31
  • Tetsuo
    #31
    Számomra nem felesleges egy elektromos eszköz, amit Jedlik Ányos készített, vagy egy asszír szobor, amit titkon megfogtam, tudván, hogy sokezer éve milyen komoly (funkcionális) jelentősége volt. Számomra ezek a tárgyi emlékek erősítik a transzcendens kapcsolatot a másik féllel (ami lehet akár egy korszak is).
  • Tetsuo
    #30
    Digitális korban élünk. Jó reggelt! A cikk nem arról szól, hogy egy űrruhát, hanem a Neil Armstrongét. (Bár nem olvastam el, nincs annyi időm a sok kommentelés miatt. :-P)
    Természetesen emlékek és érzelmek nem csak "hívő" vagy vallásos embernek jelentenek valamit, de vallásból ered és mindig marad transzcendens tartalma.
  • gforce9
    #29
    Nem jártál még múzeumban? Esetleg nem csodálkoztál már rá egy technikai múzeumban 1-1 tárgyra, az akkori megoldásokra? Szerinted ez felesleges? Ha meg történelmi esemény kötődik hozzá, jelen esetben ez az az űrruha akkor pedig nyilván azt választják, nem a földön maradt tartalékdarabokból egyet.
  • VolJin
    #28
    Eszméletlen, hogy szerinted csak vallásos lehet egy emléktárgy...
  • Tetsuo
    #27
    Mivel az űrruhák folyamatosan fejlődnek, felesleges egy régi darabot megőrizni az "információ" miatt. Egyértelmű, hogy a kultikusságra utalnak, ha Neil Armstrong tárgyainak megőrzéséről van szó.
    A tudás megőrzésének sokkal jobb módja is van annál, mint tárgyak megőrzése. ;-) Gondolkozz egy kicsit!
  • kvp
    #26
    Itt nem vallasrol van szo, hanem tudasrol. A regi targyak megorzese nem csak a tiszteletrol szol, hanem az informacio tarolasanak egyik legegyszerubb modja. Amig megvan egy eredeti targy, addig a tudasunk sem veszik el rola es nem lehet tudni mikor lesz ra szukseg.

    Ha mar vallas, akkor a lokott vahabitak (igen, a szaud csalad) par eve eldozeroltak Mohamed hazat, mert az targyi emlek es nem resze a hituknek (autoparkolo es illemhely epult a helyen). Persze, csak utanna par ezer evvel (sot igazabol nehol mar ma is) azon megy a vita, hogy elt-e egyaltalan vagy csak egy tanitas szereploje, mint mondjuk Jezus vagy Churchill es egyebkent is voltunk-e Holdon vagy az USA csak egy mese amit az europai vezetoi taltaltak ki. Targyi emlekeket azert nem semmisitunk meg, mert jelentos informaciovesztessel jarhat. (komolyan aki minden regi emleket es tudast kidobna, annak az amerikaiak vigyek el a demokraciat b52-essel...)
  • Tetsuo
    #25
    De. Én abban az értelemben használtam eddig is, te meg valami intézményesített dogmarendszert képzeltél... ok. Az mind korrupt, már mondtam. ;-)

