37
-
#37 Maradjunk annyiban, hogy a VHS idejétmúlt. ;-) -
kjhun #36 Az, igaz, hogy nem lehet meghatározni. Csak, a szabványokban leírtak szerinti elérhető (elméleti) felbontásokra világítottam rá. Függ, sok mindentől, például mennyire éles eleve a képanyag ami rákerül a hordozókra. Hogy végezték a transzferálást, manapság a digitalizálást, a zömmel 35/70mm-es filmtekercsekről a VHS-től a BD-ig bezárólag. A celluloid filmek gyakorlati felbontása a 4k-8k környékén van. Függ ez a felvételhez használt optikák natív felbontásától is. (sima lencse vs apokromát objektív.) -
#35 Egy videó minőségének meghatározása nem merül ki a felbontások összehasonlításában. ;-)
Ráadásul az analóg felbontását nem lehet precízen meghatározni.
Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2015.08.11. 19:12:30 -
kjhun #34 Annyira, ne írd le a VHS-t, a SVHS közel azt a minőséget tudta, mint a DVD! A digitális változatokról nem is beszélve. (D-VHS, W-VHS) Sőt, elvileg 5%-al nagyobb a felbontása, mint a DVD-nek. (420 vs 400TVL)
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
330×480 (250 TVL): Umatic, Betamax, VHS, Video8, CED
400×480 (300 TVL): Super Betamax, Betacam (professional)
440×480 (330 TVL): NTSC analog broadcast, BetacamSP
560×480 (420 TVL): LaserDisc, S-VHS, Hi8
670×480 (500 TVL): Enhanced Definition Betamax
Digital:
352×240 (260 TVL, 4:3 only): Video CD
720×480 (400 TVL at 16:9, 530 TVL at 4:3[note 1]): DVD, miniDV, Digital8, DVCAM (professional), DVCPRO (professional), DVCPRO 50 (professional)
720×486 (400 TVL at 16:9, 530 TVL at 4:3[note 1]): Digital Betacam (professional), Betacam SX (professional)
És, a MUSE LD-t, már ne is említsem. Ez is analóg, mint a VHS, csak optikai lemez formájában, de a sorfelbontása veri a Blu-Rayt. A sima LD lemezek is jobbak voltak mint a VHS-ek, feltéve, ha a forrás jobb minőségű volt mint a VHS-masteringkor használt hordozók. (Pl.: 35mm-es filmtekercs.)
Egy, másik narrátoros videó, a 80-as évekből:
És, még egy, sajnos ez nem olyan jó minőségű: :S
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
Jó, lenne, ha a videók feltöltője, felrakná az egészet a netre. :D
-
#33 Vagy te.
Utoljára szerkesztette: zola2000, 2015.08.05. 09:06:38 -
kvp #32 "mert mi is történik, ha lesz egy kisebbfajta karcolás a lemezen? mehet a kukába, mert esetleg onnantól olvashatatlan az egész
bezzeg a VHS meg magnókazettáknál, ha meggyűrődött a szalag, simán átcibálta a motor a szalagot a fej előtt -- addig modnjuk szar volt --, utána meg minden rendben volt megint"
Igazabol ez a lejatszok dontese, mert egy cd-n/dvd-n is at lehet ujrani a serult reszt. Legfeljebb addig hibas kepkockak jonnek ki a dekoderbol. A regi videolejatszok egyszeruen tul butak voltak ahhoz, hogy megalljanak ha hibas volt a jel. A mai lejatszok ellenben nem hajlandoak serules eseten atugrani vagy hibasan tovabbadni az adatokat.
A vhs technologia gyakorlatilag az ntsc/pal minosegenek a felet tudta, ami egy eleg elavult es rossz minosegu formatum. Ellenben a kis adatsuruseg es a nagy rendundancia miatt viszonylag jol birtak a szallagok a gyurodest. A technika viszont elhaladt felette, most eppen ujra a mozogoalkatresz mentes, memoria alapu tarolok (flash) vannak olyan szinvonalon, hogy erdemes legyen oket adattarolasra hasznalni. Ha valaki nagy redundanciat es jo hibaturest akar, akkor tarolhatja mpeg helyett raw-ban a filmeket is, csak akkor egy nagyobb flash memoriara is csak par perc fog elferni. -
fonak #31 Voltak "tokozott" lemezek, csak nem terjedtek el privát felhasználásra.
A korai CD írókban is "caddy"-be kellett betenni az írandó lemezt, és azt kellett betenni az íróba stb.
