17
  • Tetsuo
    #17
    Rossz oldalról közelíted meg a problémát. Miért kellene "növekednie" bármely társadalomnak "gazdaságilag" vagy "népesség szempontjából"? És ha pazarló volt a béketábor, akkor milyen a jelenlegi kapitalista rendszer? Melyiknek nagyobb az ökológiai lábnyoma? Az innovációt pedig inkább az akkori politika határozta meg, mint a gazdaság. Ma pedig a gazdaság határozza meg a politikát is.
    Ráadásul te el sem tudod képzelni, hogy a materiális valóság felett van egy spirituális szféra is, ami hatással van pl. a globális eseményekre. Ugyanígy azt is sokaknak nehezére esik belátni, hogy az egyik "konteó" hamissága nem jelenti a másikét. Pl. a legtöbb ember azért nem hiszi (tudást nem is feltételezhetünk a sorozatokon művelődő többségről), hogy van egy zsidó háttérhatalom, mert a gyíkemberek sem léteznek és mindkettő "konteó". Sokan odáig sem jutnak el, hogy a szabadkőművesek és a Bilderberg-csoport tényleg létezik, ha pedig addig el is jutnak, tovább már nem kutakodnak, a fősodratú médiának hisznek és tényleg csak hisznek.
    A másik futóbolond társaság sem jobb, akik meg mindent (ugyancsak) elhisznek, ha valami alternatív blog írja és ellentmond a fősodornak.
  • NEXUS6
    #16
    Miért uralkodik a multi? Mert hagyjuk.
    A modern társadalmak 3 szférásak, állami, verseny, és civil. A 3 szférának kölcsönösen ellenőrizni és sakkban tartani kell egymást, mert nézni kell a saját érdekeit, de kettő mindíg több, mint a rajta kívül álló egy. Ezzel egy dinamikus egyensúlyt lehet kialakítani.

    Az USA-ban a multik lenyúlják az államot, és annak segítségével lenyomják az állampolgárt. De ezt már látja az állam és az állampolgár is, hosszútávon és rövid távon is szpás. Szerintem pár éven beül változás várható, hogy az egyensúly helyreálljon. Pl. Clinton, Obama ennek a jelenlegi modellnek az embere, de a populistának kikiáltott Trump ezen változtatni akar (vagy csak azt mondja, miközben éppen még mélyebbre igyekszik dúgni az emberek fejét a szarba), de ezt majd a tettei bizonyítják, ha esetleg megválasztják.
  • NEXUS6
    #15
    Hát nem tudom. Persze elég sokat irogatnak az illuminátusos, NWO-s dolgokról, de hogy lenne ilyen konkrét terv, az számomra kérdéses.

    A Malthaus-i, meg naiv szociodarwinizmuson alapuló, az erőforrások végessége miatt bekövetkező társadalmi katasztrófákat leíró előrejelzések hibásnak bizonyultak. A demográfia eredményei, a népesség növekedésének 4 szakasza azt mutatja, hogy a fejlett társadalmak a túlnépesedéssel nem fognak ilyen katasztrófát okozni, nincs szükség olyan intézkedésekre, a népesség elsorvasztására, ami a malthausi szemléletből következik.

