66
-
esztyopa #66 Tiszára,mint a megboldogult anyósom...
Mindig MÁS a hibás /nota bene/ ő egyszerüen nem hibázhat?! -
ostoros #65 Igen, én tudom. Én statisztikákat böngészek, te meg bámulod a híradót. -
TokraFan #64 "De úgy látom ebben nem fogunk egyetérteni. :)"
Ebben nem ;-) -
gforce9 #63 "Rossz példa! A hitel ugye azt jelenti,hogy PÉNZT KAPSZ. Cserébe vállalod a visszafizetés terheit!
A vállalkozásnál viszont nem kapsz pénzt, hanem a sajátodat kockáztatod!! Óriási különbség!"
Nem, ha megcsinálsz egy munkát és elhozod az árut az importőrtől - nagykertől és amiatt nem tudod kifizetni mert neked sem fizettek, akkor maximum csőd a magánvagyonod érintetlen.Vagy dolgoznak a melósaid, megelőlegezik neked a munkájukat (hitelezik neked) és te nem tudsz fizetni nekik, mert a meló úszik. Dehogy más ez.
Ellenben ha ugyanezt egy banki hitelen keresztül magánemberként oldod meg viszik a házat. Az, hogy árut nem tudsz kifizetni vagy hitelt vagy épp a melósaid órabérét fullmindegy szerintem. Az lehet hogy jogilag más kategória egy banknak tartozni mint egy nagykernek, de a két eset ugyanaz. A melónak is van kockázata, hogy nem fizetik ki. Mindig! Mindkét eset likviditásgondra vezethető vissza. Az én szememben tökugyanaz a kettő.
Hogy a KFTnek a saját vagyona is a tét? Jakérem igen. Ez alapvető mindenben, ha pénzről van szó. Emiatt nem kell fennakadni.
Kellő likviditással lehet egy munkának hozzáállni és tartalékokkal. Ha nincs meg ez a biztonság, akkor nem kell belevágni a melóba. Vagy akkor a magánembert sem kell büntetni, ha rajta kívülálló ok miatt van likviditási gondja.
Igen kicsiben gondolkodok. Mert onnan lehet indítani. Egy fullismeretlen cég, ha megkínál egy nagymelóval elfogadod kapásból, mert nagy a pénz? Na ebbe buknak bele a nem körültekintő vállalkozók. Ilyet én nem csinálok. Ehhez fel kell növeszteni a céget, nem úgy megy hogy kapásból bevállalok egy 10 milliós munkát, leszivatnak és a cégcsődön kívül semmi következmény nincs. A melósaim mehetnek ahová akarnak, lehet fizetés nélkül. Ez így nem működik, legalábbis nem szabadna. Nálunk ez simán megesik.
De úgy látom ebben nem fogunk egyetérteni. :)
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.11.23. 13:53:31 -
TokraFan #62 "Minden ügyfelemnek elmondtam, hogy nagyon be tudom szívni, ha valaki nem fizet"
Itt meg az a probléma, hogy kicsiben gondolkodsz! Nagyobb cégeknél ez nem működik mivel kizárólag utalással képesek fizetni (eleve van egy összeghatár, mely felett már nem lehet kp. fizetni, erre törvény van!). Vagyis csak annyit tehet a vállalkozó, hogy megnézi kivel szerződik, de természetesen ez sem garancia semmire. Multiknak bedolgozni pedig elég nagy üzlet, de pl. a beszállítói hálózatoknál nem ritka a 90-120napos utalási határidő sem! Addig is az árut szállítani kell, meg kell finanszírozni valamiből. Ezt vagy saját vagyonból oldják meg, vagy rollírozó hitelből, de mindkét esetben elég 1-2 kifizetetlen számla, és már nem tudják fizetni a számlákat. Na ilyen környezetben ki lesz az a hülye, aki kockáztatj a saját családja biztonságát? Egyre kevesebben, csak nézd meg, mennyi vállalkozás jelentett csődöt az elmúlt években. Félreértés ne essék, ezt nem tisztán orbán számlájára írom, mert nem volt sokkal jobb a helyzet a szociknál sem. Valójában a magyar egy tipikus uram-bátyám világ, itt képtelenek felfogni miről szól egy jól működő vállalkozói környezet. A szomszéd tehene mentalitás ott van minden második magyar agyában, és ahelyett, hogy példát venne, inkább gyűlölködik és le akar húzni a saját szintjére, csak ne lássa, hogy sikeresebb vagy mint ő. És ez sajnos a politikusok és közhivatalok dolgozói, döntéshozói fejében pont így működik...
"Ha tényleg NAV hivatalos állásfogalalás volt és jogszerűen járt el a cég és a NAV hibázott (előfordulhat) akkor egy ügyvéd peres eljáráson keresztül ezt helyre tudja tenni"
Ehhez csak annyit, hogy bármilyen NAV hivatalos állásfoglalás végén ott a szöveg, mely szerint (kb.): "Jelen állásfoglalás nem bír kötelező érvénnyel, és nem minősül hivatalos jogi állásfoglalásnak."
Tehát írnak valamit, de a felelősség továbbra is a tiéd, és a revizor ennek ellenére értelmezheti máshogy a törvényeket, tehát büntethet! Igen, bíróságon támadható, de a NAV ellen ebben az országban még nem sokan nyertek! Kérdezz meg bármilyen cégjogi ügyvédet erről!
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.11.23. 11:44:36 -
TokraFan #61 "Egyetértenék akkor, ha egy munkavállaló mondjuk lakáshitellel a nyakában, egy rajta kívülálló ok miatt megszűnő munkahely miatt (fizetésképtelenség) a bank nem árverezhetné el a feje felől a házat"
Rossz példa! A hitel ugye azt jelenti,hogy PÉNZT KAPSZ. Cserébe vállalod a visszafizetés terheit!
