Különös jelek 234 csillagtól
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
A kínai szoba elméletet Searle alkotta meg 1980-ban. Az ötlet egy számítógép analógiájára épül. A szobában van egy ember több papírcetli, az ember számára érthetetlen kínai szöveggel (szimbólumokkal), egy szabálykönyv (érthető nyelven) és egy nyílás a külvilág felé. A lényeg az, hogy a rendszer a nyíláson át fogad kínai információkat és a szabálykönyv alapján kínai választ ad rájuk. Ettől függetlenül maga az ember nem tud kínaiul de mégis azt a látszatot kelti. Ezzel próbált meg rácáfolni a Turing-tesztre, hogy az nem elegendő az intelligencia bizonyítására, hiszen a fenti rendszer akkor ilyen szempontból intelligens kínai parancsvégrehajtónak minősül, miközben nem is tud kínaiul, ami állítása szerint ellentmondásos. A filozófiai jelentése kapott egyetértést és cáfolatot is.
"A mondat egész pontosan így hangzik: "Azaz a tanulás képessége nem egyenlő a megértéssel, tudatossággal, és intelligenciával!" és ha jól értem a Kínai-tesz is éppen ezt hivatott bizonyítani."
Az értelmek is van természetesen meghatározás, érdemes lenne kicsit utánanézni neked is, mert a nagy mellény éppen az, hogy azt hiszed nincs neki, és azt hiszi valaki, hogy az ő meghatározása van ugyanonnan jó, mint a tudomány álláspontja. Mellesleg régen nem értemről vitatkozunk, hanem arról, hogy mi az ösztön, mi a tanulás. A tanulásnak semmi köze az értelemhez, javaslom jár utána, de várjál csak, az sem kell, mert belinkeltem. Érdemes lenne elolvasni. Talán.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.10.27. 08:11:23
Ne haragudj, de ennél nagyobb ökörséget rég láttam leírva. És mellé még az alpári "kihaénnem" stílus. Mindamellett, hogy jelenleg tudományos szinten nincs egyértelmű definíció az értelemre A tanulni képes élőlényeknek is kb a határát kapisgálják...... köszi.... ilyen szinten nem gondoltam hogy paraszt tudsz lenni. Nem, egy baktérium nem képes tanulni. És egy vitapartnert ilyen szinten kezelni.... a suttyóság teteje.
Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.10.27. 00:41:02
Hát azért ez nem ennyire egyszerű, lásd pl. China Brain néven ismert gondolatkísérlet (ha Kína lakóit összekötjük egymással, hogy szimulálják az agy működését, akkor annak a működésnek is tudatot kellene tulajdonítanunk), vagy egy másik, a "kínai szoba". Vagy az MI-vel kapcsolatos viták.
Utoljára szerkesztette: fonak, 2016.10.27. 00:26:42
Vagyis ha intelligens lények jelezni akarnak, akkor nem csak bippignek, hanem vallamilyen morze jelet sugároznak, pl egy prím szám sorozatot. :)
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.10.21. 19:15:22
2: Feltételezed állandóan, hogy rajtad kívül mindenki más hülye, alapvető ismeretei sincsenek, és ha nem ért veled egyet akkor troll. Lásd pl wraithlord.
3: A reflex és az ösztön nem ugyanaz. Ha ezt nem érted meg, akkor így jártál.
A tanulás meg pláne más.
Az intelligens életet te keverted ide, senki sem vitatta, hogy ebben van különbség.
Ösztönlény az, aki a veleszületett "tudással", viselkedésformával éli le az életét. Ez igaz (alighanem) egy lepkére. Ha egy állat képes tanulni, akkor az nem ösztönlény. Ennyi.
Ha szerinted egy kutya egész életét úgy éli le, hogy vannak bemenő inputok, majd arra fixen meghatározható kimenetet dob, és a kettő közt nem gondolkodik, akkor értem mi a bajod, az hogy sose láttál kutyát.
Intelligens-e? Talán, attót függ mit értesz ez alatt, az biztos hogy sokkal limitáltabban, mint egy ember. De ennek baromira semmi köze a témához.
