27
 • AcsMarci
  #27
  "A gépek CSAK parancsokat teljesítenek,és nem mérlegelik a következményeket!" Pont ahogy az emberi katonák sem. Pedig nekik meg lenne a képességük rá. Mégis simán bombát dobnak a civilekre, rakétával szednek szét ENSZ iskolákat, és utána csak a vállukat vonogatják, hogy igen, az emberek hibáznak.....
 • AcsMarci
  #26
  Nem értem én ez az embert, hogy lehet hogy valakinek ennyire nincs gerince?! Ha önműködőek lennének, akkor legalább lenne kifogásuk, a civilek lemészárlására, ami jelenleg is gyakori "hiba". Meglátnak egy konvojt egy műholdképen, ahol ali látszanak az autó, és egyből ráküldenek egy drónt egy rakétával. Aztán kilométeréről megnyomnak egy gombot, gondolkodás és mérlegelés nélkül. Lehet, hogy egy gép nem lenne képes mérlegelni, de ez egészen addig nem számít, amíg olyan katonák harcolnak, akik ugyan képesek lennének mérlegelni az adott helyzetet, de mégsem teszik meg.
 • esztyopa
  #25
  Érdekes olvasni a hsz-eket,hogy mindenki tökéletesen működő,hibázni képtelen,tökéletes,ellenőrzés alatt tartható gépekről beszél.
  A bankszakma,vagy a gyógyítás nagyon lényeges,és fontos terület.Ennek ellenére számtalanszor fogadtak,komoly,nemzetközi hálózattal rendelkező bankban tanácstalanul őgyelgő ügyfelek,és vállvonogató ügyintézők,mivel leállt a számítógép,és a rendszer működésképtelenné vált, kézi beavatkozásra pedig már régen nem volt opció.Egy kórházi rendszerről nem is beszélve !
  Gondolom,egy harci támadó,vagy elhárító rendszer sokkal bonyolultabb.Bonyolultabb,mint a menetrendszerűen*lefagyó* operációs rendszerek.
  A probléma az,hogy a gép nem mérlegel,nem tud absztrahálni,és a gépeknek teljesen közömbös,hogy megsemmisül -e az emberiség,vagy sem.A gépek CSAK parancsokat teljesítenek,és nem mérlegelik a következményeket!
  Ergo - nem *könyörtelenek*,csak érzelemmentesek.
  Ezt a problémát rendkívül szemléletesen járja kőrül a "Terminátor" c. filmsor.
  Egyébként az emberiség gépi segítség nélkül is képes kiirtani önmagát...százféleképpen.
  Hol húzzuk meg a határt az MI-k önállósággal való *felruházásában*
  Valamint a digitális rendszerek pont bonyolultságuk miatt MINDIG hibázhatnak !
 • molnibalage83
  #24
  A vezetékes Goliath-ra gondolsz? Nem volt egy túl sikeres valami...
 • aru
  #23
  Elég később kapkodnak. Már 70-75 éve is használtak távvezérelt robot fegyvereket. A hitleri németországnak elég nagy arzenálja volt, elég sok ellenséges tankot és objektumot robbantottak így föl.
 • Papichulo
  #22
  Manualisan aktivalni kell a raketakat, athelyezni oket kilovesi allapotba, de a gombot nem az operator nyomja meg, hanem a kozpont (norad), a kiloves felfuggesztesi jel kikapkacsolasaval.

  Nekem itt nem ugy tunik, hogy barmilyen jelre varnanak: • kvp
  #21
  "Már elnézést de ezt az téveszmét honnan szedted? Mai napig az a metódus, hogy a kontinentális US területére érő első becsapódás megerősítése után indulhat csak a válaszcsapás, mert a korai előrejelző rendszer tévedett már nem egyszer. (Mindkét oldalon.) Egyszerűen nem engedhető meg a téves indítás. A kapcsolat is megszakadhat technikai okokból."

