20
 • mortep
  #20
  Aggodalomra semmi ok, lesz még melegebb is...
 • ostoros
  #19
  Mi a fene:::: Elbasztam.
 • NEXUS6
  #18
  Hát ja, de talán elmondható, hogy a nagybani energetikai paraméterek jelentősen azért nem igazán változtak, a Nap tevékenység kismértékű ingadozása, a beeső energia változása ugyan indíthat olyan folyamatokat, amelyek jelentősen átalakítják a klímát, de önmagukban nem jelentenek magyarázatot azokra. (Ez az egyes tényezők statisztikailag számolt drive felfogása szerintem marhára nem ad teljes képet).

  Úgy tűnik, hogy kb 5 millió éve a föld atmo-/aqua-/bio-szféráját egy olyan rendszer jellemzi, aminek két szélső állapota van. Egy hosszabb ideig működő eljegesedési és egy rövidebb, impulzus szerű felmelegedési időszak. A kettő közötti váltást indíthatja a napsugárzás kis mértékű változása (Milankovics-ciklus/vulkánosság/becsapódási esemény) azonban a nagybani változást a "szférák" két kvázi stabil állapottal jellemezhető belső dinamikája okozza.

  Jelenleg igazából csak az egyik szélső állapotot ismerjük és ebből akarjuk kikövetkeztetni a másikat, a teljes rendszert, amitől szerintem még elég messze vagyunk.

  A két állapot közötti váltás meglepően gyorsan, évszázadok alatt lezajlik, a hőmérséklet több fokkal emelkedik a sarkok felé a erősebben, a jégtakaró hihetetlen gyorsasággal olvad és növeli az óceánok szintjét.

  A két állapot között úgy tűnik az a különbség nagyban, hogy az egyiknél erősebb az egyenlítőtől a sarkok felé történő hőszállítás (amit gyakorlatilag a légköri/óceáni víz végez), a másiknál ez sokkal alacsonyabb mértékű (eljegesedés).

  Nekem úgy tűnik, hogy ha ismernénk az eljegesedés állapotára jellemző klímarendszert, akkor tudnánk megmondani, hogy a jelenleg zajló, az ember által is indukált folyamatok kivezetnek az elmúlt 5 millió évet jellemző kétfázisú rendszerből, vagy csak a következő eljegesedést előrejelző klimatikus instabilitás. Én ez utóbbi esélyét nem zárnám ki, és ezért tartom veszélyesnek azt az elég egyoldalú hisztériát, amit komoly további kutatás nélkül a magukat hiperzöldeknek gondolók keltenek.

  Pl. én is elismerem, hogy egy agyament sci-fi, meg egy totális baromság volt a Holnapután c. film, de kb rávilágít arra, amit mondani akarok. (És sajnos nem búlvárosabb, mint a legtöbb klímahisztérikus, féligazságokon alapuló írás).
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.10.07. 22:01:48
 • wraithLord
  #17
  Franc tudja, aztán lehet, hogy a nagy melegedés hamarabb okoz lehűlést, mint gondolnánk.
  A Föld nem egy kemence, hogy ha több fát raksz a tűzre, akkor melegebb lesz (egy ideig max). Ennél azért kicsit bonyolultabb, mint ahogy azt a lehűlési és felmelegedési időszakok váltakozása és dinamikája is mutatja.
 • Zoliz
  #16
  Idén nyáron nem volt olyan meleg, igy nem kell semmitse csinálni. :~)
 • And37
  #15
  Nem (csak) a hőmérséklet a gond, hanem a változás tempója.
  xkcd: Earth Temperature Timeline
  Utoljára szerkesztette: And37, 2016.10.07. 10:57:10
 • NEXUS6
  #14
  Kösz a tippet!
  De nekem is úgy tűnik, hogy kicsit kevesebb lesz az. ;)
  De akár 1500 év alatt, már OK.
 • gforce9
  #13
  nincs az annyi :)
 • ostoros
  #12
  "Jelenleg ez évi 3 mm, körüli, mert ugye felgyorsítottuk 1,7-ről."
  Az 150 év alatt 4,5 méter, csak szólok.
 • MZperX75
  #11
  Most annyira nem érzem ezt a "legmelegebbet " :)
 • gaszton421
  #10
  Ezt eddig nem hallottam, kérlek küldj rá linket mert hiába keresem a neten és itt az sg-n nem találom, köszönöm előre is hogy kilinkeled.
 • sempronius18
  #9
  2000-ben harsogta az akkori bulvár tudomány (mai sg), hogy Hollandia 15 éven belül úszni fog.
 • NEXUS6
  #8
  Először én is csak néztem, hogy mi van, mert momentán 20 ezer évvel ezelőtt a Würm csúcsán meg átlag 135 méterrel volt alacsonyabb a tengerszint, meg -8-cal a hőmérséklet. Szóval, hogy jön ide ez az előző felmelegedési időszak?
  Aztán az Eemian időszak alatt ugye meg nagyjából 270 ppm körül fluktuált a CO2 szint, eközben a hőmérséklet egy a mainál 2 fokkal hidegebbről pár ezer év alatt felment 4 fokot, majd ugyan olyan gyorsan visszahűlt a jelenlegi szintig majd tovább lassabban a mainál 2 fokkal alacsonyabbra, összesen mindezt kb. 10 ezer év alatt. Aztán jött a jégkorszak 90 ezer évig. Szal ennyire jó példa az Eemian klimatológiai szempontból.

  Aztán lehet itt harsogni, meg minmeghalunkozni, és igen az ember erősen beavatkozik a természet folyamataiba, de azért olyan csak nem lesz, hogy 150 év alatt 5-10 méterrel emelkedik a tengerszint (mint volt az eljegesedés végéb). Jelenleg ez évi 3 mm, körüli, mert ugye felgyorsítottuk 1,7-ről.
  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.10.05. 19:17:01
 • VolJin
  #7
  Be kell perelni Obamát, hogy nem tesz semmit a gravitáció ellen, és ezért vagyunk olyan földhözragadtak.
 • wraithLord
  #6
  115 ezer évvel ezelőtt interglaciális volt (a Riss és a Würm közötti időszak, Riss-Würm, észak-európai elnvezéssel Eemian), utána kezdődött a Würm (a legutóbbi jégkorszak). 12 ezer éve kezdett el megint melegedni a klíma. Azóta melegszik. Most van a legmelegebb... ...Ööö, ki gondolta volna... :D (Az más kérdés, hogy az ember esetleg pörgetett rajta egy kicsit.)
 • Whysper
  #5
  Akkro gyorsan mindenki rakja át a FB profil képét Multicolor szivárványosra átfedésesre. "Most a legmelegebb a Föld az elmúlt 115 ezer évben" ;)

  ugh: itt a vilgá vége .. akkor jól döntöttem,hogy leteszem a motors jogsit. talán még kiélhetem magam a VÉG elött! 8)
  Utoljára szerkesztette: Whysper, 2016.10.05. 11:32:29
 • Cat #4
  Azért Hollandia és Velence sem fog örülni annak, ha akár csak 50 centivel megemelkedik a tengerszint.
 • ugh
  #3
  Akkor ugy tunik lassan teljesen befejezodik a jegkorszak es beall minden az eredeti kerekvagasba.
 • sempronius18
  #2
  A rettegésből sohasem elég.
 • lapaleves
  #1
  ok, hogy mindenki megdöglik mer szuperviharok, meg éhínség.

  de baszki a téliturizmus is visszaesik omfg 444