmnek készült eredetileg).
    Nem kell találgatni semmit, csak végig kell nézni az egész történetet, és utána keresni benne a lyukakat.
    Természetes volt, hogy az első rész egy felvezető, több kérdést tesz fel mint amennyit megválaszol, és hogy a nosztalgiafaktor fel lesz csavarva 1000-es szintre, hogy meg legyen a kapocs a régi filmekhez. Ez volt a feladata, teljesitette. Aztán most jött a Rogue One amiben már voltak egyedibb/rizikósabb dolgok is, és várhatóan a 8-9. részekben is lesz ujdonság bőven, csak győzze kivárni az ember.

    A TFA-val kapcsolatos panaszokat kicsit olyannak érzem mint amikor egy film közben valaki állandóan kérdezget, hogy most akkor mi van, mi lesz, ki ez a karakter, miért csinálja azt amit csinál, stb. Meg kéne várni a végét és akkor kérdezgetni vagy elégedetlenkedni.
  • Axlkenobi
    #67
    Rey karaktere lehet érdekes a következő részekben kibontva, de a VII. Részben túlságosan is tökéletes. Mindent tud, mindenhez ért és sosem hibázik. Anakin azért közel sem volt ilyen. A Baljós Árnyakban kapunk egy 9 éves kissrácot, akinek szokatlanul erős a köteléke az Erőhöz (ezt magyarázzák a midi-chloriánokkal is, amit teljesen félreértelmeznek, mert azok nem az Erőt magyarázzák tudományosan, hanem pusztán azt mutatják meg kinek mennyire erős a kapcsolata az Erővel), de a képességeit ösztönszerűen használja a fogatversenyeknél, meg a végén az űrcsatánál (ez utóbbinál meg csak azért nem harap fűbe, mert Artu igen komoly háttértámogatást ad neki). Luke szintén nem volt tökéletes és az Erőt ő is esetlegesen, ösztönszerűen használta az Új Reményben. Szóval itt nem az a baj, hogy Rey tud dolgokat, hanem az, hogy túlságosan is jól tud, illetve kb. mindent tud!

    Amúgy még ez a legkisebb baj a TFA-val, hiszen ha már folytatás címén remake-elte az Új Reményt, akkor figyelhettek volna olyan dolgokra is, hogy a IV. Részben a Felkelők azért tudnak sikeres támadást indítani a Halálcsillag ellen, mert hatalmas véráldozatok árán megszerezték annak tervrajzait (lásd Zsivány Egyes), míg Az Ébredő Erőben hőseink megérkeznek a D'Quar bolygóra, ahol Poe bemutatja Finnt Leiának azzal dumával, hogy itt van ez a srác, aki fontos dolgokat tud mondani az Első Rend szuperfegyveréről (tehát az Ellenállás addig nem is hallott róla). Eltelik öt perc, és hőseinknek már ott van a Starkiller bázis megagigahiperszuper 3D-s modellje, ahol pillanatok alatt már azt is megállapítják, hogy van az oszcillátor, amit persze simán szétlőnek és probléma letudva. :-D Mégis honnan a francból volt meg nekik a bázis részletes tervrajza??? Meg újabb egy percre rá azt mondja Leia: "a hírszerzés most értesített, hogy az Első Rend most tölti fel a fegyvert". Az igen! Eddig azt sem tudtátok, hogy létezik ez a fegyver, de pillanatokkal később azt is vágjátok, hogy egy másik naprendszerben éppen feltöltik. Nem semmi egy kémhálózat!

    És van még egy-két ilyen a filmben, a félreértelmezett karakterekről nem is beszélve. És ez nem szőrszálhasogatás, hanem olyan dolgok, amikre azért odafigyelhettek volna. De ismét mondom, a fő probléma az, hogy Az Ébredő Erő semmit sem volt képes hozzáadni a saga-hoz. Megpróbálja hülyének nézni a közönséget, hogy van egy Tatooine 2.0-ás bolygó, egy Yavin 2.0-ás bolygó meg egy Hoth 2.0-ás bolygó csak itt Jakku, D'Quar és Starkiller néven futnak, meg ugyanúgy Lázadók harcolnak a Birodalom ellen, csak itt Ellenállás és Első Rend a nevük és azért mert új néven futnak, nekem ettől eredetinek kéne éreznem ezt az egészet. 30 év eltelt a történet szerint, de minden tökugyanúgy néz ki, A képi világa szinte szögre pontosan ugyanaz, az apró változtatások, amik látszatra újítások is lehetnének, valójában Ralph McQuarrie 40 éves concept art-jairól vannak szedve. Én a Star Wars-tól (főleg a fősodor filmjeitől) elvárnám, hogy szárnyaljon már az a képzelet meg a kreativitás mind vizuálisan, mind történetileg. Abrams filmje pedig mindkettőt masszívan elbukja.
    Utoljára szerkesztette: Axlkenobi, 2016.12.19. 21:07:39
  • Kisssss
    #66
    fölöslegesen vitázol vele, csak beugatni jár ide.
  • Kisssss
    #65
    " nem tudjuk gyerekkorában mi történt vele."

