25
Andy Wear zseniális hard sci-fi regényének megfilmesítése Ridley Scott vezénylésével.
 • [NST]Cifu
  #25
  Nekem is csak holnap kerül napirendi pontra... :(
 • Caliph
  #24
  na hétvégén beillesztjük a programba a filmet,aztán jön a könyv :)
 • Hpasp #23
  Marsjáró készült Magyarországon...
  Utoljára szerkesztette: Hpasp, 2015.08.27. 12:02:27
 • [NST]Cifu
  #22
  Két megjegyzés:

  -A magyar címe 'Mentőexpedíció' lett, nem tudom, hogy anno miért írtam 'A Mentőakció'-t, bár én határozottan erre emlékeztem, de most mindenhol Mentőexpedíciót írnak. Shit happens, sorry about that...
  -Az InterCom a magyar forgalmazó, szóval esélyesen őket lehetne megkérdezni, honnan jött ez a "zseniális" cím. :)


  Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.06.18. 12:38:24
 • Banderas1990
  #21
  Ki volt az az észlény, aki előállt ezzel a "Mentőakcióval".... :/

  Egyébként jómagam is sok sci-fit olvastam már az idők során. Volt köztük "hardosabb" és "lightosabb" (hogy a manapság divatos, fél-magyar szlengek használatával éljek :) ), de számomra végső soron az élmény számít. Nekem például az Alapítvány sokkal olvasmányosabb volt, mint egy-két, a realitástól kevésbé elrugaszkodó mű.

  A Marsi eddig kimaradt a repertoáromból, de annyi pozitív véleményt hallottam róla, hogy hamarosan ezt is beszerzem.
 • sirpalee
  #20
  A felhozott peldak fenyevekre vannak a Martiantol.
  Utoljára szerkesztette: sirpalee, 2015.06.15. 04:25:40
 • gombabácsi
  #19
  "Az Alapítvány terén egyetértünk. :)"

  wow :)
 • UUUU
  #18
  Az hogy jelenleg mi a tudásalapú nézetünk, nem jelenti azt, hogy az igaz is, tehát egy vizionált képet talál az író, mint például tette azt Verne is, miközben fogalmuk nem volt még a holdraszállásról, az nem jelenti azt, hogy nincs vagy nem lesz igaza, a jövővel kapcsolatban.
  Pont ezért fikció. Előre pedig nem tudjuk meghatározni, milyen irányba fejlödik sok tudomány, mert ma is számtalan dologban csak találgatnak és téziseket gyártanak, több kevesebb sikerrel.
 • Dynamic
  #17
  Szerintem meg pont fordítva van értelme. Előbb a könyv. Film után még sosem láttam olyan hatásosnak a könyvet. Ha másfél órán keresztül elmesélik a sztorit (a filmben, ugye), akkor már kevésbé lesz élvezhető a könyv, és ezen még az sem segít, hogy az jobban ki van részletezve. Akkor már kapjam meg a maximális élményt: teljes ismeretlenség és teljes részletesség.
 • Dynamic
  #16
  A Wolverine esetében volt ráció. Jó lenne megérteni, hogy az első X-mennél (2000) csak egy nagyon szűk réteg ismerte a képregényt és a rozsomák szó tényleg röhejesen hatott volna a többség számára. Tudom, mert a képregénynél én is röhögtem. De aztán megszoktam.
 • [NST]Cifu
  #15
  @Just4You: Nálam a Hard Sci-fi ott kezdődik, hogy a fizikai tudásunknak megfelel a regényben megfogalmazott jövőkép. Verne határeset, de én például azt már nem tartom Hard Sci-finek.

  @Kata: Ebbe nem akartam belemenni. Anno az Indexen nagyon kifakadtam a Wolverine magyarítására (Farkas), erre egy bennfentes kifejtette, hogy a(z eredeti) trailer megnézve a magyar forgalmazó fejesei ötlötték ki ezt a címet, mert a Rozsomák nem elég félelmetes. Fordítót kanyarban nem látott a cím. Félek itt is valami ilyesmi történt... :(

  Szóval köszönyjük az idióta magyar forgalmazónak, hogy mindenképpen valami frappáns magyar címet akart, és ezt sikerült kiizadnia magából. :(

  @Gombabácsi: A novella magyar kiadója a FUMAX, ők azért nem hiszem, hogy olyan pénzsóvárak, hogy komoly akadályt gördítettek volna az 'A marsi' használata ellen...

