11
  • asgh
    #11
    "Ertem en, hogy nalluk indult, de grafikus feuletu pc meg a xeroxnal, megse emlekszik ra szinte senki, pedig ok el is jutottak a kesz termekig (xerox alto), mig az apple nem."

    A Xerox menedzsmentje nem látott jövőt a gui-ban, és _eladta_ Jobsnak a koncepciót. Ehhez képest sokan axiómaként kezelik, hogy az apple ellopta a GUI öltetét a xeroxtól, miközben teljesen szabályos üzlet keretében, hivatalosan kapott betekintést a technológiába.
    Azaz pont nem arról keringenek minden alapot nélkülöző legendák, hogy az apple találta fel a gui-t, hanem arról, hogy lopta.
    Azon egyébkén miért kell fennakadni, hogy a laikus tömeg a sikeres terméket ismeri és nem azt, amit valójában piacra sem dobtak vagy már a bemutatásakor megbukott?
  • Papichulo
    #10
    tehat az apple ket evvel az elso keszulek megjelenese utan kapott joreszt eszbe.

    Dehogyis! Mar a Newtonnal kezdtek a mobile OS fejlesztest es mint mondtam az Android is naluk indult. Hogyan tudtak volna akkor kesobb eszbekapni? :)

    Azert orulok, hogy ezt a 2008-as MS felvasarlast mar nem erolteted.

    Az elso referencia android a hiptop/sidekick fele full qwerty-vel jott, tovabba trackball-lal.

    Pontosan, aztan meglattak az iPhone-t es "villamgyorsan" elkezdted ok is erintokepernyos GUI-t fejleszteni.

    Tehat a Digitial tervezte az elsot,

    A Digital egy teljesen mas ceg volt, ne keverd ide!

    a Samsung kezte el nagy tomegben arulni

    Fogalmam sincs, hogy ezt hol olvastad. Semmi koze nem volt mar ekkor a SaeHan-nek a Samsunghoz:
    "1997 group Separated. Separated from Samsung SDS and Founded SaeHan Information Systems"

    A palm legnagyobb baja az volt (mint ahogy a newtonnak is), hogy a mobiltelefon funkcionalitas hianyzott belole, amig meg nem jelentek az elso tenyleg okos mobiltelefonok.

    Dehogyis! Meg sehol sem volt az Android es a HipTop, amikor mar voltak PDA/Telefon kombok. A Nokia Communicator peldaul mar 1996-ban kijott. Hasonloan voltak mar ekkor PalmOS es Windows smartphoneok is.

    Viszont en az okos elektromos autokrol beszelek, amik peldaul onvezetoek.

    Ilyet meg ma sem gyartanak sorozatban, ugyhogy a semmirol beszelsz. Ennyi erovel akar meg az Apple is kijohet az elso ilyen autoval.

    Az apple eseten valoszinubb a sajatmarkes hardver gyartasa, azaz megveszi olyantol akinek van hardvere (pl. samsung) es rateszi a sajat design-jat.

    Persze, azert dolgozik naluk a BMW, a Ferrari es a Tesla csomo vezeto mernoke, mert pont a Samsungtol akarnak autot venni :)

    Mar az iPhone-ban/Macekben is egyre tobb dolgot probalnak hazon belul megoldani, nehol olyan szinten, hogy peldaul a Samsung a kozelukbe sem er.

    Az egyebkent nagy kulonbseg, hogy amig a Google es jopar egyeb gyarto megprobal toket kovacsolni a prototipusaibol, addig az Apple ezeket titokban akarja tartani a megjelenesig. Ezert gondolhatod azt, hogy mennyi mindenben megelozik az Apple-t, holott ha mar csak hire megy, hogy valami termekkorrel elkezdenek foglalkozni, egybol jonnek a Tavol-keleti gyartok es megprobalnak mindenfele kiforratlan termekkel elejuk vagni, lasd a tavalyi smartwatch oruletet.
  • asgh
    #9
    "Apple viszont sokkal jobb a marketingben es a tortenelmet alapvetoen a gyoztesek irjak, ami sajnos igaz a technologiai fejlodesre is, tehat a sikeresebb, de esetleg csak kesobb indulo gyartora fog emlekezni mindenki. "