4: Senkinek sem kell megtanítanod semmit, pláne nem ilyen stílusban. A múltkor kértem tőled dolgokat, érdekes arra nem válaszoltál. Nem tudom, hogy kinek képzeled magad, de nem vagy ügyeletes tanár itt, nyugodtan visszavehetsz a pofádból. Pláne amikor nem fizikai téma van, olyankor sem elfogadható ez a stílus, de akkor legalább van mire alapozd a magas lovad.
És ne értsd félre, eszembe se jutott, hogy azt mondanád, hogy kicsit is igazam van. Ilyen valami csoda folytán még egyetlen egyszer sem írtál erre a fórumra. Ezen is el lehet gondolkodni, persze ha arra jutsz, hogy azért mert annyira nagy a tudásod, és mindennek utánanézel és átgondolod mielőtt leírod, akkor ezzel ismét nincs mit csinálni :)
Nyugodtan válaszolj, oltogass, folytasd ezt a stílust, engem nem érdekel :)
És megnyugodhatsz, legközelebb meggondolom, hogy írjak-e neked :)
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.10.20. 22:35:48
Egy kutya megtanítható arra, hogy mondjuk ne menjen be a lakásba. Ha ezt megtanulta, és nyitva van az ajtó, akkor nem fog bemenni. Általában. Azonos bemenet, különböző input.
Ha nekem 10x beközlik hogy kedves anyukámat, akkor mondjuk ebből 9 alkalommal nem verem pofán, egyszer igen. Azonos input? Egy fenét. Aznap épp ilyen napom volt. A kutyának meg épp olyan.
Ezen definíció szerint minden ami tanult, az ösztön?
Ha igen, akkor te is ösztönlény vagy, a megtanult dolgok, gondolkodási sémák, tapasztalatok alapján fogod meghozni a döntést adott helyzetben.
Ha nem, akkor egy kutya vagy egy majom sem ösztönlény.
" Egyes reflexeinket tudatos erőfeszítéssel el tudjuk nyomni"
Tehát ha én képes vagyok elnyomni ezen reflexeket, akkor túlléptem az ösztönös szinten-> nem ösztönlény vagyok?
Biológia 7.-es tankönyv... Durva mi?
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.10.20. 16:25:23
Namost a jobb agyfélteke, produktumai, döntései, alkotásai ösztönösek, csak mert némák? Vagy a balé meg semmilyen szinten nem azok?
És ugye a gyerek nem azért tanulja meg az anyanyelvét, mert logikusan belátja, hogy a kommunikációhoz neki erre szüksége van, hanem mert szereti a szüleit, és ösztönösen mindent leutánoz, plusz az emberbe hardwired módon be van építve a nyelvhasználat alapja.
Az ösztön és a tudatosság kérdésére nincs logikus és egyértelmű válasz.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Amúgy akartam is egy ilyen novellát írni, hogy van egy ilyen bolygó, ahol kontinensenként van egy élőlény, mint egy nagy erdő. És az erdőből jönnek is ki mindenféle lények, de azok valójában csak az emberek génálományát akarják lenyúlni és visszavinni az erdőbe. Őööö... na ezt most nem részletezem, hogy hogyan, de ez volt a céljuk!
XD
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Az emberhez képest nincs olyan másik lény a Földön, ami a cselekedeteinek környezeti hatását is messzemenőkig figyelembe venné. A fejlettebb társadalmak inkább, a fejlettlenebb "természetközeliek" meg simán pusztítják ahogy tudják, szerencsére nem sok eszközük van erre.
Aztán sajna a mai napig megvan ez a hegylakós "csak egy maradhat" féle primitív szociodarvinista felfogás a társadalomban, tudod: "a legerősebb győz és mindenkit felfal!" Persze! XD
Nem ezzel kell vitatkozni, hogy ez miért van így, mert ez eleve hülyeség. Pl a természetben a predátorok nem a csorda alfa egyedeit, hanem a leggyengébbet, gyak egyéb körülmények miatt is pusztulásra ítéltet tudják általában elejteni, ezzel a csorda génállományát védik, megakadályozzák hogy elérje az ivarérett kort. Szomorú, hogy a mangaszemű beteg Bambit a gonosz farkasok elejtik, de a természet így működik. Ez akadályozza meg azt is, hogy a szarvasok olyan szinten szaporodjanak el, ami már káros az ökoszisztémára. Ahol ez nem történt meg ott kipusztultak a bambik, meg az erdők, meg a farkasok is.