A vállalkozásnál viszont nem kapsz pénzt, hanem a sajátodat kockáztatod!! Óriási különbség!
Ha a vállalkozás hitelt vesz fel, akkor pedig a cég értéke, vagyona, ingóságai, állóeszközei nyújtanak fedezetet, és itt a bank dönti el, hogy ez elegendő lesz-e neki a hitelnyújtáshoz. Tehát a cég is pont úgy kap hitelt, mint egy magánember, csak a cég esetében a cégvagyon a fedezet! MIvel magánember esetén nincs más fedezet, mint a személyes vagyona, ott nyilván csak annak terhére lehet hitelezni, de ezt a hitelt felvevő is pontosan tudja és mérlegelési lehetőség van, mielőtt pénzt kér kölcsön!
Ennek tehát semmi köze ahhoz, amiről eddig beszéltünk! -
TokraFan #60 Te már csak tudod..pontosabban hiszed, ahogy minden mást is. A tények nem a te világod!
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.11.23. 11:23:37 -
gforce9 #59 Egyetértenék akkor, ha egy munkavállaló mondjuk lakáshitellel a nyakában, egy rajta kívülálló ok miatt megszűnő munkahely miatt (fizetésképtelenség) a bank nem árverezhetné el a feje felől a házat. Mert ha egy természetes személyt büntetünk emiatt - lényegében teljes vagyoni kiszolgáltatottság -, addig jogi személyeknél ilyen dolog nincs. Miért is van több joga egy jogi személynek? Egyébként a körbetartozásos dologra: Ezt a dolgot a vállalkozók saját maguknak alakították ki (persze az állam is hozzájárult), de elsősorban a vállalkozók. Még mindig él az az patkány hozzáállású vállalkozó fajta, aki leszarja az utalási határidőket vagy nem is fizet. Nos az ilyenekkel én nem is állok szóba. Menjen az anyjába. Dolgoztasson azzal, akinek ez finom. Ha minden normális vállalkozás így állna hozzá ezekhez a patkányokhoz, hamar kihullanának. Rögtön könnyebb lenne mindenki dolga. Nálam speciel azt, hogy valaki utalással fizethessen ki kell "érdemelni". Minden ügyfelemnek elmondtam, hogy nagyon be tudom szívni, ha valaki nem fizet. Nem vagyok milliomos, hogy megfinanszírozhassak pl. egy többgépes beszerzést. A normálisabbja rögtön megértette miről beszélek és simán elfogadta. Aki meg cigánykodott ezen, az menjen a francba. Mivel ismernek a nagykerben, hogy fizetek így ideadnak bármit puszira lényegében, mert tudják, hogy olyan, hogy én nem fizetek olyan nincs. Mert ezt az fizetési magatartást én is követem.
Szerencsére van elég normális ügyfelem. Akik közül sokan utalással fizetnek már. De mindegyikük olyan, hogy a számla ahogy a kezébe kerül aznap már utal is. Nem pedig azt nézi, mikor van a határidő és az utolsó nap utolsó órájában utal....vagy épp 20x kell rátelefonálni.
A nav-os dolgokról nem tudok nyilatkozni, szerencsére sok tapasztalatom nincs ez ügyben. De az biztos hogy pl. a polccimkék nem szabványos felhelyezését a multiknál is nézik és ott is keményen büntetnek érte. Arról az adózási ügyről meg passz, nem tudok mit mondani, de nekem nem tiszta ez :) Ha tényleg NAV hivatalos állásfogalalás volt és jogszerűen járt el a cég és a NAV hibázott (előfordulhat) akkor egy ügyvéd peres eljáráson keresztül ezt helyre tudja tenni. (bár kérdés megéri e, mert gondolom akkor jön a teljes átvilágítás). -
ostoros #58 Sületlenség. -
TokraFan #57 "valamint egy csődbement vállalkozásnál kimentik a vagyont a sajátjukkal nem felelne"
Ha adócsalás miatt ment csődbe, akkor büntetőjogi kategória, és ilyen esetben eddig is felelt az ügyvezető (az adócsalást eddig sem díjazták, az más kérdés, hogy itt is vannak kivételek, akiknél valahogy sosem jelenik meg a NAV). Megint az van, hogy néhány csaló gazember miatt a rendesen működőket szivatják és lehetetlenítik el (miközben az igazi, nagy maffiózók persze továbbra is működnek).
A jelen szabályozással kétszer is meggondolja bárki, hogy céget alapít-e, elvégre miért legyen olyan hülye, hogy a jelenleg kb. teljhatalmú revizorok döntései miatt veszélyeztesse a saját vagyonát?? Volt olyan barátom, akit azért büntettek meg több százezer forintra, mert az üzletében egy tálca OEM processzornál csak a tálcán volt ár, és nem volt minden egyes processzorra ráírva! Egy másik esetben a cégtulajdonos jogi állásfoglalást kért a NAV-tól egy nemzetközi adózási ügyben, éppen azért, hogy rendben legyen a könyvelése. Jött a revizor és mégsem fogadta el, cserébe milliókra büntették. A cég csődbe ment, de legalább a házát nem vitték (lopták) el. Egy ilyen esetben ma viszik a házadat is, Kft. ide vagy oda. Nem beszélve ugya a körtartozásos esetekről, ahol nem is a te hibádból leszel fizetésképtelen és maradsz el mondjuk a járulékokkal (amiért aztán ismét milliókra büntetnek, majd erre még megy a kamat is). Vagyis dolgozol mint a barom, kockáztatod a magánvagyonod egy részét a vállalkozásodban, majd ha rajtad kívülálló okok miatt eladósodsz, akkor mindenedet elveszik és mehetsz az utcára. Ez normális helyeken nonszensz. Azért korlátolt a felelősség, hogy ilyen esetben csak a kockázati tőkét veszíthesd el. Ismétlem, ez nem keverendő össze a szándékos adócsalással!!! Ez utóbbi büntetőjogi eset, annak megfelelő felelősséggel. De a jelenlegi rendszer már nem erről szól. egy Kft. tulajdonosa akkor is bukhatja a teljes vagyonát, ha pl. piaci körülmények miatt egyszerűen csődbe megy. Így nem lehet vállalkozni. Inkább kitelepülnek oda ahol ez nincs, vagy egyszerűen élnek másból, kiviszik a pénzüket az országból és fialtatják máshol.