    René Guénon határozza meg legpontosabban azt, amiről beszéltem.
    De még a Wikipédia is 300-500 ezer évvel ezelőtti keletkezést jelöl.
  • VolJin
    #24
    A vallás és a hiedelemvilág nem ugyanaz.
    Utoljára szerkesztette: VolJin, 2015.07.27. 22:32:22
  • Tetsuo
    #23
    :-D Szerinted kőépítmények előtt nem volt vallás?
  • wraithLord
    #22
    Ja, a 8-adik érzékszerveddel. :D
  • VolJin
    #21
    Az első vallásra utaló építmények stone hange és egy jóval korábbi a török-iraki határ közelében. Köralakú templomok olyan 20 méter körüli átmérővel. Földművelésre utaló nyomok még nincsenek, feltehetően álattartó vadászok 100 km-es körzetből közösségbe szerveződve tarthatták fent, mint vallási központot. Nem emlékszem a pontos kormeghatározásra, de 10 ezer évnél idősebbek, úgyhogy bőven a piramisok kora előtről származnak. Ott akkor, az a társadalom túlmutatott a családszerű vadászó csoportokon. A lényeg, hogy a vallás innen eredztethető, mert ott közösségformáló lett, ami több annál, hogy kis családok néha találkoznak és mutogatnak meg hümmögnek egymásnak, és ha meg is értik egymást, csak bólogatnak a másik hitére, hogy jé, az a szellem is van, meg milyen hatalmas az is, amienk meg ilyen, és elmesélik, hogy egy kutyafejű oroszlán, ami villámokat szór a fejével, a másik meg rácsodálkozik, hogy a medve villámokat tud szórni, akkor az tényleg valami hatalmas szellem lehet.
  • Tetsuo
    #20
    Abban egyetértünk, hogy a hit helyett a tudás sokkal fontosabb. A hitbuzgó bigott emberek igazából pont a vallást utasítják el, ugyanis annak lényege a saját tapasztalás. ;-)
  • wraithLord
    #19
    Ja csak létezik két, minden élőlényre érvényes hajtóerő, amit létfenntartásnak és fajfenntartásnak neveznek. Kb. ebből építkezik az ún. erkölcs is. Most az, hogy ezeket a gondolatokat az ember először vallásos környezetben fogalmazta meg tudatosan, és nem pl. civil törvényekben, az más kérdés.

    Hinni mindig is egyszerűbb volt, mint valami után menni, kutatni és megérteni, szóval nem csoda. Utóbbiba energiát is kell fektetni, és nem biztos, hogy a konklúzió tetszeni fog, viszont azt találok ki, amit akarok, és úgy szövöm bele az alapvető erkölcsi értékeket, ahogy nekem tetszik/a céljaimhoz megfelelő. Legalábbis szerintem.
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2015.07.27. 17:28:36
  • Tetsuo
    #18
    Dehogy a letelepedéssel. A nomád életmódhoz is járul(t) legalább olyan öszetett hitrendszer, mint a korai urbánussal.
    A zsidó mitológiában pl. Káin és Ábel története a két eltérő életforma őstípusa - a nomád és a letelepedett ember - transzcendenssel való kapcsolatát szimbolizálja.

    Az erkölcs és a vallás kezdetben egy volt, mint ahogy a vallás benne volt a mesterségekben, a puszta létben is. Ma már nem csak a vallás és az erkölcs különbözik, hanem az igazság is ezektől.
  • VolJin
    #17
    Ebből annyi az igaz, hogy a vallás megjelenése legalább olyan régi, mint az erkölcsé. Az igazi vallások a letelepedéssel jelentek meg. Egy közösség a saját hitvilágával azonosította a tagjait. Ha hiszel abban, amiben mi, akkor közénk tartozol. A társadalmak kialakulásával jöttek létre a vallások, és a társadalom irányítását, összetartását szolgálták.

    De ettől még az erkölcs független a vallástól, hiszen nélküle is életképes. Például te vallásos vagy, miközben igen keményen alulról súrolod az erkölcsiség kritériumait bizonyos területeken.
  • Tetsuo
    #16
    A vallás az ember értemével fejlődött. Ahogyan tudatosult az emberben az addigi ösztönös viselkedés, úgy tudatosult egy környezet tisztelete is, ahol az ismeretlen jelenségeket isteninek kezdte gondolni. Eleinte nem volt térítés, az adott törzsekben, családokban mindenki ugyanabban hitt, mert ugyanúgy magyarázták a jelenségeket. Eleinte kételkedni is lehetett mindenben, nem volt papság, a vallás nem különült el az egyszerű élettől, szerves része volt a hétköznapnak, minden percnek - de nem volt kiemelt szerepe.
    Aki a közösség része volt, az a közösséggel dolgozott, étkezett és "gyakorolta vallást", ami akkor minden tevékenységben benne volt még nem volt külön rítus.
    Később egyre tudatosabban próbáltak befolyásolni bizonyos dolgokat az emberek, pl. áldozattal, megkülönböztetett tárgyakkal, napokkal (ünnep), viselkedéssel, majd megkülönböztetett emberekkel (sámánok, papok). Ez a folyamat hosszú ideig eltarthatott és nehéz határokat húzni. Jóval később kezdődhetett az az időszak, amikor már bizonyos célok érdekében tudatosan manipulálták magát a vallást; de eljött ez az idő is, természetesen a föld majd' minden részén.

