18
 • Kelta
  #18
  Értelek én...és nekem ez nagyon ijesztő alternatíva a jövőre nézve....bekerülsz egy adatbázis rendszerbe, és mindent tudhatnak rólad, kielemezhetnek, és tudtodon kívül olyan helyzetbe hozhatnak, ahol azt hiszed te döntesz, pedig csak vezetgetnek szépen.
  na ebből kösz, de nem kérek..eddig is kerültem a fotókon szereplést, és senkinek nem engedtem rólam bármi ilyen helyre felkerüljön..ezentúl sokkal jobban ügyelek az ilyesmire...

  Neked meg nagy piros pont a porcelánbusz elnevezésért :):)
 • Skylake
  #17
  "mitől lenne hiteles az info" - nem a bürokratikus értelemben vett hitelesség (még) a lényeges jelenleg. Hanem az hogy a rendszer úgy lesz egyre pontosabb, ahogy a felhasználók etetik saját kis céljaik érdekében adatokkal, és amelyek illetve a meglévő adatstruktúrák elemzésével válik egyre pontosabbá - e területen is. Így ahhoz, hogy valakire, akit egy partifotón látható, félrészegen, éppen a porcelánbuszt vezetve, tehát nem premier plánban, ahhoz az kell, hogy logikai kapcsolata legyen az összes többi fotón lévő beazonosítható személlyel, és azokból összegyűjtött adatokkal. Ha ezek megvannak, akkor könnyen rá lehet jönni, hogy teszem azt nem Róka Robi, vezeti a porcelánbuszt az adott képen, hanem éppen Sörivó Sanyi. Tehát ennek a rendszernek a működése is azon alapul, ami mások által már felkerült, és kőkeményen fel van dolgozva, mindenféle profilírozási szempontból. Az hogy kap egy tag-et valaki által, az már hogy mondjam csak, hab a kávé tetején - a sikeres profilírozást ellenőrző információ.
 • Kelta
  #16
  Ok, ezentúl tiltott a fotozásom :) , és senkinek sem engedem hogy feltegyen..mondjuk eddig sem tolongtam a képeken..így nem aggódom túlzottan.
  és az hogy valaki a képem alá ír nevet, attól még semmi adat nem kerül fel..és mitől lenne hiteles az info?
 • Skylake
  #15
  A képen a "type any name here" funkció tökéletesen példázza a rendszer kétarcúságát. A felhasználók felé eljátsza, hogy a Facebook számunkra az igazi, mindenütt ottlévő hver, mert segít rendszerezni kapcsolatainkat. Ezzel szemben az oda beírt név helyből eteti is az arcfelismerésre fejlesztett szoftvert a rendszer, a felhasználóknak szánt, kezelőfelület, baráti bájvigyor és imázs mögött, plusz keményen össze is van tolva minden létező adatbázissal, profilírozás céljából, amit csak ez a tetves FB tartalmaz. Plusz az ezekből kijövő kimenetek mennek is tovább, ki tudja hová, de vélhetően minden olyan irányba, aki számára fontos, hogy tudni lehessen, ki az az arc az adott képen - a gazdasági szféra szereplőitől kezdve a nemzetbiztonsági szintek különböző szereplőiig.

  A felhasználónak meg kell tanulniuk: minden ilyen dolog virtualizált gép. Ez azt jelenti, hogy a valódi fizikai eszközökkel és gépekkel szemben a működési logika csak egy bizonyos behatárolt köre van átadva számukra használatra, illetve érthető meg számukra egyáltalán. De hogy a kezelőfelület alatt valójában mi történik, arról gőzük sincs - de annál jóval több, mint amit a kis profilkájukban kattintgathatnak, eljátszva nekik, hogy ők irányíthatják a dolgokat! Ugyan - az informatikai rendszer logikájából adódóan erről szó sincs.
 • Skylake
  #14
  Így van. Az ilyen hatalmi kontrollt megvalósító tényezőket úgy lehet bevezetni, hogy emberarcúvá tesszük, azaz, igényeket keltünk fel, hogy ezeket aztán magukénak érezzék a felhasználók. Majd miután megszokták, ezek mind horizontálisan (hasonló funkciójú felhasználási területek), mind vertikálisan (más felhasználási területek) kiterjeszthetők.