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.11.22. 20:07:55 -
gforce9 #56 Egyetértek, kivéve egy dologban. Én sosem tartottam jó dolognak, hogy egy Kft. tulaja sosem felel vagyonnal. Ez nonszensz, miközben a munkavállaló aki ott dolgozik pedig sok esetben anyagi felelősséget vállal a munkájáért. Valamint egy csődbement vállalkozásnál kimentik a vagyont a sajátjukkal nem felelnek aztán élnek mint marci hevesen. Ez én sosem tartottam jó dolognak. Járulékokat, ipadót, meg francsetudja mit, azt fizetek én is de ez nem újdonság. Engem eddig nem csesztetett a nav lekopogom. De az igazsághoz hozzátartozik, hogy soha 1 nap és egy fillér késésem vagy elmaradásom nem volt soha, erre mindig ügyeltem. Nem csesztetnek. 1x próbálkoztak be, számlaadást nézték, de az se jött be. Nem mondom, hogy leányálom mutyizás nélkül vállalkozóként megélni. De én úgy látom pozitív irányba megy a történet. Kezdenek kiesni a kontárok, a lehúzógépek és a körbetartozók. Egyre nagyobb az igény a normális vevőbarát korrekt hozzáállásra, amit az elejétől igyekszek megvalósítani. Beérik a gyümölcse ennek, bár sajnos lassan. Mutyizással sokkal könnyebb és gyorsabb lenne az igaz.
Anno amikor alakult a cég egy alapítványnál besegítettem közbeszerzések technikai ellenőrzésébe. Lényegében az volt a dolgom, hogy ami a specifikációban van azt kellett leellenőrizni, hogy a valóságban is úgy van e. Na akkor belelátta a közbeszerzési viszonyokba, Felsem merült gondolati szinten sem, hogy nem mutyizással kell csinálni, hanem lehetne tisztességesen is. Na akkor fogadtam meg, míg ez a szemlélet nem változik közbeszerzés.....véletlenül sem. Senkinek nem akarok az adósa lenni senkinek nem akarok a zsebében lenni.
Szóval nehéz, de ha jól és kitartóan csinálja az ember, megvan az eredmény is. Ahogy a mondás tartja: "Megmondta az öreg Yoda, ha kardozol figyelj oda!" :) -
TokraFan #55 Nekem is 92 óta van cégem, de mára teljesen abszurd lett az egész. A NAV szemében mindenki automatikusan bűnöző, aki céget alapít, ha volt már ellenőrzésed, akkor tudod miről beszélek. Csak nézd meg, hova "fejlődött" mára pl. egy Kft. ügyvezetői státusz, amikor még ebben a cégformában is saját vagyonnal felel a tulajdonos, ami nonszensz! A cége és magánvagyonnak teljesen el kell különülnie, ez jobb helyeken így működik (kivéve persze a bünetőtjogi eseteket, de ez meg nem ide tartozik). Kötelező kamarai tagság (a semmiért), milliónyi járulék (direkt nem adót írtam, mert az igazi lenyúlás a járulékokon keresztül zajlik, amiről sosem szól a fáma a laikusok felé). Hiába csökken a társasági adó 2%-kal, ha közben mindenféle kamu járulék címen ennek sokszorosát fizetjük be.
Egyedül a KATA kapcsán lehet azt mondani, hogy talán könnyebb, de akik ezt választják, azok zömmel mikro vállalkozók, igen kis volumenű üzlettel. Nem tényezők. Nem ők képezik a gazdaság motorját, sok esetben munkahelyet sem teremtenek (az más kérdés, hogy legalább megél a család, ami persze pozitív, de a makro mutatókat tekintve most irreleváns). -
gforce9 #54 Nekem semmi közöm semmi mutyihoz. 12 éves a cégem. Egyedül csinálom és közbeszerzésekben nem veszek részt, mert nincs gyomrom hozzá. Elképesztő ami ott zajlik.
Mindezek ellenére azt látom, hogy nekem mint !NEM! fideszközeli (sőt semmilyen párt közeli) vállalkozónak jobb most, kedvezőbbek az adózási feltételek, mint 6-8 éve voltak. Szóval ebben had mondjak ellent. A szlovákiába település meg nem most kezdődött de nem is 6 éve. Mint ahogy a külföldi munkavállalás sem. Egyébként szerintem az a vállakozó, amelyik azt teszi kudarcának felelősévé, hogy épp ki kormányoz...... hát meg van róla a véleményem. Az egészségügyben, oktatásban igazad van. Épp ezért írtam az elején, hogy valamivel egyetértek, valamivel meg nem. -
TokraFan #53 "Nézd, az ország egyben van attól még, hogy elmondják naponta mindenhol hogy már itt a vég"
Nincs itt a vég, de nézd meg, milyen szinten teszik tönkre a _nem haver_ vállalkozói réteget. Ami egy jól működő országban a gazdaság motorja. A NAV egy kvázi állami behajtó cég lett, semmi más. Kedden hoznak egy rendeletet a minisztériumban, szerdán már mennek is ellenőrizni és milliós büntetéseket osztogatni. Belátható, hogy az ilyesmi nem az adócsalást hivatott visszaszorítani, egészen más célja van. Apróságokért százezrekre, milliókra büntetnek, sokszor a cég csődjét okozva (munkahelyeket megszüntetve). Közben másoknál a milliárdos furcsaságok ellenére azt látjuk, hogy nem történik semmi.
