12
  • yamato41
    #12
    És ezt miből gondolod? Te nem tudok elképzelni, mert nem értesz hozzá, de attól még tudósok használhatják az eredményeket.
    Gondolnád, hogy egy középkori mészárosműhely csontmaradványai milyen vizsgálatokra lehetnek jók? Vagy tudod mi a dendrokronológia?
  • Archenemy
    #11
    " Van alapkutatás, ahol egyáltalán nem cél, hogy az eredmény közvetlenül, vagy akár közvetetten használható legyen."

    Na hát ez itt tökéletesen teljesül.
  • Ender Wiggin #10
    De a cápatámadások túlnyomó többsége nem agresszió csak kiíváncsiság eredménye. Egy harapás, pfujj, és már úszik is tovább. Az áldozatok az idióták (szörfösök pl.).
  • yamato41
    #9
    Látom nem igazán vagytok képben a kutatások világában. Van alapkutatás, ahol egyáltalán nem cél, hogy az eredmény közvetlenül, vagy akár közvetetten használható legyen. Ez azért fontos, hogy a kutatást ne befolyásolja semmilyen szinten sem külső tényező. Aztán az elméleti eredményeket az alkalmazott kutatás használja, ahol már csak az a cél, hogy gyakorlatban használható tudás keletkezzék. Alapkutatás nélkül nincs gyakorlati eredmény sem.
    L. pl.: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400076.TV
    3. § 1. és 2.
  • BCs design
    #8
    a legkisebb bogarakat leszámítva mindegyik aggyal rendelkező állatnak van valamilyen intelligencia programja, a belső és külső tényezők alapján pedig programozódik valamilyen irányba, ezért lesznek különbözőek az ikrek személyisége is
  • tom_pika
    #7
    márpedig minden cápa egyforma! buta mind mint a kő, és mind kva éhes...
    Utoljára szerkesztette: tom_pika, 2016.05.31. 21:26:33
  • wraithLord
    #6
    Már csak azért sem kellene egyformának lenniük, mert nem klónok, tehát nem egyforma a DNS-ük. Ezenkívül pedig rájuk is hat a környezet - gondolom -, és befolyásolja a viselkedési szokásaikat.

    Klónozni kéne őket, eltérő környezetben nevelni, és utána vizsgálni, hogy egyformán viselkednek-e avagy nem. Bár gyanítom, hogy inkább utóbbi.
  • Archenemy
    #5
    Közben én meg azon gondolkodtam, hogy lehet hogy valami cápacsali vagy cápacsapda vagy cápariasztó fejlesztéséhez talán mégsem egész haszontalan. Talán.

    Vagy pl. arra rámutatni, hogy a jellemzően falkában élő állatok uniformizáltabban gondolkodnak (kisebb a bátor-gyáva eltérés az átlagtól), mint a magányos állatok (ahol ez széles spektrumon mozoghat), vagy ilyesmi. Ez meg akkor egy érdekesség lenne etológusoknak.

    De hát ezek csak ötletek, és elég szegényes ötletek :D
  • gforce9
    #4
    Ez nekem is annak tűnik, hogy közpénzből (vagy jobb esetben egy gazdag milliárdos hóbortjából) néhány idióta cápákkal fanolt pár hetet. Mert hogy ennek az eredménynek semmi haszna az is biztos. Ezeket a kísérleteket bármilyen kisméretű hallal egy fürdőkádban el lehetett volna végezni hasonló értékű tudományos eredményekkel 100 dollárból. Igaz akkor nincs kattintás.
  • Archenemy
    #3
    Oké de attól még remélem, hogy EU-s pénzből is ment, mert így a tudományos eredmények gyakorlati alkalmazásaiból is fogunk részesülni, mint például a....

    hát most így nem jut eszembe hirtelen, de biztos nagyon jó, hogy már egész egzaktul tudjuk, hogy vannak félős meg bátor cápák, és nem csak úgy sejtjük, mint eddig.

    Remélem még akkor mérni fogják, hogy vannak-e félős meg bátor szardíniák, fókák, orángutánok, kenguruk, tengeri kígyók, struccok, lazacok, ráják meg cickányok is.
  • Wharyoo
    #2
    "Az ausztrál Macquarie University tudósai a Jackson-öböl cápáin végeztek különböző kísérleteket"
    Ausztráliában valószinüleg EU-s pénzböl kutatnak, igen...
  • Archenemy
    #1
    "A személyiség így nem emberi sajátosság"
    Tééééényleg??? Nem csak embereknél?
    Mert eddig nem lehetett ám tudni, hogy pl. kutyák, macskák, lovak, patkányok között van bátrabb, félősebb, vadabb és nyugodtabb, kíváncsibb és passzívabb, van játékos, agresszív meg méla.

    Most az a lényeg, hogy ilyen cápák között is van?

    Remélem ez egy gecidrága, EU-s pénzből folyó kutatás volt, hiszen ennek a páratlan tudományos eredménynek máris számos gyakorlati alkalmazását tudom elképzelni.