506
Escape from Tarkov is a hardcore story-driven MMO that combines FPS/TPS with RPG elements. It is being developer by Battlestate Games, the Russian game studio based in St. Petersburg.
 • undY1ng
  #506
  Az elején pedig máshogyan nem igazán tud boldogulni az ember. Én is így hoztam ki az előbb egy runt. Persze scav-al, bár olybá mindegy ha egy full geares akar kijönni arra, az általában levág.
 • Normen76
  #505
  Kösz az infókat. Remek hír, ha tényleg lesz magyar nyelv rajta msokat fog segíteni. Persze idővel megtanulná az ember anélkül is mi, micsoda, de így sokkal könnyebb lesz :) Egy nagy bajom van még a játékkal, rohadt nehéz abbahagyni. Mostanában egész keveset játszottam, lett sok szabadidőm másra. Félek hogy visszaeső leszek :)
 • Metalmilitiakid
  #504
  Nagyon ritkán lehet találni hátizsákot pályán ami felvehető, de láttam már rá példát. De a piros meg a kék táskák azok nem felvehetőek. Bármit amit fel tudsz venni az olyan lesz, hogy amikor ránézel 2 opció fog megjelenni, Search és alatta Take, görgővel tudsz váltani köztük, ez működik az ajtóknál is, amikor ránézel egy ajtóra van az Open meg alatta egyel a Breach (berúgja az ajtót, de nem minden ajtót lehet berúgni).
  A magyar nyelv pedig hamarosan érkezni fog szerintem, nem sokat, de valamennyit részt vettem a fordításban és már 100% on áll a projekt.
 • Normen76
  #503
  Kösz, nagyon sokat segítettél. Ezt a mapot használom amit mutattál, de nem mindig volt ott kijárat, vagy nem találtam meg ahol jelöli. A dupla OO nagy segítség. Minimális az angolom, nem vágom egyből mit ír a "Controls" beállításoknál. Shorline-velé kezdtem, nagyjából kezdem kiismerni ha bespawnol, merre induljak. A kijáratokkal volt gondom, De ink,. megfogadom a tanácsod, Customs-t tanulom meg, járom be először. Amikor lehet megyek SCAV-el, így az elején ha sikerül vele kijönni, egész jó pénzt hoz, még akkor is ha csak azt hozom ki ami nála van és a pályát is tanulom vele.
  A pályán találni néha hátizsákokat, tatyókat. Azokat fel lehet venni valahogy ? Vagy csak ugyanaz a szerepe, mint egy ládának stb. Pl. ha bemegyek egy kis tatyóval, és találok szabadon egy hátizsákot, azt ki tudom valahogy cserélni ? BEle tudtam tenni a kis zsákom, de nem találtam opciót h felvegyem a nagyot, se ha üres, se ha teli.
 • Metalmilitiakid
  #502
  A kijáratok mindig attól függenek, hogy hol spawnoltál. Ha nyomsz egy dupla O betűt akkor fent jobb sarokban mutat neked kijáratokat. Van amelyik ebből állandó van amelyik bezár amikor az első player kimegy rajta és van olyan aminek feltételei vannak. Pl. ha ilyesmit látsz hogy Rock Descent akkor kell hogy legyen nálad Paracord, Csákány melee fegyverként és nem lehet rajtod Body Armor, csak Armored Rig. Vagy ha Manhole a Reserve-en ott nem lehet rajtad táska mert nem férsz be. Vagy van néhány amelyikhez külön kulcs kell.

  Shorline-ra itt egy map, de fent tudsz választani a lap tetején, hogy melyik pályát akarod és milyen verzióit. Az én stílusom az, hogy 1-1 pályát tanulok meg és úgy haladok tovább, általában a küldik is így jönnek. Először mész 1-2 offline kört a map-on hogy szétnézz és megtaláld a kijáratokat és utána mész be rendesen. Én úgy szoktam haladni, hogy Customs, Woods, Shorline, Interchange, és utána Labs és Reserve majd amikor kell, Factory meg így bármikor közé van dobva, mivel az nem bonyolult. Amennyiben PVP orientáltabb vagy és nem küldizős,akkor feltehetőleg Factory, Reserve, Interchange és Lab lesz amit hamarabb betanulsz.
  A Lab kártyával kapcsolatban amit találtál, tartsd meg amíg eléred a LVL 5-öt és utána kb 180k ért eltudod adni a Flea Market-en, mindig hasznos pénzforrás.
 • Paladin
  #501
  Iránytűt már legalább egy éve ígérik, lesz.
  Forgatni R gombbal tudod a cuccokat.