És ez általánosítva, nem csak embernél. Azaz egy állatnál mi az, ami ösztönös, és mi az ami nem. Vannak akik szerint egy állatnál minden ösztönös, nem gondolom, hogy ezzel egyetértenél, ezért is akadtam fent a kijelentéseden.
Ha éhes vagyok eszek. Ez ösztön, vagy tudatos?
Ha megtámadnak megvédem magam, ha úgy jön ki a lépés, akkor ölök. Ez ösztön, vagy tudatos?
(A törvény szerint tudatos.)
Ha elérsz egy bizonyos kort, akkor a párkeresés/családalapítás erősen meghatározza az életed. Ez egy ösztön?
Az hogy karriert építesz az ösztön, vagy tudatos? Az a madár aki évekig építi a fészket ahol ha szerencséje van párosodhat, mennyire tér el ettől?
Az a különbség, hogy én képes vagyok egy problémán órákat/napokat/éveket agyalni, egy kutya pedig nem?
Tehát ha én egy döntést pár mp alatt hozok meg, akkor az ösztönös?
Az hogy egy állat halmozza az élelmet, sokkal többet, mint amennyire szüksége lesz, az ösztön? Aki a pénzt gyűjti, az tudatos?
"Másrészt a ragadozó állatok (fajok) azok ösztönösen viselkedő élőlények"
Szerintem:
- az ember is az, alapvető ösztönösnek nevezhető dolgok határozzák meg az életünket. Ilyen a szaporodás, az ehhez szükséges körülmények megteremtése, az utódnevelés, de az erőforrások halmozása is.
- vagy, ha a fentieket nem tekintjük annak, akkor pl egy kutya sem ösztönlény, éppúgy megtanulhatja hogy ne egyen meg mindent, ne támadja meg aki a területére téved, stb.
Szóval a kérdés továbbra is: mi alapján jelented ki, hogy az ember tudatos, míg az állatok ösztönlények. Hol van a cselekedetekben a határ.
A sokat emlegetett spanyol konkvisztádorok sem belső kényszer miatt, reflexből öltek halomra indiánokat, hanem ideológiai/vallási alapon, minthogy alacsonyrendűek, ésatöbbi-nek tartották őket (ráadásul ezek a hódítók, kegyetlenkedők nem voltak egyenlőek az akkori emberiséggel sem, nemhogy a maival). És ez a lényeg, az emberiséget állandóan változó ideológiák mozgatják (amik felülírják az ösztönöket), de ezek nem össze-vissza változnak, hanem egyre békésebb, kollektíven. Ettől függetlenül vannak emberek, akik nem képesek a társadalom írott és íratlan szabályait betartani, de azért ez a kisebbség, és nem az emberiség. A bűnözés, és vérontás évszázadról évszázadra csökken, még ha média mást is sugall (és nem a második világháború volt a legvéresebb időszaka az emberiségnek). A másik, hogy a másik ember meggyilkolásának "ösztöne", rabszolgatartás, civilizációk kiirtása - az emberből hiányzik (éppen ellenkezőleg, egy egészséges ember nagyon nehezen tud megölni egy másik embert, amire "normális" esetben fel kell készíteni, edzeni kell, hogy leküzdje ezt a természetes gátat). Ha valaki mégis örömét leli benne, az csak is valamilyen pszichés probléma miatt lehetséges, amit szintén nem azonosítanék sem az emberiséggel sem az éppen aktuális ideológiával.
És egy gondolat a végére, ezeket nem én találtam ki, ezek tudományos kutatások eredményei, és nem a saját kútfőmből pattant ki.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.10.20. 15:29:14
Vannak pl. az emberi agynak olyan alapképességei, ami mentén behatárolódik a civilizációnk is. Pl 7-8 körüli max figyelemmegosztási képesség, az behatárolja többekközött pl az azonos időben nevelt utódok számát. Az ivarérési idő meghatározza, hogy a felnőtteknek meddig kell közösen biztosítani az utódok ellátását. A hosszú ivarérési idő, meg a fenti max 7-8 fős egyszerre nevelt utód, gyakorlatilag megköveteli a család létrehozását, papa, mama, meg a nagyszülők is besegítenek, alapból. Nálunk évezredekig ez volt a szitu.
Ezen a technológia változtathat. Pillanatokon belül fel lehet vázolni pár egyszerű adatból az idegen civilizáció társadalmi, demográfiai viszonyait.