Nyilván olcsóbb volt anélkül, és nem indokolta eléggé a sérülésveszély. -
SirBubu #30 ja, az optikai lemezek úgy nagy rakás szar, ahogy vannak
az is hülye volt, aki föltalálta őket jelen formájukban, az meg még nagyobb, aki jóvá is hagyta
kábé úgy kellett volna őket tokozni, mint a kisfloppykat
mert mi is történik, ha lesz egy kisebbfajta karcolás a lemezen? mehet a kukába, mert esetleg onnantól olvashatatlan az egész
bezzeg a VHS meg magnókazettáknál, ha meggyűrődött a szalag, simán átcibálta a motor a szalagot a fej előtt -- addig modnjuk szar volt --, utána meg minden rendben volt megint -
kissssss #29 CD???? öhhh khm khm már a dvd lemezeket kéne dobálni a veszélyes hulladék tárolókba.... és a szutykos blu ray is remélem megy hamarosan a hulladékdarálóba. -
#28 Azzal egyetértek, hogy az optikai lemez az egyik legsz@rabb fizikai formátum... a (S)VHS felett viszont elszállt az idő. -
#27 A VHS azért jó bírta a dolgokat: Van egy lassan 20 éves kazetta és igen elviselhető módon adja máig a képet.A optikai lemezek 5-10 éven belül vagy megkarcolódik vagy lerohad a "rétege".... -
#26 Ez nem rossz. Az tetszik benne, hogy megmarad az eredeti hangsáv, csak ráveszik a narrációt. Talán egy fokkal jobb, mint a "rendes" szinkron.
(Nem a mai, amiben rengeteg a szerintem tök idegesítő szinkronszínész, hanem mondjuk a 20 évvel ezelőtti, amikor még bejött a szinkron. No meg én sem tudtam túl jól semmilyen nyelven, a feliratot pedig sosem szerettem.)
De ez nem is az "a klasszikus" narrátoros verzió, amit egyetlen ember szövegel végig tagolatlanul, érzelmek nélkül, sokszor elrontva a szöveget. Nem tudom, ki hogy van vele, de én az ilyet mindig végigröhögtem, bármilyen filmről legyen szó. :D
Utoljára kb. 12 éve, egyetem első évében a koliban néztünk így filmeket (VHS rip) részegen, jó szórakozás volt. Persze a röhögéshez nem kell alkohol... :D -
#25 :-D Hááh! -
kjhun #24 Akkor, ehhez mit szólsz? Eredetileg így jött ki!!
Vagy nézz bele ebbe már csak a hang végett. :D
Vagy a legjobb filmek közül, az egyiket ugyanígy.
A hiper/szuper minőségű DVD/BD filmek közül, egy pár biztosan nem lenne meg abban a formában, ahogy beszerezted XYZ helyről, ha annak idején valaki, a VHS-ről nem szedi le a szinkront.
A 80-as évek narrátoros őrülete után, a 90-es évek elején volt egy házi-szinkron őrület is. Látott, itt valaki ilyen filmet? Egyet megnéznék milyen lehet az. :D
A videót, meg akár át is passzolhatod hozzám, ha már nem veszed hasznát. Pontosan milyen gyártó mely típusa lenne ez?
#19: Sok, kamerás filmnek, pláne a 2000-es évekből, vacakabb képe volt, mint egy jó minőségű VHSRIP-nek. A hangról már nem is beszélve. -
VolJin #23 Most neked vagy az ifjúságod hiányzik, vagy a józan eszed. -
#22 -
#21 Az már egy kimagyarázhatatlan parasztság, mert van szebb és jobb alternatíva. Brrrrr :-( -
duke #20 Ugyan mar, nekem ne mond, hogy van ennel jobb, Amerikai nindzsa nemet szinkronnal klaszikus magyar narratorral, mert az nem igaz.
https://www.youtube.com/watch?t=103&v=vkwJ0OE1Gug
Van nehany a oldal ami a narratoros filmeknek allit emleket erdemes megnezni oket.Narrator
Utoljára szerkesztette: duke, 2015.08.03. 22:33:26 -
fonak #19 A moziban kamerával felvett filmek kb. ugyanaz a minőség, mégis van rájuk igény(telen)ség. -
#18 Rettenetes.
Mondom ezt úgy, hogy anno a Rambo-t, meg ha jól rémlik az Amerikai Nindzsát így láttam (lehet a Conan volt). Errefelé "alábeszélősnek" hívták ezeket a csodákat és nagyjából olyan 1984-től a rendszerszerváltásig fertőzték vele a népet.
Annyira rettenetesen sokat elvesz ez a színészi képességeket 100%-ban nélkülöző narráció pl. egy olyan kult filmből, mint pl. az Alien, hogy arra szavak nincsenek.
