57
  • molnibalage83
    #57
    Félelmetesen nagy arrcal kommetelsz, pedig értelmes kommented tőled még nem igazán láttam az SG-n, úgy összességében...
  • molnibalage83
    #56
    Ember, ha újabb lakás épül, az lentebb nyomná az árat, mert a kínált nő a kereslethez képest.
  • ostoros
    #55
    Neked ennyi pont elég. :D
  • arty
    #54
    :))

    ez megint nem sokat tett a beszélgetéshez .... próbáld ki egyszer, hogy érvekkel támasztod alá a mondanivalód ;)
  • ostoros
    #53
    Ember, hogy te mekkora egy hurkatöltő vagy.... komolyan.
  • arty
    #52
    A jelenleg airbnbzők nem azért csinálják, mert jó pénz? (köszönhetően az "adómentességnek"...) Nem azt mondom, hogy különadóval kell őket súlytani... de a közteherviselésből mindenki vegye ki a részét, egyformán. Ha pedig nem éri meg "annyira" az airbnb, kevesebben csinálják, lesz több kiadó lakás, nem mennek az égbe az árak, stb. Persze, hogy ez segítene-e a helyzeten, azt nem tudjuk.

    A másik a CSOK és a felpörgő hitelezés... előbbi megint rossz iskola (ingyenpénz), utóbbi pedig... nos, az emberek nem tanulnak soha, megint felteszik az életüket az 1-2 százalékos buborra. Az állam pedig ehez asszisztál, megint. Aztán 5-10 év mulva megint lehet megmenteni, ujabb csokhoz hasonló baromságot kitalálni és tovább rúgni az átlagembert a mélybe... és milyen egyszerű az egészért a kapzsi lakáskiadót felelősségre vonni :)

    Persze, hogy a pénz csinál pénzt - ellenben nem mindegy a koncentráció. Az egész nem ott megy el, hogy én már 10 évre előre meg tudtam venni a kölköm lakását és míg be nem költözik, addig "aratok", másrészt miért ne élvezhetném a korábbi, több generáció spórolásának eredményét? Erős, széles középrétegre egyébként is szükség volna... s én szívesen vállalnám is ;)

    Eleve, az ország főváros-orientáltsága nem probléma? Tényleg kell még ide párszázezer lakó? És csak ide? ;)
    Pályakezdőként én egyébként anyáméknál laktam, majd a feleségemmel is náluk laktunk, sok évig. A környezetemben nem látom, hogy erre "bárki" hajlandó lenne manapság. De azt sem, hogy (jó)pár évig ne 100, hanem csak 40-60 ezres helyen éljen és gyűjtsön - mert tévedés ne essék, nem csak 110k-s ingatlanban lehet ám élni.

    Nem vagyok vak, tudom és látom is, hogy a lakhatás (mekkora) probléma, viszont a lakbérmaximalizálás tüneti kezelés és csak piaci torzuláshoz vezetne. ( illegalitás -> emelkedő kockázatok -> mégtovább emelkedő bérleti díjak... akár. ezt senki nem tudja előre. pedig jót tenne, ha (tovább) fehéredne a lakásbérlés, mert a kisebb kockázat viszont egyrészt mindenki érdeke, másrészt akár csökkenhetne is az árszint. )
  • arty
    #51
    Ha nem telik rá, nem kell a belvárosban lakni. Én sem ott lakok. Jatudom, JÁR :D
  • gforce9
    #50
    Ha egy komolyabb adórendszert találnának ki az airbnb-re akkor meg azon menne a sírás, hogy ellehetetlenítik ezt a kiváló 21. századi innovációt, fúj begyepesedett konzervatív hülyék..... láttunk már ilyet ugye?

    Azért azt nem árt figyelembe venned, hogy a vagyon az vagyont szül. Ez mindig is a tőke egyirányba áramlásához vezetett és ezt bizony ha nem korlátozzák, bajok vannak belőle. Én nem sajnálom tőled az ingatlanjaid. Ha te arra tetted fel az életed jórészét, hogy jó "nyugdíjad" legyen, lelked rajta. Viszont az albérletárak ilyen arányú növekedésének társadalmi hatása van, mégpedig nem kevés. Az amúgy is szakképzett munkaerőhiánnyal küszködő területeken, az odaköltözési hajlandóságot gátolja sok esetben lehetetleníti el. Egy pályakezdő egy új melóhelyen egyrészt nem kap annyit, hogy leszarja a havi fix 100-150k kiadást. Másrészt az állása is bizonytalanabb, mint egy már régóta a szakmában dolgozónak. Ha utcára teszik, oda a lakhatása is. És nem azt mondom, hogy egy jobb helyen lévő ingatlan bérlése ne kerüljön többe. Viszont az, hogy 100 fölött van egy albérlet és ehhez jön még a rezsi egy alaplakásban az sokminden csak nem ésszerű hosszútávon, ha a közvetett hatásokat is figyelembe vesszük. Persze te jogosnak érezheted, hogy annyit kérsz az albérletért amit a piac megenged. De globálisan nézve nem lehet ilyen egységsugarúan gondolkozni.