Az intelligencia meghatározza, hogy hány egyed kell egy rendszer működtetéséhez, hülyékből több, mert csak pár tucat dolgot tudnak megjegyezni, rendszerbe rakni, autistákból egy is elég. Ha tudod milyen intelligens a faj, akkor kijön, hogy valszeg hányan utaznak az űrhajón.
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.10.20. 15:11:37
Ellenben a "békés" növényevők is megütköznek időnként az erőforrásokért.
Ugyanakkor elég sok olyan együttélést is lehet hozni, ami kölcsönösen hasznos, és valamennyire tudatos (ergo nem a fenyő-gomba szintre gondolok).
Hasonlóan az ember is képes arra, hogy kereskedelemmel szerezze meg a neki szükséges erőforrásokat.
Az hogy a túléléshez szükséges erőforrásokat birtokoljuk, az alap jellem. Az hogy nem csak annyi kell, amennyi máról holnapra elég, ez szintén érthető, és megfigyelhető sok más állatnál. Ez viszont nem egyenlő azzal, hogy minden erőforrás és minél több erőforrás kell. Ez ilyen katolikus kreténség, hogy az ember eredendően bűnös.
-----
"Másrészt a ragadozó állatok (fajok) azok ösztönösen viselkedő élőlények és ebből próbálsz meg valamiféle párhuzamot vonni az egész univerzumban található intelligens élőlényekre."
Definiálni tudod, hogy mi a különbség ösztön és tudatos cselekvés közt?
Ha egy ragadozó talál egy nagy zsákmányt, ami neki több hónapig elég, akkor ő ösztönből ragaszkodik hozzá, és védi meg, míg ha tőled az utcán el akarják venni a telód, akkor te túllépve az ösztöneiden fogsz dönteni?
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.10.20. 10:51:04
Jössz itt a szociológiával, de mond egy olyan ragadozó fajt a Földön ami nem harcol a területért a többivel? Na látod, hogy nincs! Nem lehet ez másképpen a világegyetemben sem!
A következő 70-100 évben biztosan lesz valamiféle bányászkolónia a Marson, sőt a Holdon is akarnak bányászni mivel lehet rajta olyan érc ami a Földön az ózonréteg miatt nem alakulhat ki.
Utoljára szerkesztette: aru, 2016.10.20. 10:37:24
A sok TD teszi játszhatatlanná a játékot! 3 éves múlttal rendelkez? modok nélküli 1.10-es túlél? MC szerver, amin a staffnak sincs GM1-e. Minden információ a http://lavstud.hu/ weboldalon.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.10.19. 21:40:21
Egy bizonyos technikai szintig minden faj (biztosan nem mi vagyunk egyedül) így gondolkodik és ez az aggresszivitást is hozza magával ha egy gyengébbel találkozik és olyan dolga van amitre szüksége van.
Utoljára szerkesztette: aru, 2016.10.19. 21:33:52
A sok TD teszi játszhatatlanná a játékot! 3 éves múlttal rendelkez? modok nélküli 1.10-es túlél? MC szerver, amin a staffnak sincs GM1-e. Minden információ a http://lavstud.hu/ weboldalon.
:O És fikcióval támasztod alá a mondanivalódat, vezeted le a "teóriádat" a valóságra? Nem semmi.
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.10.19. 14:37:54
Az emberiség is kolonizációs szándékkal menne egyelőre a Marsra, bányászni és új ércek, elemek felfedezése végett.
Utoljára szerkesztette: aru, 2016.10.19. 13:58:57
Sima mérési hiba , az hogy ilyen túlbuzgóságokat hoznak le , és nem akad el a nyálfolyatásra specializálódott kézivezérelt médiában, meg psy-op.
A felforgatásról, egy volt KGB-st?l. http://www.youtube.com/watch?v=HyFhnnOSAqk
Ez esetben kiziarolag a mi munkankra lenne szukseg, nem oldja meg minden problemankat automatikusan egy lezuhant ufobol szerzett technologia, vagy tavolrol atradiozott fizikai egyenletek a vilagmindensegrol.
Milyen tünetei lehetnek a holoklausztrofóbiának? Körülzárva érzem magam egy t?lem idegen népség helyben és id?ben távoli félelmeit?l.