Ha megnézed, rekord számú vállalkozás ment tönkre az elmúlt években. Viszont szuper, hogy van közmunka, amit egyelőre az ilyen módon beszedett adókból, EU-s pénzekből fizetnek, miközben az értéket termelőket tönkreteszik.
Nincs itt a vég, de ez hosszabb távon nem működik, mert nincs versenyképes, vállalkozás barát környezet. Ezért települt ki Szlovákiába aki tehette, vagy ment el eddig már több, mint fél millió ember külföldre. Az egészségügyet nem tudom mi tartja össze, de hogy nem a kormány az biztos. Az oktatás szar, van viszont egyre kevesebb matek/fizika és egyéb értelmes, tudást adó óra, cserébe van hittan, táncikálás, dráma és egyéb ilyen baromságok.
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.11.20. 19:59:10 -
TokraFan #52 A felfoghatatlan összegű gáz mutyiról elfeledkeztél! :-) -
TokraFan #51 "Ja ja, brutális, hogy egy demokráciában a kormány igyekszik a nép kedvében járni"
Nos, ha a kedvében akartak volna járni bárkinek, akkor az áfa csökkentéssel nyitottak volna, és nem brutál adóztatással! 10ezres tüntetést követően pálfordulni nem más, mint képmutatás. A kronológiai sorrendet nem ártana figyelembe venni, amikor véleményt formálsz!
Utoljára szerkesztette: TokraFan, 2016.11.20. 19:40:50 -
TokraFan #50 "Annak, hogy nem fejlődünk sokat, annak nyugaton csak örülnek"
Bazzeg, éltél te itt a 80-90-es években? Nézd már meg, mennyi minden épült. Mit gondolsz, mindezt a nem létező magyar gazdaság állította elő a maga vízfej méretű közigazgatásával, ahol a munkaképes lakosság 40%-ka dolgozik adóforintokon tengődve (csak éppen értéket nem teremtve, versenyképességet nem növelve), vagy személyesen orbán hektor varázsolta ide? Hihetetlen, hogy 2017-ben az újrahasznosított Kádári agymosás, még mindig ilyen szinten működhet embereknél... -
ostoros #49 Hülye vagy te ehhez.
Egyébként csak szólok, hogy a britek Indiában nagyon sok pénzt befektettek, hogy azután még többet ki tudjanak vinni.
Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.11.20. 18:32:29 -
lammaer #48 " az indexen mindig:" - indexes cikket linkeltem?
"És mikor nem voltunk EU tagok, tehát pont nulla EU támogatást kaptunk, hogy lehet, hogy NEM PÖRGÖTT LE a gazdaság? "
Konkrétan? El se indult... 0-ról nehéz lepörögni...
"Ezért baj, hogy nem olvasol mást, csak az index444hvg-t... ilyen kb. minden országban van, és töredéke az egész összegnek. Holland mókusátjáró az autópálya fölött, fél méteres vas kilátók Romániában és társai. Ez így propaganda. "
Értem... tehát amikor vki megkérdőjelez egy értelmetlen beruházást, arra nyugaton is az a reakció, hogy: 1 - "ha vkinek nem tetszik akkor még többet rakok bele" 2- titkosítjuk 3- kiemelt beruházássá nyilvánítjuk
"Ezért baj, hogy nem olvasol mást, csak az index444hvg-t... "
Mit javasolsz mit olvassak/nézzek/hallgassak?
Reggelente pl viccből be van rakva a petőfi. Tudod mi ott a hír? Az hogy csuhajfalván megnyitottak egy pékséget és 3 új munkahelyet létrehoztak....
"- az egyik alatt volt 3 leminősítés... "
"- a másik alatt volt 1 le, 1 fel, 85-ről 75-re mérséklődő államadósság, 2% körüli áht hiány,"
Aha, minden bizonnyal a 2008-9-es gazdasági világválságnak az égvilágon nem volt köze ahhoz hogy miért ment lefele akkoriban az egész világgal együtt a mi gazdaságunk is.
Milyen 85-re emlékszel? https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1ga
Vhogy pont 2010-ben kezdett felfele menni az a hiány :) és még nem vagyunk ott ahol elqúró idején állt.... ez a sikersztori?
"Van a korrupció pofájának mértékegysége? Hagyóéknál nehezen lehetett pofátlanabbnak lenni szerintem. "
Van. Az hogy MENNYIT lopnak el nagyon jó mértékegység... mennyi is volt az a hagyó féle nokiásdobozos sztori? 20-24 millió forint.... akkor nézzük matolcsi MNBs húzását.... mennyi is a nemközpénz? LAZÁN a 10x-ese...
Rogán "bevándorlási államkötvényein darabonként 23-31 millió forint megy offshoreba... akaro még hagyó 10 milliós bulijait összehasonlítani?
"De itt mágikusan örülsz neki, de mikor az orbánkormány játszóteret épít öntöde helyett, mert arra ad pénzt az EU, akkor meg őket fikázod."
Mi van? Hol írtam bármikor olyat hogy az állam szemét mert játszóteret épít?
"Románia és Bulgária is EU tag, csak szólok..."