    Privát vélemény. Nem kötelező egyetérteni.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.10.26. 12:27:26
  • ostoros
    #49
    Senki nem akar elvenni tőled semmit, te farok. Te akarod elszedni mások fizetését!
  • arty
    #48
    beloled a tenni keptelen, mindenert masokat, a sorsot hibztato, irigy magyar szol :)

    a dolyfosseg csak neked szol, az arrogans komcsinak, aki zsigerbol elvenne is akar mas tulajdonat, csak h egal legyen. mert BIZTOS h jogtalanul van amilye van... szarni ra h generaciok guriztek erte, a tucskoknek is jar a hangya eleskamrajabol! JÁR es kesz.
  • ostoros
    #47
    Egy kutya hátán ül a bolha és a kullancs. Arra vetődik egy hangya, cipeli a morzsát. A bolha és a kullancs odaszól: mit erőlködsz, mássz fel inkább te is ide, és kezdd el szívni a vért! A hangya nézi a kövér bolhát és a még kövérebb kullancsot, és kísértésbe esik, már már felkapaszkodik melléjük, amikor észreveszi, hogy a kutya meglepően sovány és beteges külsejű.
    Odaszól ama kettőnek, hogy ez így nem lesz jó, ez nem tisztességes, és hosszú távon nem is fog működni.
    -Ugyan, miket beszélsz ez a természet (piac) törvénye, vagy kihasználsz másokat vagy kihasználnak. Így járt ez a kutya, miért nem válik ő is bolhává, vagy kullanccsá, megteheti, ha keményen dolgozik!
    A hangya tovább húzódozik, mire felcsattan a kövérebbik:
    -Akkor takarodj vissza a bolyodba észak-Koreába, ott építsd a közösséged, te büdös kommunista!
    A hangya otthagyja őket a túl sok élősködőtől haldokló kutya hátán és hazamegy.
    .
    Belőled is csak az előnyben lévő dölyfössége és kivagyisága, valamint a nyerészkedő önigazolása szól.

    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.10.25. 22:29:24
  • arty
    #46
    "Ja, a németek, svájciak, hollandok ugye, a fejlett nyugat sosem avatkozik a piaci folyamatokba, az csak ilyen balkáni kommunista gondolat, mi?"

    Igen, ez mindenhol "kommunista" :)
    Nyilván ez volt egyszerűbb, nem pedig adót behajtani az airbnbzőktől..... (de ez csak egy példa, noha elég jelentős problémának ítélik minden nagyvárosban)

    Itthon még közel sem tartunk a berlini állapotoknál.
    A bérbeadás-bélés szabályozásában sem. Ehez kapcsolódó kultúrában sem.
    De a tilcsukbe, vegyükel, élősködőzés az egyből reflex :)
  • arty
    #45
    te nagyon nem erről beszéltél ....
  • arty
    #44
    a tipikus irigy komcsi vagy :D

    (amikor a doki megmenti az életed, majd gondolj rám: az én adómból mentettek meg....)
    Utoljára szerkesztette: arty, 2016.10.25. 15:27:48
  • arty
    #43
    Dehogy tudok mindent. Viszont érintettségem okán elég sokat tudok, évek alatt "kényszerből" megtanulja az ember.
    Persze, hogy kissé tenyérbemászóbb vagyok azzal, aki idejön - semmit nem tudva - és nekiáll a populista lózungokat szajkózni (legyen 3,60 a kenyér!), a tényeket folyamatosan ignorálva, érdemi beszélgetésre 0 igénnyel ... az koktélcseresznye pedig az egészen: saját bevallása szerint nem is érintett a kérdésben.