    Ez volt a hivatalos, szakmai álláspont én mást gondolok - de az most nem léyneges. ;-)
  • Irasidus
    #15
    Nem, az értékek függetlenek a vallástól, ezek egy része evolúciós eredetű, illetve társadalmi együttélés, szokás, norma szabályai. Had kérdezzem meg, ha isten most leszólna hozzád és azt akarná öld meg a gyereked, megtennéd? És ha lennél annyira elvetemült, akkor ugye nem lenne lelkiismeret furdalásod, nem éreznéd helytelennek? Ne válaszolj, mert szükségtelen, mert tudom, hogy de. Tehát függetlenül a vallási tanítástól létezik egy erkölcsöd. De a magas szellemi síkiból ez nem látszik, mert elvakít valami... Illetve lásd az előttem szólót, ezeket az értékeket felhasználták a vallások, az egyszerű nép irányítására és nem kitalálták. Történészek meg nem mondanak olyat, hogy az erkölcs a vallás találmánya, már csak azért sem mert ezzel a pszichológia és neurológia foglakozik.
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.07.27. 14:28:38
  • tpM
    #14
    És miért gondolod, hogy az erkölcs, tisztelet meg egyéb dolgok a vallás találmányai? Ezek már előtte is létezhettek, aztán a különféle tanítók összegyűjtötték őket, és belefoglalták a vallás tanaiba. Biztos úgy gondolták, hogy így jobban elterjed.
  • Tetsuo
    #13
    LOL
    Európában, sőt a földön minden társadalmi érték vallási eredetű, hiszen az első és későbbi társadalmak morális alapját a vallások irányították.
    Ezt nem vallásos emberek mondják, hanem történészek és kultúrantropológusok.
  • Irasidus
    #12
    A vallásos emberek szeretik a vallásuknak tulajdonítani alapvető emberi értékeket. Ez nem tisztelet, ez arrogancia! Az első tisztelet amit megtanultál az életben valószínűleg a köszönés volt! A tiszteletnek számos formája van, mind emberek, mind értékek, és mind vallási tanok iránt. De nem vallásból ered. A legérdekesebb számomra az, hogy az eddigi megnyilvánulásaid a fórumon azt tanúsítják, hogy a legalapvetőbb formáit sem adod meg másoknak. Holott te olyan magas szellemi és vallási síkon vagy, még is dől belőled a gyűlölet, arrogancia, megvetés és düh. Bocs. Az ateizmust okolni a tisztelet hiányával miközben a vallás semmibe veszi az embert, nőket, műemlékeket, és magát az életet is, és ugye sötét középkor "tiszteletéről" ne is beszéljünk. Mindezt isten nevében. Szőnyű nagy butaság!
    Utoljára szerkesztette: Irasidus, 2015.07.27. 13:47:21
  • Tetsuo
    #11
    Persze, de végső soron ez a tisztelet dolog a vallási dogmákból, majd a fétisből ered, ami népek, emberek hétköznapi szokásaiban is megjelenik. Az idősek, a tudás, a bátorság tisztelete stb.
    Nézz szét a világban, ahogy "terjed" az ateista materializmus, úgy szűnik meg a tisztelet minden felé, csupán az új dogma a mennyiség, a kapitalizmus uralma vezeti be az újfajta tiszteletet / imádatot, a vagyonét.
    Egyéni szinten sok minden lehetséges, mert rengeteg bolond van, de társadalmi szinten elvileg abszolút, vallás nélkül is lehetne tisztelet, de gyakorlatilag nincs.
  • wraithLord
    #10
    Igazából ez az űrruha megőrzés és hasonlók arra jók talán, hogy az illetők, akik megőrzik, kinyilvánítsák a tiszteletüket egy bizonyos kornak, az eredményeinek, és az embereknek, akik részt vettek benne. (illetve mindenkiről szól/szólhat, de igazából az tudja igazán értékelni, aki ért is hozzá - és főleg az, aki benne is volt).
    Plusz van egy korabeli fizikai példány belőle, hogy az is láthassa, aki akkor még nem élt.