Ne aggódj, ahogy a románok intézik a korrupciós ügyeket (éppen most bukik megint a fejes odaát) hamarosan elhúznak ők is mellettünk. A lesajnált szlovákok már rég előttünk járnak.. persze mert ott nem volt elmultnyócév :D
"hogy ha van szabad munkavállalás, akkor meg azon megy a sírás, hogy "jaj külföldön dolgoznak a magyarok""
Bocsánat ki sír rajta? Meg gondolkodj már kicsit, neked mint egyének mi a jobb? Az hogy szabadon dönthetsz hol szeretnél melózni vagy az ha korlátozva vagy?
"Így van"
Mi a szösz, elgépeltél valamit?
"nem úgy állítják be, hogy rossz, hanem úgy, hogy mond meg csinál hülyeségeket, mert éppenséggel mond meg csinál hülyeségeket."
sztem az a baj, hogy az EUt úgy tekintik hogy vannak ŐK meg vagyunk MI... miközben az EUban ott van a képviseletünk, és úgy kéne néni, MI vagyunk az EU. De amig az van hogy brüsszel a gonosz, addig mindig ŐK lesznek.... -
Sir Cryalot #47 "Amit le lehet nyúlni lenyúlják. :) "
Hát igen, jobb az eszelősöket T/3-ban emlegetni. Azért megnézném hogy az eszelősségük mellett hogy fér meg a "sírva vigadó" magyarságuk. -
gforce9 #46 Sehogyan. Korábban kifejtettem, hogy hogyan látom. Én egyiket se látom lopósabbnak a másiknál. Ugye az egész rendszerváltozásunk privatizációval kezdett. Aminél kevesebb mutyis dolgot tudok :) Így indított az új rendszer politikai elitje. Azóta se sok változás van. Amit le lehet nyúlni lenyúlják. :) -
mauser81 #45 Olyan apróságokról meg ugye kár is beszélni, hogy jelenleg a kommunista ügynökakták nyilvánosságra hozatalát az MSZP és Fidesz közösen szavazta eddig minden évben. De ááá, a multik meg a ZEU a hibás... -
mauser81 #44 Nem bizony, de ez hogy menti a mostaniakat? Vagy éppen hogy menti azt, hogy ezekben az ügyekben sem hajlandóak érdemi nyomozást folytatni? Bár a sor a közös simlikről végtelen: olajügyek, közösen szétosztott földek, traffikok, stb. és hát ha valakinek még kétsége lenne, érdemes ránézni, hogy vajon miért utaztatja Kókát(!) állami pénzen a fideszes külügyminiszter vagy éppen miért is nyer jó kis állami pénzeket Bajnai vagy éppen Gyurcsány cégei... -
mauser81 #43 Kedves ostoros!
Azt nem értem, hogy ha hülye vagy, azt miért kell hirdetni a neten? Netán Orbán személyesen?:D
Na nézzük sorban a baromságaidat, amiket leírtál tudatlanságod bizonyítékaként:
Azt nem döntik el mire lehet pályázni, de azt eldöntik, mire adnak és mire nem.
Értem. Tehát amikor korábban azt írtad, hogy Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy mindig csak olyan infrastrukturális beruházásokra adtak pénzt, amelyek gazdaság fejlesztést nem indukálnak. akkor most hazugság? Esetleg után tudnál nézni, hogyan is lehetséges, hogy pl. a lengyelek a teljes buszgyártásukat EU pénzből húzták fel? Esetleg annak, hogy az elmúlt években mennyi k&f célú támogatást kaptunk és azt mire osztotta ki a kormány?
És 2014 előtt is az EU tagjai voltunk bogaram. Megismétlem: az EU 2014-ig egyetlen termelő beruházásra nem adott pénzt. Ez az igazság.
És már megint hazdusz, mert pl. csak Conti, a Bosch és a Suzuki kapott 10mrd körüli támogatást, ahogyan pl. a kkv. szektornak is kb. évi 100mrd jut. Az más kérdés, hogy a kormány ezt mire osztogatja. Pl. 15mrd-ért tanulmányokat írat, ahelyett, hogy érdemi termelést/oktatást/fejlesztést támogatna...
És igen, jó nekik, ha mi szarban vagyunk. Nem az államoknak, nem, hanem a multiknak, akiknek érdekeit valójában képviselik a brüsszeliták.
Ja, azért könyörög már térden állva egy ideje az összes multi itthon, hogy rakja már az EU-s pénzt a fiatalkommunista kormány végre az oktatásba, mert már ember nincs semmire és jobb híján már saját egyetemi szakokat indítanak kínjukban. De igen, ez baromira megéri nekik. Meg az is, hogy a világrekord teljes adóék miatt a dolgozó nem tudja megvenni azt amit gyárt. Ja, biztos ez is a multik meg a "brüsszeliták" terve és nem ám valami kisz titkár zsírdisznó hibája, ááá nem... -
gforce9 #42 A múlt eseményei mindig kisebbnek látszanak, amit meg jelenleg szajkóznak, mindig nagyobbnak. Kárpótlási jegy, postabank, strabag. Ezek sem voltak kisnyulak. Nem kell ezekről sem elfeledkezni :) -
Archenemy #41 "Más dolog az ha hipotetikusan írnak cikket, és más hogyha a cikk arról szól hogy mi TÖRTÉNT."
Egyébként meg nem is annyira más, ugyanis a gazdaság rohadt összetett, és szeretik az emberek a saját vesszőparipájukat belelátni minden eseménybe.
