6
  • kvp
    #6
    Ahogy arduino klonoknal, ugy raspberry klonoknal is csak olyat erdemes megvenni, ami egy az egyben megy az eredeti valtozat hivatalos szoftverevel, tehat ugyanazokat a hardver komponenseket tartalmazza. Minden mas barkacs megoldas problemas, mert egy ido utan support nelkul marad az ember. Sok olcso gyartonal mar a megjeleneskor is ez a helyzet. Viszont az 1:1-es masolatokkal max. minosegbeli problema lehet, a szoftverrel nem nagyon van gond.

    Dedikalt i/o-hoz szemely szerint en jobban szeretem a kulso megoldasokat, tehat adott egy pl. linux alapu kozponti egyseg es ahhoz koti az ember egy szabvanyos buszon (spi, i2c, stb.) az alacsonyszintu es buta (szoftvermentes) i/o egysegeket, pl. a digitalis ki es bemeneteket vagy a/d, d/a atalkitokat. Egyreszt igy nem nagyon kell alacsonyszintu szoftvert irni, masreszt kesobb barmilyen mas platformon is elmegy a kod.
  • kiak
    #5
    Van ezekhez is GPIO sw könyvtár amin keresztül eléred a portokat ezt használhatod pl linux alatt. Az A20 CPU meg ARM található hozzá annyi doksi hogy a SOC perifériák regiszterszinten programozhatóak. Ha arra gondolsz, hogy oprendszer nélkül milyen akkor macerás, de nem lehetetlen. Célszerűbb valamelyik bootloadert "faragni" (pl u-boot) mint nekiesni nulláról. Nem hatrany ha valaki ismeri mondjuk az ARM mikrovezérlőket mielőtt ilyenbe belevág.
  • kiak
    #4
    Azért aki ilyesmit akar venni nem árt, ha tud pár dolgot. Hasonló kiépítésben évek óta használok ehhez hasonló kínai 'csodát' cégnél meg magáncélra is amolyan mini pc.
    Androidot egyszer kíváncsiságból kipróbáltam, egerrel billentyűzettel azzal nincs tapasztalatom. A gyartótól letölthető linux imagek viszont gyakorlatilag használhatatlanul instabilak meg sem közelítik a rasberry pi-t ezen a téren. Fagynak össze-vissza különösen amikor az A20 hw támogatását akarod kihasználni pl DVB-T dekodolas vagy videolejátszás. Az ember mondhatná kijavítja a driver hibát ám a meglepetés akkor jön hogy az A20 kernel driverei tele vannak "bináris részekkel". Ezek a kínai cégek fütyülnek az opensource licensekre. Munkahelyen maradtunk is a rasberrynél.
    Még egy dolog, nem tudom a cikkben említett kártya hogy van vele, de az enyémen gyakorlatilag le kellett ragasszam a ledeket. Valamilyen különös oknál fogva a kinai gyártók a legerősebb fényű ledeket teszik rá a karacsonyfa ehhez képest bakfitty.
  • Ahoy
    #3
    Csak a Rasp azért is jó, mert milliónyi tutorial, kész cucc és oktató jellegű anyag van hozzá...

    Kérdés az, hogy most egy ilyen gépet mennyire más programozni CPU, IO stb...?
  • zola2000
    #2
    A raspberry pit lehúzásnak éreztem mindig is, az aliexpresses árak mellett, a minőséget meglátod az eladók és a termékek visszajelzéseinél.
  • TokraFan
    #1
    A SATA-s verzió jól hangzik, csak kérdés a minőség...