    "A másik oldalról viszont akkor is az az első kicseszett szempont, hogy "mennyibe kerül?"."
    Vajon az átlagember, amikor autót akar vásárolni, a bmw szalonba megy be és háborodik fel a 10+ milliós árakon?
    Mesterfordrásznál a hatezres hajvágáson?
    Lakásnál ugyanez miért nem működik? Jatudom, mert a (belvárosi, minőségi ingatlanban) lakhatás az JÁR.
  • ostoros
    #42
    Ez megint az a mantra, hogy majd a piac mindent elrendez. Nem rendez el semmit.
    Az adóparadicsomok engem is jobban idegesítenek, de azokkal szemben még annyit sem lehet tenni. Egyébként alábecsülted, nem több ezer ember vagyonát birtokolják, hanem több millióét.
    A háborúk meg ilyesmik egyelőre nem itt vannak. De az airbnb viszont itt van.
  • who am I 7
    #41
    miből gondolod, hogy az abból bejött pénzt nem a gazdaság álltal előállított dolgokra költi a tulajdonos? vagy egy részét? miért egyértelmű az, hogy minden ebből bejött pénz, csak is másik lakásra költődik semmi másra. az is abnormális azért, hogy csak termelésre költhesse az ember a pénzt, csak olyan dologra, ami a másiknak munkát ad.
    ha kipukkan a lufi, vagy ellehetetlenül a rendszer, akkor majd korrigálnak....vagy fájni fog, vagy nem. de a határokig mindig elmegy az ember és ebben az esetben is elfog.
    engem jobban idegesít az offshore meg adóparadicsomok és a mogulok, azok pénz koncentrációja (akik több ezer ember vagyonát birtokolják, de nyilván nem költenek annyit, mert nem tudnak, szétosztani meg nem lehet a pénzt) meg a szegényországokban, h nincs születés szabályozás...na meg a nyugatiaknál meg a felelősségre vonás háborús bűnökért, devizával játszadozás meg a bankok felelőssége a gazdasági válságokért. Az, hogy az airbnb felnyomja az árakat vmivel, sztem ezredrangú.
    Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2016.10.25. 14:17:38
  • ostoros
    #40
    http://24.hu/fn/penzugy/2015/06/26/tenyleg-agyremme-valtozott-a-budapesti-alberletpiac/
    "A Budapesthez sok szempontból hasonló Berlin idén januártól maximálta az albérletek árait Németországon belül.Hollandiában régóta pontrendszer működik, és ha a lakást a jellemzői alapján túlárazottnak találja az albérlő, jogorvoslatot kérhet. Svájcban, ha a tulaj növelni akarja a bérleti díjat, először bizonyítania kell, hogy neki is keletkezett valamilyen új többletköltsége (például felújította a lakást), amivel az emelést indokolni tudja. "
    Ja, a németek, svájciak, hollandok ugye, a fejlett nyugat sosem avatkozik a piaci folyamatokba, az csak ilyen balkáni kommunista gondolat, mi?

    A valódi probléma az, hogy a dolog már a gazdasági növekedést is hátráltatja, mert több százezer ember fizetése nem a gazdaságba forog vissza, növelve a piacot és a fogyasztást, hanem valakiknek a bankszámláján landol, és végül újabb lakásban realizálódik az eddigiek mellé. Az újabb lakás pedig megint növeli majd a lakásárakat, és ezzel növeli azt a réteget is, aki nem képes vásárolni és albérletes lesz. És a problémát duzzasztjuk tovább, és tovább.


    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.10.25. 13:17:07
  • ostoros
    #39
    "Az állam szabályozza az ingatlan bérbeadást, legyen biztosíték bérlőnek és bérbeadónak egyaránt."
    Épp erről beszéltem. Az államnak szabályozni KELLENE.
  • ostoros
    #38
    Oké, te is egy élősködő vagy, puszi!
  • who am I 7
    #37
    azért ez eléggé földhöz ragadt gondolkodás, hogy a bérleti díjjak márpedig legyenek a béka hátsója alatt, bármennyit is ér a bérlendő objektum. azért 3-4 lakás árát megkeresni tisztességesen nem olyan kis meló (az egy másik topik, hogy az emberek 90%-ka ugyanúgy nem tisztességes).
    egyébként rengeteg ilyen "igazságtalan" dolog létezik a világon...ez csak egy. Most a bank betétekből átvándorolt a pénz a lakásokba. Mivel a bankok már nem adnak pénzt arra, h csak bent áll náluk, ezért keresni kell más lehetőséget...és most az ingatlan piac ez, vagy az autó...vagy bármi, amit bérbe lehet adni és megfizetik x+n-ért. Ha nem fizetik meg annyiért akkor -y és megint beárazódik a piac.
    azt mondom, hogy az igazságérzetet bánthatja, de milliárd egy dolog van, amiért még lehetne aggódni a világban...ez egy ilyen világ, el kell fogadni.
    Utoljára szerkesztette: who am I 7, 2016.10.25. 11:58:42
  • Mentol
    #36
    Én elhiszem, hogy Te mindent tuccc az ingatlan kiadásról, amit a saját oldaladról tudni érdemes, ez lácccik. (mondjuk a szöveged stílusa még hozza is a "háziúr" karaktert)
    A másik oldalról viszont akkor is az az első kicseszett szempont, hogy "mennyibe kerül?". Ez egy ilyen ország. Ehhez képest viszonyítanak az emberek. Az állam pedig, mint az utóbbi 20 évben folyamatosan, nem az egyszeri ember javára tevékenykedik, ezért talán érthető, ha nem teljesülnek a "kéréseid".
  • arty
    #35
    Kurva magas ló? Mert konkrétumokat vártam ostorostól? Mert nekem van fogalmam, hogy mit jelent a bérbeadás, mivel jár?
    A kurva magas ló ostoros első idézete, ami általánosító és konkrét esetek megvizsgálása nélkül eldózerolna bárkit, akinek több jutott.