  Mapot wikin néztél? Ott úgy emlékszem egy helyszínről több térkép is fent szokott lenni, csak van valamelyiken extract.
 • Paladin
  #500
  Lezongoráztátok már a témát, de ennyi a lényeg - senki nem vitatja, hogy szar a netkód, leggyengébb pont, csak az árnyalatokban van véleménykülönbség :)
 • Normen76
  #499
  Kösz ! Sikerült ma kicsit játszanom. Az már biztos, hogy egy darabig nem kell másik game :) Tetszik nagyon. Sikerült Scav-al kihoznom egy sisakot, két fegyvert, csomó lőszert, kaját, belépőkártyát Lab-ba stb. Egyedül Shoreline-ről találtam olyan térképet amin jelölve vannak a kijáratok (persze lehet nem néztem eléggé szét). De vagy én vagyok láma, vagy a kijáratok változtak, úgy a harmadiknál tudtam kimenni, egy nagy kamion pótkocsi mellett, meg egyszer délen a világítótorony szerűségnél. Többi kijáratnál vagy rossz helyen álltam, vagy nem kijárat :). AZt tudom hogy Scav és PMC másol megy ki általában.

  A raktáramban hogy tudom a nagyobb itemek, fegyverek forgatását megoldani ? Néha vízszintesen, néha függőlegesen lenne célszerű pakolni. Iránytű, vagy bármi segítség a kijárat keresésben van a játékban ?
 • Metalmilitiakid
  #498
  Ezt írtuk lentebb, hogy ebben a hónapban nagyon ki lett ütve a játék, szerintem 2-3 szorosra nőtt a játékos szám a Twitch even miatt. Most építettek be 22 szervert világszerte, de ugye a beépítés is azzal jár, hogy addig a többi szerver terhelődik.
 • Normen76
  #497
  Ma megvettem én is a játékot, az a kb. 2 óra amit ki tudtam próbálni végülis tetszett. Azonban ha épp nem valamelyik error üzenet jön be amikor indítani akarom a játékot, akkor a "Profile data loading" feliratot nézhetem. Ez megy pár órája... Elég borsos ára van a játéknak, azért amit elkérnek érte, talán nem nagy elvárás ha legalább néha egy-egy órát játszana az ember, nem a hibaüzeneteket nézegeti. Nem mondom, szépek a betűk, a színek meg minden, de játszanék is kicsit :)
  Utoljára szerkesztette: Normen76, 2020.01.25. 23:08:24
 • priluki
  #496
  igen büntetni sehogy se jó de a több exit lehetne a nyerő, szerintem a játék kulcsa a jó lőszer ,nem véletlenül kerül ennyibe, viszel 4-5 tár jó lőszert majdnem többe van mint a gear :D
 • Metalmilitiakid
  #495
  Az a baj az exit camp-el, hogy nem igazán tudsz mit csinálni ellene. Mert ha büntetnéd ott a kill-t akkor ha két random ember találkozik aki ténylegesen pont egyszerre akar exit-elni akkor a győztes büntetve lenne, mert megvédte magát. Lehet az, hogy minden map-ra adni még legalább vagy 2 exit-et és nem olyan amihez egymás után 3 hatos kell dobni kockával hogy kijuss tényleg rajta, hanem állandót. Ami csak csökkentené az exit camp-et, de az se szüntetné meg. A bárhol kijutás meg jó lenne, csak akkor meg jó eséllyel mindenki körbe kommandózná a pályát aztán kimenne harc nélkül.
  A gear-el általában én is úgy vagyok, hogy a Scav-től védjen meg kellően, a player meg úgyis átlövi.... Mint múltkor jártam Shorline-on úgy a radarnál, hogy volt bent egy player aki majdnem megölt, Gen4 0-ra lett rakva (azért vittem Gen4-et mert előző körben lőttem :D), na mondom akkor nagy loot lesz, ha így szétkapott. Persze, hogy egy teljesen armor/sisak nélküli, fapados AK-74 volt, csak volt nála 4 tár Igolnik.... Szóval rövid is lett a raid, mert utána odajött még egy player azt is megöltem annak se volt armor-ja, aztán úgy döntöttem, hogy így már inkább nem megyek be a resort-ba mert összecsuknak mint a kertiszéket.
 • priluki
  #494
  ez a gearos dolog nekem tetszik.. ki mit vállal be, én meg találom az arany közép utat, védjen de ne fájjon ha bukik..ami még idegesít az exit camper.. na ez nem realisztikus .. ugyanis egy bizonyos ponton mehetsz ki, amit letart a féreg, de valóságban ott másznék át a kerítésen pl ahol akarok ! ... Container már talán jó így nekem, a market-el teljesen egyet értek !
 • Metalmilitiakid
  #493
  "Nem mondom azt, hogy jó a netkód, mert nem az" / "mindössze az jött le ,hogy szerinted ez így jó azért" nem kötözködni akarok tényleg, de ha leírom, hogy nem jó a netkód, akkor miért jön le neked az, hogy szerintem jó ? :D