    Avagy ez is egy módja az emberiség szellemi örökség megőrzésének azonkívül, hogy leírjuk, adatként tároljuk, tanítjuk stb.

    Nem vallási vagy vallási jellegű/ahhoz hasonló ideák fenntartása, hanem a tudomány és a technológia történetének fizikai manifesztációja, és ez száraz tényeken kívül a véghez vívő embereket is megörökíti (mondjuk a leírás is megörökítheti, ha nem blueprinteket vagy technikai specifikációkat nézegetünk... :D).
    Utoljára szerkesztette: wraithLord, 2015.07.27. 12:07:42
  • fonak
    #9
    A fundamentalista vallási irányzatok is elleneznek minden ilyesmit, lásd képrombolás, vahabiták, síremlékek eldózerolása mostanában.
  • VolJin
    #8
    Mondtam, hogy nem mennék bele és nem is erre a vonalra gondoltam, hanem a demokráciaexportra meg a korrupció hazai mibenlétére.

    A poén vonalat értettem...
  • Tetsuo
    #7
    Én poénból mondtam a zarándokhelyet! Ti tényleg összegyűjtenétek ezeket a vackokat?
    Egy materialista számára nem lehet jelentősége a relikviáknak, vagy rosszul tudom? :-O
    (A komcsiknak is itt lógott ki a lóláb.)
  • kvp
    #6
    A ruha elrakasa jo otlet. Gondolom ennyi penzbol a masikat (Aldrin-et) is elrakhatjak ha meg megvan. Ha valaha visszajutunk a Holdra, akkor az otthagyott leszalloegyseg talapat es a felszerelesuket is ossze lehet szedni. +az o amerikai zaszlojuk az egyetlen amin meg meglehet a minta, mert tul kozel szurtak le es felszallasnal kidontottek, meg dobtak ra egy kis holdport is, igy van eselye, hogy meg nem feheritette ki a napsugarzas...
  • Angelus1991ster
    #5
    Megkell menteni.
    Cochrane Phoenix űrhajója is kivan állítva ott.
  • overseer-7
    #4
    a legjobb ötletek, mindig sajnos utóbb jutnak az eszünkbe..
    be kellett volna balzsamozni a ruhával együtt.. ezer év múlva is látogatnák a múmiáját
  • Tetsuo
    #3
    Kár, hogy nem jutott előbb eszükbe, hogy bealzsamozzák Armstrongot a ruhávaval együtt.
    Lehetne valamiféle mauzóleum a Kennedyben, mint zarándokhely. :-)
  • overseer-7
    #2
    Akkor érünk majd a következő szakaszban ha már űrpatkányok is lesznek.
    amik az űrkonyhák közelében portyáznának
  • wraithLord
    #1
    "A szkafandert teljesen digitalizálnák is, így a jövőben bárki az interneten keresztül is virtuális utazást tehet majd és megismerheti az űrhajózás korai szakaszának történeti relikviáit."

    Ennél a mondatnál teljesen úgy éreztem magam, mintha már a következő évszázad lenne, és javában "röpködnénk" az űrben.
    Szerintem még mindg az űrhajózás korai szakaszában vagyunk. :)