  Az Alapítvány terén egyetértünk. :)

  @Sirpale: Fogalmazási probléma akkor inkább részedről. Azt hiszem elég sok sci-fi 'mesterművet' olvastam ahhoz, hogy meg tudjam állapítani ezt. Sokkal olvasmányosabb, mint például az Alapítványok, vagy a Dune, nem is rugaszkodik el annyira a realitásoktól, morális kérdések terén sem gyenge, bár ilyen téren az Ender's Game sokkal jobb (a sorozat többi része viszont pocsék). Nekem sok téren a 2001/2010 csengett vissza, viszont mellőzi a nagy idegen monolitok szélsőséges történetét (viszont a többi Clarke folyomány már ott is szétesik szerintem).
  Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.06.14. 11:47:24
 • sirpalee
  #14
  Olvasási problémák. A mesterműt kérdőjeleztem meg. Hogy nem olvastál még sci-fi mesterműt, ha ezt annak tartod. Az, hogy van benne egy részletes technical manual, meg néha káromkodik a főhőz, nem lesz mestermű.
 • gombabácsi
  #13
  akkor talán meg is válaszoltad, lehet hogy a könyv magyar címe védett (a fordító által)
 • Kata
  #12
  Azért megkérdezném az illetőt, hogy milyen logika folytán sikerült a "The Martian"-t Mentőakcióra fordítani. Egyrészt spoileres cím, mivel az egész sztori arról szól, vajon túlél-e egy ember ilyen helyzetet. A másik, hogy nincs szó mentőakcióról (nem spoilerezek), egy ember próbálja túlélni a felmerült helyzetet egymaga. Nem tudom, hogy "A marsi" miért nem lett volna megfelelő cím. Érdekes, hogy megvan a könyv magyarul, és annak ez a címe.
 • gombabácsi
  #11
  nekem mondjuk más a hardscifi definícióm mint az általánosan elfogadott
  nekem dick, bradbury, lem a hardscifi

  sőt asimov és társail álmodozásai a dicső emberiség űrmeghódításáról inkább fantasy kategória, nyakonöntve a buta kommunista propagandák hurráoptimizmusával

  (juj miket írtam, gyorsan szóljatok a moderátoroknak!)
 • UUUU
  #10
  Mi az, hogy Hard Sci-fi nálad? Kérlek fejtsd ezt ki. Mert Verne műveit is annak veszik, miközben, hát....

  2001: Űrodüsszeia ? Sunshine ?
  Utoljára szerkesztette: UUUU, 2015.06.12. 16:24:57
 • [NST]Cifu
  #9
  Hard sci-fiből sorold légyszíves fel a The Martian-al egy szinten emlegethető novellákat, szerintem nem lesz hosszú lista, legalábbis én nem sokat tudnék mondani. A Dune, de még az Alapítvány-sorozat sem éppen Hard sci-fi, és sajnos ez igaz a legtöbb 'mesterműnek' tekintett sci-fire....
  Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.06.12. 12:35:19
 • sirpalee
  #8
  "roppant szórakoztató módon megírt mestermű"

  Nem olvastál még elég sci-fi-t. :)
 • Kata
  #7
  :DDD

  Az benne a sci-fi, hogy nem. :)
 • gombabácsi
  #6
  "vegytiszta realizmussal"

  másnap meghal?
 • [NST]Cifu
  #5
  Van benne valami...
 • Caliph
  #4
  A filmadaptációk többsége csalódás a könyv után,ezért inkább a könyvet hagynám a végére:)
 • [NST]Cifu
  #3
  A film novemberben jön, addig a könyvet olvasd el. ;)
 • Caliph
  #2
  Tegnap láttam a tralert, várós. Film után meg jön a könyv
 • [NST]Cifu
  #1
  A történet röviden: Az ARES program keretében megvalósul az emberes Marsi küldetéssorozat. Egy-egy űrhajóval 6 űrhajós megy a Marsra, hogy ott 90 napot töltsenek, kiépítsenek egy bázist, majd visszajöjjenek a Földre. Az ARES program harmadik útján azonban egy hatalmas szélvihar kerekedik a felszínen, és a személyzetnek idejekorán félbe kell szakítania a küldetést. Útban a leszállóhajóhoz az egyik űrhajós azonban látszólag halálosan megsérül, és kénytelenek a többiek hátrahagyni, majd elindulni hazafelé.

  Csakhogy a hátrahagyott űrhajós, Mark Watney botanikus-mérnök nem halt meg, bár egy fémrúd átszúrta. Nem tud kommunikálni a Földdel, a sérült bázison csak alig pár hónapnyi élelem maradt, viszont négy évig kell kihúznia valahogy, mert ennyi idő, amíg a következő űrhajó megérkezik.

  Az űrhajós túlélésért folytatott küzdelméről, illetve a megmentéséért dolgozó mérnökök és tudósok kihívásokkal teli napjairól szól a film (és a regény).

  Háttér: A novella a legjobb hard sci-fi írások közé tartozik, vegytiszta realizmussal és roppant szórakoztató módon megírt mestermű, nagyon ajánlom mindenkinek, hogy olvassa el. Watney kissé szabadszájúan és fanyar humorral, naplószerűen meséli el a történetet. :)

  A HERMES indulása előtt a legénység bemutatkozó videója a film vírus-oldalán:  Hivatalos trailer (figyelem, ha nem olvastad a könyvet, és teljes erővel akarod a WTF részeket átélni, akkor NE nézd meg):


  Utoljára szerkesztette: [NST]Cifu, 2015.06.09. 11:20:02