  Nekem a legtöbb bajom néhány realisztikussággal van, de nem szidom miatta a játékot mert tényleg ilyen lenne a valóságban is. Értem itt pl. a bemegyek 1 Mosin-al 5 tölténnyel és lelövök egy Altyn-os gyereket és van gear-em, mikor ő meg milliókat költött arra a körre. Két élű dolog ez, mert van hogy én vagyok a Mosin-nal, van hogy én vagyok az Altyan-al.
  Valamint a Secure container-el nem vagyok kibékülve, de az már javuló irányba mutat, hogy pl. fegyvert meg a thermal vison-t már nem tudod beletenni. De ezen még mindig szigoríthatnának szerintem, örülnék vmi olyannak pl. mint, 2 sec kinyitási idő és 2 sec visszazárási idő van rajta és ha nyitott állapotnál halsz meg, akkor ki lehet loot-olni, magát a cotainer-t nem lehetne elvinni, de a tartalmát igen.
  Meg igazán kitalálhatnának valamit a Flea Market bot-ok ellen is, bár elviekben már az is készülőben van, mert idegesít, hogy azért bukok 100k-kat mert egyszerűen nem tudod megvenni az olcsóbban felrakott dolgokat mert a bot instant benyúlja, vagy ha mégis megtudod venni akkor kb tárgyanként 2-3 percet kell ott ülnöd és reflex kattingatni, hátha egy szerver csuklás alatt megelőzöd a botot. Meg ehhez tartozik a lentebb írt lőszeres dolog, hogy kb 2 perc alatt kivásárolják az össze jó lőszert a trader-től aztán felrakják drágábban a Flea Market-re, ezt is vagy le kellene korlátozni, vagy egyszerűen legyen végtelen mennyiség az árusnál és akkor mindeni ott veszi meg ahol tudja.
 • priluki
  #492
  nem maradt ki, mindössze az jött le ,hogy szerinted ez így jó azért .. sztm meg nem , nem vagyunk egyformák nincs ezzel gond . Nekem bizony ez a legnagyobb bajom a játékkal , mert neked mi ?
 • Metalmilitiakid
  #491
  Nemtom ez a rész kimaradt az első HSZ ből ? :D "Nem mondom azt, hogy jó a netkód, mert nem az, de azért nem mondanám azt, hogy eget verően, példátlanul szar." Én csak azt mondom, hogy ha ez a legnagyobb bajod a játékkal, hogy netkód, akkor kb minden populáris játékot kihúzhatsz a listádról ahol sok ember játszik egyszerre és ezért nagy lesz a terheltség a szervereken. Annyi hogy Tarkov ban kb 4x annyira tűnik fel.