  Manualisan aktivalni kell a raketakat, athelyezni oket kilovesi allapotba, de a gombot nem az operator nyomja meg, hanem a kozpont (norad), a kiloves felfuggesztesi jel kikapkacsolasaval. Ez utobbi tortenhet szandekosan vagy a kozpont megsemmisulese miatt. Viszont ahhoz, hogy ezt a rendszert elesitsek, eloszor embereknek kell uzembehelyezniuk a raketakat. Viszont azt soha nem tudhatjak, hogy most gyakorlat miatt vagy eles helyzet miatt tortent. Mivel eddig csak gyakorlat volt, ezert eles helyzetben sem gondolkoznak azon, hogy megtegyek-e. Persze ha aktiv haboru van eppen folyamatban, akkor sejteni fogjak, hogy nem gyakorlat, de erre meg soha nem kerult sor. A tengeralattjarokrol es hajokrol indott rendszerek eseten ez nem mukodik, mivel ott nincs folyamatos online kapcsolat, mig a bombazokra szerelt bombak eseten azzal szamolnak, hogy azok joreszt el sem jutnak a celig, bar ezek joresze amugy is tartalekba lett helyezve a szovjetunio megszunese utan. Viszont a meg meglevo szarazfoldi fix telepitesu rendszerek is jelentenek annyi elrettento erot, hogy ne nagyon probalkozzon senki.
 • Zoliz
  #20
  Amit feltalál a jóhiszemú zsidó, kinai, meleg feltaláló aki csak eteti a porontyait, azt használni fogják bűnözők is. Betiltani nem lehet, csak a megszerzését neheziteni.
  Fantasztikusak ezek a kütyük, de az embert irtják ki belőlünk.
  Aztán meg majd minket is, bár a mechanikus fegyver gép volt eddig is, ezzel fognak érvelni a pénzhajhászok.
 • Papichulo
  #19
  "Russia's ultimate defense system will dispatch a retaliatory nuclear strike even if the command and communication lines of its Strategic Missile Forces are totally destroyed. The system is called ‘Perimeter,’ and in the U.S. it has been nicknamed ‘Dead Hand’." (Ultimate deterrent: How the Russian ‘Perimeter’ system works)

  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  The system is made up of command ballistic missiles. Instead of flying towards the enemy, they fly over Russia, and instead of thermonuclear warheads, they carry transmitters that can send a command to launch all available combat missiles in silos, aircraft, submarines and mobile ground units. The system is fully automated, the human factor is excluded or minimized in it.

  The decision to launch command missiles is made by an autonomous control and command system - a complex artificial intelligence system. It receives and analyzes a wide variety of information about seismic activity and radiation, atmospheric pressure, and the intensity of chatter on military radio frequencies. It monitors telemetry from the observation posts of the strategic missile force and data from early warning systems (EWS).

  If it detects, for example, multiple point sources of powerful ionizing and electromagnetic radiation, it compares them with data on seismic disturbances in the same locations, and makes a decision whether or not there was a massive nuclear strike. In this case, Perimeter would initiate a retaliation strike bypassing even Kazbek.

  Another scenario is if the country's leadership receives information from the EWS that other countries have launched missiles, it would activate Perimeter. If the shutdown command does not come within a certain amount of time, the system will launch missiles. This eliminates the human factor and ensures there would be a retaliatory strike even if the command and launch teams were completely destroyed.
 • molnibalage83
  #18
  Még ott sem.
 • molnibalage83
  #17
  A megoldas az automatizalas lett, azaz minden raketa akkor indul ha megszunik a vezerlo jel a kozpontbol (fail deadly mechanizmus).

  Már elnézést de ezt az téveszmét honnan szedted? Mai napig az a metódus, hogy a kontinentális US területére érő első becsapódás megerősítése után indulhat csak a válaszcsapás, mert a korai előrejelző rendszer tévedett már nem egyszer. (Mindkét oldalon.) Egyszerűen nem engedhető meg a téves indítás. A kapcsolat is megszakadhat technikai okokból.