  Köszönjük meg ennek az Asperger-szindrómás idióta Zuckerbergnek, hogy sikerült a tetves autizmusát maximálisan kiterjeszteni, és azt mára hovatovább társadalmi normává fejlesztenie!

  "Szép jövőkép. Innentől kezdve csak a remény marad, hogy sosem fogják az emberek ELLEN használni ezeket a technológiákat, bár sajnos a világtörténelmet nézve jól látszik, hogy az emberi faj alaptulajdonsága, hogy mindenből fegyvert vagy elnyomó eszközt eszkábál. " - sajnos a dolog onnan indul, hogy a felhasználók döntő többsége "jól tud gépezni", azaz tökéletesen hülye az informatikai technológiákhoz, ezért ne is csodálkozzunk azon, hogy errefelé is mehetünk, hiszen az r=1-es gyökerek mindent be fognak kajálni, ami zsigeri örömet okoz nekik - függetlenül azok következményétől. Gabe Newell mondta, hogy az informatikusok az új világot megteremtő mágusok lesznek - én meg azt mondom, hogy ez az új világ lehet a legtökéletesebb, függőségben és kontrollban tartó börtön, amelyet az emberek nagy tapssal önmaguknak építenek, saját ostobaságukat használva habarcsként.
 • Cat #13
  "az max egy arc egy képen a tömegben... "

  Fenét. Bárki betaggelhet a fotón, és onnantól kezdve az összes, bárki által feltöltött fotón azonosítva vagy és kereshető is ezekre. Én is biztos rakat olyanon vagyok rajta, amiről fogalmam sincs. (Turisták, baráti találkozók, akármi).


  Utoljára szerkesztette: Cat, 2015.06.25. 08:46:52
 • Szegabi
  #12
  Végre! Már kezdtem azt hinni, hogy egyedül vagyok, aki nem használ Facebook-ot. ...és igen, ha nem használod az oldalt, akkor semmi adatuk sincs rólad, csak egy kép.

  Tökéletesen meg lehet lenni nélküle.
 • Kelta
  #11
  de nincs adat, se azonosító, se semmi...az max egy arc egy képen a tömegben...
 • Cat #10
  "nagyon egyszerű a megoldás, nem vagyok fent a face-n."

  Nem érted. Nem számít. Részt veszel születésnapon, esküvőn, stb., ezeken rengeteg fotó készül rólad. Fenn van a haverod, az osztálytársad, a munkahelyi kollégád. A rólad készült képeket ők feltöltik, és a Facebook máris tudja hogy létezel.
 • Sir Cryalot
  #9
  Kisebb hiba figyelhető meg a címben, mert ha egyszer olyan fészi az egocentrikus / narcissztikus alkatúaknak mint a legyeknek a tehénlepény: ellenálhatatlan, akkor ki is a felhasználó ? :)
 • Kelta
  #8
  nagyon egyszerű a megoldás, nem vagyok fent a face-n. és ennyi. eddig is remekül elvoltam nélküle, és ezután is elleszek. probléma megoldva.
 • Airbus A380
  #7
  Hát érdekes, de nem igen értem mi értelme...
 • CairoJack
  #6
  Amit ezek az IT óriások művelnek az egyenes út lehet a világ legkeményebb diktatúrájához. Épp most fejlesztünk olyan technológiákat, amik elől később aztán nem lesz menekvés, ha rossz kezekbe kerül.
  Mert a rendszer mindig mindenhol mindent fog látni, hallani, és mindenkit felismer, aztán ha kell még egy kedves kis drónnal fel is robbantják...