  A headshot az meg nekem főleg Scav eknél van, hogy fejbe lövöm pl Mosin al, utána mellbe, odamegyek és ott a vörös folt a fején, de sétált tovább. Playernél ritkább de sajnos megesik. Tudnék rá IRL magyarázatot adni, hogy a koponya csont is meglehetősen jól pattan ha nagy szögben találod el xD De nem hiszem ez benne lenne a játékban.
 • priluki
  #490
  lehet hogy így van én azokkal nem játszottam de megint csak oda jukadunk ki ,hogy más játékba is szar szóval nézzük el? :D nemáár.. arról a paradoxonokról még nem is beszéltem ,hogy no gear-os pl nem hal bele a fejesbe (5.45*39 bt ami ha jól tudom egy armor class 3 sisakot is lazán visz ) és mivel felvételt készítek kitudom kockázni a képet ezért minden találatot pontosan látok raid után. Amúgy az az ammo táblázat amit itt lentebb linkeltél marha jó,meg átlátható
 • Metalmilitiakid
  #489
  Hát BF1 ben sztem egy jó évig szar volt a netkód és amikor utoljára játszottam vele még mindig nem volt az igazi, nem volt szar, de azért bőven haltam fedezék mögött. BF5 ben szintén, bár ott már legalább jobban kezdtek mert tanultak a BF1 ből. Modern Warfare ben teljesen általános, hogy azt látom hogy a gyerek egyhitel a kill cam szerint meg a 3/4 tárat belém lőtte én meg csak néztem és itt még kicsik is a pályák szal nem is kell annyi infó. Ezek amikkel mostanában játszom. Azért tűnik fel jobban tarkovban mert nem csak menni és lőni kell, hanem egy rakás más opciód is van, ami miatt sokkal feltűnőbb ha valami nem pontosan úgy és akkor történik amikor akarod.
 • priluki
  #488
  Netcode . jelen van mindig ,nem a "valóságot" látod se te se playerek .. én amikkel játszom vagy játszottam pár volt talán bf4 de azt kb 1 hónap alatt javították., Cs ben is volt de azt is megcsinálták. De ha lenne is, az a mérvadó ,hogy a másik is szar akkor ez is lehet?! :D Hidd el próbálgatjuk folyamatosan melyik server a jó, általában dél előtt lehet laggmentesen gamelni jól,meg Factory elég stabil gondolom mert kicsi. Valóban fejlődik de ez annyira alap egy fps-ben ,konkrétan ez a gerince ,hogy ennyi idő után már gatyába kellett volna sztm valahogy rázni.. Remélem még megérem ,hogy jó lesz
 • Metalmilitiakid
  #487
  Nagyon okos változást hozott ma a Battlestate, kivették a felrakási időt a flea marketen, és ahogy látom mindenki a lőszerrel spammeli a flea marketet. Amiket eddig megtudtam venni a tradertől és jó is volt valamire, azt mind out of stock, ami meg a flean van kb mindegyiknek legalább egy 150 R el feljebb ment az ára... Remélem hamarosan túltöltik a flea marketet és visszaesnek mert ez így tök gáz.
 • Metalmilitiakid
  #486
  Lehet neked van vmi nagyon rossz szerver beállítva vagy nemtudom. Én Moscow 2-3(amíg ma el nem vették az update miatt úgy látom) + Saintpetersburg ön toltam, ha más invelt az általában Automata volt. És kb napi 1 alkalom volt amikor igazán azt mondtam, hogy valami most rohadtul nem kóser, pl nem tudok lootolni vagy társai. De legtöbb esetben nem rosszabb a netkód mint a legtöbb mai AAA játékban. Sajnos a fedezék mögött halás minden játékban jelen van, legalább is amikkel én játszottam azokban volt mind. Nem mondom azt, hogy jó a netkód, mert nem az, de azért nem mondanám azt, hogy eget verően, példátlanul szar.
 • priluki
  #485
  "A működés viszont messze nem olyan szar, mint priluki írja." LOL akkor lehet nem is egy játékról beszélünk?! :P A netkód állandó probléma (talán a legnagyobb) csak nem mindig veszed észre.. legjobban a fedezék mögötti halállal érzékelhető.. .. Estére aztán indul a lagg party is mikor mindenki megy fel játszani, hétvégét ne is említsük,szerintem ezt lenne a legegyszerűbb kiküszöbölni némi beruházással de... Na meg 2 éve fenn állnak olyan bugok ,pl hogy ajtón nem birsz kimenni "sneak" -be. De legalább mindenre rá lehet fogni évek óta ,hogy ez csak beta ..
 • Metalmilitiakid
  #484
  Kivéve amikor egy hangtompis obrezzel spawnolok scavként a Techlight al szembe és 1 hit Dome olom az AirFrame s fullgeares jigglepeak elő gyereket xD
 • undY1ng
  #483
  Nemrég óta kezdtem de az esetek 75%-ban ilyen player öl meg. Szóval már MortalMirka úr tanácsát követem. Drága páncélt nem tudok venni, ezért egy hunter vagy hasonló kaliberű fegyver társaságában bemegyek és megpróbálok kijutni. :D
 • Kissssss0
  #482
  addig neves amíg össze nem futsz egy worrun szintű emberkével, mert akkor ez a kép szó szerint életre fog kelni. :D
 • undY1ng
  #481
 • Terawatt
  #480
 • Terawatt
  #479
  Úgy érzem édes kevés lesz már ide a 8gb ram :)) ugyanitt bojler cserélnék 2x8GB ddr3 ramra
 • Metalmilitiakid
  #478
  Annyit tennék hozzá a Wipe al kapcsolatban, hogy jelenlegi infók szerint a játék kiadott állapotában is lesznek wipe ok, kb. season ként kell őket tekinteni, annyi hogy sejtem kicsivel ritkábbak lesznek.
 • PrasCo
  #477
  Ettől különösebben nem tartok, mert megjártam a másik oldalt is, a "ha nem tudod a T7 balos ágának hatodik egységének a paramétereit fejből és nem ezzel élsz együtt, akkor uninstalláld a játékot"-részről voltunk a fórumon mondjuk negyvenen, a maradék negyvenezer meg élvezte a játékot úgy, ahogy volt, heti kétszer egy félórára és cseszett a kapuőrködésünkre. :) Úgyhogy se a "hullámzó" teljesítmény, se a learning curve nem igazán jelent problémát, azóta (sajnos) eltelt bő egy évtized, ha egy hónap alatt annyi van, hogy lépek egyet előre, kettőt hátra, nagy kaland. Alapvetően arra voltam kíváncsi, hogy azt az egy lépés előre-t érdemes-e meglépni, vagy legalábbis óvatosan kezelni.
  Köszi mégegyszer!
 • Paladin
  #476
  Az igaz, hogy nagyon meredek a learning curve, és gyakorlatot szerezni sok-sok óra.