  A légvédelmi rendszereket leszámítva semmiféle olyan fegyverrrendszer nincs, ami képes teljesen automatikus üzemmódban indítani fegyvert emberi jóváhagyás vagy cselekvés nélkül. A full auto üzemmódot is jóvá kell hagyni és még ott is van beavatkozási lehetőség. (Pl. a Patriotnál a TBEQ módosítása.) Az említett Koreában a DMZ-n telepített rendszert sem használják full auto üzemmódban, elvi szitnen merült fel a lehetősége, de nagyon nem preferálják. Inkább afféle mesterséges őrszemként működnek, de automata tűzmegynyitásról szó nincs gyakorlatia alkalmazás terén.
  Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2016.03.10. 09:06:36
 • Papichulo
  #16
  Ha mar Kubrick, akkor ebben a temaban a Dr. Strangelove is meglehetosen relevans, mivel ott a Doomsday Machine konkretan az emlitett modszerre epul...
 • Palinko
  #15
  ez addig marad így még nem lesz komolyabb nagyhatalmak közötti balhé, ott durvulhat csak el annyira, hogy elfelejtenek minden szabályt
 • ostoros
  #14
  " Nem veletlen, hogy nallunk is anno a hatarorseget kellett bevetni a tuntetok ellen es raadasul meg a rendszervaltas elott direkt az emigralni keszulo civilek ellen letrehozott alakulatait."
  Azok a belügyminisztérium alá tartoztak. Hithű komcsik.
 • Tetsuo
  #13
  Az egyik legjobb háborús film, az 1957-es Path of Glory, Stanley Kubricktól. A film mondanivalója illik ide (is).
 • globint
  #12
  Azt írja a cikk: Az embereket be kell vonni a legfontosabb döntésekbe, különösen azzal kapcsolatban, hogy kire kell célozni és kit kell megölni."
  Nahiszen!!! Az egyik évfolyamtársam kémelhárítónak ment, és egy bevetésen az külföldi ellen lelőtte a volt évfolyamtársam harcostársát, de lövöldözés közben a külföldi ellen is földre került. Ekkor odament a "barátom" és a már a sebesült kém-ben lévőbe még beleengedett egy teljes tárat, amiért lelőtte a bajtársát. Emiatt leszerelték, merthogy nem tudták elfogadhatóan megmagyarázni a félbaráti országban, hogy miért került 9 golyó a hullába, ráadásul ebből 6 közvetlen közelről, a hátán fekvő emberbe. Na, ennyit az emberi döntésekről. Harc közben az ember néha néha rendesen kiakad, felpörög, nincs magánál, stb. Azért a robot egy jó progival "hideg fejjel" tud lőni. Ahogyan régebben azt mondták, a sakkban egy számítógép sohasem fogja legyőzni az embert, ma meg a GO-ban is a számítógép győz már.
 • who am I 7
  #11
  ó van azoknak nevük, hirtelen 3nak is szuperkönnyű kitalálni, pl. usa,franciao,oroszo elnökei és háttértámogatói, persze ezt a média nem súlykolja, pedig ez az ok.

  igazándiból nem tudsz vele mit csinálni, ilyen az ember, kapzsi,hataloméhes. akkor lehetne vele mit kezdeni, ha az összes állampolgár elkezdene gondolkodni és az összes katona megtagadná a parancsot. ugyanis a mostani helyzet pl. szíriában nem arról szól, hogy pár tevés arab elindult leigázni 1 késsel a világot, hanem, h a kedves nyugati férgek benyomultak az olajra meg tolják be a fegyvereket ésatöbbi.
 • Papichulo
  #10
  A megoldas az automatizalas lett, azaz minden raketa akkor indul ha megszunik a vezerlo jel a kozpontbol (fail deadly mechanizmus).