    Ezen logika szerint az összes autógyártó tolvaj, mert a kereket már az őskorban feltalálták, a többi meg csak marketing.
  • kvp
    #8
    A danger-nel 2002-ben hoztak ki az elso keszulekuket. Ezutan indult a fejlesztes 2004-ben, tehat az apple ket evvel az elso keszulek megjelenese utan kapott joreszt eszbe. Pont az volt a gaz, hogy az apple elhajtotta az egyik tehetseges fejlesztojuket, mert nem lattak jovot az okostelefonokban. (valoszinuleg mar 2002-ben rajottek, hogy megis van jovoje, 2 ev koncepcio kereses, majd fejlesztes) Ertem en, hogy nalluk indult, de grafikus feuletu pc meg a xeroxnal, megse emlekszik ra szinte senki, pedig ok el is jutottak a kesz termekig (xerox alto), mig az apple nem.

    Az elso referencia android a hiptop/sidekick fele full qwerty-vel jott, tovabba trackball-lal. Az utolso sony-ericsson keszulekem is ugyanilyen volt, csak dpad-es. Sokkal kenyelmesebb volt rajta gepelni mint a mostani tisztan erintos sony-n.

    "Vagy inkabb az MPMan..."

    helyett:

    "The world's first MP3 player was SaeHan Information Systems's MPMan F10, a 32MB portable, launched in South Korea in March 1998.[1][2] As a local distributor, Eiger Labs introduced this first MP3 Player on the American market in the summer of 1998. It was a very basic unit and wasn't user expandable, though owners could upgrade the memory to 64MB by sending the player back to Eiger Labs with a check for $69.00 + $7.95 shipping.

    Actually, it was not Saehan Information Systems, but a small Korean startup "Digitalcast" who developed the first MP3 player, MP3P F-10/20. Saehan Information Systems, the brother company of Samsung, decided to invest in Digitalcast taking on marketing and distribution under the conditions of joint ownership of the related patents. However, instead of distributing Digitalcast's MP3P F-10/20, Saehan released its own MP3 player MPMan based on Digitalcast's technologies and endangered the inventor's business. "

    Tehat a Digitial tervezte az elsot, de a Samsung kezte el nagy tomegben arulni. (a SaeHan a Samsung leanyvallalata)

    A palm legnagyobb baja az volt (mint ahogy a newtonnak is), hogy a mobiltelefon funkcionalitas hianyzott belole, amig meg nem jelentek az elso tenyleg okos mobiltelefonok. Tehat a hordozhato szamitogepek torteneteben ott vannak, csak ugy tuntek el nyomtalanul, mint a dos a pc-krol.

    "az elso elektromos okosautot az Apple keszitette es nem a Google vagy mondjuk a Tesla."

    Az elso szeria elektromos jarmuvet Edison tervezte, de vegul nem gyartottak, viszont egy idoben Londonban es New Yorkban szinte az osszes taxi villannyal ment, kb. 1900 korulig. Viszont en az okos elektromos autokrol beszelek, amik peldaul onvezetoek. Ez joreszt google fejlesztes, a darpa challange-ek technologiajara epitve.

    A nagy kerdes az, hogy az elso 100%-ban onvezeto autot (okosautot) a google vagy az apple hozza ki, esetleg (talan) egy google/tesla konzorcium. (az egyiknek van autoja, a masiknak szoftvere hozza) Az apple eseten valoszinubb a sajatmarkes hardver gyartasa, azaz megveszi olyantol akinek van hardvere (pl. samsung) es rateszi a sajat design-jat. A tesla szabad felhasznalasuva tette a sajat technologiajat, pl. a toltocsatlakozokat is, mig a szabvanyos csatlakozok nem eppen az apple stilusa. Mig egy telefonnal meg elmegy, addig egy autonal azert mar nem mindegy, hogy kell normal (telsa/google/kinai akarmi) es kulon apple tolto is a parkolokba.
  • Papichulo
    #7
    majd a ceget megvette a microsoft es az alapito csinalt egy uj ceget Android neven. Ekkor allt neki az Apple villamgyorsan iPhone-t fejleszteni, mert rajottek hogy megis csak van piac es penz az okostelefonok fejleszteseben.

    Ez ugy ahogy van hulyeseg. Amikor az MS megvette a Dangert 2008-ban, mar regen kapni lehetett az iPhone-t, szoval nagyon kevered a datumokat. Raadasul annyira villamgyorsan, hogy az Apple 2004-ben mar biztosan fejlesztette az iPhone-t, ugyanis az iPhoneOS az OSX 10.4 forkja volt.