Persze... emlékszem. Volt ez, vagy nézhetted németül, vagy évekkel később kivetted tékából, mert idehaza egyszerűen nem lehetett megvenni, ezért sokan -főleg Ausztriából- hozták be az eredeti kópiákat.
A dolog pikantériája abban rejlik, hogy minden egyes másolattal egyre rosszabb és rosszabb minőséget lehetett elérni, hiszen ez egy analóg jelfolyam, ráadásul a leharcolt magnók feje sem tett sokat a minőség oltárára. Szóval, amikor x behozta osztrákból a Conan Der Barbar-t, majd y elkészítette a narrációt és így készült belőle el egy másodpéldány az sok szódavízzel elment, de mire ez eljutott az ország másik végébe és a műv. házban a bányásznapon ez ment, addigra előbbre voltál a barlangrajzok nézegetésével, mint egy ilyen csodálatos kópia megtekintésével... rettenetes volt. Rettenetes :-( -
#17 Nem tudom, hogy ez most irónia-e vagy komoly fokú hiány az igényességre? ^^
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.08.03. 21:24:54 -
#16 A VHS nagyjából 10+ éve halott. Az, hogy pár elvetemült a kamerás rendszerével VHS-re rögzített az csak a megfigyelő rendszert minősíti.
Kb. akkor halt meg a VHS, amikor eljöttek a min. 1 megabites netelérések és a 20k-s Yamada "játékosok"
Egyetlen percig nem fog hiányozni... ez nem C64, meg Spectrum, ez egy hulladék.
Slusszpoén, hogy itthon áll egy soha nem használt 6 fejes hi-fi sztereo videomagnó, kb. bolti állapotban. Ajándékba kaptam, betettem a vitrinbe, azóta ott van. Ér ez még valamit? -
duke #15 Mennyivel jobbak voltak azok a narratoros filmek. :)) Azonak meg volt hangulatuk, nem ugy mint a mostani sok csatornas unalmas steril hangu filmeknek. Szerintem most is sokan orulnenek, ha lenne a dvd-ken egy mono, narratoros hangsav is, a 80 -as evek stilusaban. -
kjhun #14 Gondolom a lenti videó is sokakban előhozza a nosztalgiát. :D
A teljes film, nincs fent sehol sem ilyen minőségben, csak jóval ratyibb képpel. Remélem, ez is felkerül majd teljes egészében ezzel a képminőséggel.
Utoljára szerkesztette: kjhun, 2015.08.03. 20:56:21 -
FoodLFG #13 beteges -
#12 Igy van, Bár felbecsülhetetlen érzés volt az esti elöre megbeszélt filmet végére tekerni napközbe, 1-2 alkalom még nem zavart senkit de amikor heteken keresztül igy kicsesztem szüleimmel, na akkor futhattam a lekvárkeverő kanál elől!:D -
Mat666 #11 Csodálom hogy eddig bírta a következő a cd lesz. -
#10 Azt hittem, már rég nincs. :D -
#9 apám még mindig vhs-re veszi fel a tvműsorokat... bár ahogy az analog kábeltv kezd kikopni (egyre több csatorna tűnik el), egyre inkább nem lesz rá szüksége... -
fonak #8 Ja, csak ott fordított irányban működik. -
paby88 #7 én meg már azt hittem hogy rég a raktáron maradt darabokat adják még 1-2 boltban, korongokat se vettem már vagy 4-5 éve nem hogy kazettát. -
#6 Szerintem most üres kazettákról van szó. Nem hinném, hogy a megfigyelőrendszereken a cégek micimackót néznek... :D
-----
Kb. 20 éve bedöglött a videomagnónk, és valamiért azóta is elmaradt a javítása, szóval elég régóta nem néztem már VHS filmet. Kazettát azt persze láttam, van otthon egy pár. De igazából az sem pótolhatatlan, nagyjából minden fent van a neten (van aminek pont VHS a forrása... :)).
Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2015.08.03. 14:11:23 -
#5 mondjuk üres kazettákat remélem lehet majd még venni. van sok-sok régi filmünk/micimackónk:D stb amitől nem akarok megválni -
#4 Magnókazettából is van ilyen. Így lehet olyan autórádióban mp3-at hallgatni, ahol csak kazettás rádió van. -
VolJin #3 Jó, oké, vágom. A kazettában van egy flash, meg egy digitalizáló, és nem szalagra történik a mentés. -
VolJin #2 Nem nagyon értem ennek az értelmét. -
#1 Egyszer olyan megoldást is láttam (jó régen) ahogy böngésztem az aliexpressen, hogy vhs kazetta fején generál mágnesjeleket, de memóriakártyára vesz fel, illetve oda ad vissza vhs jeleket, szóval ilyen megoldásokkal áthidalható ha a cégek nem akarnak fejleszteni.