  De azért ha már tudod, mi merre, akkor meló és kisgyerek mellett is el lehet jutni 1-2 hónap alatt a 40. szint közelébe ;) (Ha nem jött volna be most pár jó vr játék, amire jelenleg inkább szánom a szűkös szabadidőmet, akkor már meg is lenne :D )

  Viszont az is igaz, hogy ha most kezdeném, ennyi szabadidővel, akkor évekbe tellene ugyanezt a tudást összekaparni.
 • Kissssss0
  #475
  itt minden egyes nagyobb update alkalmával kapod a teljes wipe-ot a profilodra, szal ha irtózol a teljes progress loss-tól akkor ezt kifejezetten utálni fogod.

  ha még így is bevállalod akkor meg érdemes teljes mértékben elkötelezned magadat a játék mellett, minden más játék,család, munka, IRL dolog kuka, itt nincs olyan hogy leülök cod mw elé fél órára... lelövök néhány noname ellenfelet aztán quit, itt folyamatosan gyakorolni kell fejleszteni magadat, a felszerelésedet, bunkert, csinálni a küldiket folyamatosan a kereskedőknek, itt nincs megállás, ha nem haladsz akkor megesznek reggelire a azok akik 4 vagy akár több órát is képesek beleölni a játékba naponta.

  nem is beszélve arról hogy ha nem gyakorolsz akkor nem csak mások ellen de még az ai ellenfelek ellen se lesz esélyed.