    Igen, a fizetéseinkhez képest drága az ingatlan (venni is, bérelni is). De mit szóljon ehez egy Berlini?
    Vagy a húgom, aki Angliában szobáért leadja a fizetése harmadát, majdnem felét?

    Az állam szabályozza az airbnb-t, tartassa be a jogszabályokat - ha nincsenek ilyenek, alkosson.
    Az állam szabályozza az ingatlan bérbeadást, legyen biztosíték bérlőnek és bérbeadónak egyaránt.
    Az állam ne hozzon populista törvényeket, ne osszon ingyenpénzt, ezzel ne fokozza az árak elszállását.

    A tilcsukbe szint pedig maradjon a kocsmában.
  • arty
    #34
    Mármint, hogy adok-e ki lakást Budapesten? Igen, adok. Így nekem van rálátásom a kiadói oldalra, nem véletlen voltam képes KONKRÉTUMOKAT írni (nyilván a saját szemszögemből, a saját történeteim alapján).

    Te veszel ki lakást? Nem, mint írtad. Ergo neked még a bérlői oldalra sincs rálátásod.

    Amit tőled eddig megtudtunk a topikból: a Hőzöngőknek JÁR az ötvenezres albi, én pedig hiába rakom félre a fizetésem jelentős részét 18 éves korom óta, hiába építettem évekig a saját két kezemmel a házam (amihez a telket a szüleim brutális lemondások árán hozták össze), hiába jártam mellette főiskolára, hétvégénként nyelviskolába, hiába 12óráztam a melóban, hiába fizettem a hitelt (méghozzá nem az olcsó devizást), hiába lépett le a pénzemmel a megvett lakást felújító kivitelező (és a rendőrség szerint ez nem csalás bűntette, menjek csak polgári perre az eltűnt emberrel), hiába tanulmányoztam heteken át adójogszabályokat hogy fizethessek adót egy közel lehetetlen adó-környezetben, hiába kockáztattam a bérlőkkel, azok hiába basztak át.

    MINDEN hiába.

    Az ÁLLAM hozzon általános rendelkezést arról, hogy én, az élősködő, ötvenezernél ne adhassam ki drágábban. Hogy az ÁLLAM elbaszásai vezettek a mostani ingatlanárakhoz, bérleti díjakhoz, hogy nincs már állami bérlakás se - kétérdekel.

    ---

    Nem irigylem a bérlőm, jövőre 90 ezret fogok tőle kérni az eddigi 60 ezer helyett.
    Fizetése jelentős részét költötte eddig is lakhatására, most pedig még rosszabb lesz a helyzet. De kintebb költözni? Mással együtt lakni? Rosszabb minőségű lakást bérelni? Nem felvenni személyi hitelt, hanem inkább lakáskasszázni? Nyelvet tanulni, jobb meló után nézni? Hova gondolok, ehez tenni kell. Ellenben az ötvenezres lakás JÁR.
  • Mentol
    #33
    Teljes laikusként: fú de kiütközik itt is a főbérlő/albérlő közötti ellentét! PL.: aru, RT - qrva magas a ló, nem? Ostoros - neked is igazat adok, de az éremnek két oldala van.
    Én rendkívül tudnék örülni, ha a (szerintem) nem alacsony fizetésemből végre ki tudnám fizetni a kecót a banknak, amiben lakom... Nemhogy még másikat is vegyek, és azt kiadjam. A bérleti díjak, pedig szerintem is túlzóan magasak, akármit mondanak a tulajdonosok.
  • ostoros
    #32
    Oké.
  • aru
    #31
    Csak nem annak akit folyamatosban alkalmaznak, a 2004-es évek elején meg pláne nem! Már eleve a saját műszakom átlag 200 óra felett volt (17*12 vagy 18*12, átlag 210 óra), erre még jöttek túlórák.
  • ostoros
    #30
    Csak arra akartam utalni, hogy jó lesz az havi 200+-nak is, mert egy HÉT csak 168 óra. :)
  • ostoros
    #29
    Így lesz Budapest nyugger város.
  • aru
    #28
    Olvass vissza!

