24
 • BrockSamson
  #24
  Nem tudom jartal-e mar Kinaban, de ott egeszen uj jelentest kap a tomeg fogalma, valoszinuleg ezert van aranylag keves ulohely.
 • NEXUS6
  #23
  Hát akkor nincs más, küldj egy üzit a kínai elvtársaknak, hogy milyen balfékek!
  XD
 • cateran
  #21
  Ja, a troli(busz) meg repulogep..ja, megsem...
 • jkedzs
  #20
  kötöttpályás, tehát nem busz.
 • gforce9
  #19
  Ez nem végleges. Ez egy tesztpéldány. Sok dolgot kell kitesztelgetni, hogy megfelelően működik e egy ilyen újfajta járműnél. Meghajtás, fékezés, kanyarodás stb. Ezeknek a kitesztelgetéséhez és optimalizálásához nem kell megépíteni elsőkörön a 3-4 emelet magas példányt.
 • Csaba6
  #18
  A futurisztikus latvany videokon az also resz is uvegezett volt, tehat az autos is kilatott volna, tablak, lampak, etc, de a veglegesnel ebbol nem latszik semmi. Durva lehet mintha egy alagut huzna el feletted....egy oregebb sofor nem tudom hogyan reagalna le!
 • NEXUS6
  #17
  Gondolom azért nem raktak bele több ülőhelyet, mert nagyvárosi közlekedésre és nem túrista busznak szánják.

  Agyfaszt kapok, amikor a szép új Volvo, de akár a kis török buszok is tele vannak rengeteg ülőhellyel, meg köztük szűk folyosókkal, aminek az az eredménye, hogy az ülőhelyek kihasználatlanok, mert 1-1 ember beáll a folyosóra, vagy nagyon max leül a folyosó mellé, amivel minimum 1+ ülőhelyet stoppol, hátul meg rögtön 5-öt.
  Eközben mindenki az ajtók mellett tobzódik, mert nem akar 2 megállóért átfurakodni a többieken, ha esetleg leül.

  A csúcs, amikor még egy kb 1 nm területet el is kerítenek az ajtók mellett biztonsági okokból, és az ajtó addig nem csukódik, amíg a fotocella vonalaába a juzer, vagy a szatyra belelóg. Ebből meg jó kis anyázások is jönnek, mert a busz addig nem indul

  Szal szummázva: vidéki svájci kisvárosban ok az ülőhely, Shanghaj, Peking, de akár Budapest szinten viszont felejtős.
 • gforce9
  #16
  Amit linkeltem videót ott 3d animáció van a kész rendszer működéséről. Benne vannak a megállók, és azok a helyzetek, hogy mi történik kereszteződésben. Az elején biztos be fog szarni pár sofőr, de hozzá fognak szokni. A busz alján lehet forgalomirányító lámpa, ami pirosra vált az alatta lévő kocsik számára, amikor kereszteződésben halad át.

  #15 "a megállók kérdése is érdekes"
  Úgy van tervezve, hogy az út felett felüljáró van és felülről szállnak be az utasok lépcsőn vagy lifttel.
 • lammaer
  #15
  Az ilyen jellegű problémát simán meg lehet oldani egy egyszerű lámpázással, mint ahogy pl villamosoknál is csinálják. Pl ahol kanyarodna a busz, oda benyomnak egy piros lámpát a forgalomnak amikor a busz odaér és szépen befordul a jármű.

  Budapesti viszonylatban is vannak olyan bevezető utak (pl XVII. ker jászberényi/keresztúri út) ahol viszonylag kevés kanyarodás meg fel/lehajtás van, oda tökéletesen el tudnám képzelni a buszt.

  Nekem a magassága tűnik kevésnek, egy kisbusz pl már nem fér alatta, szóval ahol ilyen van oda csak személykocsival lehet behajtani. Meghát ugye a megállók kérdése is érdekes, nyilván több kell mint egy egyszerű tábla meg egy betonplacc.

  De összességében nekem tetszik hogy próbálkoznak, hátha ezzel motiválják a többi országot is az új módszerek kitalálására/bevezetésére.
 • gaszton421
  #14
  Tévedsz, a lóvasútig sem jutottunk volna el mert már korábban is volt egy halom technikai probléma amit meg kellett oldani a kerékkel, tengelyekkel, kanyarodással kapcsolatban.
 • lerboy
  #13
  Lehet gondoltak szmogos városokra, ott nem kell aggódni a napsugarak miatt :)))

  Egyébként gondolom ez egy prototípus, mert pl. egy tűzoltóautó nemigen fér el alatta, ami azért necces.