  Tudomasom szerint ilyen rendszer sehol sem volt, csak valami hasonlo a szovjet (es allitolag az orosz) strategiai raketa-alakulatoknal.
 • Cat #9
  Én nem vagyok ilyen pesszimista, mert rengeteg olyan fegyver van most is, ami tiltott. És most nem csak a teljes biológiai és vegyi arzenálról beszélek, melyek bármelyike akár háborús indoknak is elég, hanem olyan apróságok is vannak, mint a pár centbe kerülő taposóbombák.
 • Ender Wiggin
  #8
  "akiket feltétel nélküli parancsteljesítésre tanítanak"

  Ja, és megtagadják azt elég sokszor. Vagy feláldozzák magukat a társaikért. Vagy indulatból mészárolják le a megadó ellenséget. Vagy pl. az izraeli tapasztalatok miatt nincs nő a szárazföldi harcoló egységekben. Pont, mert az ember nem robot, hanem számos tényező befolyásolja a harci képességét. De hiába tilják a valódi robotokat, az a névtelen, arctalan ellenség, amelyik csak civileket bombáz, úgyis be fogja vetni őket.
 • haxoror
  #7
  Dehogy lesznek betiltva, túl nagy a potenciál bennük, az emberiség az összes létező területen próbálja bevezetni a robotokat, majd pont a harctér marad ki, dehogy is.
 • kvp
  #6
  Volt anno egy felmeres az amerikai nuklearis eroknel. Anno minden raketa inditasahoz ket ember kellett, elkerulendo az egy ember megorulese eseten kitoro haborut. Ez olyan jol sikerult, hogy a tesztek soran kiderult, hogy a kikepzett raketa parancsnokok 25%-a tagadta volna meg azt, hogy kiirtsa az emberiseget egy atomhaboruval. Azaz nem inditottak volna el a sajat raketajukat, meg akkor sem ha ok a masik fel csapasa miatt biztosan meghalnak. A ketfos rendszer miatt ez a kilovoallasok atlag 50%-at benitotta volna meg. A megoldas az automatizalas lett, azaz minden raketa akkor indul ha megszunik a vezerlo jel a kozpontbol (fail deadly mechanizmus).

  Ennel sokkal rosszabb eredmenyt kaptak amikor azt mertek fel, hogy a katonak hajlandoak-e a sajat bajtarsaikat vagy a sajat civil lakossagukat leloni. Az eredmeny lesulytoan rossz volt, a nagyon kevesen voltak akik hajlandoak lettek volna a civileket (beleertve a sajat csaladjukat) leloni. Innentol a katonasag bevethetosege a lakossag ellen jelentosen korlatozott. (a vegen meg at is allhatnak) Nem veletlen, hogy nallunk is anno a hatarorseget kellett bevetni a tuntetok ellen es raadasul meg a rendszervaltas elott direkt az emigralni keszulo civilek ellen letrehozott alakulatait. Masok egyszeruen meg nem tul halalos fegyverekkel sem lettek volna hajlandoak a nagyjabol fegyvertelen tuntetokre loni. Viszonylag keves szamu jol kikepzett katona allt csak a nacik rendelkezesere is, mivel az atlag nemet katona nem lett volna hajlando asszisztalni egyik halaltaborhoz sem, sot ha tudnak rola, akkor valoszinuleg megprobaljak megdonteni a rendszert. (volt ra probalkozas) Az iszlam allamnak vannak meg hasonloan fanatikus harcosai es hasonlo etnikai/vallasi alapu tisztogatast vegeznek.