Ezért lehet, hogy ha Magyarországon nő a GDP, annak okai pl. az indexen mindig:
- az EU jósága
- a nemzetközi pénzbőség
- a szerencsés időjárás
- átmeneti, egyszeri hatások
- statisztikák kozmetikázása
ha viszont csökken (pontosabban KEVÉSBÉ NŐ, amit szeretnek úgy írni, hogy csökken vagy visszaesik), az kizárólag és egyes-egyedül Orbán Viktor hibája. -
Archenemy #40 "Márpedig az EU támogatások csökkenésekor MEGTÖRTÉNT hogy lepörgött a gazdaság. "
És mikor nem voltunk EU tagok, tehát pont nulla EU támogatást kaptunk, hogy lehet, hogy NEM PÖRGÖTT LE a gazdaság?
" költjük hülyeségre (kisvasút, epic focipálya bivalybasznádon és társai)."
Ezért baj, hogy nem olvasol mást, csak az index444hvg-t... ilyen kb. minden országban van, és töredéke az egész összegnek. Holland mókusátjáró az autópálya fölött, fél méteres vas kilátók Romániában és társai. Ez így propaganda.
"Mindig ez a mindenki lopott érvelés... nézd a nagyságrendeket és a pofátlanság nagyságát"
Jó nézzük,
- az egyik alatt volt 3 leminősítés és 50%-ról 80%-ra felkúszó adósság és 10%-os államháztartási hiány és stagnáló gazdaság miközben mindenki a környező országokban ezerrel ment fel
- a másik alatt volt 1 le, 1 fel, 85-ről 75-re mérséklődő államadósság, 2% körüli áht hiány, a környező országokkal kb. megegyező növekedés
ja és korrupció, az volt mindkettő alatt.
most lehet magyarázni, hogy "de ez pofátlanabbul korrupt", csak ez megint ilyen propaganda. Van a korrupció pofájának mértékegysége? Hagyóéknál nehezen lehetett pofátlanabbnak lenni szerintem.
"És igen, én örülök a játszótérre adott pénznek is, mert ha az EU nem adna, akkor annyival kevesebb játszótér épülne. "
De itt mágikusan örülsz neki, de mikor az orbánkormány játszóteret épít öntöde helyett, mert arra ad pénzt az EU, akkor meg őket fikázod.
"cserébe élhetnénk román meg bulgár infrastruktúráva"
Románia és Bulgária is EU tag, csak szólok...
"nem lenne szabad munkavállalás"
Ez is egy ilyen csikicsuki dolog, hogy ha van szabad munkavállalás, akkor meg azon megy a sírás, hogy "jaj külföldön dolgoznak a magyarok", ha nincs, akkor meg azon, hogy miért nem lehet.
"Sokkal több előnye van az EU tagságnak mint hátránya"
Így van
"akik haszonélvezői az EUnak (a jelenlegi vezetésünk pl) azok megpróbálják úgy beállítani hogy rossz. "
nem úgy állítják be, hogy rossz, hanem úgy, hogy mond meg csinál hülyeségeket, mert éppenséggel mond meg csinál hülyeségeket. -
lammaer #39 "Lopni mindegyik lopott aki hatalmon volt. A kárpótlási jegy mizéria, alagútépítés stb nekem tökugyanolyanok mint a trafikbalhé vagy épp a stadionépítési őrület."
Mindig ez a mindenki lopott érvelés... nézd a nagyságrendeket és a pofátlanság nagyságát. Nekem az borítja ki a bilit. -
lammaer #38 "hanem ha pl. játszótér felújításra kapod a pénzt, azt nem költheted öntödére."
Igen, ebben igazad van. Az a probléma hogy ez EU pénzeket olyan szinten nem jól használják fel, hogy gyakorlatilag ennek ellopására épült ki a mostani rendszer. Lásd amikor már egy sima kétsávos autóutat úgy számláznak ki, amiből más országban 3km AUTÓPÁLYA épül ki.
Vagy építünk belőle sosemhasznált biciklipályát esetleg bobpályát az alföldön ami 1 napig van nyitva.
Erre értettem a herdálást, az EU pénz jelentős részét ellopjuk, elherdáljuk... vagy csak egyszrűen annyit teszünk, hogy a felszabaduló belső forrásokat lopjuk el vagy költjük hülyeségre (kisvasút, epic focipálya bivalybasznádon és társai).
És igen, én örülök a játszótérre adott pénznek is, mert ha az EU nem adna, akkor annyival kevesebb játszótér épülne. -
lammaer #37 Más dolog az ha hipotetikusan írnak cikket, és más hogyha a cikk arról szól hogy mi TÖRTÉNT.
Márpedig az EU támogatások csökkenésekor MEGTÖRTÉNT hogy lepörgött a gazdaság.
Természetesen EUn kívül is van élet, viszont EUn belül JOBB az élet mint kívül. Nyilván nem pusztulna el az ország, cserébe élhetnénk román meg bulgár infrastruktúrával, útlevéllel meg vízummal kéne kiutazni, nem lenne szabad munkavállalás stb stb.
Sokkal több előnye van az EU tagságnak mint hátránya, és nekem az nem tetszik hogy azok akik haszonélvezői az EUnak (a jelenlegi vezetésünk pl) azok megpróbálják úgy beállítani hogy rossz. -
Archenemy #36 "Persze hogy volt élet azelőtt is. De ne a múltban élj hanem a jelenben. "
A múltból remek következtetéseket lehet ám levonni :) Pl. nem igaz, hogy az EU nélkül MO meghal, mert pl. 90 és 2004 közt is "EU nélkül" voltunk, és pont nem haltunk meg, sőt.
Ezzel nem azt mondom, hogy az EU szar, csak lássuk már egy kicsit reálisabban, és ne az index/444/hvg echo chambler mantráit adjuk vissza perfektül.
