16
  • Sequoyah
    #16
    A hozzaszolas textboxa alatt vannak: mosolyok, bbcode, spoiler, URL BESZURASA, kep beszurasa stb...
  • xyl
    #15
    Hogy lehet ide rendesen linkeket beszúrni? No mind1.
    Nekem erről ez jutott eszembe:
    https://georgespigot.files.wordpress.com/2013/01/continuum041.jpg
  • Sequoyah
    #14
    Azt hiszem nekiesek meg1x inkabb az eredeti cikknek.
  • Irasidus
    #13
    A cikk címe (mindehol) félrevezető. Szó sincs féreglyukról, vagy extra dimenzióról - csak ahhoz hasonlítják. Itt egy metaanyagokból és metafelszínek segítségével létrehozott teljesen kézzelfogható alagútról, csatornáról van szó. A berendezés lényege, hogy a kiindulási pontról képes a mágneses mezőt továbbítani, úgy hogy az út alatt a mágneses mező érzékeltethetetlen marad (de nem szűnik meg), és csak pozitív vagy negatív pólust vezeti, így olyan mintha monopolusként viselkedne.

    A Földön elég sok energia rendelkezésre áll, nem az energia kevés, de ez már egy másik téma lenne...
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.09.09. 20:50:19
  • Sequoyah
    #12
    Hat meg nagyon pici fereglyukak letrehozasan faradoznak, akar atomi meretekben. A cikk alapjan vannak azert sikerek ebben, de meg elegge kezdetleges szinten jar az egesz, hogy barmi biztosat tudjanak mondani. egyelore ugy latszik, hogy barmi emberi lepteku fereglyukhoz brutalisan sok energiara van szukseg, tobbre mint ami a foldon rendelkezesre all.

    Egyebkent nagyon sok ilyen, csak matekban letezo dologrol kiderult mar, hogy az univerzumban valojaban is letezik. Mindezek egyebkent nem is annyira onallo elmeletek, hanem inkabb mas, a bizonyitottsagban mar elegge elorehaladott allapotban jaro elmeletek kovetkezmenyei.
  • Ahoy
    #11
    Kösz, a folyós hasonlat mindenképp hasznos volt! :)
    Nagyon érdekes dolgot csináltak az tuti. Gravitációs féregjáratot viszont még nem sikerült találni az univerzumban ugye? Tehát csak matematikában létezik...

    Illetve hallottam egy hipotézist, mely szerint az összefonódott részecskék között is egy mini féregjárat létezhet. Ami végül is megmagyarázná a viselkedésüket.
  • Sequoyah
    #10
    Felolem nyithatunk neki egy sajat topicot, ahol meg lehet targyalni az elmeleteit, csak ne mindenmas tudomanyos fizikaval kapcsolatos topic legyen ezekkel szetoffolva.
  • gforce9
    #9
    Ez ügyben már moderátornak is írtam, mert káros mind az oldalra mind a téma iránt érdeklődők részére. Sajnos semmi eredmény.
  • Irasidus
    #8
    Egyetértek.
  • Sequoyah
    #7
    Astrojan nem erti az egeszet, es azt hiszi, hogyha eleg sokszor ismetelgeti a hulyeseget, akkor az valahogy igazsagga valik. Az okosok megmagyarazzak amit mondanak es ervelnek, a butak csak ismetelgetik.

    Keretik IGNORALNI, foleg hogy offtopic amit mond, mert semmi koze a cikkhez.
  • Sequoyah
    #6
    Az arnyekolas azert kell, hogy kimutathato legyen a terugras. Ha learnyekolod a magneses teret, egy szakaszon az megszunik, majd a tuloldalon ujra megjelenik, akkor ott a magneses ternek valami nem hagyomanyos "kozegben" kell terjednie.

    Analogiaval elve: ha gatat epitesz egy folyora, de par100 meterrel kesobb ujra megjelenik, akkor ott egy foldalatti csatornanak kell lennie. Ez a foldalatti csatorna lehet esetunkben a fereglyuk. Ha 2D-ben nezzuk akkor itt is vakarhatjuk a fejunket, mert eltunik a semmibe majd ujra megjelenik. Egy extra dimenzio szukseges a magyarazathoz, hogy hogyan lep ki a folyo a fold sikjabol, bukik a fold ala, majd jelenik meg ujra.
    A mostani kiserlet valosagunk 3 dimenziojaban zajlik, ahol merheto, hogy eltunik a magneses ter es ujra megjelenik, szoval itt is egy ujabb, magasabb rendu dimenziora van szukseg a magyarazathoz.
  • Astrojan
    #5
    "a mágneses mező látszólag egy olyan dimenzión utazik.." Látszólag, tehát a valóságban nem utazik semmiféle dimenziókon.

    "megváltoztatja a tér topológiáját.." Na ez biztos nem igaz, a térnek nincs topológiája és még tér sincs. Mágneses térről van szó aminek semmi köze a geometriai térhez. A mágneses tér szerkezete természetesen változhat, mert egy sugárzás alkotja a mágneses teret.

    A geometriai teret matematikai pontok alkotják, ez egy elvont fogalom, csak a gondolatainkban létezik, semmi nem tudja megváltoztatni a topológiáját, mert nincs neki.
  • Kelta
    #4
    igazából akkor nem is teret ugrik, csak le van árnyékolva az érzékelés elől???
  • BCs design
    #3
    lehet hogy kamu, érdemes még várni, ráadásul semmi sem bizonyítja hogy ugyanaz a mágneses dolog van a másik helyen amiből elindult
  • kiak
    #2
    Itt az eredeti cikk:
    http://www.nature.com/articles/srep12488
  • SupraMKIII
    #1
    Huhh... Lehet hogy reggel van, de ez megért volna egy részletesebb leírást :-)