    Andy Rubin egyebkent az Apple-nel kezdett a 90-es evekben mobil OS-t fejleszteni, szoval ok mar ekkor gondolkoztak a mobile computingban, lasd meg az 1987-ben indult Newton platformot. Ergo az Android is naluk indult, a californiai ceg nelkul nem letezne... raadasul meg kozvetlenul az iPhone bemutatasa elott is touchscreen nelkulire terveztek, csak a bemutato utan kezdtek el erintokepernyore atterni.

    az elso mp3 lejatszot (a Diamond/Digital/Samsung lejatszok voltak az elsok)

    Vagy inkabb az MPMan...

    a maiak kozvetlen elojde pedig a Danger Hiptopja volt

    Tudom, hogy te szerelmes vagy az androidba, de volt azert elotte meg jopar masik smartphone is. Peldaul a Nokiatol vagy mondjuk a PocketPC/PalmOS platformokra epitve.

    az elso elektromos okosautot az Apple keszitette es nem a Google vagy mondjuk a Tesla.

    Az elso - kis - sorozatban gyartott elektromos autokat mar a XIX. szazadban elkeszitettek, dehat bizonyos emberekben mar ma is ugy tudjak, hogy azokkal a Tesla (Google???) allt elo ;)
  • M2 #6
    Mindenki beszél olyan emberekről, akik úgy hiszik, az Apple csinálta az első okostelefont - de még soha senki sem látott ilyen embert! :-)
  • kvp
    #5
    Jo pelda erre az android esete, aminek a felalaloja az apple-nel dolgozott, de elhajtottak. Erre alapitott egy sajat ceget Danger neven, kiadott egy okostelefont a Tcom-mal egyutt, majd a ceget megvette a microsoft es az alapito csinalt egy uj ceget Android neven. Ekkor allt neki az Apple villamgyorsan iPhone-t fejleszteni, mert rajottek hogy megis csak van piac es penz az okostelefonok fejleszteseben. Hala a nagyobb tokeszintnek az Apple volt a gyorsabb es a Google segitsege (felvasarlasa) nelkul az Android el is tunt volna. Nem mintha ma nem ugy tudna mindenki, hogy az Apple keszitette az elso grafikus szemelyi szamitogepet (a Xerox volt, az egeret is ott talaltak fel), az elso mp3 lejatszot (a Diamond/Digital/Samsung lejatszok voltak az elsok) es persze az okostelefont is (a legelsot meg az IBM keszitette, a maiak kozvetlen elojde pedig a Danger Hiptopja volt). Az Apple viszont sokkal jobb a marketingben es a tortenelmet alapvetoen a gyoztesek irjak, ami sajnos igaz a technologiai fejlodesre is, tehat a sikeresebb, de esetleg csak kesobb indulo gyartora fog emlekezni mindenki. Ezert van az, hogy ha az Apple ki tud jonni az iCar-ral, akkor mindenki ugy fogja tudni, hogy az elso elektromos okosautot az Apple keszitette es nem a Google vagy mondjuk a Tesla.

    ps: Mi a hasonlosag az iPhone es az iCar kozott? Mindketto extra lapos, unibody alu hazas es ha raulunk irreverzibilisen meghajlanak, tovabba egyik sem vizallo...
  • dzsagon
    #4
    Steve Jobs tolvaj volt, az ötletelés nála annyit jelentett, hogy lenyúlta mások találmányait és jó időben piacra dobta.
  • slickboy
    #3
    Most már szeretnék egy listát olvasni arról, hogy min NEM gondolkodott Steve Jobs már 2008-ban... :D
    Némi különbség, hogy a telefonban nincs motor (legfeljebb a parányi rezgőmotor), a mechanikus struktúra meg kissé komplikáltabb, mint egy unibody aluház.
  • M2 #2
    "Ezek a termékek egyaránt rendelkeznek akkumulátorokkal, számítógéppel, motorral és mechanikus struktúrával."

    És itt vége is minden hasonlóságnak...
  • Sir Cryalot
    #1
    Így kell megmagyarázni a híveknek hogy nem csak a profit margin számít :)
    nem hát,
    LOL.