  Szép jövőkép. Innentől kezdve csak a remény marad, hogy sosem fogják az emberek ELLEN használni ezeket a technológiákat, bár sajnos a világtörténelmet nézve jól látszik, hogy az emberi faj alaptulajdonsága, hogy mindenből fegyvert vagy elnyomó eszközt eszkábál.

  Ezek a fejlesztések az atombomba kifejlesztésével vetekednek, legalább annyira hatékony gyilkoló fegyverré válhatnak, az egyetlen különbség, hogy sokkal jobban skálázható a pusztítás mértéke, és helye.
  És ezekkel a technológiákkal is pont az lesz a baj, mint az atombombával. Ha egy valakinek lesz, mindenki másnak is kell, és ha már egy is van belőle, onnan már nincs visszaút...

  Jobb lenne ezeket a technológiákat nem kifejleszteni, de óriási pénz van bennük, ennyi erővel azt is mondhatnám, hogy jobb lenne, ha leállnánk az olajkitermeléssel. Mindig lesz vaklaki aki sokat fizet ezért azért a hatalomért, ami az ilyen technológiák által megszerezhető, így mindig lesz, aki kifejleszti.
  És a sok, ostoba ember még örül is neki, mert csak a dolog "játékos" oldalát látja, a felszín alatti mérhetetlen veszélyt nem.

  :(
 • hupipapa
  #5
  Nem mondom hogy nincs igazad. És lehet hogy valamikor még én is azt mondom amit Te. De most még azon a véleményen vagyok ami nincs leírva sehol azt nem is tudják előkeríten sehonnan. Ha meg valaki olyan ostoba hogy minden sza...a rákattintgat és hogy meg tudja nézni megad olyan infókat magáról ami nem tartozik másra,az vessen magára.
 • Skylake
  #4
  Lehet, hogy azok olyan jellegű információk, amelyeket te magad nem adtál volna esetleg meg, ha megkérdeztek volna. Helyette előállították rólad, megkérdezésed nélkül, meglévő adattartalomból. Ez az ami igazán gáz szerintem. Mégis, milyen jogon?!

  Ez ugyanaz mint a Streetview. Milyen jogon fényképezi le a lakóhelyemet a Google? Különösen akkor, ha az egy magáningatlan? Nem adtam rá neki erre engedélyt! Mégis, mit képzelt?!
 • Skylake
  #3
  Bár ezt nem az ilyen károgók, mint én, fogják ezt eldönteni, hanem a portál becses lakói, a cicásgif-, napihoroszkóp-, kamuszelfi-, trollface-, és általában dicsőséges hashtag és YOLO generáció jeles képviselői, a mérhetetlen nagy "gépezési" tudásukkal. Itt is kell egy küszöböt elérni. Amikor az ilyen és ehhez hasonló, tulajdonképpen rendőrségi-titkosszolgálati színvonalú hiper-szuper algoritmusok eredményeként netán egyre több usernek lesz tele a töke worldwide az FB saját életükre is immár rohadtul intrusive működésével, jó páruknál megspékelve némi k#rvasz*r cyberbulling tapasztalattal is, majd akkor jön a vinnyogás, meg a szentségelés. De ahogy látok jó néhány mindentkiposztokazonnalmost agyhalottat rajta, a többségének még akkor sem.
 • hupipapa
  #2
  Engem nem igazán zavar. Ami adatot nem akarok megadni magamról azt nem adom meg és kész. Ami meg ott a Facebookon rólam azt úgyis mindenki tudja.
 • Skylake
  #1
  Ténylyeg, egyszerűen minden létező személes adat kell ennek a személyiségjog-felzabáló dinoszaurusznak. Ez a megoldás, amit kifejlesztettek számomra egyszerre hátborzongató és mélységesen undorító. Amennyiben ez az algoritmus tényleg ilyen hatékony, akkor úgy gondolom, itt az ideje kőkeményen tökére lépni a Facebook-nak. Személyiségjogilag.