    én meg már azt kezdem unni hogy puszta találgatásokra akarjátok építeni az érveléseteket reyel kapcsolatban.
  • BaliBoy
    #64
    Itt az élő példa!
    Nyelvvizsga bizonyítványt esetleg nem kérsz a mozijegyhez? Esetleg Reynek a CV-jét? Nem érzed, hogy full nevetséges az elvárásod? Küldj be egy ötletet a Disney-nek, hogy forgassanak egy spin-off-ot Rey, a VII. részt megelőző életéről! Csak ki ne hagyjanak olyan elképesztően fontos dolgokat, hogy hova járt iskolába (ha járt egyáltalán) vagy, hogy mikor menstruált először...

    Ráadásul nem tudom, hogy honnan veszed, hogy az eredeti trilógiában nem értették, hogy mit mond Chewbacca (azt meg főleg nem tudom, hogy mikor álmodtad, hogy C3PO fordított) de az egész filmsorozat legelső megjelenése ugyebár akkor van amikor Obi Van vele tárgyal, hogy vigye el őket az Olderánra... Az Új reményben nincs is nagyon több interakciója még Solo-val sem, mással meg főleg nem. A további két részben pedig mindenkinek van interakciója vele. Tőlük nem akarod esetleg a nyelvvizsgát kérni?

    Ennél jobb példát nem is szolgáltathattál volna arra a kijelentésemre, hogy egész egyszerűen nem való mindenkinek a sci-fi műfaj. Kösz!
  • Wootan
    #63
    Azért az vicces, hogy lényegében lehülyézel olyan embereket, akik elvárják, hogy egy filmben logikusan legyenek felépítve a dolgok.

    Persze ilyenkor szoktak az olyanok mint te azzal dobálózni, hogy ez sci-fi meg fantasy nem kell benne logikát keresni...

    Kit érdekel, hogy honnan tud wookiul? Mondjuk egy normális gondolkodó embert. Az alap filmekben ez tök jól fel volt építve, ugyanis csak Solo értette, de ugye ő évek óta együtt űzte az ipart Csuvival, a többieknek meg ott volt 3PO.
    Így lényegében minden karakternek meg volt a szerepe és helye a sztoriban, nem csak úgy oda voltak dobálva.
  • BaliBoy
    #62


    Csak az a baj, hogy ezeket olyanoknak magyarázod, akik felületesen néznek filmeket és vagy olyanoknak akiknek egyáltalán nem való s sci-fi műfaj mert nem tudnak kiszakadni, elvonatkoztatni a valóságtól. Ha nincs a szájukba rágva minden akkor számukra ott vége a történetnek. Azt gondolják, hogy egy kitalált univerzumban minden ugyan úgy megy mint a valóságban.

    (az meg már a szőrszál hasogatás fellegvára mikor azon akad fenn valaki, hogy Rey honnan ismeri a wookiee-k nyelvét... B+ beiratkozott a Rigó utcába egy gyorstalpalóra.... ki f@szt érdekli, hogy honnan ismeri...)
    Utoljára szerkesztette: BaliBoy, 2016.12.19. 15:13:33
  • nkmedve
    #61
    Kifutottam a szerkesztési időből, de azt még hozzátenném a TFA-s gondolatmenetel kapcsolatban, hogy Anakin is meglepően tehetséges volt a Baljós Árnyakban, pedig neki aztán tényleg semmi képzése nem volt az erő használatában, és sokkal fiatalabb/tapasztalatlanabb is volt mint Rey.
    Rey esetén:
    - nem tudjuk gyerekkorában mi történt vele. Nem kizárható, hogy Luke Jedi akadémiájára járhatott még azelőtt, hogy Kylo Ren átállt a sötét oldalra, és kinyirta az egész akadémiát (kivéve Rey-t akit elbujtattak Jakku-n és elnyomták/törölték az emlékeit). Amig nem kapunk valami magyarázatot addig nem lehet azt mondani, hogy semmit nem tud az erőről és soha nem használta. Amúgy, még ha nem is volt előzetes képzése, akkor is ott volt az a jelenet amiben megtalálta a Luke által hátrahagyott kardot és egy látomás útján (mondhatnánk gyorstalpalónak is) tudomást szerezhetett az erőről.
    - az életének egy jelentős részét különböző roncsok kutatásával és alkatrészek kereskedelmével töltötte - igy a technikai tudása magyarázható (még ha kicsit túl jól is ismer minden rendszert, de egy SW filmben ez nem egyedi).
    - A Millennium Falcon egy ősrégi, jól ismert YT-1300-as modell, amit Han Solo kicsit "feltuningolt". Egyáltalán nem kizárt, hogy Rey repült már hasonlóval (pilótának nevezte magát a filmben, úgyhogy valamivel biztos repült), esetleg darabokra szedett néhányat amig Jakku-n volt. Nyilván ismerte a modellt, mivel egy hulladéknak nevezte.
    - Hasonlóan magyarázható a különböző nyelvek ismerete is, Jakku-n sok különböző fajjal és droiddal került kapcsolatba (a túléléshez nem árt ha tud kommunikálni).

    Szóval szerintem a filmben sok utalás van ami alapján rengeteg dolgot meg lehet logikusan magyarázni Rey-el kapcsolatban. Persze nincs minden az ember orra elég tolva expozicióban (ami szerintem nagyon is jó dolog), úgyhogy ha valaki felszinesen értelmezi a filmet akkor jönnek a Mary Sue és hasonló badarságok. Remélhetőleg tovább viszik és fokozatosan egyre több dolog fog kiderülni a karakterrel kapcsolatban (bár kétlem hogy az ellenzőket és feminizmust kiáltókat ez már meg fogja győzni).
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2016.12.19. 13:06:52