4
  • kvp
    #4
    Egy urhajon osszezarva pont nem a magany a gond, hanem hogy nem lehet kimenni setalni es friss levegot szivni ha valakinek elege van a tobbiekbol. Mondjuk ebbol a szempontbol egy atomtengeralattjaro is kb. ugyanez a kategoria, megis elvoltak az elmult evszazadban a tengereszek VR nelkul. Mondjuk az orosz hajokon szauna es medence van. (regen az orosz urallomasokon is volt szauna es zuahanyzo, ujabban kisporoljak)

    A szem ele rakhato kijelzo inkabb muszaki/tudomanyos szempontbol lehet hasznos (robotok taviranyitasahoz), tovabba a kiterjesztett valosagot hasznalo valtozat jo meg barhol keznel (szemnel) levo kijelzonek. A tiszta VR mint szorakozas biztos jo, de nem olyan hasznos mint aminek tartjak. Szerintem az urhajosoknak mar az is boven eleg lenne, ha folyamatosan stream-elnek felejuk par tv musorat. (a Foldrol az urhajo fele meno adatok ara viszonylatg alacsony, csak visszafele koltseges a kommunikacio)

    ps: A minel hamarabb eredmenyeket szeretnenek azt jelenti, hogy minel hamarabb szeretnek elkezdeni a hosszu tavu kiserleteket. Viszont szerintem nem jo technikaval kiserleteznek, inkabb lenne erdemes egy AR kijelzovel tesztelni (pl. epson moverio).
  • ostoros
    #3
    Azért ugye tudod, hogy a Mars felszínén nincs akkora sugárzás, mint Föld körül a mágneses mezőn kívül?
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2016.01.16. 11:51:36
  • NEXUS6
    #2
    Mondjuk volt már erről 1-2 sci-fi, amikor pl a zűrhajósok pont a vr miatt veszítik el a kapcsolatot a külvilággal. Ez is egy veszély.

    Technikailag viszont sokkal nagyobb gond, hogy nem tudnak megfelelő sugárvédelmet biztosítani egy több éves exppedíció résztvevői számára. Ezért a kérdés eleve akadémikus, hiszen nem fognak, ha biztos halált ugyan nem, de tartós egészségkárosodást viszont jelentő útra küldeni embereket.

    Eközben egya Mars elérését pár hetes repüléssel biztosító technológia már prototípus szintjén rendelkezésre áll (nukleáris-elektromos meghajtás).
  • gforce9
    #1
    "két évet töltenének el összezárva, az expedíció nemcsak fizikális, de mentális szempontból is óriási kihívásnak számít, ezért a kutatók mielőbb szeretnének választ kapni az ezzel kapcsolatos kérdésekre, elkerülve az esetleges bonyodalmakat."

    Tehát mihamarabb választ szeretnének egy olyan kérdésre, ami teljes bizonyossággal csak többéves tesztekkel válaszolható meg? :) Aranyos :)