    Másrészt ugyan kívánatosnak tűnhet, pl kormányzás szempontjából egy meglehetősen alacsony népesség szám. Azonban a fejlődés szempontjából kifejezetten kívánatos a minnél több ember, akik változatos tárgyakat, termékeket gyártanak és fogyasztanak. Erre nagyon jó a Béketábor helyzete, amelyik sem gazdaságilag, sem népesség szempontjából nem igazán növekedett a Hidegháború alatt. Egy-egy autót évtizedekig gyártottak, marha nehezen ment az innováció, emellett is pazarló volt a gazdaság, az energia felhasználás. A világgazdaság rajta kívül álló területekkel viszont folyamatosan bővült, Japán, a Kis-tigrisek újra és újra dinamizálták a gazdaságot.
  • Tetsuo
    #14
    Azért egy McDonalds vagy egy Starbucks mellett még lehet vállalkozni: jobb minőséget kell nyújtani, ami nem nehéz. ;-)
    Bár igazad van, az emberek egyre inkább leszoknak a minőségről és igénytelenednek, uniformizálódnak, közönyösebbek lesznek stb. ez Nyugaton már előrehaladottabb.
  • Tetsuo
    #13
    Már kinyírták a parasztokat - szó szerint és átvitt értelemben is - az újabb generáció meg híján van mindenféle tudásnak a föld műveléséhez és ahhoz, hogy egyáltalán azt válassza.
  • ostoros
    #12
    Az más kérdés. Magyarországon egyre kevesebb a munkaerő a kicsi szaporodás meg azz elvándorlás miatt, ráadásul itt erősebben hat az az agymosás, hogy földet túrni nem cool.
    Pedig, ahogy te is írtad, nem kapálni keresnek félmillió embert, hanem traktorosnak mondjuk ötezret. De nincs rá vállalkozó, mert senki nem tanult traktorosnak az elbaszott oktatási rendszerünk miatt, mindenki kibaszott jogász akart lenni, vagy eleve külföldön akar kuli munkát végezni.
  • gforce9
    #11
    Az a baj, hogy a munkaerőt keresik, de sajnos a munkakörülmények nem túl jók a legtöbb helyen. Valamint, ha nem full "betanított" munkakör pl. paradicsomszedés. Hanem szakértelmet igényel, az viszont egyre kevesebb embernek van.
  • Cat #10
    "A mezőgazdaságból és az iparból az emberek már elmenekültek (kiszorultak) a gépesítés miatt"

    Én pont az ellenkezőjét olvastam ma. Marhára keresnének embereket a magyar agrárszektorba, de nem akar senki a földeken dolgozni (nyilván alacsony bérért). Pedig ma már GPS-t kell programozni a traktorba, nem pedig kapálni.
    Nehéz manapság megbízható és hozzáértő alkalmazottakat találni az agráriumban.
  • ostoros
    #9
    A mezőgazdaságból és az iparból az emberek már elmenekültek (kiszorultak) a gépesítés miatt, és kezdtek valamit magukkal. Fodrász, büfés, műkörmös, sztriptíztáncos, taxisofőr, kávéház tulaj lett belőlük. A probléma nem is ezzel van gond. Hanem azzal, hogy a multik betörnek egyre inkább a szolgáltató piacra is, és ott is elveszik a munkát, ott is leszedik a sápot.
    A büfésnél a Mcdonalds, a sztriptíztáncosnál a pornó ipar, a taxisnál az über, a kávéháznál a starbucks. Sápot szednek a multik, és az embereket innen is kiszorítják.
    Az emberek pedig hova tudnak tovább menni? Egyrészt munkanélküliségbe és hajléktalanságba, másrészt olyan illegális üzletágakba, ahová a multik nem követhetik őket az illegalitás miatt.
    Példa: füvet termeszt. Kivéve, ha ott is legalizálnak, akkor majd ők is mehetnek a fenébe, mert a multi úgyis hatékonyabban megszervezi, mint ők, vagyis mehetnek rablónak, vagy a korábban felsorolt lehetőségek.

    A multik uralma ezért veszélyes. Mert minden területen uralkodni akarnak.
    Nem a gépesítés a baj. Hanem hogy ezek a gépek a multi pénzét növelik, az emberekét csökkentik.
    Szerk: A minden területen uralkodni akarnak-hoz jó példa, hogy az USA-ban már most vannak oktatási intézmények, amit multik üzemeltetnek. Cserébe van egy pár tévé beszerelve, ahol állandóan megy a reklámjuk, meg az általuk finanszírozott diákoknak kötelező reklámozniuk. Ez utóbbiról itt:
    https://www.youtube.com/watch?v=gXwpoknSKBI
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.03.02. 17:30:27
  • kvp
    #8
    "Szerintem minimális fejlesztés kell hogy a robotokat betanítsák több különböző felszereltség, szín akármi egymás utáni összeszerelésére (sőt tartok tőle ez már most is így van!)."

    A festekcsere megoldott, patronokat hasznalnak, igy a robot lerakja az allvanyra az egyik festekes flakont es felvesz egy masikat. Kozben a rendszer ujratolti az adott szint. (minden szinbol ket flakon van, igy azonos szinek is kovethetik egymast es nem kell soha szorofejet tisztitani). Ugyanez igaz a felszereltsegnel is, pl. a robot megkapja a muszerfalat es azokat az al panelokat tolja bele, amiket az adott autohoz kertek.