"Cikkek vannak arról, hogy magyarországon csak addig fog "pörögni" a gazdaság, amig van EU támogatás. "
Cikkek mindenről vannak, pl. arról is voltak, hogy államcsőd lesz, hogy imf hitel nélkül államcsőd lesz, hogy leminősítéskor államcsőd lesz, hogy innen Magyarország már biztos lecsúszott, hogy tuti sose lesz felminősítés, hogy nincs is migránskérdés, hogy ha van is migránskérdés, azok kizárólak jól képzett munkaerők, hogy ha megállítjuk őket, akkor kirúgnak az EU-ból, hogy ha nem állítjuk meg őket, akkor kirúgnak az EU-ból, hogy a migránsok közt lehetetlen hogy terroristák legyenek, illetőleg hogy Trump ezer százalék hogy soha nem lesz elnök. Folytassam még?
Írnak róla cikkeket, ez az érv? Miről nem írnak cikkeket, ember?
"Az a szomorú, hogy az EU pénzeket szeretett hazánk vezetői úgy asználják fel mint a cigányok a "segílykét": szépen feléljük amikor megkapjuk, nem arra használjuk hogy megerősítsük/talpraállítsuk a gazdaságot. "
Az "EU pénz" az nem egy ilyen nagy bank, amiben ott van egy "Magyarország" nevű zsák, amit az ország arra használ, amit akar, hanem ha pl. játszótér felújításra kapod a pénzt, azt nem költheted öntödére. Lehet sírni, hogy az EU miért játszótér felújításra ad pénzt, és miért nem öntödére, csak ezért nem Orbánnál kell sírni. -
gforce9 #35 "Aham.....persze. Szerintem neked nincs róla, ezért hiszed, h nekik van."
Nézd, az ország egyben van attól még, hogy elmondják naponta mindenhol hogy már itt a vég és vannak eredmények is, nem csak lopás. Másodrészt: újraválasztották őket és ahogy a helyzet kinéz 2018-ban is ez lesz. Ami azt jelenti, hogy a szavazásra hajlandó emberek többségének megfelel. Lehet őket hülyének nézni, csak épp nem célszerű.
"Tájékozódj!" a te szavaddal élve:
"A fidesz ezzel jutott hatalomra....." Minden párt ezzel jutott hatalomra.
"Ezerszámra lehet youtube-on találni videókat arról, hogy mit mondott a Fidesz választás előtt, s mit azóta ugyanazon témáról. "
Minden valaha kormányon volt pártról ezerszám lehet találni, a kezdeti időket leszámítva, mert akkor még nem volt youtube és alig van feltötve képi anyag. Ismét: "Tájékozódj!"
"Mitől lenne ez jó kormányzás?"
Ilyet én nem mondtam. Kormányképességet mondtam. Marhára nem vagyok fideszszavazó. Sőt jelenleg semmilyen szavazó nem vagyok, mert nincs olyan csoport aki mellé nyugodt szívvel tudnék X-et tenni.
Az egész hszed szintén csak fikázás, amit a jelenlegi ellenzék csinál. Erről beszéltem. Ezért van jelenleg bebetonozva a jelenlegi kormány. Ebből kéne felébrednie az ellenzéknek (legyen bal vagy jobb) Összeszedett, konstruktív politikát folytatni és volna esély váltani. Így, ahogy te teszed, hogy szavakat adsz a számba, fikázol és tájékozatlan hülyének nézel, pusztán azért, mert más a véleményem így nemhinném, hogy normális ember szívébe tudnád lopni magad :) Mondjuk gondolom nem is az a célod :) -
Gauge #34 "A jelenlegi fideszkdnp-nek legalább fogalma van a kormányzásról"
Aham.....persze. Szerintem neked nincs róla, ezért hiszed, h nekik van.
"Valamint az ellenzék 1-2 kivteles esettől eltekintve konstruktív javaslatot nem tesz, csak fikáz"
A fidesz ezzel jutott hatalomra.....
Ezerszámra lehet youtube-on találni videókat arról, hogy mit mondott a Fidesz választás előtt, s mit azóta ugyanazon témáról. Tájékozódj. Ez a rablóbanda nem tud kormányozni. A saját szabályaikat se tudják betartani... magasról szarnak a törvényekre. Mitől lenne ez jó kormányzás? Ne hülyéskedjünk már.
Utoljára szerkesztette: Gauge, 2016.11.19. 13:05:24 -
gforce9 #33 Én bizonyos dolgokat elfogadhatónak tartok amit a kormány csinál. Bizonyos dolgokat meg nem. Mivel saját pártot nem tudok és nem is akarok alakítani, így a felhozatalból lehet választani. Ha egy kritikus tömeg összegyűlik az aktuális kormány ellen van lehetőség a változtatásra, de ahhoz egy összefogott, konstruktív és életképes ellenzék kell. Ez jelenleg nincs. Nagyon nincs. Legalábbis engem egyikük sem győzött meg arról, hogy fogalma lenne egy ország irányításáról. Az ellenzék olyannyira széttöredezett, hogy lényegében ezzel már garantálják is a 2018-as eredményeket. Valamint az ellenzék 1-2 kivteles esettől eltekintve konstruktív javaslatot nem tesz, csak fikáz. Ez lehet elégséges mondjuk egy orbánhaternek, de egy gondolkodó embernek kevés. És azért nem teljesen hülyék a szavazók.
A jelenlegi fideszkdnp-nek legalább fogalma van a kormányzásról. Az más kérdés, hogy valamivel egyetértek, valamivel meg nem. Lopni mindegyik lopott aki hatalmon volt. A kárpótlási jegy mizéria, alagútépítés stb nekem tökugyanolyanok mint a trafikbalhé vagy épp a stadionépítési őrület.
