5
  • Tinman #5
    Elég laikus szintű a 2 hozzászólásod.

    A telefonos appok legjobbjai BT HR sensorral nagyon is pontos eredményeket közölnek veled, a GPS segítségével pedig a sebességed is monitorozzák. Ezáltal pedig személyre szabott saját zónák kialakíthatók, melyek pl. egy futás esetében rettentő hasznosak.

    Az általam használt app tud sebesség ill. HR (pulzus) alapú zónákkal is dolgozni, ezekből személyre szabott edzéstervet készíteni. Ráadásul az egész elején felmérőt futtat veled, mely során tökéletes feltérképezi a zónáid, majd ennek alapján ad később futás közben instrukciókat. (Kék = lassú kocogás, zöld = kocogás, sárga = futás, piros = sprint.)

    Tartalmaz tovább sérülés megelőző, erősítő, sebesség növelő, stb. edzésterveket is! Ezek tornák, személyre szabva, gyakran súlyokkal, bemutató ábrákkal, instrukciókkal. Csak szuperlatívuszokban tudok az egészről beszélni, mert annyira szenzációsan és jól működik... ingyen!

    2.5 éve kezdtem el egy ilyet használni. Akkor egy meredekebb emelkedőn felsétálva magas pulzus és szájon át légzés jelentkezett. 2.5 év alatt eljutottam oda, hogy a félmaratont már 2x teljesítettem (korábban 2 perc futás is megerőltető volt), 2 naponta járok futni, a havi km adagom 100km felett van, az évi pedig ebből következően 1000km felett (vagyis évente 1 futócipőt elszaggatok a lábamon). Manapság pedig a maratonra alapozok.

    A háziorvosnál nem emlékszem mikor jártam utoljára, de azt tudom, hogy előtte télen 2x is megfordultam nála, főleg légúti megbetegedésekkel. Mínusz 6 és plusz 35 fok között mindig megyek, esőben, szélben és hóban is.

    Természetesen nem az app (Adidas miCoach) változtatta meg az életem, hanem az app rengeteget segít abban, hogy jobb legyen az egészségem és igen, rettentő jó dolog monitorozni a teljesítményed javulását... szinte hihetetlen, hogy honnan-hová el lehet jutni és ezt bizony jó érzés visszanézni.

    Ettől függetlenül én azt mondom, hogy ne fusson senki, ha telik rá és megteheti 2 naponta járjon el úszni. Annál egészségesebb sportot soha nem fog találni. Sajnos én nem tehetem meg, ezért marad a futás.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.07.01. 17:03:03
  • Skylake
    #4
    Képzeld el, hogy én is próbálok figyelni arra, hogy egészséges maradjak. Csak azt gondolom, hogy ez nem kizárólag azon múlik, hogy kütyükéket erősítünk magunkra, és azt gondoljuk, hogy mindezek az abszolút megoldást jelentik az egészségünk megtartására - főleg mivel ezek monitor képessége bőven az alatt van, mint amekkora túltolt jelentőséget tulajdonítunk ezeknek. Erre kívántam utalni.
  • Cat #3
    Veled ellentétben rengeteg ember (én is) próbálunk figyelni arra, hogy egészségesek maradjunk, tovább éljünk, lehetőleg fitten és boldogan. Ennek egyik segítő eszköze lehet például egy karkötő, amit vagy használsz vagy nem, vagy megveszed vagy nem, rajtad áll, nem kötelező. Bármely probléma megoldásánál ugyanis az első dolog annak felismerése, adatok nélkül ritkán döbben rá az ember, hogy mennyire nem mozog, simán alulbecsüli, hogy mennyi kalóriát visz be. Segíthet közösségi élménnyé, szórakoztatóbbá tenni az egyébként unalmas futást/uszást, büszke lehetsz az elért eredményeidre, ez alapján jutalmazhatod magad, és segíthet rávenni a kocogásra akkor is, ha egyébként semmi kedved hozzá ("teljesítenem kell a napi 5 kilométert").

  • Skylake
    #2
    Megszokott optimista rózsaszínköd. Először is, a testi folyamatok jelentős része a mai kütyükékkel nem monitorozható, ahhoz a pervazív szenzorrendszert és az azokat összefogó számítógépeket implantálni kell. Ehhez nagyon messze vagyunk. Nézzük már meg hogy egy default "vérkép-vizelet" mennyi adattal dolgozik - ezt nem fogjuk wearable cuccokkal megoldani, az emberek többsége pedig tart a műtéti beavatkozásoktól, meg esetleg attól, hogy ezzel az abszolút magánszférájának egy része kerül kapitalizálására, meg kőkemény ellenőrzésre. Gondoljunk bele, megeszed reggel a jó szalonnás tojásrántottát, aztán már jön is az info, a hololensre, vagy valami hasonlóra: okés, kedves egészségedre, ezzel a művelttel a havi TB támogatottsági pontszámod ennyivel csökken, plusz a 30 év múlva megkapható nyögdíjad (úgysem éred meg) máris 0,000000000008 Forinttal / Euroval csökkent, ami nem üt meg, de a pervazív monitorozzásal, azért sok kicsi sokra megy. Arról nem is beszélve, hogy milyen fasza lesz, amikor munkába álláskor (ami melók még lesznek a "boldog robotkorban" emberek számára) azért nem fognak felvenni, mivel egészségügyileg nem vagy alkalmas: múlt évben például egyszer (!) meg voltál fázva, és nem tudtál elég hatékonyan sz*pni az ugyancsak szenzorokkal, és automata kiértékelőrendszerekkel telerakott jó részben robotizált falanszterben, ami a munkahelyed, ebben a csodás 2032-es évben. Szóval szépek ezek a rózsaszín csillogó álmok, ahol minden technika 100%-ig értünk van, de én már régi gyerek vagyok, és tudom nagyon jól, hogy a hatékonyságot igazán lehet e technológiákkal ellenünk alkalmazni, azt kikényszeríteni belőlünk maximálisan, emberfeletti módon, és ha nem vagyunk elég jók, a szemétre vágni minket - igazi soha nem látott informatikai alapú nácizmust létrehozni.

    Hiába aggatjuk tele magunkat ilyen dolgokkal, és hiába hisszük el most is azt, hogy most majd minden tökéletes lesz, hátrány nélkül, a technológiánk által, ez sosem volt és most sem lesz igaz. Főleg azért, mert valójában gondolkodásmódunkban épp ott tartunk, mint a neandervölgyiek - csak a bunkóink, amivel egymást fizikailag és közvetetten, társadalmi és szociális működés útján ütjük egymást, lettek kifinomultabbak, meg mi lettünk társadalmi fékek által lefékezettek. De alapjában véve ugyanazok vagyunk, telítve rosszindulattal, és ezt e technológiák érvényesíteni is fogják, úgy polarizálva a társadalmat, hogy még szűkebb körnek lesz még nagyobb hatalma még több ember még több jellemzője felett és azok által. Lehet tapsolni a fejlődésnek!
  • syn7h37ic
    #1
    Van TB-d? ha van akkor a rákgyógyítás pro-t le tudod tölteni, ha nincs, akkor a rákgyógyítás free app kell, ami limites, és reklámmoz más rákot is.