    A fenti infok az egyik nemet autogyar egyesultallamokbeli gyararol keszult filmbol vannak. A robotok azert hasznosak, mert 7/24 termelnek, viszont van egy kezdeti bekerulesi koltseguk es egy karbantartasi dijuk. Ha sok az olcso munkaero (bekerulesi dij kozel 0 es a karbantartas sem sok), akkor neha egyszerubb felvenni 3 muszaknyi embert, akik meg a napi x-szeri imaval egyutt is olcsobbak valamivel mint a robotok. Felteve, ha a robotok ara nem esik le rovid tavon a padlo ala, mert akkor az osszes ember mehet a kukaba. (egyebkent a robot azert is jobb, mert kevesebbet hibazik, cserebe egy mernoknek elore vegig kell gondolnia, hogy mit hogyan akarunk osszerakni, de ez amugy sem art, mert nem a szalag mellett allo irastudatlan kecskepasztor fogja kitalalni)

    "Ja, de ha mindent robotok termelnek majd meg, ki fog vásárolni és főként miből?"

    Erre van egy stabil modell. A robotok egyszeruen csak a tokes uralkodo osztalynak fognak gyartani barmit is, a tobbiek meg onkent ehen halnak. Igy kevesebb eroforrast igenyel az emberiseg megmarado reszenek kiszolgalasa, ezert a termeszetet is kevesbe rongalja. A liberalis kapitalizmus szerint ez egy teljesen logikus es legalis lehetoseg, amirol egyedul a tokeseknek van joguk donteni. Az egyetlen gond ha a lakossag 99%-at kitevo nem tokes reteg szeretne eletben maradni es ezert tenni is hajlando. Ebben az esetben is jol hasznalhatoak a robotok. Az eredmeny egy luxusban elo felso osztaly es az oket kiszolgalo (szolgahoz kepest ugyancsak jol elo) muveszek, mernokok es egyeb szemelyzet.

    A fenti modell egyebkent azert nem allt elo idaig, mert az ertelmiseg (fokent a mernokok) nem hajlandoak az emberiseg tobbi reszet elarulni, igy csak egy lassu tarsadalmi folyamat kereteben valosithato meg, sulyos eroforrashiany eseten. (tehat amikor a mernok elfogadja, hogy a szegenyeket lelovetik a robotjaival, mert legalabb a sajat csaladja nem hal ehen) Pozitiv, hogy eleg sok olyan nagytokes van, akik humanista elvek szerint az egesz emberisegert is tenni akarnak, bar kisebbsegben vannak es jellemzoen mernoki palyarol lettek gazdagok.
  • Meridian
    #7
    Ja, de ha mindent robotok termelnek majd meg, ki fog vásárolni és főként miből?
  • defiant9
    #6
    A szövőgépek helyére is vissza kellene tenni a szövőnőket mert úgy sokkal egyedibb lesz a végerdmény.
    Ám ha ennek az lesz az eredménye hogy mondjuk a koreai autógyárak olcsóbban adnak jobbat akkor májd átgondolják Németországban hogy jó ötlet-e manufaktúrával versenyezni a robotok termelékyensége ellen.
  • NEXUS6
    #5
    Nade jelenleg nem az van, hogy beindítják az autógyárat és milliószám önti magából a fekete Moszkvicsokat, és innen kéne előre lépni.

    Szerintem minimális fejlesztés kell hogy a robotokat betanítsák több különböző felszereltség, szín akármi egymás utáni összeszerelésére (sőt tartok tőle ez már most is így van!). A robotnak valójában nincs gondja sem a monotóniával, sem a folyamatos változtatással. Ő nem emléxik ugyanis arra, hogy mit csinált az előbb, mert csak azt a mozdulatot hajtja végre, amire utasítást kap.
  • flashpointer2
    #4
    A kulcsszó a rugalmasság, azt gyártanak épp amit kell, ez robotokkal csak nagyon sokára térülne meg.
  • TokraFan
    #3
    Ez magától értetődő, miután az arab invázió kezdetén éppen a Daimler vezére pózolt Merkellel már hónapokkal ezelőtt és hirdette azt, hogy ők majd adnak munkát a hordának...
  • Cefet
    #2
    Látod ez fel sem ötlött bennem, de ott a pont!
  • NEXUS6
    #1
    SzerintM + csak az van, hogy Merkel anyu meggyőzte őket.