  Tokrafan: A kocsik le vannak szarva, ha kanyarodni akarnak, majd megvárják míg elmegy. Elsőbbség. Ez így van a normál villamosoknál is Budapesten. Megvárod míg elmegy melletted, aztán kanyarodhatsz (már ahol nincs lámpa).
 • CRMessen
  #12
  Prototípus, aminél nem a belső építészet volt a lényeg, ezért minek is bele annyi ülés.
  A fordulást simán meg tudják oldani úgy, hogy előbb kap zöldet, mint az autók.
  A lámpa kérdést kétféle módon is megoldhatják. Aktív feliratokkal és lámpákkal a busz alján, illetve a magasabb kivitelnél egy kisebb oszlop is elfér alatta (ha már a kamion is), azon meg a lámpa.
  Ha a mérnökök minden projectet feladnának, amikor valami problémába ütköznek, még mindig lóvasúton utaznánk. Mindenre lehet megoldást találni.
 • TokraFan
  #11
  Az üvegtető tényleg a világ hülyesége lenne. Viszont ülőhely tényleg nincs elég, középen sinám elférne két sor a jármű hosszában ahogy oldalt, ráadásul az állóhelyek bizonyos részein még kapaszkodót sem lehet elérni.
 • TokraFan
  #10
  Ha megnézed a video utolsó képkockáit, ott pont van egy jellemző közlekedési helyzet, amikor a monstrum balra kanyarodik egy kereszteződésben. Namost, akik éppen alatta vannak de egyenesen vagy jobbra mennének, mit fognak csinálni ilyenkor? Satufék? Aztán a másik ami a videónak ezen részéből kérdésként merül fel, hogy aki éppen alatta van, hogyan látja a közlekedési lámpákat, táblákat, egyebeket az út mentén? Szerintem sehogy, legalább is, a videó alapján.
 • molnibalage83
  #9
  Az üvegtető a lehető leghülyébb ötlet. Ezzer kellene állandóan légkondizni.
 • NEXUS6
  #8
  Ja tök igaz, szarazegész, és még csak nem is alacsonypadlós!!!
  XD
 • Tinman #7
  Üvegtető szuper ötlet. Már csak a napot kell felrobbantani hozzá és teljesen életképes.
 • gforce9
  #6
  Amikorra ez élesben működni fog, addigra Kínában már simán be lesz vezetve az a rendszer, hogy piroson nem megy át az autó, mert blokkolja az elektronika és kész :)

  "A villamosokat kéne fejleszteni inkább...Kész infrastruktúra áll rendelkezésre, csak meg kell oldani, hogy több ember férjen fel. "
  Hát igen, csak annak külön hely kell. Ennek meg nem. Nyilván nem mindenhol lehet ilyet építeni, de Pl Peking nem épp egy kis falu, szóval biztosan vannak útvonalak, ahol sokan járnak, viszonylag éles kanyaroktól mentes és kiépíthető. Úgy látszik a Kínaiak nem szaroznak ilyesmin. Biztos, hogy az elején marhaveszteséges lesz, sőt balesetek is lesznek, de szerintem megcsinálják. A jónép meg majd hozzászokik. Hosszútávon én teljesen életképes ötletnek tartom. A pálya kiépítése kb mint a villamosé olyan bonyolult, csak ez nem foglal el 1-2 sávot az útból, csak a padkából fél-fél métert.
  Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.08.04. 21:53:22
 • TokraFan
  #5
  És mi van akkor, ha éppen alatta vannak az autók, de kanyarodnának valamerre? Meg kell várni, amíg elmegy felőlük?
  Megnézném azokat a béna autóvezetőket is egy éles tesztben, akik normál körülmények között sem képesek vezetni, vajon milyen hatást fejt ki rájuk amikor ez a monstrum egyszer csak bekúszik föléjük. Lesz ott majd pánikos kormány félrerántgatás és baleset szép számmal.
  És felüljáró esetén? Átépítik az egészet, hogy beférjen? Kamionok, teherautók?? A villamosokat kéne fejleszteni inkább...Kész infrastruktúra áll rendelkezésre, csak meg kell oldani, hogy több ember férjen fel.
 • gforce9
  #4
  https://www.youtube.com/watch?v=DasakKlrXZ8

  Itt egy részletesebb videó
 • gforce9
  #3
  Ez az út felett közlekedik. Az autók alatta simán el tudnak menni. Csak még ennél a teherautók nem férnek át alatta.
 • Cat #2
  Szerintem szimpla villamos sínként kell elképzelni, elégnek kell lennie.

  Belső dizájn pocsék, kevés az ülés és a kapaszkodó, és én üvegtetőt használnék. Fordulását is megnézném, egy rövid, de széles jármű nem tud kis ívben kanyarodni.
 • fonak
  #1
  Az nem derül ki, hogy hajtanak fel az autók és hogy mennek le a két sín közé zárt úttestről. Kapukat csinálnak a sínekben, amik ilyenkor kinyílnak?