Az rendben van, hogy egy csillagközi egyezményes érték is lehet a ~1,65 pikosec, (és nem is a Földnek szánták hanem másoknak) errefelé sugározták és véletlenül észleltük.
Milyen tünetei lehetnek a holoklausztrofóbiának? Körülzárva érzem magam egy t?lem idegen népség helyben és id?ben távoli félelmeit?l.
Vajon mennyit dobna a tudomanyon es az urkutatason az az akarat, hogy kapcsolatba akarunk lepni veluk, meg akarjuk latogatni oket. Vagy a felelem, hogy nehogy ok latogassanak meg eloszor:)
Gyanitom bekovetkezne egy ujabb gazdasagi/tudomanyos aranykorszak.
Ez nagyon fájt.
Az emberiség az eddig megtervezett és ismert halandó eszlözökkel dolgozik egy elfogadott szisztéma alapján . Nem lehetetlen , hogy nemjó irányba haladunk . Kellene valami egészen más eszköz ! Ne ragadjunk le a tanított beragadt megoldásoknál . Szabadjára kellene engedni a fantáziát ... Sokszor mondom , hogy ami itt a földön egy elfogadott nemzetközi érték , tudomány , rendszer... az talán nem jó a galaxis szabályaihoz ... Látszik is is , hogy a technológiai fejlődés spang , a régieket finomítgatják csak . De ez nem elég ! Földre nekünk megfelel , de csak ennyi ...
Mindenli attól különleges , hogy különböz? ! MSI 970 GAMING , AMD FX6350 4,0GHz , 2*8GB DDR3 1866MHz , MSI RX470 GAMING 4GB , KINGSTON SUV400 480GB SSD
Az az érzésem, hogy ez valami más lesz, nem civilizáció.
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
Ebből következik, hogy nem kell pont a kutató távcsövére lőni vele. Hasraütésre egy optimalizáció: célbaveszed a napot, és annyira koncentrált sugarat használsz, hogy kb a "lakható" tartományig szórjon, annál messzebb már nem észlelhető. Azaz esetünkben mondjuk a Marson foghatod, a Jupiteren már nem.
De éppígy lőhetnek kimondottan a bolygóra is.
Az igaz, hogy nem mindenirányba sugároznak vele, de nem is kell. Ha mi most kitalálnánk hogy üzenünk minden feltételezett helyre, akkor valószínűleg a feltételezetten lakható bolygók irányába sugároznánk.
Egyébként közismert tény, hogy a nácikkal kommunikálnak így, és a Holdra lőnek a sugárral.
Ha mégis jól gondolom akkor az egész inkább egy erőltetett tézisnek tűnik mintsem valós kapcsolatfelvételi kísérletnek..
** ha elfordítod a fejed, könnyebb elhitetni magaddal, hogy nem is tudsz a dologról, és pláne nem vagy felel?s ** "Manapság mindenki vissza akar menni a természetbe. Kár hogy autóval"
gondolom ezek utána lemondtak meg nyugdíjba mentek ha a saját szakállukra csinálták
https://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_Operations_(United_States)
"Minden ember hibázik" nem ez a lényeg hanem hogy valahogy mégis átmegy a média csatornáin és eléri a tömegek hígagyát , amiből primitív érzelmeskedések származnak, pl. pont globális közösségtudat átélés (pl földrész közösségtudat / nemzettudat helyett) .
Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.10.18. 06:48:46
Nem vitatkozom, csak igazam van. (Dunning-Kruger)
A dolgot nem kell szóba hozni, mivel szóban van, sőt tudományos kutatás is folyik ez ügyben. A probléma a kutatás valódisága, minősége. (Lol nem szoktak? Minden ember hibázik. Csak pár évvel ezelőtti hírek, saját kút fejből, így reggel: fénysebesség feletti neutrínó: Cern, arzénos baci: nasa. Stb.)
Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2016.10.18. 06:26:18
"Jumping to conclusion" hibát nem szoktak véteni felelősebb beosztású emberek.
Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.10.18. 06:22:50
Szal mindkét irányba javasolt a józan, nem vallásos szintű szkepticizmus. Szerintem.
Ettől függetlenül én is mondjuk hiszek az intelligens élet elterjedtségében, de ez is csak hit. Nincs egyik oldalon sem döntő bizonyíték, nekem meg ez a gondolat tetszik jobban. :)
Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.10.18. 00:16:30