    #22
    2 lakás kiadásával simán ellenék, de unalamsan telnének a napjaim. Dolgozom és tervben van még 2 vásárlása, hogy nyugdíjas koromra simán legyen minden. Az államtól nem reménykedek nyugdíjra még úgy sem, hogy egy halom pénzt fizetek be havonta...

    #27
    Évekig dolgoztam heti 5-6 munkanapot 12 órában... Számolj!
    Utoljára szerkesztette: aru, 2016.10.25. 00:10:19
  • ostoros
    #27
    Mellesleg megnézném a heti 200+munkaórát, mert arra még talán maga Chuck Norris sem képes. :)
  • ostoros
    #26
    Ez most hogy a francba jön ide?
  • aru
    #25
    Én aztán kurvára leszarom, de ne a nyúl vigye már a puskát! Ahogy én megkerestem a két 55 m2-es lakás árát és a leadózott pénzemből megvettem úgy ezt te is megteheted. 8 év kemény munkával szedtem össze az első 10 milliómat, heti 200+ munkaórákkal! Nem tetszenek az albérletárak, akkor vegyél sajátot!
    Csak néhány dolgot tehetsz ellene: 1) keményebben dolgozol és spórolsz 2) olyan pártra szavazol amelyben nincsennek ifjú kommunisták
  • ostoros
    #24
    Ja, már értem, érdekelt vagy, akkor nem szóltam.
  • ostoros
    #23
    Ó, nagyon sokan megpróbálják, hidd el. Hitelből megvette a második lakást még a 90-es években, azt meg szépen kifizette az albérlő, azóta már van neki három, plusz amelyikben lakik. Csak meg kell nézni a statisztikákat, a lakások tulajdonjoga jelentősen kevesebb ember kezébe került a rendszerváltás óta. Ez főleg Budapestre igaz, mert ott a legnagyobb a haszonkulcs. Több tízezer láblógatóról beszélünk csak Budapesten. Ők verik fel a lakásárakat egyébként, hiszen mint mondtam Budapest népessége 300 ezerrel kisebb, mint a rendszerváltáskor volt, vagyis a fizetőképes kereslet szűkül és elvándorol.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.10.24. 23:49:51
  • arty
    #22
    hogy te ebből megélj, ahoz kell legalább 5-6 JÓ ingatlan... namost, hogy valaki a 100-150 misijéből ilyen "befektetésbe/vállalkozásba" feccöl (hogy ebből éljen meg), az neked miért fáj? mitől tisztességtelenebb ez, mint ez BÁRMI más?

    továbbra is állítom, hogy halvány fogalmad sincs az ingatlan bérbeadásáról, hogy hogyan lehet odáig eljutni és hogy mi jár az ilyen tevékenységgel ... :)
    de láthatóan nem is érdekel - gyorsan elvégeztél egy szorzást (12x110) és már fröcsögsz (pontosabban más fröcsögését kopipasztéztad), ill. talán kicsit irigykedsz is, nemtom ...
    Utoljára szerkesztette: arty, 2016.10.24. 23:29:45
  • molnibalage83
    #21
    Abból megélni nem lehet, csak több ingatlannal és azon is van amoritázció és egyebek. Aki meg adózik is belőle, annak még annyi sem marad.
  • ostoros
    #20
    Még egy kiegészítést tennék: az agglomeráció nem számít vidéknek ebből a szempontból maximum közigazgatásilag.
  • ostoros
    #19
    Egyszerűen tarthatatlan állapot az, hogy emberek nagy tömegei kizárólag abból akarnak megélni, hogy van egy bérbe adandó ingatlanjuk, és utána mehet a láblógatás. Nyugaton is sok ilyen van egyébként, szó se róla. Nagyon rossz trend ez.
  • ostoros
    #18
    A lakásárak is el vannak szállva Budapesten, nem csak az albérletárak, ennyi az egész.