Lehet választani kormányképes tolvaj és kormányképtelen tolvaj között. Amíg ez a helyzet nem változik és az ellenzék nem kapja össze magát - mert jó lenne már ha felébrendnének az álomvilágukból -, addig semmi esély nincs a változásra. De ettől még a mai helyzet nem diktatúra és nem királyság. -
lammaer #32 Egyetértek veled, az sajnos tényleg igaz hogy az éppen aktuális ellenzék úgy gondolja hogy az ellenkezés a dolga, és bármt mond vagy tesz az aktuális kormány az rossz.
Emlékszem, olyan 10 évvel ezelőtt már én is úgy voltam hogy legyen meg egy teljhatalom, csak menjünk már valahova, ne mindig előre-hátra himbálózzunk csak, annyira idegesített ez az egy helyben topogás.
Az a baj, akkor még hittem abban hogy esetleg az embereket nem rontja meg teljesen a hatalom - de ma már látom, hogy sajnos mindegy kiről van szó, ha teljhatalmat kap annak nem lesz jó vége.
"mindez azért történik mert hagyja a jónép, semmi másért."
ez tudom, a kérdés az hogy azok akik szerint a lenti dolgok nem problémák és foggal körömmel védik a jelenlegi rendszert (miközben egyértelműen nem hasznélvezői annak - legalábbis feltételezem hogy az itteni SGs kollégák nem trafiktulajok vagy médiamágnások) azok miért tekintik ezeket a dolgokat elfogadhatónak? -
Sir Cryalot #31 -
gforce9 #30 "Figyu, egy választási rendszer ahol a szavazatok kevesebb mint 40%a csinál 75+%os parlamenti többséget minden csak nem demokrácia."
Sok országban ilyen a választási rendszer. Ettől még bármelyik oldal nyerhet. Az hogy most ez mennyire ésszerű, persze ezen lehet vitatkozni. Ebben legalább van annyi előny, hogy viszonylag kisszámú, többségi tábor tud olyan kormányt a parlamentbe juttatni, ami 2/3-os. Tekintve, hogy az emberek kiábrándultak a politikából. Így az a kormány képes csinálni, amit akar. Tekintve hogy az ellenzéknek nálunk (legyen bárki a kormányon) kétfajta tárgyalási módszere van a "nem" és a "csakazértsem" így ha csak sima többség van a kormányzáson, akkor komolyabb dolgokat nem is tudna megvalósítani az aktuális vezetés. Én ezt nem tartom mindenképp rossznak. És lehetősége a másik oldalnak is van: több kerületet kell megnyerni és kész.
A hsz többi részére: Mindez azért történik mert hagyja a jónép, semmi másért. -
lammaer #29 Figyu, egy választási rendszer ahol a szavazatok kevesebb mint 40%a csinál 75+%os parlamenti többséget minden csak nem demokrácia.
Egy ország, ahol egy ember szava dönt el mindent, és NEM lehet számonkérni/megállítani mert megszűntette a fékek és ellensúlyok rendszerét, szintén nem demokrácia.
Egy ország ahol ha egy újság nagyon rászáll a politikusokra bezúzatásra kerül....
Én komolyan szeretnék EGYETLEN olyan emberrel találkozni, aki ahelyett hogy megsértődne és beburkolózna a hallgatásba, megvilágítaná nekem hogy hogyan tudja elfogadni és megmagyarázni magának hogy minden rendben van amikor:
- amikor egy népszavazási kezdeményezést egy hivatalban fradiszurkolók akadályoznak meg. ÉS nem történik semmi.
- amikor a legalizált szerecsejáték monopóliumát egy haver kapja meg, és rögtön adómentessé válik
- amikor az állampapírokat hivatalosan ellenőrizetlen offshore cégeken keresztül árulják úgy, hogy azzal a magyar államnak milliárdos veszteségeket termel
- amikor a nemzeti bank az általa termelt nyereséget megpróbálja eldugni a nemzet elől... és amikor lebukik: NEM TÖRTÉNIK SEMMI!
Segítsen nekem valaki, hogy ezeket a dolgokat tudjam úgy látni hogy minden rendben van, ez igy van jól. Kérlek!
Utoljára szerkesztette: lammaer, 2016.11.19. 08:58:36 -
lammaer #28 Persze hogy volt élet azelőtt is. De ne a múltban élj hanem a jelenben. A keleti pályaudvar rohad szét mert nincs pénz felújításra, mehetsz pl az M3as metróval és megnézheted milyen amikor nincs felújítva.
A múlt elmúlt, a jelen pedig azt mutatja hogyha az EUtól nincs pénz, akkor a felújítások és az új dolgok megvalósítása is nagyban lelassul.
Cikkek vannak arról, hogy magyarországon csak addig fog "pörögni" a gazdaság, amig van EU támogatás. Egyszer kicsit lecsökken a bejövő pénz, máris meglátszott a gazdasági mutatókon. random gugliztam neked egy cikket
Az a szomorú, hogy az EU pénzeket szeretett hazánk vezetői úgy asználják fel mint a cigányok a "segílykét": szépen feléljük amikor megkapjuk, nem arra használjuk hogy megerősítsük/talpraállítsuk a gazdaságot. -
lammaer #27 Figyel, ahhoz hogy a németek mennyit költöttek a SAJÁT országuk újraegyesítése ahhoz nekünk semmi közünk. Az hogya németek mennyit adtak NEKÜNK PUSZIRA, az egy egész más tészta.
Képzeld el hogy IRL van a szomszédod, aki mondjuk 100 millióért épít magának egy kacsalábon forgó házat. Ezután fogja, és ad neked 2 milliót, csak úgy, hogy te is mondjuk ki tudd festeni a tiedet, esetleg kicserélhedsd az ablakokat... na most ezek után, csak azért mert 2 milliót kaptál a szomszédotól köpködni fogod?