54
  • ostoros
    Visszatérve a cikkhez: Grat a kínaiaknak, de az igazi előrelépés kutatásban az olyan űrállomások létrehozása/fejlesztése lenne, amelyek valóban önellátóak legalább élelem és víz szempontjából. Csak emiatt negyedével kevesebb kilövés kellene az űrállomás ellátására.
  • ostoros
    Ja, hogy csillagász vagy? Akkor miért nem ezzel kezdted az irreleváns érvek helyett?
  • Irasidus
    Sajnos a NASA marketingfogása több áltudományos dolgot is használ a népszerűségért. A szuperhold kifejezést is használja. Ez nem szakmai egy cikk, ez neked, laikusnak szóló cikk! Ugye észrevetted az idézőjelet is? "dark side" - ugye nem kell mondanom, hogy ez mit jelent? Nincs mit feladnom, mert tudom, hogy szakmai körökben ezt nem használják, és próbálunk fellépni ellene.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.09.11. 16:21:14
  • ostoros
    https://www.nasa.gov/feature/goddard/from-a-million-miles-away-nasa-camera-shows-moon-crossing-face-of-earth
    Még a NASA is használja. Add fel, ez nem jött be.
  • Irasidus
    Ez már nagyon off. No, volt a mondatnak második fele is: " Amúgy ezek egyike sem tudományos kör, és én erre reagáltam. Ugye a szuperhold is elterjed a lakosság körében, és talán kicsit jobban mint 5 találat, ennek ellenére áltudományos-médiakifejezés. Mint ahogy ez is."
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.09.11. 16:00:53
  • ostoros
    Nem 5 találat, hanem ötödik.
    Atalálatok száma:
    Nagyjából 104 000 000 találat (0,76 másodperc)
  • Irasidus
    Ez az 5 találat ugye nem túl sok, mondhatjuk 5 találatra, hogy elterjedt? Amúgy ezek egyike sem tudományos kör, és én erre reagáltam. Ugye a szuperhold is elterjed a lakosság körében, és talán kicsit jobban mint 5 találat, ennek ellenére áltudományos-médiakifejezés. Mint ahogy ez is.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.09.11. 15:20:26
  • ostoros
    Na és a Pink floyd honnan vette?
    Egyébként a google 5. találata a dark side of the moon keresésre:
    http://www.theguardian.com/science/2015/aug/06/dark-side-of-the-moon-captured-by-nasa-satellite-16m-kilometres-from-earth
    És itt a hatodik:
    http://edition.cnn.com/2015/09/09/asia/china-moon-exploration-dark-side/
    (Gyanús, hogy ez a cikk is ez alapján van.)
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.09.11. 15:12:04
  • Irasidus
    Igen, elterjedt, mint Pink Floyd album.
  • ostoros
    Megtévesztő annak aki nem ismeri. De hát egy csecsemőnek minden azonos alakú szó megtévesztő, ettől még a kifejezéssel nincs különösebb gond. Angol nyelvterületen ma is igen elterjedt.
    Elég volt a gugliba annyit beírni, hogy dark side, és már is kiegészítette magától dark side of the moon-ra.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.09.11. 15:08:02
  • Irasidus
    "Tudományos körökben azért nevezik így, mert kevés az archeológiai lelet, főleg a kora középkorból. Tehát a mai tudásunk hiányossága miatt nevezik sötétnek."

Nem nevezik így. Valamikor az 50 évek előtt nevezték páran így, de már elég régóta nem sötét a tudásunk a Hold túloldaláról. Megtévesztő így nevezni, és nem is szerencsés.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.09.11. 14:55:45
  • ostoros
    Pont azért hívják sötétnek, mert nem látjuk :)
    Régóta nevezik így, nem az SG találta ki. Olyan ez az elnevezés, mint a sötét anyag. A sötét itt a tudásunk hiányát jelenti.
    Vagy ott a sötét középkor. Tudományos körökben azért nevezik így, mert kevés az archeológiai lelet, főleg a kora középkorból. Tehát a mai tudásunk hiányossága miatt nevezik sötétnek.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.09.11. 14:34:19
  • xyl
    Azért ezt így mégse kellett volna leírni! "A Hold túlsó, sötét oldalán" Attól, hogy a Hold mindig ugyanazt az oldalát mutatja a Föld felé, attól még a másik oldal nem állandóan sötét, mert nem a Föld világít, hanem a Nap. Ejnyebejnye! Amúgy pedig gratula a kínaiaknak.