  Ehhez kepest a robotok sokkal megbizhatobbak. A statikusan telepitett koreai rendszernel pl. be lehet allitani, hogy nyul meret folott mindenre lo ami mozog es emberi testhomerseklete van, igy megbizhatoan szedne le a tamado ellenseges katonak altal maguk elott hajtott gyerekeket is. Nem veletlen, hogy foleg a nagytokesek kevesbe humanista resze tamogatja a hasznalatukat, mivel lehetove valna a sajat lakossag elleni bevetesuk is. A lakossag ertelmesebbik resze, (beleertve a mellekhataskent foloslegesse valo katonakat is) pedig tisztaban van, hogy ha sikerul bevezetni a technologiat, akkor oket fogjak eloszor lelovetni a robotokkal, mert ok meg ellen tudnanak allni.

  Ezek utan a technika adott, lassan barki szamara elerheto lesz (akar a szomszedban lako orultnek is), igy a hasznalata el fog terjedni, mint ahogy ma mar jopar terrorszervezet hasznal vegyifegyvereket is az ongyilkos merenylok melle. (az iszlam allamnak egyebkent pont van mar 'ongyilkos' robot autoja, zsakmanyolt pancelozott amerikai hummer-ekbol atalakitva)

  A technologia betiltasa kb. olyan lehet csak mint az atomfegyverek betiltasa. A nagyhatalmak nem hasznaljak, de attol meg van nekik. Valami hasonlora lehet szamitani itt is, bar sajnos alacsonyabb bevethetosegi szinttel, azaz konnyebben fordulhat elo, hogy valaki megis hasznalni kezdi. (mint ahogy az oroszok sem tudnak valamiert rola, hogy a kazettasbomba tilos lenne)

  Szoval a szellem kint van a tervezoasztalrol, mostanra barmelyik gazdagabb unatkozo gyereknek es szocio-/pszihopata egyennek elerheto es kb. ugy lehet mar csak betiltani mint a konyhakest meg a kiskanalat mint gyilkos eszkozoket.
 • M2 #5
  Vicces lesz, amikor robothadseregek csapnak majd össze. Idővel lejátszhatnák a csatákat virtuáisan is, szoftver a szoftverrel. :-)
 • VolJin
  #4
  úgy beszélsz, mintha tapasztaltad volna.
  A parancsról meg úgy, mintha azt nem ember adná...
  Bocs, de nagyon foteltudósos lett a hozzászólásod.
 • Sir Cryalot
  #3
  Hát ez pont nem így van, pszichológiában a szociopata a biorobot , méghozzá a spontaneitás miatt ami szinte mindig érzelmi alapú , nem szorong , nem tekint át , a pszichopata meg a kitervelős sorozatgyilkos , aki pont a szorongás miatt tekint át. A szociopata fog félretenni bármilyen parancsot , hogy felégessen egy vietnami falut felindultságában, a pszichopata meg a módszeres gyilkos , empátiája meg egyiknek sincs. Az meg nehezen hihető hogy akinek van empátiája (ami szerintem messze ritkább mint amelyiknek nincs) , talpas katonának áll.
  Utoljára szerkesztette: Sir Cryalot, 2016.03.09. 14:17:58
 • ostoros
  #2
  Hogy ne lenne empátia. Nem hagyják szenvedni az ellent, meg kapják a kegyelem döfést.
 • TokraFan
  #1
  "...de az emberekben van például empátia"

  Egy katonai egységnél szerintem ilyenről már nem igazán beszélhetünk, mert a harcoló katonák bár emberek, de valójában kiképzett biorobotok akiket feltétel nélküli parancsteljesítésre tanítanak, vagyis érzelmi alapú mérlegelési lehetőségük jóformán nincs. Ha a parancs szerint ölni kell, akkor empátia ide vagy oda, ölni fognak az emberi katonák is különben parancsmegtagadás miatt őket lövik fejbe. Igen ritkán látni olyat, hogy egy katona éles helyzetben az emberi érzéseit helyezi előtérbe a paranccsal szemben, az viszont sokkal gyakoribb, hogy a társak elvesztése miatt egy életen át tartó gyűlölet alakul ki az ellen irányába, ami a további konfliktusok melegágya.