9
 • philcsy
  #9
  A QKD már működik 10 éve, nem kell hozzá különösen extra környezet se.
 • Venator
  #8
  A népmesékben már rég megoldották ezeket a kérdéseket a "hoztam is meg nem is" témájú történetekkel.
 • TomecK
  #7
  Kvantum Mechanika nélkül élet sincs ! :) (A szó-szoros értelmében)
 • A1274815
  #6
  "Viszont maga a kvantummechanika (tudom, most itt másról van szó, a logikai műveletekre való alkalmazhatóságról) már régóta jelen van, hiszen mikrochipeket nem lehetne építeni félvezetők nélkül, kvantummechanika nélkül meg nincsenek félvezetők."

  Ez így igaz.Tovább mennék kvantum mechanika nélkül sugár tetróda sincs.
 • A1274815
  #5
  Előszőr is van pár dolog, amit ezen kutatók elfelejtetenek a nyílvánosságnak modani:

  1., Működése: kvantum-összefonodás elve alapján kapcsolatokat biztosítanak az egyes bitek között, valamint a méréssel befolyásolják az alakulásukat. Ha összeomlanak a hullám függvények megmérik a kimeneti oldalt és valószínűleg (ezen van a hangsúly) a helyes eredményt adja. Na már most, mivel valószínűleg adja csak a helyes eredményt, ezért többször kell számításokat végezni, egészen addig, míg a kapott eredmény visszaellenőrizve nem lett helyes. (Pl.: Kialakítunk egy mini szorzó áramkört, beadunk egy feltehetően két prímszámból álló számot azzal hogy a bemeneteket úgy mérjük, megy, hogy qubitek hullámfüggvénye a kért értéknek megfelelően omoljon össze 0 vagy 1 bineáris formának megfelelően, majd lemérjük a két kimenetet, remélhetőleg a kimeneteken a két prímszámunk lesz, a gyakorlatban sokadik próbálkozásra igaz is a dolog. Egy 512bites RSA kód töréséhez, kb 384 qubites kvantum számítógép kell!)

  2., A működési módjából következően, nagyon nem tűnik általános célra használhatónak. Valószínűleg egy kvantum számítógépre agyon optimalizált linux is borzasztó instabil lenne rajta, már ha egyáltalán kivitelezhető lenne, előbb valószínű, hogy célfeladatok végre hajtására lesz csak alkalmas. Azt is csak valószínűségi alapon.

  3., Szígoruan csak 0K (abszolút nulla) kicsiny környezetében működik. A D-Wave gépe csepholyós hélium hűtésű és nem teljes kvantum számítógép csak jól közelíti a működését, de az emelkedett hőmérséklete miatt sokkal zajosabb eredményt is ad. Aminek köszönhetően a D-Wave emulátort futtató alsó kategóriás x86-os gép megtudta verni sebességben.

  "Ha viszont megvalósul, akkor a világ (majdnem) összes kódolását, titkosítását dobhatjuk ki a francba, mert jelenleg ezek arra játszanak, hogy a "kíváncsiaknak" nincs elegendő idejük és számítási kapacitásuk arra, hogy feltörjék."

  Ez max. az RSA-t érinti (amire, az internetes titkosítás épűl, de már egy röhelyesen egyszerűen mai számítógéppel törhető DES titkosítás műveleteinek az összetettsége kifogna rajta). Egyébként a prímtényezős felbontás nem bizonyítottan N.P. teljes algoritmus, ami azt jelenti, hogy bármely pillanatban kopogtathat egy matematikus valamelyik titkos szolgálat ajtaján, hogy tessék itt a polinomiális prímtényezős felbontás. Igazából ez már akár évekkel ezelőtt is megtörténhetett.
 • vision5
  #4
  "QKD-t a fizikai törvényei védik, bármilyen beavatkozás esetén azonnali riasztást eredményezve"

  ...egy olyan fizika, aminek jelenleg nem ismerjük a kiskapuit
 • cylonflatus
  #3
  Úgy tudom szorozni is tudnak, de szintén csak egyjegyű számokkal. Amikor utoljára utánanéztem a témának akkor a 3x5 volt a legbonyolultabb művelet. Viszont maga a kvantummechanika (tudom, most itt másról van szó, a logikai műveletekre való alkalmazhatóságról) már régóta jelen van, hiszen mikrochipeket nem lehetne építeni félvezetők nélkül, kvantummechanika nélkül meg nincsenek félvezetők.
 • ostoros
  #2
  Jönnek majd a titkos nyelvek, meg az egyéb, előre lebeszélt, számolással nem törhető titkosítások.
 • Amergin
  #1
  Jó ideje molyolnak már vele, de eddig a legbonyolultabb művelet, amit elvégeztek vele az két egyjegyű szám összeadása volt. Ezzel nem mondom, hogy a jövőben ne fejlődhetne jelentősen, azonban ahhoz képest, hogy milyen régóta ismert a működési elve, hogy milyen potenciál van benne elméletileg és hogy mennyien foglalkoznak vele, ahhoz képest elég kevés eredményt értek el.
  Ha viszont megvalósul, akkor a világ (majdnem) összes kódolását, titkosítását dobhatjuk ki a francba, mert jelenleg ezek arra játszanak, hogy a "kíváncsiaknak" nincs elegendő idejük és számítási kapacitásuk arra, hogy feltörjék.
  Ha megvalósul, akkor viszont majd lesz és aki először birtolkolja, az bármit fel tud törni, amit a jelenlegi kriptográfiával titkosítottak...
  Olyan ez, mint amikor megépítették az első vas hajót (ironclad), ami az összes fából épített vitorlás hadihajót egy csapásra elavulttá tette és minden haditengerészeti erőfölényt azonnal lenullázott. Új lapokkal indult minden nagyhatalom. Ezzel is így lesz.