  nagy vonalakban ez a játék is ugyan olyan mint minden más szimulátor/mmo játék ami csak egy bizonyos játékosréteget céloz meg, ha nem merülsz el benne teljesen akkor csak pénz/időkidobás lesz a vége.
 • Paladin
  #474
  Offline és scav mód, a két tanuló metódus ;)
  Egyébként nem árt az a wipe. Bár nekem abszolút nincs annyi időm, hogy minden küldit teljesítsek egy wipe alatt, de így se árt az, ha néha le van nullázva az ember. Sőt, jót tesz időnként frissen újrakezdeni :)
  Utoljára szerkesztette: Paladin, 2020.01.21. 17:54:31
 • PrasCo
  #473
  Értem, köszönöm szépen az észrevételeiteket! :)
  Még kicsit legózok rajta, aztán ha más nem, lehet, hogy bezsákolom és jórészt offline-ban próbálgatom a területeket.
 • Paladin
  #472
  Lesz még wipe bőven. Nagyobb patchek alkalmával mindig törölnek, ez változó mennyi idő, általában 4-5 hónap.

  A működés viszont messze nem olyan szar, mint priluki írja.
  Van gondja, van lag, gyengélkedik olykor a netkód, de ezzel együtt nem ereszt :)

  Arra is számítani kell, hogy most épp a váratlan népszerűség okozta "túlnépesedéssel" küzdenek, próbálja az infrastruktúra utolérni a megugrott játékosszámot. Szóval lassabb matchmaking, és sokszor a raiden kívül is netes gondok látszanak.
 • priluki
  #471
  jól néz ki, csábitó tartalmak, részletes mapok ,de ez alatt az egész rogyadozik, szar az eingine, laggolnak a serverek néha nem regisztrált lövések stb most a twitch drops.-nál konkrétan játszhatatlan volt .. 2 éve vettem meg azóta sokat javult de nem eleget.. még egy olyan játékba is idegesítene mint pl cod vagy bf ahol nem buksz el vagyonokat ha épp laggol vagy akármi.. pedig talán a legjobb játék lehetne.. traidelés pl külön játék a játékba. lassan 20 éve fps-ezem valahogy a mostani játékok nagyon szarok, én csak egy fogyasztó vagyok, nem látom át mi miért van ,talán a fogyasztói társadalom hozománya meg ,hogy jóval bonyolultabb részletesebb ,komplikáltabbak mint pl egy Coduo- anno.
 • PrasCo
  #470
  Szervusztok!
  Nézzétek el nekem, ha olyasmit kérdeznék, amit esetleg egy google kiköpne; tisztábbnak láttam megkérdezni azokat, akik ebben a témában sokkal inkább benne vannak. Nézegettem a játékot twitch-en erősen, és bár még a tág fps-kategóriával sem játszottam évek óta (sőt, megkockáztatom, hogy jó évtizede), ez valahogy megragadta a fantáziámat.
  Ugyanakkor viszont a bétázgatás nem feltétlenül a kedvencem (teszem azt, Naval Action-ben vitte már el wipe egy jó marék "melómat" és ezzel együtt kedvemet, holott tudtam erről előre), így arról érdeklődnék, tervben van-e a játékban még wipe, felteszem, mondjuk a launch előtt?
 • Metalmilitiakid
  #469
  Na megvolt az év első speedhackerje vagy vki aki iszonyat mocskosan laggolt. Konkrétan 3 helyen volt egyszerre a képernyőn olyan gyorsan mozgott és még meglepődtem, hogy miért nem halt meg amikor az elsőt lőttem :D
 • undY1ng
  #468
  Végre nekem is jönnek a pihi napok, holnap egy hosszabb streamet tervezek. Akit érdekel a link a lentebb. :) Rá kéne menni a küldetésekre, de még mindig rengeteg dologról fogalmam se nincsen.
  Utoljára szerkesztette: undY1ng, 2020.01.20. 20:21:52
 • Metalmilitiakid
  #467
  Szép lassan haladunk vele :D

  Ha valaki akar kérdezősködni a játékról épp streamelem, lehet nyugodtan basztatni :D
  SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
  https://www.twitch.tv/mortalmilka