god25#5
Nemrég olvastam, - még az is lehet, hogy itt - hogy a Calciumot vették fel 6. ízként, mert megtaláltak annak is a receptorát.
#4
Az igazából nem íz, hanem aroma.
Az íz szimplán a nyelven lévő receptorok ligandja (a receptorhoz kötődni képes molekula) által előidézett, agyban kialakuló érzet. De ahhoz, hogy egy ételt élvezni is tudjunk, a szaglóreceptoroknak is be kell szállniuk, mert csak így tud komplexebb érzéklet kialakulni.
A cikkben a nyelv ízérzékelő receptorai révén az agyban kialakuló egyszerű ízérzetet "fő íz"-nek, a íz- és szagérzékelő receptorok inputjából az agy által, bonyolultabb mechanizmussal kialakított komplex érzékletet pedig gondolom akkor csak simán íznek hív(j/n)ák.
Bottom line: igazad van, de nem feledkezett róla meg senki, csak itt a fő ízekről volt szó.
Akva#1
Baromira elfeledkeznek arról, hogy egészséges ember az ízt TELJESEN a szaggal együtt, attól lényegében elválaszthatatlanul észleli, ezért érez sokkal több ízt, mint ahányféle receptor van a nyelvén, arról nem is beszélve, hogy még az ÁLLAG észlelése is hozzáadódik az ízérzékhez, ezért pl. habosított anyagot más ízűnek érzékelünk, mint tökéletesen azonos alapanyagú folyadékot krémet vagy szilárd kaját.